Deportivo La Coruña aloittaa toisen peräkkäisen kautensa pääsarjassa. Viime kausi päättyi riemuun, kun säilyminen varmistui viimeisellä kierroksella. Pelaajisto on jonkin verran kesän aikana vaihtunut, ja joukkue lähtee uuteen kauteen eri valmentajan alaisuudessa kuin viime syksynä. Europaikoista on turha puhua, mutta säilyminen on hyvin realistinen tavoite.

Viime kausi

Deporin kausi nousijajoukkueena alkoi hieman kaksijakoisesti. Ensimmäiseen neljään kierrokseen mahtui voitto ja tasapeli, mutta myös 2-8-turpasauna Real Madridia vastaan. Päävalmentaja Víctor Fernándezin aikakaudella paras putki osui vuoden alkuun, jolloin Depor hävisi kuudesta ottelustaan vain yhden – senkin Barcelonalle.

Hyvää putkea seurasi taaperrus, ja Depor voitti seuraavan (ja samalla viimeisen kerran kauden aikana) ottelunsa vasta toiseksi viimeisellä kierroksella. Heikon putken aikana seurajohto oli jo ehtinyt vaihtaa Fernándezin toiseen Víctoriin, Sáncheziin. Lopulta Depor ylsi päätöskierroksella sensaatiomaiseen tasapeliin Barcelonan vieraana. Tasapelipiste varmisti joukkueen pääsarjapaikan tälle kaudelle.

Copa del Reyssä Depor putosi neljännellä, eli pääsarjajoukkueiden ensimmäisellä, kierroksella Málagalle. Yhteismaalit merkittiin Málagan hyväksi 5-2.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Hélder Postiga (Atlético Kolkata)

Portugalin maajoukkueessa 72 ottelua pelanneelta keskushyökkääjältä todennäköisesti odotettiin Deporin seurajohdossa enemmän. Lopulta vastuu jäi melko vähäiseksi, eikä 33-vuotias sentteri onnistunut kuin kerran maalinteossa.

Toché (Real Oviedo)

Postigan tavoin Tochékaan ei onnistunut nousemaan ykköshyökkääjäksi. Sisäisessä maalipörssissä hän sijoittui toiseksi, mutta neljällä maalilla ei kannata vielä kovin paljon juhlia.

Isaac Cuenca (Bursaspor)

Kävelevä sairaskertomus pääsi pelaamaan ehjän kauden Deporin oikealla laidalla. Vastuuta tuli 27 liigaottelussa, mutta vain viisi kertaa täyden 90-minuuttisen verran. Víctor Sánchezin tultua päävalmentajaksi Cuenca sai useimmiten komennuksen popcorn-katsomoon. Siirtyi vapaana agenttina Turkkiin.

Cezary Wilk (Real Zaragoza)

Keskikentällä pääosin puolustavassa roolissa pelannut puolalainen sai liigassa peliaikaa yhteensä vajaan seitsemän täyden ottelun verran. Tuskin osoittautuu suureksi menetykseksi Deporille.

Roberto Canella (Sporting Gijón)

Canellakaan ei peliajalla juuri juhlinut. Pelaajan kannalta hyvä, että pääsee takaisin tuttuun seuraan, Sporting Gijóniin.

Ivan Cavaleiro (Benfica, laina päättyi)

Cavaleiron menetys kirpaissee eniten. Benficasta viime kaudeksi lainattu portugalilainen pelasi suht korkealla tasolla niin vasempana laiturina, oikeana laiturina, kymppipaikalla kuin keskushyökkääjänäkin. Iski Deporin pelaajista toiseksi kovimmat tehot, 3+3.

José Rodríguez (Real Madrid, laina päättyi)

Real Madrid -laina miehitti suurelta osin oikean laiturin tonttia. Peli sujui kelvollisesti. Rodríguezin tasoisen pelaajan Depor olisi todennäköisesti mielellään pitänyt riveissään rotaatiopelaajana.

