Barcelonassa on mennyt paljon uusiksi parissa kuukaudessa. Johdattaako uusi päävalmentaja Luis Enrique katalaanit mestaruusjuhliin?

Viime kausi

Barcelonan vuoden takainen harjoituskausi oli kohtuullisen kaoottinen. Kun selvisi, ettei Tito Vilanova voisi sairautensa vuoksi enää valmentaa, alkoi uuden luotsin metsästys, joka päättyi Gerardo Martinon allekirjoitukseen. Kaikki vaikutti olevan hyvin. Barcelona voitti – toki kahdella tasapelillä – Espanjan Supercupin, ja liiga alkoi Barcan osalta vauhdikkaasti. Levante kaatui avauskierroksella peräti 7-0.

Barcelona menetti ensimmäiset pisteensä tasapelin myötä yhdeksännellä kierroksella, ja ensimmäinen tappio tuli vasta joulukuussa. Siitä huolimatta kaikki ei ollutkaan hyvin. Barcelona-leiristä alkoi kuulua vastalauseita Martinon pelitapaa kohtaan. Kaikille ei sopinut, että palloa ei enää hallittu 75-80-prosenttisesti.

Seuraavaksi alkoi Neymar-saaga. Barcelonan puheenjohtajaa Sandro Rosellia syytettiin väärinkäytöksistä siirron yhteydessä. Tapauksen seurauksena Rosell erosi tammikuussa, ja Josep Maria Bartomeusta tuli uusi puheenjohtaja.

Tammikuussa ongelmia alkoi näkyä kentälläkin. Barcelona pelasi yhdeksän pelin jakson, jonka aikana se hävisi kolme kertaa ja pelasi kahdesti tasan. Heti perään Barcelona kuitenkin murskasi Osasunan 7-0, ja Lionel Messi viimeisteli hattutempun. Seuraavalla kierroksella Barcelona nousi kahdesti tappioasemasta tasoihin ja lopulta 4-3-voittoon El Clásicossa. Messi teki taas kolme maalia.

Kolmen viimeisen kierroksen aikana koko kärkitrio kompasteli. Barcelonakin pelasi kaksi tasapeliä, mutta silti mestaruus oli sen omissa käsissä viimeisellä kierroksella. Alexis Sánchez vei Barcan johtoon Atléticoa vastaan, mutta Diego Godín tasoitti toisen puoliajan alussa. Tasapeli riitti Atletille mestaruuteen, joten Barcelona jäi nuolemaan näppejään.

Sama vastustaja oli Blaugranalle liikaa Mestarien liigassa. Alkulohkonsa voittanut Barcelona kaatoi neljännesvälierissä Manchester Cityn maalein 4-1. Ensimmäisen osaottelun jälkeen puhuttiin enemmän tuomaritoiminnasta kuin itse ottelusta. Joka tapauksessa puolivälierävaiheessa Atlético Madrid oli Barcaa vahvempi yhteismaalein 2-1.

Copa del Reyssä Barcelona kompastui siihen tutumpaan madridilaisvastustajaan. Aiemmilla kierroksilla olivat kaatuneet Cartagena, Getafe, Levante ja Real Sociedad, ja finaalissa asettui vastaan Real Madrid. Ángel di María vei Realin johtoon, mutta Marc Bartra tasoitti 68. minuutilla. Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Gareth Bale kirmasi koko Barca-puolustukselta karkuun ja johdatti Realin mestariksi.

Siirrytään kentältä toimiston puolelle. Huhtikuun alussa Fifa langetti Barcelonalle vuoden pituisen pelaajasiirtokiellon, koska katalaaniseura oli toiminut väärin nuorten pelaajien siirtoasioissa. Myöhemmin rangaistus jäädytettiin valituskäsittelyiden ajaksi. Tälläkin hetkellä tilanne on se, ettei rangaistusta ole pantu voimaan.

Myöhemmin samassa kuussa suru-uutinen Vilanovan kuolemasta pysäytti koko jalkapalloilevan maailman. Kuolemaa seuranneessa ottelussa katsomosta heitettiin banaani Dani Alvesin viereen. Alves poimi banaanin ja otti reilun haukun. Tapaus johti rasisminvastaiseen kampanjaan sosiaalisessa mediassa.

