Real Sociedad menetti kaksi runkopelaajaansa kesän siirtoikkunan aikana. Onko joukkueesta haastamaan suurempiaan taistelussa europelipaikoista? Ja jatkuvatko viime kaudella vaivanneet ensimmäisen puoliajan nukahdukset?

Viime kausi

Kaudella 2012-13 Sociedad ylsi upeasti neljänneksi, joten joukkue pääsi mukaan Mestarien liigan karsintoihin. Karsinnoista matka jatkui lohkovaiheeseen, johon Sociedadin tarina myös päättyi. Kuudesta ottelusta joukkue sai kasaan vain yhden pisteen, joka tuli kotipelistä Manchester Unitedia vastaan.

Kotoisessa La Ligassa Sociedadin kausi käynnistyi voitolla Getafesta. Sitä seurasi seitsemän ottelun voitoton putki, jonka aikana baskijoukkue hävisi kolme kertaa. Pikkuhiljaa kurssi oikeni parempaan suuntaan. Seuraavassa kymmenessä ottelussaan Sociedad hävisi vain Real Madridille. Samalla joukkue nousi sarjataulukossa 15. sijalta viidenneksi. Loppukausi sujui melko tasaiseen tahtiin. Ajoittaisia tappioita, mutta korkeintaan kaksi peräkkäin. Helmikuun lopussa Sociedad jopa voitti Barcelonan. Lopulta joukkue sijoittui kuudenneksi ja pääsi mukaan Eurooppa-liigan karsintoihin.

Copa del Reyssä kaatui ensin Algeciras. Neljännesvälierissä Villarreal taipui niukasti 1-0. Puolivälierissä Sociedad kaatoi turnauksen yllättäjäjoukkue Racing Santanderin yhteismaalein 6-1, mutta välierissä Barcelona oli liikaa. Ensimmäisestä osasta 0-2-tappio ja toisesta 1-1-tasapeli.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Antoine Griezmann, vasen laitahyökkääjä

Menetys, jota Sociedad ei todennäköisesti pysty paikkaamaan. 23-vuotias ranskalainen pelasi viime kaudella 35 liigaottelussa. Maaleja syntyi 16, joka oikeutti koko sarjan maalipörssin kuudenteen sijaan. Ainoa hyvä asia Sociedadin kannalta oli se, Atlético Madrid maksoi Griezmannista 33,3 miljoonan euron korvauksen.

Claudio Bravo, maalivahti

Toinen suuri menetys. Joukkueen selkeä ykkösmaalivahti siirtyi Barcelonaan 13,3 miljoonalla eurolla. Pelasi viime kaudella yhtä vaille kaikki ottelut.

Haris Seferovic, keskushyökkääjä

22-vuotias sveitsiläinen ei oikein missään vaiheessa löytänyt paikkaansa Sociedadissa. Oli pidätystä ja sen sellaista. Iski kaksi maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä 26 ottelussa. Myytiin 3,6 miljoonalla eurolla Eintracht Frankfurtiin.

Mikel Abaroa, keskikentän keskusta

Tuli vuosi sitten ilmaiseksi Eibarista. Viime kausi vierähti lainalla Irúnissa. Nyt matka jatkui ilmaisella siirrolla Logroñésiin.

Javi Ros, keskikentän keskusta

Oma kasvatti sai viime kaudella peliaikaa yhdeksässä ottelussa. Siirtyi ilmaiseksi Real Mallorcaan.

Raúl Navas, toppari

Sociedad osti Navasin Eibarista tänä kesänä. Sopimukseen sisältyi, että 26-vuotias pelaa tulevan kauden lainalla vanhan seuransa riveissä.

Iñaki Urkizu, oikea puolustaja

Sociedad hankki 24-vuotiaan pakin Sestao Riveristä ja lainasi hänet samantien Irúniin.

Diego Ifrán, keskushyökkääjä

Viime kevät meni lainalla Deportivo La Coruñassa. Teki 11 ottelussa neljä maalia, mutta lainattiin silti tulevaksikin kaudeksi eteenpäin – tällä kertaa Tenerifeen.

