Viime kausi toi Real Madridille kauan kaivatun La Déciman. Kesän aikana joukkuetta on vahvistettu jälleen muutamalla pelaajalla. Onko keskikenttäpelaajia jo liikaa? Pysyykö maalivahtisirkus järjestyksessä? Ja ennen kaikkea, pysyykö Cristiano Ronaldo kunnossa?

Viime kausi

Real Madrid lähti viime kauteen uudesta tilanteesta. José Mourinho oli korvattu hillitymmällä (ainakin julkisuudessa) Carlo Ancelottilla. Moni odotti, että Mourinhon koirankoppiin joutunut Iker Casillas saisi pelipaikkansa takaisin.

Toisin kävi. Diego López pelasi käytännössä jokaisen liigaottelun. Ancelotti teki jo kauden alussa hyvin selväksi, että Casillas vartioisi Realin maalia Mestarien liigassa ja Copa del Reyssä. Jälkikäteen voitaneen sanoa, että sinänsä erikoinen ratkaisu toimi.

Kausi alkoi Realin osalta hieman kaksijakoisesti. Avausottelussa Real Betisiä vastaan Real oli jäämässä tasapeliin, kunnes Isco puski voittomaalin 86. minuutilla. Seuraava peli Granadaa vastaan päättyi Realin niukkaan 1-0-voittoon. Alkukauden puhuttaneimmassa pelissä Pepe näytteli Elcheä vastaan lisäajalla, ja Cristiano Ronaldo iski pilkulta 2-1-voittomaalin. Levanten isännöimässä pelissä Real puolestaan nousi kahdella lisäajan maalilla 1-2-tappioasemasta 3-2-voittoon. Tiukkojen pelien lisäksi Barcelona voitti ensimmäisen Clásicon maalein 2-1.

Syksyllä oli muutakin härdelliä. Edelliskauden paras pelintekijä Mesut Özil myytiin Arsenaliin, joten Ancelottin oli tehtävä muutoksia palapeliinsä. Lisäksi pukukopin hiljensi marraskuun maaottelussa tullut Sami Khediran paha polvivamma. Positiivisesti ajateltuna Khediran loukkaantuminen pakotti Ancelottin muutoksiin, jotka kantoivat myöhemmin kaudella hedelmää. Ennen pitkää keskikenttä muotoutui Xabi Alonson, Luka Modricin ja Ángel di Marían varaan.

Syksyn erinäköisten pienten hidasteiden jälkeen Realin peli alkoi rullata. Lokakuun lopusta lähtien alkoi 18 ottelun putki, jonka aikana Los Blancos pelasi kaksi tasapeliä eikä hävinnyt kertaakaan. Samoihin aikoihin Real sai myös kärkikaksikon (Atlético Madrid & Barcelona) kiinni sarjataulukossa.

Sitten tapahtui se, mitä ei saanut tapahtua. Kauden toinen Clásico, ottelupaikkana Santiago Bernabéu. Real johti ottelua kahteen otteeseen, mutta Kirppu oli liikaa. Lionel Messi iski hattutempun ja johdatti Barcan 4-3-vierasvoittoon. Seuraavalla kierroksella Sevilla kaatoi kotonaan Realin, ja yhtäkkiä Madridin ylpeys putosi sarjataulukossa kolmanneksi. Atleti ja Barca antoivat omilla sähläyksillään Realille vielä mahdollisuuden mestaruuteen, mutta loppukaudesta tulleet tappio ja kaksi tasapeliä vesittivät mestaruussauman lopullisesti.

Mestarien liigassa Real oli omaa luokkaansa. Joukkue paukutti maaleja kuin liukuhihnalta. Ensin alkulohkossa ja sitten neljännesvälierissä Schalkea vastaan. Puolivälierissä meinasi käydä kylmät. Ensimmäinen osa Borussia Dortmundia vastaan oli päättynyt Realin 3-0-voittoon. Toisessa osassa Dortmund laittoi Realin todella ahtaalle mutta ylsi lopulta vain maalin päähän. Välierissä Real pudotti edelliskauden mestarin Bayern Münchenin. Etenkin toisessa osaottelussa Real suorastaan nöyryytti Pep Guardiolan ryhmää. Yhteismaalit 5-0.