Ja vielä. Keväällä joukkueen monivuotinen kapteeni Carles Puyol ilmoitti lopettavansa pelaajauransa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Alexis Sánchez, oikea laitahyökkääjä

Erinomaisen kauden pelannut Alexis myytiin 42 miljoonalla eurolla Arsenaliin. Summa on toki suuri, mutta 25-vuotias chileläinen osoitti Barcelonassa jatkuvasti kehittymisen merkkejä. Viime kauden 19 maalia ja 10 maalisyöttöä 34 ottelussa ovat lukuja, jotka vain Messi ylitti.

Cesc Fàbregas, hyökkäävä keskikenttä

Kuulostaa typerältä sanoa, ettei Fàbregas oikein missään vaiheessa sopeutunut Barcelonan pelitapaan, kun kaveri syöttää enemmän maaleja kuin kukaan muu joukkueen pelaajista. Mutta niin se vain on. Fàbregas oli aikoinaan tunnepuolen – ei järjen – hankinta. Pikkuhiljaa se tajuttiin, ja siksi 27-vuotias keskikenttäpelaaja myytiin 37 miljoonalla eurolla Chelseaan.

Bojan Krkic, oikea laitahyökkääjä

17-vuotiaasta Bojanista piti tulle Barcelonan tähtihyökkääjä. Ei tullut. Viime kaudet ovat menneet AS Romassa, AC Milanissa ja Ajaxissa. Nyt 5,6 miljoonalla eurolla Stokeen.

Cristian Tello, vasen laitahyökkääjä

22-vuotias Tello on väärässä paikassa. Milloin Pedro on ollut edellä, milloin Alexis Sánchez. Ja nyt omaa pelipaikkaa miehittää Neymar. Tellon on yksinkertaisesti mahdotonta saada peliaikaa, jos muille ei tule loukkaantumisia. Viime kaudella liigaotteluita kertyi 22, joista kahdessa Tello oli avauksessa. Pelaajan kehityksen kannalta oli hyvä, että hänet lainattiin Portoon.

Jonathan dos Santos, keskikentän keskusta

Dos Santosiin pätevät samat sanat kuin Telloon. Viime kaudella meksikolainen pelasi vain kolmessa liigaottelussa. Siirtyi parilla miljoonalla eurolla veljensä luo Villarrealiin.

Keirrison, keskushyökkääjä

Viisi vuotta sitten Barcelona maksoi Keirrisonista 15 miljoonaa euroa. Ei yhtään peliä Barcassa. Nyt ilmaisella siirrolla Coritibaan.

Oier Olazábal, maalivahti

Monivuotinen kolmosmaalivahti saa lopultakin näyttää taitojaan Granadassa, jonne siirtyi ilmaiseksi.

Isaac Cuenca, oikea laitahyökkääjä

Viimeiset kaksi vuotta Cuenca on käytännössä vain parannellut polvivaivojaan. Viime kaudella ei yhtään ottelua. Nyt ilmaisella siirrolla Deportivo La Coruñaan.

Denís Suárez, keskikentän keskusta

Ivan Rakiticin hankintaan kuului Suárezin lainaaminen Sevillaan kahdeksi kaudeksi. 20-vuotiaan viime kausi meni Barcelona B:ssä.

Víctor Valdés, maalivahti

Joukkueen monivuotinen ykkösmaalivahti ilmoitti jo hyvän aikaa sitten etsivänsä tänä kesänä uusia haasteita. Ongelmaksi on muodostumassa viime keväänä tullut polvivamma, joka on tiettävästi estänyt siirron Monacoon. Tällä hetkellä Valdés on työtön.

José Manuel Pinto, maalivahti

Karnevaalimaalivahti sai mennä Valdésin mukana. 38-vuotias Pinto ei kovin montaa ottelua Barca-urallaan pelannut, mutta silloin kun pelasi, itseluottamusta ei ainakaan puuttunut.

Carles Puyol, toppari

Yksi 2000-luvun parhaista toppareista ja suurimmista kapteeneista lopetti mittavan uransa viime kauteen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Luis Suárez, keskushyökkääjä

Kenties ristiriitaisin pelaaja koko maailmassa. Planeetan parhaita maalintekijöitä. Mutta pimeitä hetkiä tulee liikaa. Viimeisimmästä tuli neljän kuukauden toimintakielto, joka päättyy vasta lokakuun lopussa, jos valitus ei mene läpi. Siitä huolimatta Barcelona maksoi Liverpoolille yli 80 miljoonan euron korvauksen.