José Ángel, vasen puolustaja

Pelasi kaksi viime kautta lainalla Sociedadissa AS Romasta. Päättyneellä sesongilla baskijoukkueen parhaita pelaajia. 22 ottelussa yksi maali ja viisi maalisyöttöä.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Alfred Finnbogason, keskushyökkääjä

Eksoottinen hankinta hyökkäyspäähän. 25-vuotias islantilainen iski viime kaudella Heerenveenille huikeat 31 maalia ja 12 maalisyöttöä 35 ottelussa. Hankittiin 8,9 miljoonalla eurolla paikkaamaan Antoine Griezmannin jättämää maalivajetta, joten odotukset ovat suuret. Iskenyt harjoituskaudella toistaiseksi yhden maalin.

Esteban Granero, keskikentän keskusta

QPR lainasi Graneron viime kaudeksi Sociedadiin. Sesonki meni pilalle loukkaantumisten vuoksi, ja pelejä kertyi vain neljä. Siirtyi nyt pysyvästi Sociedadiin 4,4 miljoonalla eurolla. 27-vuotias Real Madridin kasvatti tuo La Realin keskikentälle syöttötaitoa.

Gerónimo Rulli, maalivahti

Estudiantesista hankitun 22-vuotiaan pitäisi jossain määrin täyttää Claudio Bravon saappaat maalinsuulla. Pelaa tämän kauden Sociedadissa lainalla, jonka jälkeen siirtyy uruguaylaiseen Maldonadoon.

Jon Gaztañaga, puolustava keskikenttä

Nostettiin omista reserveistä edustusjoukkueeseen. Sai viime kaudella vastuuta kahdeksassa ykkösjoukkueen ottelussa.

Joseba Zaldua, oikea puolustaja

Niin ikään reserveistä nostettu. 24-vuotias pelasi viime kaudella jo 10 liigapeliä, ja pelasikin hyvin. Vastuu kasvanee tällä kaudella.

Yuri Berchiche, vasen puolustaja

Viime kausi meni Eibarissa lainalla. Pelasi 37 ottelua ja oli sarjanousijan parhaimmistoa. Teki kolme maaliakin.

Óscar Vega, piilokärki

Vietti viime kauden lainalla Irúnissa. Sai kolmannella sarjatasolla vastuuta 29 ottelussa ja teki yhden maalin.

Liassine Cadamuro, toppari

Ehti pelata syksyn aikana neljä ottelua, kunnes lainattiin kevääksi Real Mallorcaan. Kaiken kaikkiaan algerialainen pelasi viime kaudella 16 ottelua.

Joukkueen vahvuudet

Maalinteko oli ainakin ennen Griezmannin lähtöä hyvällä tasolla. Kaiken kaikkiaan Sociedad paukutti liigassa 62 maalia eli kuudenneksi eniten. Kovia maalintekijöitä löytyi kaksi: Carlos Vela ja Griezmann, jotka molemmat iskivät 16 maalia. Vähintään yhden maalin teki 14 eri pelaajaa. Maalinteon hyvä tehokkuus ei ole ihme, sillä Sociedad laukoi suuren osan vedoistaan rangaistusalueen sisältä. Vain kolme suurta joukkuetta kirjautti enemmän maalia kohti lähteneitä laukauksia ottelua kohden kuin Sociedad.

Toinen vahvuus on keskisektori. Topparin tontilta löytyy erinomainen Iñigo Martínez, keskikentän pohjalta kaksikko Rubén Pardo ja Markel Bergara ja kymppipaikalta kokenut Xabi Prieto tai taitava Sergio Canales. Laadukas keskusta antaa laitahyökkääjille mahdollisuuden loistaa ja tehdä tuhojaan vastustajan alueella.

Joukkueen heikkoudet

Maalivahtiosasto ei välttämättä ole heikkous, mutta se on kysymysmerkki. Viime kaudella tolppien välissä oli kokenut Claudio Bravo. Nyt chileläinen on Barcelonassa, ja katseet kohdistuvat nuoreen Gerónimo Rulliin sekä Eñaut Zubikaraihin. Rulli on vasta 22-vuotias, ja Zubikarai on puolestaan istunut viime vuodet penkillä. Viime kaudella hän pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien yhdeksän ottelua, joissa selän taakse meni yhdeksän maalia. Eurooppa-liigan karsinnoissa Aberdeenia vastaan Sociedadin maalia vartioi Zubikarai, joten juuri nyt hän vaikuttaa ykkösvahdilta.

