Madrid on suomalaisille tänä päivänä yhä suositumpi matkakohde. Yksi parhaista loma-aktiviteeteista Espanjan pääkaupungissa on jalkapallon seuraaminen paikan päällä. Kaupungin tunnetuimmat seurat ovat Real Madrid ja Atlético Madrid, mutta myös pienempien seurojen ottelut voivat olla jalkapallofanaatikolle upea kokemus.

Madridin metropolialueelta löytyy useampikin hieno seura. Pääsarjassa pelaavat mainittujen jättiläisten lisäksi myös Getafe ja Rayo Vallecano. Maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segundassa pelaavat puolestaan AD Alcorcón ja CD Leganés. Alemmista sarjoista löytyy sitten useampiakin joukkueita, kuten Eero Markkasen edustama Real Madrid Castilla.

Tässä juttusarjassa perehdymme syvemmin madridilaisen jalkapallon seuraamiseen paikan päällä. Annamme vinkkejä kuinka päästä paikan päälle ja hankkia lippuja otteluihin. Lisäksi välitämme toimittajan omakohtaiset kokemukset paikan päältä.

Ensimmäisessä osassa Laliiga.com kävi Alcorcónissa. Toisessa osassa matkaamme Getafeen.

Getafe – Madridin lähiö vai kaupunki?

Käytännössä Getafe on oma 170 000 asukkaan kaupunkinsa, mutta sitä pidetään yhtä lailla myös yhtenä Madridin lähiöistä. Paikallistenkin mielipiteet asian suhteen jakautuvat pienehköllä otannalla kahtia.

Sama koskee myös kaupungin kovinta vientituotetta eli Getafe Club de Fútbolia. Jotkut pitävät sitä lähinnä suurempien joukkueiden farmiseurana, kun taas toiset vannovat vakaasti sen nimeen. Paikallisidentiteettiä kyllä löytyy, mutta sitä pitää hieman kaivaa.

Vaikka termit ”Kääpiöseura” tai ”Lähiöseura” ovat vuosien varrella tulleet tutuksi Getafesta puhuttaessa, pitää seuralle antaa tunnustusta. Rajallisilla resurseilla se on vuosi toisensa jälkeen onnistunut välttämään putoamisen, ja parhaimmillaan joukkue on sijoittunut jopa kuudenneksi. Viikko sitten torstaina joukkue kohtasi Copa del Reyn puolivälierissä Villarrealin.

20150129_194830
10 vuotta Primera Divisiónissa.

Copa del Reytä Getafessa

Getafessa junasta ulos hypätessä ei tarvitse haukkoa henkeä. Kyseessä on ulkonäoltään varsin geneerinen madridilaislähiö, jossa ei itsessään sen kummemmin nähtävää ole. Iltahämärässä junaradanvarsi näyttää jopa hieman rujolta.

Alkuvihellykseen on aikaa vielä noin tunnin verran, joten kiirettä ei ole, sillä stadionille kävelee juna-asemalta noin vartissa. Getafe-huiveja alkaa näkyä yhä enemmän Coliseum Alfonso Pérezin lähestyessä.

Mielikuvat kolkosta ja hengettömästä lähiöseurasta tyhjine stadioneineen saavat nopeasti kyytiä Alfonso Pérezin ulkopuolella. Otteluhan näyttää kiinnostavan ihan oikeasti. Syytkin selviävät nopeasti. Liput Copa del Reyn otteluihin ovat tavallista halvempia, ja cupin suosio on viime vuosina noussut paljon. Etenkin Getafen kaltaisille pienille seuroille se on kilpailu, jossa voi saavuttaa yllättävää menestystä.

Getafessa on lukuisia kuppiloita, mutta parhaiten ottelupäivän tunnelmia pääsee aistimaan stadionin kupeessa, missä on toki oma tarjoilunsa.

20150129_194518
Tunnelmia Coliseum Alfonso Pérezin kupeesta.

Tunnelma yllätti, Getafe ei

Ottelun yleisömäärä on kuitenkin lopulta vain noin 9 000 eli vain hieman enemmän kuin tavallisessa La Liga -ottelussa. Stadionin kapasiteetti on lähes kaksikertainen. Tunnelma ei silti ole alkuunkaan niin aneeminen kuin tv-kuva samaiselta stadionilta yleensä antaa ymmärtää.

20150129_212827
Väkeä piisasi kohtalaisesti.

Getafella on kaksikin kannustusryhmää, Curva Azulona ja Comandos Azules, jotka ovat getafelaisittain varsin runsaspäisesti edustettuna. Ihan ison maailman malliin mekkalaa ei synny, mutta yllättävän paljon kuitenkin.

