Atlético Madrid lähtee erikoisesta tilanteesta kauteen. Voiko viime kaudesta enää parantaa?

Viime kausi

Kauden alku sai liikkeelle kiven, joka ei sitten enää pysähtynytkään. Espanjan Supercupissa Barcelona vei voiton vierasmaalisäännön perusteella, mutta enemmän puhuttiin Atlético Madridista, joka ylsi kahteen tasapeliin Barcaa vastaan. Liigakausi jatkui samalla nuotilla. Ensimmäisestä kahdeksasta ottelusta kahdeksan voittoa, mukaan lukien 1-0-vierasvoitto Real Madridista. Kun vielä 19. kierroksen ottelussa Barcelonaa vastaan Atleti venyi tasapeliin, ruvettiin puhumaan Atléticon kaudesta.

Joulutauon jälkeen Atleti konttasi hetken aikaa. Kahdeksan ottelun jaksoon mahtui kaksi tappiota ja kolme tasapeliä. Mikä tärkeintä Atletin kannalta, joukkue ylsi kauden toisessa keskinäisessä ottelussa tasapeliin Real Madridia vastaan, joten isoveli ei päässyt sarjataulukossa karkuun.

Suvantovaiheen jälkeen Atlético otti homman taas haltuunsa. Yhdeksän perättäistä voittoa nosti madridilaisryhmän sarjakärkeen ja vieläpä neljän pisteen karkumatkalle Barcelonaan nähden. Viimeisen kolmen kierroksen aikana nähtiin uskomaton pupellus, jossa kaikki kolme kärkijoukkuetta heitti vuorotellen mestaruusmahdollisuutensa jorpakkoon. Lopulta mestaruus ratkaistiin viimeisellä kierroksella Camp Noulla. Alexis Sánchez vei Barcan johtoon, mutta toppari Diego Godín puski Atletin tasoihin ja samalla liigamestaruuteen.

Mestarien liigassa Atlético oli lähellä seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta. Koko eurokauden aikana joukkue ei hävinnyt kertaakaan varsinaisella peliajalla. Alkulohkossa Zenit, Porto ja Austria Wien eivät tarjonneet Atletille minkäänlaista vastusta. Neljännesvälierissä kaatui AC Milan murskaavin yhteismaalein 5-1. Puolivälierissä taipui Barcelona. Ensimmäinen osa päättyi Barcelonassa 1-1, ja toisen osaottelun Atlético voitti Koken maalilla 1-0.

Välierävaiheessa Rojiblancos kohtasi Chelsean. Keskusteluja käytiin siitä, saisiko Chelsean omistama Thibaut Courtois pelata Atletin maalilla. Uefa jyrähti, Courtois pelasi, ja Atlético eteni finaaliin yhteismaalein 3-1. Loppuottelussa nähtiin ensimmäistä kertaa kilpailun historian aikana kaupungin sisäinen derby. Atletin voitto jäi lopulta noin minuutin päähän. Godínin pusku oli vienyt punavalkoiset johtoon, mutta Sergio Ramos tasoitti lisäajan kolmannella peliminuutilla. Jatkoajalla Real meni menojaan Gareth Balen, Marcelon ja Cristiano Ronaldon maaleilla.

Copa del Reyssä Atletin paukut kerta kaikkiaan hyytyivät. Neljännesvälierissä kaatui vielä valencia ja puolivälierissä Athletic Bilbao. Välierävaiheessa Real Madrid oli liikaa. Ensimmäinen osaottelu päättyi Realin 3-0-voittoon, joten jälkimmäinen osa meni pelailuksi. Siitä Realille 2-0-voitto, ja Atlético ulos.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Diego Costa, keskushyökkääjä

Viime kaudella La Ligassa 35 ottelua, 27 maalia. Mestarien liigassa yhdeksän ottelua, kahdeksan maalia. Atlético Madrid oli viime kaudella erinomainen joukkue, mutta Diego Costan merkitystä ei voi väheksyä. Costa repi ja raastoi mutta teki samalla hurjan määrän maaleja. Niin hurjan, että ilman Costaa Atleti saattaa vajota takaisin kärkijoukkueiden haastajaksi. Chelsea sentään maksoi Costasta 40 miljoonan euron korvauksen.

Filipe Luis, vasen puolustaja

Toinen Chelseaan lähtenyt runkopelaaja. 28-vuotias brasilialainen pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien 49 ottelua, joten voidaan puhua tärkeästä pelaajasta. Ilman reisivammaa otteluita olisi tullut enemmänkin. Luis ei noussut viime kaudella otsikoihin, mutta hän hoiti tonttinsa ja teki juuri niitä asioita, joita Diego Simeone halusi hänen tekevän. Siirtosumma 22 miljoonaa euroa.