Sociedadin toinen ongelmakohta on nukahtaminen ensimmäisen vartin jälkeen. Ensimmäisen 15 minuutin aikana Sociedad oli viime kaudella todella hyvä: 10 tehtyä maalia ja vain viisi päästettyä. Ainoastaan Real Madrid ja Barcelona pystyivät parempaan. Hyvän alun jälkeen tapahtui jotain. Seuraavan 15-minuuttisen (eli minuutit 16-30) aikana Sociedad teki viime kaudella viisi maalia ja päästi peräti 14. Kun tämänkaltaisesta nukahtamisesta päästään vielä eroon, sarjasijoitus voi kohota viime kaudesta.

Valmennus

36-vuotiaalle Jagoba Arrasatelle alkava kausi on toinen Sociedadin edustusjoukkueen päävalmentajana. Viime kaudella menestys oli kohtuullista La Ligassa ja Copa del Reyssä, mutta Mestarien liiga -taival meni metsään. Tälläkin kaudella Sociedad on mukana kolmessa kilpailussa, mikäli se selvittää karsinnoista tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Ryhmityksenä Arrasate suosii 4-2-3-1:tä. Keskikentän pohjan kaksikosta toinen (Bergara) on puolustavampi ja toinen (Pardo) hyökkäävämpi. Peli tehdään paljolti laitojen kautta. Tai tehtiin ainakin viime kaudella, kun kokoonpanosta vielä löytyi Griezmann. Tosin vaikka Griezmann oli mukana, pallo tuotiin ylös huomattavasti useammin Velan laidalta eli oikeaa kaistaa pitkin.

Sociedad hallitsee palloa keskimäärin noin puolet ottelusta. Joukkue osaa hyökätä hitaastikin, mutta pallonriiston hetkellä nopea hyökkäys on vaihtoehto numero yksi. Pallo Pardolle tai Velalle, joka joko hakeutuu itse vetopaikkaan tai pelaa maalipaikan muille.

Tärkein pelaaja

Carlos Vela

Joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja hyökkäyspäässä. Meksikolainen viimeisteli viime kauden liigaotteluissa 16 maalia ja antoi päälle 12 maalisyöttöä. Toisin sanoen Vela oli tekijänä tai syöttäjänä lähes joka toisessa Sociedadin maalissa. Vela pelaa käytännössä jokaisen ottelun, ja suuri osa hyökkäyksistä pelataan hänen kauttaan. Vastuu lisääntynee entisestään nyt, kun Griezmann myytiin Atlético Madridiin.

Arvio

Sociedad menetti kaksi ehdotonta avainpelaajaansa. Toki tilalle hankittiin mm. Finnbogason, ja Granero saatiin pysyvästi joukkueeseen, mutta silti ilmassa on kysymysmerkkejä. Miten maalivahtipeli toimii? Onko hyökkäyspeli liikaa Velan varassa? Miten Imanol Agirretxen ja Finnbogasonin vahvuudet saadaan samaan aikaan käyttöön? Vai saadaanko? Vaikea nähdä, että Sociedad hätyyttelisi Mestarien liigaan oikeuttavia sijoituksia. Ennemminkin tekee tiukkaa yltää Eurooppa-liigaan takaaville paikoille. Sijat 6-8.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Eñaut Zubikarai
Gerónimo Rulli

Puolustajat

2 Carlos Martínez
3 Mikel González
6 Iñigo Martínez
15 Ion Ansotegi
22 Daniel Estrada
24 Alberto de la Bella
Liassine Cadamuro
Yuri Berchiche
Joseba Zaldua

Keskikenttäpelaajat

4 Gorka Elustondo
5 Markel Bergara
10 Xabi Prieto
14 Rubén Pardo
16 Sergio Canales
17 David Zurutuza
Jon Gaztañaga
Esteban Granero

Hyökkääjät

9 Imanol Agirretxe
11 Carlos Vela
18 Chori Castro
Óscar Vega
Alfred Finnbogason

Valmentaja

Jagoba Arrasate