Loppuottelussa vastaan asettui tuttu naapuri. Atlético oli jo matkaamassa voittoon Diego Godínin maalilla. Lisäajalla Realin sankariksi nousi Sergio Ramos, joka puski Realin tasoihin. Jatkoajalla isoveli meni menojaan ja karkasi Mestarien liigan voittoon. Mestaruus oli Realin seurahistorian 10:s. Samalla Ronaldosta tuli eniten maaleja yhden Mestarien liiga -kauden aikana tehnyt pelaaja.

Copa del Reyssäkin Real meni päätyyn asti. Ensin kaatui Olímpic Xàtiva, sitten Osasuna ja puolivälierissä Espanyol. Välierissä Atletin rahkeet eivät riittäneet, ja Real paineli finaaliin yhteismaalein 5-0. Finaalissa asettui vastaan Barcelona. Real kontrolloi lähes koko pelin ajan. 2-1-ratkaisumaali syntyi viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Gareth Bale kirmasi karkuun ja iski Realin mestariksi.

Kesän MM-turnauksen aikaan kuultiin suru-uutinen, kun yksi kaikkien aikojen Real-pelaajista – Alfredo Di Stéfano – menehtyi saatuaan sydänkohtauksen pari päivää aiemmin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Diego López, maalivahti

Siirtoa ei ole virallisesti vahvistettu, mutta käytännössä Lópezista voidaan jo puhua AC Milanin pelaajana. Oli viime kaudella Realin ykkösvahti ja pelasi käytännössä kaikki liigaottelut. Cup-kilpailuissa istui penkillä, jotta Iker Casillasillekin saataisiin peliaikaa. Lópezin siirtyminen Milaniin liennytti edes hieman Realin liiankin positiivista maalivahtiongemaa.

Álvaro Morata, keskushyökkääjä

21-vuotias keskushyökkääjä siirtyi Juventukseen arviolta 22 miljoonan euron siirtosummaa vastaan. Real tosin sisällytti sopimukseen takaisinosto-oikeuden joko kauden 2015-16 tai 2016-17 jälkeen. Nokkimisjärjestyksessä Karim Benzeman ja ajoittain myös Jesén taakse jäänyt Morata mahtui viime kaudella vain kolmessa liigaottelussa avaukseen. Vaihdosta hänet päästettiin irti 20 kertaa, joten kahdeksan maalia oli peliaikaan nähden hyvä suoritus.

Nuri Sahin, keskikentän keskusta

Sahin siirtyi Borussia Dortmundista Realiin kolme vuotta sitten. Viimeiset kaksi vuotta menivät lainalla – ensin Liverpoolissa ja sitten Dortmundissa, jossa Sahin pelasi toissa kevään ja koko viime kauden. Turkkilainen pelasi päättyneellä sesongilla 34 ottelua Bundesligassa. Nyt pysyvästi takaisin vanhaan joukkueeseensa – arviolta 7,8 miljoonalla eurolla.

Casemiro, puolustava keskikenttä

Realin keskikentällä alkaa olla ruuhkaa. Sikäli oli hyvä, että 22-vuotias pääsi lainalle FC Portoon. Brasilialainen pelasi viime kaudella 12 liigaottelussa, mutta mahtui vain kerran avaukseen. Porto maksaa lainasta tiettävästi 1,7 miljoonan euron korvauksen.

Jesús Fernández, maalivahti

Real hankki Levantesta maalivahti Keylor Navasin, joten olihan se kohteliasta antaa jotain takaisin. Realin kolmosmaalivahti ei pelannut yhtään ottelua viime kaudella.

Denis Cheryshev, vasen laitahyökkääjä

23-vuotias laitahyökkääjä lainattiin tulevaksi kaudeksi Villarrealiin. Realin oman kasvatin viime kausi meni lainalla Sevillassa. Loukkaantumiset pilasivat kauden, ja venäläis-espanjalainen pelasi vain neljä liigaottelua.