Luis Fariña (Benfica, laina päättyi)

Vastuuta sekä keskikentän keskustassa että vasemmalla laidalla. Syöttöjen onnistumisprosentti oli vähintään viisi ottelua Deporissa pelanneista selvästi korkein (85,2). Hyökkäävän roolin pelaajalta olisi voinut odottaa enemmän tehoja, nyt lukemiksi kirjattiin koko kauden ajalta vain 1+0.

Viime kaudella Deporissa pelanneista seuran ovat kesällä jättäneet myös Diogo Salomão (Sporting Lissabon, laina päättyi) ja Hélder Costa (Benfica B, laina päättyi).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Lucas Pérez (PAOK)

Erittäin tärkeä hankinta. Pelasi viime kauden Deporissa lainalla, ja pari päivää sitten Depor onnistui ostamaan pelaajan itselleen kreikkalaisesta PAOKista. Hinta ei ollut kummoinen (1,5 miljoonaa euroa), mutta kenestäkään muusta hankinnasta Depor ei ole tänä kesänä maksanut. Oli viime kaudella tahmean hyökkäyspelaamisen valopilkkuja. Voitti sekä joukkueen sisäisen maali- (6) että syöttöpörssin (3).

Cani (Villarreal)

Lukeutuu La Ligan kokeneeseen kaartiin. Ikä painaa 33-vuotiaalla aika lailla. Pelasi viime syksyn Villarrealissa ja kevään lainalla Atlético Madridissa. Ei ollut kummassakaan joukkueessa merkittävässä roolissa. Mielenkiintoista nähdä, millaisen tontin saa Deporissa.

Fernando Navarro (Sevilla)

Toinen 33-vuotias hankinta. Sevillalla ei ollut enää käyttöä Navarrolle, joten espanjalainen siirtyi Deporiin. Ykkösvaihtoehto vasemmaksi pakiksi on Luisinho, jota Navarro tarvittaessa paikannee.

Faycal Fajr (Elche)

Hankittiin Elchen tyhjennysmyynnistä vahvistamaan keskikenttää. Puhutaan ihan laadukkaasta pallollisesta pelaajasta, joka voi saada suurtakin vastuuta Deporissa.

Pedro Mosquera (Elche)

Toinen hankinta Elchestä. Tukee Fajrin tavoin Deporin keskikaistaa, joskin hieman alempana. Mosquera oli viime kaudella Elchen parhaimmistoa. Kelpo hankinta.

Luis Alberto (Liverpool, laina)

22-vuotias Alberto pelasi viime kauden lainalla Málagassa. Vastuuta ei kovin paljon tullut. Nyt uusi yritys astetta heikommassa joukkueessa. Tarjoaa rotaatiota kymppipaikalle.

Celso Borges (AIK)

Borges pelasi viime kevään lainalla Deporissa. Iski debyytissään kaksi maalia, mikä johti Viikon pelaaja -valintaan. Pelasi kevään aikana lähes jokaisessa ottelussa täydet minuutit. Iso rooli luvassa alkavalla kaudella. Borgesin myötä keskikentän keskikaista yhä vahvemmassa jamassa.

Federico Cartabia (Valencia, laina)

22-vuotiaan Valencia-pelaajan viime kausi meni lainalla Córdobassa. Tuo oikealle laidalle sekä 1v1-haastovoimaa että vapaapotkuosaamista. Iski viime kaudella mukavat tehot 4+5.

Oriol Riera (Wigan)

Wiganista viime talvena lainattu Riera nousi nopeasti Deporin ykkössentteriksi. Viimeisteli neljä maalia, mutta tahdin on parannuttava, mikäli Depor mielii uusia sarjapaikkansa.

Alejandro Arribas (Sevilla)

Sevillassa statistin rooliin jäänyt Arribas voi osoittautua hyväksi hankinnaksi. Alberto Lopolla alkaa jo olla ikää (35 vuotta), joten rotaatiota kaivataan. Saattaa nousta Sidnein rinnalle avauksen toppariksi.

Joukkueen vahvuus

Keskikaista näyttää melko hyvältä. Toppariosastolta löytyvät hyvän kauden pelannut Sidnei, kokenut Lopo, nuori Pablo Insúa sekä Sevillasta hankittu Arribas. Keskikentän keskustaan on puolestaan tarjolla sellaisia nimiä kuin Álex Bergantiños, Borges, Haris Medunjanin, Mosquera, Fajr, Alberto ja Lucas.