Adrián López, oikea laitahyökkääjä

12 miljoonalla eurolla Portoon siirtynyt Adrián sai viime kaudella vastuuta lähinnä vaihtopelaajan roolissa. Kolme vuotta sitten Deportivo La Coruñasta ilmaiseksi saapunut Adrián pelasi 22 liigaottelussa mutta vain neljä kertaa avauksessa. 26-vuotiaasta Atleti sai hyvät rahat, mutta taas lähti yksi hyökkäyspään pelaaja.

Roberto Jiménez, maalivahti

Espanjan nuorisomaajoukkueissa aikanaan pelannut 28-vuotias maalivahti päätti vaihtaa maisemaa ja siirtyä onnistuneen lainapestin jälkeen lopullisesti Olympiakosiin. Atletille arviolta 6,7 miljoonan euron siirtokorvaus.

Sergio Asenjo, maalivahti

Toinen niin ikään aikoinaan lupaava maalivahti. 25-vuotias Asenjo pelasi viime kauden lainalla Villarrealissa, joka lunasti maalivahdin itselleen 5,6 miljoonalla eurolla.

Óliver Torres, hyökkäävä keskikenttä

Yksi Atléticon suurimpia lupauksia. 19-vuotias pelintekijä vietti viime kauden lainalla Villarrealissa. Tuleva kausi menee lainalla Portossa.

Diego, hyökkäävä keskikenttä

29-vuotias brasilialainen saapui tammikuun lopussa Atléticoon suuren fanituksen saattelemana. Kevät ei sujunut ihan niin hyvin kuin lainakausi 2011-12, mutta jokainen La Ligan seuraaja muistanee kaukolaukauksen, jonka Diego upotti Barcelonan verkkoon. Nyt matka jatkuu turkkilaiseen Fenerbahceen.

Rubén Pérez, keskikentän keskusta

Viime kauden Pérez pelasi lainalla Elchessä. Ei mahtunut Atletiin, vaikka oli Elchen parhaita pelaajia. Tuleva kausi menee lainalla Torinossa.

David Villa, keskushyökkääjä

Seuraava merkittävä menetys. Toki Villa on 32-vuotiaana uransa ehtoopuolella, mutta silti hän iski viime kaudella toiseksi eniten liigamaaleja (13) Atletin pelaajista ja pelasi kahta vaille kaikissa La Ligan peleissä. Costan ja Villan lähtöjen jälkeen Atletilta lähti viime kauden 77 sarjamaalista 40.

Daniel Aranzubia, maalivahti

Kolmas yli laidan heivattu maalivahti. 34-vuotias Aranzubia toimi viime kaudella kakkosmaalivahtina. Atleti ei nähnyt kokeneelle molarille enää käyttöä, joten sopimuksen annettiin umpeutua.

Thibaut Courtois, maalivahti

Diego Costan ohella isoin menetys. Tokihan se tiedettiin, ettei Courtois pelaisi Atletissa ikuisesti. 22-vuotias belgialaismaalivahti on koko ajan ollut Chelsean omistuksessa, ja nyt lontoolaisseura halusi maailman maalivahtieliittiin nousseen Courtois’n itselleen. Kolmessa vuodessa kaksi Zamora-palkintoa. Tällaisen pelaajan menettäminen tuntuu.

José Sosa, oikea laitahyökkääjä

29-vuotiaan argentiinalaisen laina loppui. Viime kaudella 15 ottelua, joista neljä avauksessa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Antoine Griezmann, vasen laitahyökkääjä

Tässä on pelaaja, jonka pitäisi täyttää David Villan saappaat. 23-vuotias ranskalainen on pelaajatyypiltään erilainen kuin Villa, muttei missään nimessä huonompi. Viime kaudella Griezmann paukutti 50 ottelussa 20 maalia. Paperilla sopii erinomaisesti Diego Simeonen nopeisiin hyökkäyksiin. Siirtosumma arviolta 25-30 miljoonaa euroa.

Mario Mandzukic, keskushyökkääjä

Tässä on pelaaja, jonka pitäisi täyttää Diego Costan saappaat. Mandzukic ei yltänyt Bayern Münchenissä Pep Guardiolan suosioon, mutta missään nimessä huonosta pelaajasta ei ole kyse. Viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 48 ottelua, joissa 26 maalia ja 10 maalisyöttöä. Tuo lisää pääpeliuhkaa Atletin hyökkäykseen. Siirtosumma 24 miljoonaa euroa.

