Illan Mestarien liigan finaalissa Barcelona on suuri ennakkosuosikki Juventusta vastaan. Eri vedonlyöntiyhtiöt antavat Barcan voitolle noin 1,6:n kertoimen Juventuksen vajaata kuutta vastaan. Pyritään selvittämään juttusarjan avulla, mihin Barcelonan ennakkosuosikin asema perustuu, ja mihin ottelu mahdollisesti ratkeaa.

Kumpi hallitsee keskikenttää?

Jalkapallo-ottelu voidaan jakaa kunkin joukkueen pelaamisen suhteen neljään osa-alueeseen: hyökkäämiseen, puolustamiseen, positiivisiin tilanteenvaihtoihin ja negatiivisiin tilanteenvaihtoihin. Tilanteenvaihdoilla (kansainvälisessä terminologiassa transitiot) tarkoitetaan hetkiä, jolloin pallo vaihtaa joukkuetta.

Aloitetaan ”hitaasta” hyökkäämisestä ja sen vastakohdasta eli puolustamisesta. On hyvin mielenkiintoista seurata, kumpi joukkue ottaa pallonhallinnan itselleen. Vastakkain on kaksi erittäin pallovarmaa keskikenttäryhmitelmää. Juventuksella on keskikentällä määrällinen etu, mikäli Massimiliano Allegri käyttää ryhmitystä 4-3-1-2. Tällöin Andrea Pirlo toimii keskikentän pohjalla pelillisenä moottorina. Suuri osa Juventuksen hyökkäyksistä kulkee hänen kauttaan. Pirlon molemmin puolin pelannevat Claudio Marchisio ja Paul Pogba. Pirlon yläpuolella puolestaan raatanee monipuolinen Arturo Vidal.

Vaikka Juventuksella on keskikentän ytimessä neljä pelaajaa, on mahdollista tai jopa todennäköistä, että Barcelona päätyy hallitsemaan pelivälinettä keskikentällä. Barcan peliä rytmittää keskikentän pohjalla Sergio Busquets. Toinen erittäin pallovarma pelaaja, Andrés Iniesta, on todennäköisesti avauksessa Keskikentän kolmion vasemmassa kulmassa. Kolmas paikka on pieni arvoitus. Vaihtoehdot ovat peliä paremmin rytmittävä Xavi ja puolustussuuntaan Xavia parempi Ivan Rakitic. Vaikka Xavin pallonhallinta- ja syöttöominaisuudet voisivat palvella paremmin Barcan hyökkäyspelaamista, päävalmentaja Luis Enrique kenties todennäköisemmin päätyy Rakiticiin. Syy on se, että Xavia fyysisempänä pelaajana Rakitic pystyisi paremmin vastaamaan Vidalin ja Pogban asettamaan kaksinkamppailuhaasteeseen.

Barcelonan hyökkäys vs. Juven puolustus

Pallonhallinta (jos toinen joukkueista hallitsee selvästi toista enemmän) johtaa siihen, että palloa hallitseva osapuoli hyökkää enemmän ja vastaavasti pallon perässä juokseva joukkue joutuu olemaan pidempiä pätkiä puolustuskannalla.

Jos lähdetään siitä ennakkoveikkauksesta, että palloa hallitsee Barca, on mielenkiintoista nähdä, millaisella riskitasolla Juventus peliin lähtee. Jos Juven riskitaso on alhaalla (ainakin tasatilanteessa), ottelu tulee noudattamaan paljolti ennakoitua ja jopa hypetettyä kaavaa: Barcelonan nimivahva hyökkäys vastaan Juventuksen ”myyttisen italialainen” puolustus.

Moni odottaa pelin ratkeavan Barcelonan hyökkäysketju MSN:n (Messi, Neymar, Suárez) tehoihin. Ehkä niin, mutta se vaatii apuja muilta. Barcan hyökkäyspelaamisessa kannattaa seurata erityisesti pienessä tilassa pelattavia kolmiopelejä. Oikealla laidalla haetaan kolmiopelejä ja sitä kautta alueellisia ylivoimatilanteita Messin, Dani Alvesin ja Rakiticin (jos pelaa) avulla. Vastaavasti vasemmalla kolmiopelejä pyritään pelaamaan Jordi Alban, Iniestan ja Neymarin kesken. Ajoittain mukaan otetaan keskikaistalta Suárez, ajoittain keskikentän pohjan Busquets.

Kolmiopeleillä pyritään horjuttamaan Juventuksen puolustusmuotoa. Kannattaa katsoa tarkalla silmällä, missä määrin Juven keskikenttäpelaajat onnistuvat auttamaan puolustuslinjaa. Miten esimerkiksi Pogba pystyy auttamaan Patrice Evraa Messiä, Alvesia ja Rakiticia vastaan? Ja miten Marchision ja Stephan Lichtsteinerin yhteistyö toimii toisella laidalla Neymaria, Albaa ja Iniestaa vastaan? Kannattaa myös seurata, syntyykö Juven sinänsä erinomaisesti organisoituun puolustukseen aukkoja. Ja jos syntyy, miten Barcelona onnistuu niiden kautta murtautumaan.

Analyysipaketin kaksi muuta osaa:

Näkökulma: Mestarien liiga -finaalin ratkaisun paikat – tilanteenvaihdot isossa roolissa

Näkökulma: Mestarien liiga -finaalin ratkaisun paikat – erikoistilanteissa Barcelona yllättävän hyvä