20150129_200435
Ottelun alkua odotellessa. Vasemmassa kaarteessa Azulona. Maalin takana puolestaan Comandos Azules.

Villarreal voitti ensimmäisen osan 1-0, joten Getafe on takaa-ajoasemassa. Kotijoukkue sinnittelee pitkään mukana, kunnes Gerard Moreno iskee otteluparin kannalta ratkaisevan vierasmaalin vartti ennen päätösvihellystä. Getafen taival tämän(kin) vuoden Copa del Reyssä on tullut päätökseensä ja stadion tyhjenee nopeasti. Comandos Azules tosin kannustaa omiaan loppuun asti. Näytettä voi katsoa ja kuunnella tästä.

Kaikkiaan Getafen kotiottelu oli kokemuksena positiivinen yllätys, jota Laliiga.com voi hyvällä omallatunnolla suositella. Tunnelma ei ole ehkä Espanjan paras, mutta jalkapallofanaatikko löytää Getafesta helposti oman särmänsä. Lisäksi pitää muistaa, että Coliseum Alfonso Pérezillä pääsee näkemään huippujalkapalloa kohtuulliseen hintaan.

Miten stadionille pääsee?

Getafen tavoittaa helposti paikallisjunalla, metrolla tai bussilla. Vaikka taksillakin pääsee stadionille kohtuulliseen 15-20 euron hintaan Madridin keskustasta, kannattaa suosia hyvin toimivaa julkista liikennettä.

Lähtökohtaisesti nopein tapa päästä Coliseum Alfonso Pérezille on käyttää Madridin paikallisjunaa (Cercanías). Getafeen kulkee linja C-4. Kyseinen linja kulkee kaikkien Madridin keskustan juna-asemien läpi, joten kyytiin voi hypätä Chamartínista, Nuevos Ministeriosta, Solilta tai Atochalta. Asemasta riippuen matka kestää noin 15-30 minuuttia, ja menopaluulippu maksaa alle neljä euroa.

Pois kannattaa jäädä yksi asema ennen Getafen keskustaa. Asema on nimeltään Las Margaritas. Stadionille kävelee noin 10-15 minuutissa.

Metro tuo hieman lähemmäs stadionia, mutta matkustusaika venähtää pidemmäksi. Ensin pitää matkata linjalla numero 10 (sininen) pääteasemalle (Puerta del Sol) asti. Sen jälkeen on vaihdettava linjaan numero 12, ja jäätävä pois Los Espartalesilla.

Stadionin osoite: Avenida Teresa de Calcuta S/N, 28903 Getafe

Mistä lippuja saa?

Getafen kotiottelut eivät ole käytännössä koskaan loppuunmyytyjä, ja lippuja kaikkiin katsomonosiin saa ennen ottelua stadionilta, joten spontaani päätös lähteä otteluun ei ole lainkaan poissuljettu vaihtoehto.

Jos vastassa on Real Madrid tai Barcelona ovat liput kalliimpia kuin normaalisti: noin 40-60 euroa. Muuten noin 25-40 eurolla pääsee ei-katettuun sivukatsomoon ja päätyihin. Sateisena päivänä kannattaa harkita paikkaa katetulta sivulta, ja sijoittaa lippuun muutama kymppi enemmän.

Jos haluaa pelata varman päälle, liput saa ostettua etukäteen www.entradas.comin kautta. Käsittelykuluja tulee 2,5 euroa. Sivusto on espanjankielinen, mutta se on hyvin helppokäyttöinen. Liput otteluihin tulevat myyntiin yleensä vasta noin 1-2 viikkoa ennen aloituspotkua.

Muuta huomioitavaa?

Etenkin pilvettömät illat Madridissa saattavat olla marras-maaliskuussa kylmiä jopa suomalaisittain. Lämmintä (pipo, hanskat ja paksutakki) kannattaa siis varata mukaan. Coliseum Alfonso Pérez on lisäksi hyvin avoin stadion, joten sateelta ja tuulelta on vaikea suojautua.

Getafen kotiareena on liian iso joukkueen kannatuspohjaan nähden, joten tyhjiä paikkoja on lähes aina. Tämän tiedostavat myös vierasfanit, joita saattaa etenkin ratkaisuotteluissa olla iso määrä. Kokonaan oma kokemuksensa onkin livahtaa vieraskannattajien joukkoon aistimaan tunnelmaa.

Juttusarjan aiemmat reportaasit

Alcorcón