Jan Oblak, maalivahti

Tässä on puolestaan pelaaja, jonka pitäisi täyttää Thibaut Courtois’n saappaat. 21-vuotias maalivahti siirtyi Atletiin Benficasta, jossa torjui viime kaudella 21 nollapeliä 27 ottelussa. Atleti maksoi slovenialaisesta vajaat 18 miljoonaa euroa.

Guilherme Siqueira, vasen puolustaja

Ja tässä pelaaja, jonka pitäisi korvata Filipe Luis. 28-vuotias Siqueira hankittiin Granadasta 11 miljoonalla eurolla. Viime kauden vasen pakki pelasi Benficassa lainalla. Siqueira on hyvä keskittäjä, joten palloja sadellee boksiin entistä enemmän vasemmalta puolelta.

Ángel Correa, keskushyökkääjä

19-vuotiaalla Correalla diagnosoitiin kasvain sydämessä. Leikkaus on tiettävästi mennyt hyvin, mutta toipuminen kestänee joka tapauksessa vähintään syksyn loppuun, mahdollisesti pidempäänkin.

Miguel Ángel Moyà, maalivahti

Getafesta hankittu kokenut Moyà auttanee Oblakia sopeutumisessa. Tarvittaessa Moyà pelaa, mutta lähtökohtaisesti Oblak on ykkönen ja Moyà kakkonen.

Léo Baptistão, piilokärki

Real Betisissä viime kauden lainalla pelannut Baptistão on 21-vuotiaana lupaava pelaaja. Ongelma on siinä, ettei hän oikein sovi Simeonen pelitapaan. On hyvin mahdollista, että nuori brasilialainen siirtyy muualle ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Sílvio, oikea puolustaja

Viime kaudella Benficassa lainalla pelannut laitapuolustaja tuo vaihtoehdon, muttei sen enempää. Oikean pakin paikalla Juanfran on ykkönen tästä eteenpäinkin ykkönen.

Saúl Ñíguez, puolustava keskikenttä

Äärimmäisen mielenkiintoinen ja lupaava pelaaja. 19-vuotias nuorukainen pelasi viime kauden lainalla Rayo Vallecanossa. Keskikentän katiskamies nousi välittömästi Rayon parhaimmistoon ja pelasi kahta vaille kaikki liigaottelut. Ongelma Atletissa on se, että keskikentän keskustassa on jo toimiva duo GabiTiago. Ñíguez voi pelata myös topparina, mutta sielläkin on jo toimiva duo Diego GodínMiranda. Ñíguezin tulevaisuus näyttää joka tapauksessa hyvältä.

Borja Bastón, keskushyökkääjä

21-vuotias hyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Deportivo La Coruñassa. Segundan 33 ottelussa syntyi 10 osumaa.

Josuha Guilavogui, puolustava keskikenttä

23-vuotias keskikenttäpelaaja siirtyi Atléticoon vajaa vuosi sitten. Hän pelasi syyskaudella vain yhden liigaottelun ennen lainasiirtoa takaisin St. Etienneen. Guilavoguilla on edessään sama tilanne kuin vuosi sitten. Kokoonpanossa on häntä parempia pelaajia keskikentän pohjalle, joten peliaikaa ei ole luvassa.

Joukkueen vahvuudet

Henkisen puolen muutosta ei voi liikaa korostaa. Viime kaudella Atlético voitti säännöllisesti hankalatkin ottelut maalilla tai parilla. Ei kimallusta tai loistoa, mutta kolme pistettä taskuun. Sellaisesta Atletista ei puhuttu ennen Simeonea. Nyt kun joukkue on muuttunut, Simeonen mentaalipuolen valmennus on jälleen tärkeässä roolissa.

Puolustuspelaamisessa Atlético on loistava. Joukkue päästi viime kauden 38:ssa La Liga -ottelussa vaivaiset 26 maalia. Mikään muu joukkue ei yltänyt lähellekään. Atletia vastaan vastustajilla ei yksinkertaisesti ole tilaa. Tarvittaessa vetäydytään, tarvittaessa otetaan kiinni ylempää. Mutta aina niin, että vastustajan hyökkäyspeliltä viedään tila pois.

Joukkueen heikkoudet

Atléticolla on mestarin avauskokoonpano muttei mestarin penkkiä. Kokoonpano on kapea, eikä se kovin paljon kestä loukkaantumisia. Viime kaudella Simeone peluutti jatkuvasti samaa kokoonpanoa. Trendi jatkunee tällä kaudella. Riittääkö pelaajilla puhti?