Pelaajasiirrot – saapuneet

James Rodríguez, hyökkäävä keskikenttä

Uusi Galáctico on saapunut. 23-vuotias kolumbialainen voitti MM-kisojen maalipörssin ja oli monen mielestä turnauksen paras pelaaja. Monaco maksoi Rodríguezista jo vuosi sitten Transfermarktin mukaan noin 50 miljoonaa euroa. Nyt hintaan lisättiin 39 miljoonaa. Viime kaudella James pelasi kaikki kilpailut huomioiden 38 ottelua, joissa syntyi 10 maalia ja 14 maalisyöttöä. Kymppipaidassa pelaava pelintekijä voi operoida sekä kymppipaikalla että laidalla. Syöttövalikoiman lisäksi omaa hyvän laukauksen.

Toni Kroos, hyökkäävä keskikenttä

Seuraava ykköskorin keskikenttäpelaaja. 24-vuotias Kroos ehti kuulua muutaman vuoden ajan Bayern Münchenin runkopelaajiin. Viime kaudella 29 Bundesliga-ottelua, joissa kaksi maalia ja neljä maalisyöttöä. Jamesin tavoin myös Kroos on erinomainen syöttäjä. Lisäksi laukaus on vahva sekä oikealla että vasemmalla jalalla. Real sai urallaan jo lähes kaiken voittaneen Kroosin melko edullisesti – 33 miljoonalla eurolla.

Keylor Navas, maalivahti

Viime kaudella ensin Levanten ja sitten Costa Rican maajoukkueen paidassa säväyttänyt maalivahti siirtyi 10 miljoonalla eurolla Realiin. Laukausten torjujana 27-vuotias Navas on maailman parhaita ellei paras. Ei ole erityisen pitkä maalivahti, joten keskityspallot saattavat tuottaa hankaluuksia. Isoin kysymys liittyy Realin maalivahtien hierarkiaan. Joukkueessa on viime kauden tapaan kaksi ykkösmaalivahtia, joista vain yksi voi pelata kerrallaan. Miten tilanne vaikuttaa joukkuehenkeen?

Eero Markkanen, keskushyökkääjä

Periaatteessa Markkanen siirtyi Real Madridin reservijoukkueeseen, mutta nostetaan näin erityinen tapaus mukaan listalle. 23-vuotias kolossi (197 cm, 95 kg) pelaa ainakin syksyn Real Madrid Castillassa, mutta katsotaan, miltä tilanne näyttää keväällä. AIK-lähteiden mukaan Real hankki Markkasen nimenomaan edustusjoukkueen tarpeita ajatellen.

Joukkueen vahvuudet

Materiaali on uskomaton. Joukkue on paperilla ehkä kovempi kuin koskaan aiemmin. Löytyy kaksi ykkösmaalivahtia, peräti kahdeksan keskikenttäpelaajaa ja kaiken päälle Cristiano Ronaldo. Etenkin keskikentän nimilistaa lukiessa heikompaa alkaa hirvittää.

Toinen selkeä vahvuus on vastahyökkäyspelaaminen. Mikään muu joukkue ei tehnyt niin montaa maalia vastahyökkäyksistä kuin Real (13) viime kaudella. Positiivisen transition hetkellä Ramos voi pelata pallon pitkällä syötöllä suoraan hyökkääjille. Toinen vaihtoehto on antaa pallo Xabi Alonsolle tai Luka Modricille, jotka käynnistävät vastahyökkäyksen. Merkittävintä on se, että Ronaldo ja Bale ovat jatkuvasti valmiita juoksemaan ylöspäin. Molemmat ovat äärimmäisen nopeita sekä ilman palloa että pallon kanssa. Lisätukea vastahyökkäyksissä antavat Benzema ja Ángel di María, mikäli hän jatkaa joukkueessa.

