Real Sociedad tarjoaa positiivisia ajatuksia. Seuran ideologia, valmentaja, pelaajat, uudet hankinnat. Kaikkia yhdistää samanlainen pelitapa. Ehkä vähän vanhanaikaista, mutta ainakin johdonmukaista. Se voi johtaa yllättävän pitkälle.

Viime kausi

Kausi alkoi Jagoba Arrasaten komennuksessa. Toinen ottelukierros toi unelmatuloksen, kun Real Madrid kaatui Anoetalla maalein 4-2. Sen jälkeen alkoi voitoton putki, joka päättyi marraskuun alussa Arrasaten potkuihin.

Tilalle palkattiin David Moyes, mikä luonnollisesti herätti median kiinnostuksen. Skottivalmentaja oli pelitavan puolesta La Realilta looginen valinta. Tulokset alkoivat kohentua, ja parhaimmillaan Real Sociedad kävi yhdeksäntenä. Lopullinen sijoitus valahti 12:nneksi.

Copa del Reyssä La Real voitti neljännellä kierroksella Real Oviedon, mutta neljännesvälierissä Villarreal oli niukasti parempi maalein 3-2.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Alfred Finnbogason (Olympiakos, laina)

Vuosi sitten Hollannista hankitun islantilaishyökkääjän piti olla ratkaisu maalinteko-ongelmiin. Ei ollut. Finnbogason teki 25 liigaottelussa vain kaksi maalia. Lähetettiin lainalle Kreikkaan.

Gorka Elustondo (Athletic Bilbao)

Toimi viime kaudella varamiehen varamiehenä niin topparin kuin puolustavan keskikentän tontilla. Ei ollut enää käyttöä. Siirtyi vapaana agenttina paikalliskilpailijan riveihin.

Eñaut Zubikarai (ilman seuraa)

Pitkään seurassa palvellut maalivahti ei enää 31-vuotiaana saanut uutta sopimusta. Täytti viime kaudella roolinsa kakkosvahtina. Sai peliaikaa 16 liigaottelun verran.

Viime kaudella Real Sociedadissa pelanneista kesän aikana ovat lähteneet myös Daniel Estrada (Alavés), Jon Gaztañaga (Numancia, laina) ja Pablo Hervías (Real Oviedo, laina).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Jonathas (Elche)

Kovan luokan hankinta Elchen tyhjennysmyynnistä. Kookas keskushyökkääjä löi itsensä viime kaudella läpi ja iski La Ligassa tehot 14+7. Palkintona siirto La Realiin, joka antoi käteen viisivuotisen sopimuksen. Jonathasin pitäisi sopia hyvin Moyesin pelitapaan.

Bruma (Galatasaray, laina)

20-vuotias portugalilainen voi pelata hyökkäyksessä kaikilla kaistoilla. Teki viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 33 ottelussa kolme maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Jos kausi sujuu hyvin, La Real voi halutessaan käyttää sopimukseen kuuluvan osto-option.

David Concha (Racing Santander)

Conchalla on ikää vasta 18 vuotta. San Sebastiánissa laitahyökkääjä nähtiin kuitenkin niin lupaavana, että pöytään oltiin valmiita iskemään miljoona euroa. Iski viime kaudella viisi maalia ja antoi neljä maalisyöttöä Segundan 35 ottelussa.

Diego Reyes, (Porto, laina)

Nuori 22-vuotias toppari pelasi viime kaudella lähinnä Porton kakkosjoukkueessa. Tuskin nousee merkittävään rooliin. Jos pystyy täyttämään roolinsa varamiehen varamiehenä, hankintaa voi pitää onnistuneena.

Joukkueen vahvuus

Toiminnan loogisuus. Seuralla on selkeä ideologia ja ajatuksia pelaamisesta. Nykyinen valmentaja (Moyes) on pelifilosofialtaan melko samanlainen kuin aiemmat. Kun on johdonmukaisuutta, ei siirtomarkkinoillakaan tarvitse vuosittain riehua. Kokoonpanosta löytyi jo valmiiksi pelaajisto toteuttamaan Moyesin pelitapaa. Kesän aikana on tehty ainoastaan muutamia täsmähankintoja.

Joukkueen heikkous

Pelitavan yksipuolisuus. Yksinkertaistaen: puolustus, riisto, pallo laitaan, keskitys, laukaus (melkeinpä mistä vain), maalipotku, vetäytyminen, puolustus jne. Keskikaistan hyökkääminen on puutteellista, samoin positiivisissa tilanteenvaihdoissa nopeiden hyökkäysten käyttäminen.

Valmennus

Todennäköisesti suurempi osa ihmisistä tietää David Moyesin kuin Real Sociedadin. Sekä espanjalais- että brittimediat seurasivat viime kaudella herkeämättä Moyesin ja La Realin otteita. Suurseurapuheiden ei pidä antaa häiritä. Moyes on ideologialtaan sopiva valmentaja Real Sociedadiin.

Mikään muu joukkue ei viime kauden La Ligassa käyttänyt hyökätessään niin vähän keskikaistaa kuin La Real. Etenkin oikealta baskijoukkue hyökkäsi hyvin paljon (42-prosenttisesti). Pääosin 4-2-3-1-ryhmitykseen luottavan Moyesin pelitavassa keskitysten merkitys on suuri.

Real Sociedadin pelaajilla on lupa laukoa karrikoiden sanottuna mistä vain. Vain hieman yli puolet joukkueen kudeista lähti viime kaudella rangaistusalueen sisältä. Vertailun vuoksi Atlético Madridin viime kauden laukauksista 68 prosenttia vedettiin boksin sisältä.

Tärkein pelaaja

Xabi Prieto

Joukkueen kapteeni on Real Socieadin pelaamisen sydän. 31-vuotias pelaa oikeana laiturina, kymppipaikalla tai vasempana laiturina, missä miestä ikinä tarvitaan. Viime kaudella liigaotteluita kertyi 35. Prieto on jatkuvasti pelin sisällä, oli kyse sitten syöttämisestä tai kaksinkamppailusta. Rooli lienee alkavallakin kaudella suuri.

Arvio

Moyes selvisi debyyttikaudestaan kunnialla. Kesällä on ehditty juurruttaa pelitapaa syvemmälle, minkä lisäksi siirtomarkkinoilta on poimittu muutama täsmähankinta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että La Real voisi taistella jopa Eurooppa-liigaan oikeuttavista sijoituksista – etenkin jos Jonathas lunastaa siirtoon liittyvän potentiaalin.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Gerónimo Rulli
13 Ander Bardaji

Puolustajat

2 Carlos Martínez
3 Mikel González
4 Raúl Navas
6 Iñigo Martínez
15 Ion Ansotegi
19 Yuri Berchiche
20 Joseba Zaldua
23 Diego Reyes
24 Alberto de la Bella

Keskikenttäpelaajat

5 Markel Bergara
8 Esteban Granero
10 Xabi Prieto
14 Rubén Pardo
16 Sergio Canales
17 David Zurutuza
18 Chory Castro

Hyökkääjät

7 Bruma
9 Imanol Agirretxe
11 Carlos Vela
22 Jonathas
27 David Concha

Valmentaja

David Moyes