Kokoonpanon vaihtuvuus aiheuttaa kysymysmerkkejä. Isoille lähtijöille on sinänsä hankittu pätevät paikkaajat, mutta ehtiikö joukkue hioutua yhteen ennen kauden alkamista. Ja onko Mario Mandzukicista uudeksi isoksi maalitykiksi?

Valmennus

Diego Simeone oli viime kauden ykkösvalmentaja Espanjassa. Hänen filosofiassaan ei tarvitse hallita palloa. Riittää kun hallitsee peliä. Atléticon keskimääräinen pallonhallinta viime kauden liigapeleissä oli 49 prosenttia.

Puolustus tilkittiin muuriksi 4-4-2-ryhmityksellä. Vastustajat laukoivat keskimäärin vain 9,1 kertaa kohti Atletin maalia. Ainoastaan Barcelona pystyi parempaan lukemaan. Kaiken lisäksi Atleti sai painostettua vastustajansa laukomaan yli puolet vedoistaan boksin ulkopuolelta. Sen lisäksi, että joukkueen puolustuspeli on tiivistä, se on myös aggressiivista. Atléticon pelaajat taklasivat viime kauden La Ligassa yhteensä 934 kertaa – 24,6 kertaa per peli. Toisaalta puolustaminen tapahtui yllättävän virheettömästi. Kauden aikana kertyi 95 varoitusta mutta vain kaksi punaista korttia.

Hyökkäyspelaamisessa Atlético suosii vasenta laitaa. Joukkue käyttää pallonhallintaansa nähden paljon lyhyitä syöttöjä eikä siis suinkaan roiski pitkää palloa positiivisen transition hetkellä. Keskityksiä viljellään paljon. Keskityspallojen määrä saattaa nousta edelleen, nyt kun hyökkäyksiä on päättämässä vahva pääpelaaja Mandzukic. Toisaalta myös keskeltä haetaan läpisyötöillä korkealle nousseen puolustuslinjan selustaan kirmaavia hyökkääjiä. Merkittävintä on se, että Atletin hyökkäyspelaaminen tuottaa huomattavan määrän maalipaikkoja viiden metrin sisään vastustajan maalista.

Atléticon maalintekopelaamisessa on puhuttava myös erikoistilanteista. Löytyy antajia (mm. Koke ja Gabi) ja löytyy päättäjiä, kuten Mandzukic, Godín ja Miranda. Simeonen ryhmä haki viime kaudella persoonallisia vapaapotkukuvioita, joita saatetaan nähdä myös alkavalla kaudella.

Ja vielä, Simeone uskaltaa pelata eri tavalla erilaisia vastustajia vastaan. Esimerkiksi Barcelonan Atlético puolusti tehottomaksi. Heikompia joukkueita vastaan Atleti ottaa itse ohjat käsiinsä ja sillä tavalla määrittelee pelitapahtumien kulun.

Tärkein pelaaja

Diego Godín

Uruguayn maajoukkuepelaaja on Atléticon puolustuksen johtaja. Kovaotteinen ja äärimmäisen hyvä pääpelaaja oli viime kaudella suuri tekijä Atletin nappikaudessa. Jotenkin niin symbolisesti Godín ratkaisi puskumaalillaan liigamestaruuden punavalkoisille. Temppu oli toistua Mestarien liigan finaalissa, mutta silloin Ramos pilasi Godínin illan. Alkavalla kaudella Godínin merkitys on entistä suurempi, kun Courtois on maalilta poissa.

Arvio

Atlético Madridin viime kausi oli kerrassaan huikea. Menestyksen toistaminen olisi vielä kovempi temppu. Avainpelaajien (Costa, Villa, Courtois, Luis) menettäminen ei voi olla näkymättä. Atletilla on edelleen kasassa hyvä nippu, mutta tällä kaudella joukkue ei mestaruuksilla juhli. Roolina on toimia kahden suuren haastajana.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Jan Oblak
Miguel Ángel Moyà

Puolustajat

2 Diego Godín
12 Toby Alderweireld
17 Javier Manquillo
18 José Giménez
20 Juanfran
22 Emiliano Insúa
23 Miranda
Guilherme Siqueira
Sílvio

Keskikenttäpelaajat

4 Mario Suárez
5 Tiago
6 Koke
8 Raúl García
10 Arda Turan
11 Cristian Rodríguez
14 Gabi
Josuha Guilavogui
Saúl Ñíguez

Hyökkääjät

9 Mario Mandzukic
Léo Baptistão
Borja Bastón
Antoine Griezmann

Valmentaja

Diego Simeone