Toisena vahvuutena voidaan pitää suhteellisen onnistunutta siirtoikkunaa. Monta lähtijää, monta tulijaa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Depor on vahvistunut, kun verrataan lähtijöitä ja tulijoita puhtaasti yksilöinä.

Joukkueen heikkous

Kokoonpano huutaa ehdottomasti vähintään yhtä keskushyökkääjää. Tällä hetkellä ainoa mitat täyttävä sentteri on Oriol Riera. Seuraavan kahden viikon aikana todennäköisesti tapahtuu jotain tällä rintamalla.

Toisena heikkoutena – tai vähintään kysymysmerkkinä – voitaneen pitää maalivahtipeliä. Fabricio ja Germán Lux eivät ole sarjan parhaimmistoa. Kaksikko teki viime kaudella yhteensä seitsemän sellaista virhettä, joka johti maaliin.

Valmennus

Víctor Sánchez on suhteellisen uusi tuttavuus. Hänet palkattiin Deporin peräsimeen 9. huhtikuuta. Tilille ehti kertyä kahdeksan ottelua, joista Depor voitti yhden, pelasi viisi tasan ja hävisi vain kaksi. Sánchez käytti loppukauden aikana kahta pelisysteemiä, viidessä ottelussa 4-2-3-1:tä ja kolmessa pelissä 4-4-2:ta, jossa keskikentän neljän linjan muodostivat kaksi keskikaistan puolustavaa pelaajaa ja kaksi laituria.

Sánchez on sikäli mielenkiintoinen tapaus, että Depor on ensimmäinen joukkue, jossa hän toimii päävalmentajana. 39-vuotiaan ajatukset pelistä saattavat muuttua ja muovautua kesken kauden. On hyvin mielenkiintoista nähdä, pysyykö Deporin pelaamisessa johdonmukaisuus, ja miten Sánchez on onnistunut käyttämään harjoituskauden hyödyksi.

Tärkein pelaaja

Sidnei

Viime kesän siirtoikkunan viime hetkillä hankittu Sidnei nousi joukkueen puolustuksen johtohahmoksi. 25-vuotias brasilialainen katkoo syöttöjä ja taklaa suhteellisen usein, muttei aiheuta rikkeitä. Vielä tällä kaudella Sidneistä on iloa Deporin kannattajille. Ensi kesänä lainasopimus päättyy, ja brassi palaa Benficaan. Mikäli alkava kausi menee nappiin, luvassa lienee siirto isompiin ympyröihin.

Arvio

Ajatukset Deporista ovat hieman kaksijakoisia. Toisaalta on hyvä keskuspuolustus ja itse asiassa koko puolustuslinja. On myös paljon laatua keskikentän keskisektorille. Lisäksi laidoille löytyy yksittäisiä laadukkaita pelaajia, kuten Cartabia. Toisaalta maalivahtiosasto aiheuttaa kysymysmerkkejä, keskushyökkääjiä on vain yksi, laitureita ei ole mitenkään liikaa ja päävalmentaja on hyvin kokematon. Depor taistelee todennäköisesti jälleen sarjapaikastaan. Nousijajoukkueiden heikommat kokoonpanot saattavat kääntää vaa’an Deporin säilymisen puolelle.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Germán Lux
13 Fabricio

Puolustajat

2 Manuel Pablo
3 Fernando Navarro
5 Pablo Insua
11 Juanfran
12 Sidnei
14 Alejandro Arribas
15 Laure
16 Luisinho
23 Alberto Lopo
Saúl García

Keskikenttäpelaajat

4 Álex Bergantiños
6 Cani
8 Haris Medunjanin
10 Juan Domínguez
17 Federico Cartabia
18 Pedro Mosquera
20 Faycal Fajr
21 Luis Alberto
22 Celso Borges

Hyökkääjät

9 Oriol Riera
Lucas Pérez

Valmentaja

Víctor Sánchez