Kolmantena vahvuutena niputetaan yhteen erikoistilanteet ja kaukolaukaukset. Ronaldo tarjoaa oikeajalkaisen ja Bale vasenjalkaisen vaihtoehdon vapaapotkuihin. Molemmat pyrkivät laukomaan leijapalloja, jotka aiheuttavat epämääräisellä lentoradallaan ongelmia maalivahdeille. Myös Ramos, Rodríguez ja Kroos voisivat periaatteessa antaa erikoistilanteita.

Samat miehet Ramosia lukuun ottamatta tarjoavat myös kaukolaukausuhan. Näyttäisi siltä, ettei kesäloma ole ruostuttanut laukojia. Bale tälläsi jo harjoituspelissä Interiä vastaan maalin noin 25 metristä.

Joukkueen heikkoudet

Materiaalissa piilee myös Realin heikkous. Ensinnäkin, kaksi ykkösmaalivahtia aiheuttaa todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Viime kaudella huhuiltiin ajoittain välirikoista molarien välillä. Tällä kaudella tilanne on tismalleen sama.

Toiseksi, materiaali on joiltain osin ehkä liiankin leveä, ja toisista paikoista yllättävänkin kapea. Keskikentän kolmesta pelipaikasta kilpailee kahdeksan pelaajaa, joista jokainen on tottunut pelaamaan isoja minuutteja. Kaikille ei riitä peliaikaa, joten myyntejä on vielä luvassa, ennen kuin kausi alkaa. On jotenkin surullista, että niinkin kovan luokan pelaaja kuin Ángel di María ei välttämättä mahdu Realin kokoonpanoon enää alkavalla kaudella. Keskushyökkääjiä kokoonpanosta sen sijaan löytyy tällä hetkellä tasan yksi. Jos Benzema loukkaantuu, kuka siirtyy sentteriksi? Isco? Ronaldo? Vai hankkiiko Real vielä Radamel Falcaon?

Toinen ongelma liittyy puolustuslinjan yliaggressiivisuuteen. Pepe ja Ramos ovat molemmat maailmanluokan toppareita, mutta liian usein kaksikko syyllistyy typeriin rikkeisiin. Viime kaudella Ramos keräsi liigassa 11 keltaista ja yhden punaisen kortin. Pepe selvisi yhdeksällä varoituksella. Vaikuttaisi siltä, että Ancelottin aikana pahimmat ylilyönnit on saatu karsittua. Realin kannalta olisi hyvä, mikäli rauhallisuutta tulisi vielä himpun verran lisää.

Valmennus

Ancelotti aloittaa toisen kautensa Realin puikoissa. Kautta ehdittiin jo tituleerata pettymykseksi, kun molemmissa Clásicoissa tuli kuonoon Barcelonalta. Madridilaislehdistö jopa spekuloi, että Zinédine Zidane korvaisi Ancelottin, mikäli Mestarien liigan finaalissa tulisi tappio. Ei tullut, eikä korvannut.

Ancelottin pelaamisessa yhdistellään hidasta ja nopeaa hyökkäämistä. Kun on paikka iskeä nopeasti, se käytetään hyväksi. Mutta jos vastustaja ehtii organisoitua, hidas hyökkääminen on käypä vaihtoehto.

Real pelasi viime kaudella pääosin 4-3-3-muodostelmalla. Todennäköisesti osin sen takia, että Sami Khedira loukkaantui marraskuussa. Ryhmitelmässä Alonso on keskikentän pohjalla puolustavammassa roolissa, ja Modric sekä di María tekevät hieman ylempänä peliä. Kolmikon jokaisella pelaajalla on kuitenkin siinä mielessä samanlainen rooli, että kaikki tekevät peliä ja kaikki osallistuvat puolustamiseen. Monessa ottelussa kolmikosta kaksi lähti pallonmenetyksen jälkeen välittömästi prässäämään vastustajan pallollista pelaajaa.

