Mestarien liigan yksi mielenkiintoisimmista – ellei kaikkein mielenkiintoisin – neljännesvälieräpareista ratkeaa tänään. Avausosassa Barcelona haki 2-1-vierasvoiton Manchester Cityn vieraana. Käydään läpi muutama pointti, joita toisessa osaottelussa kannattaa seurata.

Keskikentän pohjat uusiksi

Yksi suurimmista mielenkiinnoista kohdistuu molempien joukkueiden keskikentän pohjalle. Barcelonan Sergio Busquets kärsii edelleen nilkkavammasta. Cityn sen sijaan saa Yaya Tourén takaisin.

Viime viikonloppuna Ivan Rakiticia peluutettiin keskikentän pohjapaikalla. Periaatteessa hänet saatetaan siihen tänäänkin asettaa, mutta todennäköisempi vaihtoehto on Javier Macherano. Miten Busquets ja Mascherano eroavat toisistaan? Busquets on taitavampi pelin rytmittäjä. Hän operoi keskikentän pohjalla pelinrakentajana, kun taas Mascheranon vahvuudet ovat pallottomassa pelaamisessa. Toki Mascheranokin osaa syöttää, mutta Busquets on syöttöpelissä parempi. Mascherano hakee usein katkoja vastustajan etupuolelta, mikä ajoittain johtaa pahoihin epäonnistumisiin ja sitä kautta vaarallisiin hyökkäyksiin kohti Barca-maalia. Toisin sanoen Mascherano on hyvällä seinäpelaamisella mahdollista houkutella pois omalta paikaltaan.

FC Barcelona Training Session
Kuva: Getty Images.

Cityn osalta koko keskikenttäryhmitys saattaa mennä uusiksi. 4-4-2-ryhmitys voi hyvin muuttua muotoon 4-2-3-1. Joka tapauksessa on todennäköistä, että Touré pelaa avauksessa vanhaa seuraansa vastaan. Monen asian pitäisi parantua norsunluurannikkolaisen paluun myötä. Keskikentän pohjan tai keskustan muut vaihtoehdot Fernando ja Fernandinho osaavat syöttää omille, jos vaatimustaso ei ole liian korkea. Mutta jos vaaditaan myös murtavia syöttöjä, Touré on selkeä ykkösmies. Lisäksi Tourén paluu muuttaa Cityn dynamon paikkaa niin, että suuri osa pelistä kulkenee Yayan kautta. Mikäli hän siis pelaa. Myös erikoistilanteisiin on tulossa parannusta Tourén myötä.

West Bromwich Albion v Manchester City - Premier League
Kuva: Getty Images.

Yaya Touré nostaa selvästi Cityn tasoa, kun taas Busquetsin puuttuminen laskee Barcan kokonaisarvosanaa. On mielenkiintoista nähdä, miten Barcelona pystyy peittämään Busquetsin puuttumisesta aiheutuvat haasteet, ja miten City onnistuu käyttämään Tourén taitoja maksimaalisesti hyväkseen.

Saako David Silva tukea laitapakilta?

City joutui suurelta osin puolustamaan avausosassa. Pallonhallinta kirjattiin Barcelonalle lukemin 62-38. Ne kerrat kun City pääsi hyökkäämään, David Silva oli merkittävässä roolissa. City hyökkäsi peräti 43-prosenttisesti vasemmalta kaistalta, kun kenttä jaetaan kolmeen yhtä suureen kaistaan. 4-4-2-ryhmityksessä Silva pelasi periaatteessa keskikenttälinjan vasemmassa laidassa. Käytännössä espanjalaistaituri leikkasi usein keskelle ja teki tilaa vasempana pakkina pelanneen Gaël Clichyn taustanousuille.

SilvaDavidSyötöt20150318
David Silvan hyökkäyskolmanneksen syötöt ensimmäisessä osaottelussa Barcelonaa vastaan. Kuvakkaappaus sivustolta FourFourTwo.

Silvan ja Clichyn merkitys Cityn hyökkäyspelaamiselle oli ensimmäisessä osaottelussa hyvin suuri. Cityn hyökkäyskolmanneksen syötöistä vajaa viidennes lähti Silvan jalasta. Näistä suuri osa suuntautui etuviistoon vasempaan laitaan Clichylle. Silva ja Clichy lähettivät ottelussa yhteensä 10 keskitystä – yhtä paljon kuin koko muu Cityn joukkue yhteensä. Maalipaikkoja Silva loi neljä ja Clichy yhden – jälleen puolet Cityn kaikista maalipaikoista. Vielä kun otetaan huomioon, että Barcan oikean laidan pelaajista sekä Dani Alves että Rakitic ottivat varoituksen, voidaan sanoa, että Cityn vasen laita pelasi itse asiassa kohtuullisen hyvin.

Mutta mutta. Keskiviikkona Clichy ei pelaa. Kahden varoituksen myötä tulleen ulosajon takia vasempana pakkina pelannee Aleksandar Kolarov. Keskittäjänä Kolarov voi olla Clichyä parempi, mutta serbin ongelma on nopeus. Barcelonaa vastaan on usein hyökättävä vauhdilla. Jos laitapakin nopeus ei riitä tukemaan hyökkäyksiä, hyvästä keskityspotentiaalista ei ole mitään iloa. Eli edelleen kysytään: saako David Silva tukea laitapakilta?

Mikä on Cityn riskitaso?

Avausosa päättyi siis Barcan 2-1-vierasvoittoon. Joe Hartin lisäajan rankkaritorjunta piti englantilaisten haaveet vielä elossa, mutta fakta on silti se, että Cityn on pakko tehdä vähintään kaksi maalia. Jos City onnistuu alkuvaiheessa tekemään yhden, sen ei ole pakko nostaa riskitasoa kovin ylös. Mutta jos ottelu pysyy pitkään maalittomana tai Barcelona siirtyy johtoon, Cityn on pikku hiljaa avattava portteja.

Cityn riskitason – ja samalla puolustuslinjan – nostamista Luis Enrique todennäköisesti toivoo. Barcelonan pelaaminen perustui pitkään käytännössä pelkkään hitaaseen hyökkäämiseen, jossa hyökkääjien fyysistä nopeutta ei käytetty parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi. Viime kaudella Gerardo Martino toi pelitapaan nopean hyökkäämisen elementtejä, ja tällä kaudella Enrique on jalostanut ajatusta entisestään. Kärjistetysti voi sanoa, että nykyään Barca on jopa vaarallisempi joukkue pallonriiston hetkellä kuin pitkän syöttörallin jälkeen.

Lionel Messi, Neymar ja Luis Suárez ovat kaikkia nopeita pelaajia. Lisäksi he kaikki jäävät pallottomassa puolustamisessa suhteellisen ylös. Kolmikon energia ei kulu puolustamiseen, minkä lisäksi he ovat positiivisen tilanteenvaihdon hetkellä valmiina ampaisemaan ylöspäin. Mikäli Barca pääsee tilanteeseen, jossa Cityn puolustuslinja nousee ja Vincent Kompanyn, Martín Demichelisin sekä Kolarovin kaltaisten pelaajien taakse jää paljon tilaa, on katalaaniryhmä vahvoilla. Tällaisessa tilanteessa Barca todennäköisesti tarjoilee vierasjoukkueelle lopullisen kuoliniskun, ja Cityn on entistä enemmän nojattava onnen varaan.

FC Barcelona v RCD Espanyol - La Liga
Kuva: Getty Images.