Jérémy Mathieu, toppari

Carles Puyolin korvaaja saapui Valenciasta 20 miljoonan euron korvausta vastaan. 30-vuotias ranskalainen tuo kaivattua vahvistusta puolustuslinjan pääpeliin.

Ivan Rakitic, keskikentän keskusta

Xavi ikääntyy ja ehkä lähtee. Fàbregas lähti jo. Sikäli Rakiticin hankinta on ymmärrettävä veto. Kroatialainen oli viime syksynä koko sarjan paras pelaaja. Rakitic irtosi Sevillasta yllättävän edullisesti – 20 miljoonalla eurolla.

Marc-André ter Stegen, maalivahti

Borussia Mönchengladbachista hankittu 22-vuotias saksalainen on Barcan seurajohdon papereissa joukkueen ykkösvahti seuraavat 10 vuotta. Miten kantaa suurseuran paineet? Pystyykö täyttämään Valdésin saappaat? Miten onnistuu pelaamaan jalalla? Ja onko edes ykkösvahti tällä kaudella?

Claudio Bravo, maalivahti

Ter Stegenin kirittäjäksi hankittiin Real Sociedadin ja Chilen maajoukkueen ykkösvahti. 31-vuotias Bravo taistelee ainakin tällä kaudella tosissaan aloittavan maalivahdin paikasta. Barcelona maksoi Bravosta saman summan kuin ter Stegenistä – 13 miljoonaa euroa.

Jordi Masip, maalivahti

Reservijoukkueesta nostettu 25-vuotias Masip toimii kolmosmaalivahtina. Peliaikaa ei ole luvassa.

Gerard Deulofeu, oikea laitahyökkääjä

Viime kausi meni Evertonissa lainalla. 20-vuotias laitahyökkääjä on äärimmäisen mielenkiintoinen pelaaja, jota on hehkutettu jo monen vuoden ajan suurena lupauksena. Nyt olisi aika lunastaa lupaukset. Armonaikaa on lokakuuhun, jolloin Suárezin pelikielto päättyy.

Rafinha, hyökkäävä keskikenttä

Thiago Alcántaran velipoika, joka pelasi viime kauden lainalla Celta Vigossa. Muuan Enrique valmensi viime kaudella Celtaa, joten on hyvin mahdollista, että 21-vuotias keskikenttäpelaaja saa vastuuta myös Barcelonan paidassa.

Joukkueen vahvuudet

Valmentaja vaihtuu, pelaajia vaihtuu. Barcelonan onneksi seuralla on yksi maailman vahvimmista identiteeteistä. Näin vahvan identiteetin ansiosta suuria notkahduksia kausien välillä ei tule, vaikka monikin pelaaja vaihtuisi kesän aikana. Rafinha ehti jo paljastaa, että Barcelona jatkaa Enriquen alaisuudessa ryhmityksellä 4-3-3. Enrique puolestaan sanoi, että tulosten lisäksi on tärkeää pelata kaunista jalkapalloa. Toki välillä menee paremmin ja välillä huonommin, mutta ainakin Barcelonan tunnistaa pelitavastaan.

Syöttöpelaamisessa Barcelona on maailman parhaita ellei paras. Käytännössä jokaisen pelaajan syöttötekniikka on erinomaisella tasolla. Hyvä syöttötaito mahdollistaa vahvan pallonhallinnan. Oivaltavat murtavat syötöt tuottavat maaleja.

Joukkueen heikkoudet

Äärimmäisyyteen asti viety pelitapa. Seuraidentiteetti on hyvästä, mutta joskus se aiheuttaa ongelmia. Barcelona yritti vuosikausia hankkia uutta avauksen topparia. Piti olla hyvä pääpelissä, hyvä sijoittumaan, nopea ja ennen kaikkea hyvä jalalla. Nyt löytyi Mathieu, josta Barca joutui maksamaan ylihintaa.