Puolustettaessa Bale laskeutuu usein alemmas oikean keskikenttäpelaajan paikalle. Tällöin ryhmitys muotoutuu puhtaammin 4-4-2:ksi, jossa di María on vasempana laiturina, ja Benzema sekä Ronaldo kahdestaan ylhäällä. Pelaajahankintojen myötä tilanne voi toki muuttua.

Hyökkäyspelissä laitahyökkääjillä on suuri rooli. Molemmat ajavat laidoiltaan hanakasti sisään. Suurin osa hyökkäyksistä pelataan Ronaldon kautta. Portugalilainen pyrkii lähtökohtaisesti liikkumaan vetopaikkaan, mistä kertoo 7,2 laukausta ottelua kohden.

Alkavalla kaudella on hyvin mielenkiintoista nähdä, millaiseen muodostelmaan Ancelotti päätyy. Mitä todennäköisimmin puolustuksessa pidetään neljän miehen linjasta kiinni. Niin ikään hyökkäyskolmikko pysynee samana. Jäljelle jää keskikenttä. Haluaako Ancelotti yksi vai kaksi puolustavaa keskikenttäpelaajaa? Pääseekö Rodríguez kymppipaikalle, vai asetetaanko hänet laidalle? Mahtuvatko Alonso ja Khedira enää avaukseen? Entä voiko Modricia, Kroosia ja Jamesia laittaa samaan aikaan kentälle? Ainakin Asier Illarramendin ja Iscon peliminuutit lienevät kortilla?

Tärkein pelaaja

Cristiano Ronaldo

Ballon d’Orin hallitseva voittaja, Mestarien liigan yhden kauden maaliennätyksen haltija. Cristiano Ronaldoa kritisoidaan usein itsekkyydestä. Kyllähän Ronaldo onkin itsekäs. Sen näkee kaikesta. Siitä, miten hän laukoo epätoivoisestakin paikasta. Siitä, miten hän juhlii tekemäänsä merkityksetöntä maalia Mestarien liigan finaalissa enemmän kuin Sergio Ramosin elintärkeää tasoitusosumaa. Mitä sitten? Itsekkyydellä ei ole merkitystä, jos se hyödyttää joukkuetta. Viime kaudella Ronaldo pelasi kaikki kilpailut huomioiden 46 ottelua, teki 50 maalia ja antoi 19 maalisyöttöä.

Suurin ongelma Ronaldon kohdalla on rasituksen määrä. Viime kausi meni enemmän tai vähemmän puolikuntoisena. Oli reisivaivaa ja polvivaivaa. Siitä huolimatta portugalilainen pelasi kesän MM-kisoissa. Omien sanojensa mukaan Ronaldo alkaa olla taas terve. Toivottavasti on. Realin ja koko jalkapallomaailman kannalta on sääli, jos ei maailman parhaaksi pelaajaksi valittu pysty pelaamaan.

Arvio

Ancelotti on saanut vuoden verran ajaa rauhassa ideoitaan sisään. Nyt pelaajat tuntevat Carletton, ja Carletto tuntee pelaajansa. Joukkuetta on vahvistettu entisestään, mutta onko vahvistuksista todellista hyötyä? Materiaali on ainakin leveä jos ei muuta. Mikäli Ancelotti saa pidettyä penkillä istuvat tähtensä tyytyväisinä, Real on ykkössuosikki mestariksi. Mutta kompurointiin ei ole varaa, sillä Barcelona ja todennäköisesti myös Atlético Madrid tulevat muuten ohi.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Iker Casillas
13 Keylor Navas

Puolustajat

2 Raphaël Varane
3 Pepe
4 Sergio Ramos
5 Fábio Coentrão
12 Marcelo
15 Daniel Carvajal
17 Álvaro Arbeloa
18 Nacho Fernández

Keskikenttäpelaajat

6 Sami Khedira
8 Toni Kroos
10 James Rodríguez
14 Xabi Alonso
19 Luka Modric
22 Ángel di María
23 Isco
24 Asier Illarramendi

Hyökkääjät

7 Cristiano Ronaldo
9 Karim Benzema
11 Gareth Bale
20 Jesé

Valmentaja

Carlo Ancelotti