Edelliseen viitaten, Barcelonan kohdalla on pakko aina nostaa esiin pääpelivoima. Nyt on sentään Mathieu. Ennen ranskalaista Barcalla oli vain yksi mitat täyttävä pääpelaaja – Gerard Piqué. Vastustajat rankaisevat ennen pitkää joukkuetta, joka koostuu mikkihiiristä. Hyökkäyspäässä Barcan on puolestaan turha viljellä pääpalloja boksiin.

Valmennus

Luis Enriquessä on paljon samaa kuin Guardiolassa muutama vuosi sitten. Vahva pelaajatausta Barcelonan keskikentällä, kokemusta Barcan reservijoukkueen valmentamisesta ja nyt hyppy edustusjoukkueeseen. Toki Enrique ehti välissä valmentaa myös AS Romaa ja viime kaudella Celta Vigoa.

Enrique luottaa barcamaisesti 4-3-3-ryhmitykseen. Pallonhallinta ja lyhysyöttöpeli näyttelevät jatkossakin suurta roolia. Viime kaudella Enriquen Celta hallitsi palloa keskimäärin 53,8-prosenttisesti. Yksi suurimpia kysymyksiä on, kuinka täsmällisesti Barcelona pelaa Enriquen alaisuudessa. Martinon aikakaudella asiat tehtiin vähän sinnepäin. Prässi toimi ajoittain mutta vain ajoittain. Syöttösuuntia tarjottiin mutta liian vähän. Täsmällisyydessä Enrique saattaa palauttaa Barcan lähemmäs Guardiolan aikaa. Tarkempia vastauksia saadaan harjoitusotteluissa ja kauden ensimmäisissä varsinaisissa peleissä.

Hyökkääjien roolitus on yksi mielenkiintoisista kysymyksistä. Neymar on kyllä hyvä vasemmalla, mutta Suárez on ehdottomasti parhaimmillaan keskellä. Tähän asti Messi on huseerannut keskellä, mutta hän voisi pelata myös oikealla. Suostuuko Messi laitahyökkääjäksi? Suostuuko Suárez laitahyökkääjäksi? Muuttuuko muodostelma 4-3-1-2:ksi, jossa Messi pelaisi Neymarin ja Suárezin alla?

Tärkein pelaaja

Lionel Messi

Aina jos Messi on joukkueessa, hän on joukkueensa tärkein pelaaja. Viime kaudella puhuttiin, ettei Messi ole entisaikojen tasolla. Siitä huolimatta 31 liigaottelua, 28 maalia ja 11 maalisyöttöä. Viisi laukausta per ottelu ja syöttöprosentti 85:n hujakoilla.

Messin merkitystä ei voi korostaa liikaa. Harva pelaaja pystyy täysin henkilökohtaisilla ratkaisuillaan ratkaisemaan otteluita. Messi on yksi heistä. Toki Kirppu valitsee silloin tällöin väärän ratkaisun hyökkäyskolmanneksella, mutta näillä tehoilla on varaa välillä epäonnistuakin.

Arvio

Kaikenlainen sekasorto on pikkuhiljaa jäämässä taakse. Alkavaan kauteen Barcelona on saanut valmistautua rauhassa – ainakin jos vertailukohdaksi otetaan vuoden takainen. Maalivahtiosasto meni täysin uusiksi, joten se on kysymysmerkki. Samoin valmennus. Joka tapauksessa joukkue on vahvistunut, ja nyt se on taas yhdessä Real Madridin kanssa suosikki liigamestariksi. Lopullinen sijoitus voi riippua siitä, meneekö valitus Suárezin pelikiellon lyhentämisestä läpi.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Marc-André ter Stegen
13 Claudio Bravo
25 Jordi Masip

Puolustajat

2 Martín Montoya
3 Gerard Piqué
14 Javier Mascherano
15 Marc Bartra
18 Jordi Alba
21 Adriano
22 Dani Alves
24 Jérémy Mathieu

Keskikenttäpelaajat

4 Ivan Rakitic
6 Xavi
8 Andrés Iniesta
16 Sergio Busquets
17 Alex Song
19 Ibrahim Afellay
Sergi Roberto
Rafinha

Hyökkääjät

7 Pedro
9 Luis Suárez
10 Lionel Messi
11 Neymar
Gerard Deulofeu

Valmentaja

Luis Enrique