Vaikka espanjalaisseuroilla on rahahuolia, yksi osa-alue on hoidettu hyvin. Junioripelaajien tuotannossa espanjalaiset pärjäävät erinomaisesti verrattuna muiden maiden sarjoihin. Asiasta teki tutkimuksen CIES Football Observatory.

Viiden suuren sarjan (Espanja, Englanti, Saksa, Italia ja Ranska) vertailussa espanjalaisseuroilla on kolmoisjohto, kun lasketaan omavaraisuusastetta. Barcelonan pelaajista 64 prosenttia on omia kasvatteja. Baskiseurat Athletic Bilbao (60,9 %) ja Real Sociedad (57,7 %) miehittävät muut palkintopallisijat. Kymmenen parhaan joukkoon mahtuu myös Celta Vigo, jonka 38,5 prosentin omavaraisuusaste oikeuttaa kahdeksanteen sijaan.

Vertailun vuoksi, Valioliigan omavaraisin seura on Arsenal, jonka pelaajista 32,3 prosenttia on omia kasvatteja. Tilanne on heikoin Italiassa, jossa Atalanta on omavaraisin 28,6 prosentin lukemalla.

Koko Euroopan mittakaavassa Barcelona yltää kuudenneksi. Edelle kiilaavat unkarilaiset Szombathelyi Haladás ja MTK, skotlantilainen Hearts, kroatialainen Osijek ja slovakialainen Trencin. Suomesta listalle mahtuvat 13:ntena oleva JJK (54,2 %) ja 18. sijan FC Lahti (52,2 %).

CIES tutki myös pelaajia, jotka ovat päässeet pelaamaan jossain muussa pääsarjatason joukkueessa kuin kasvattiseurassaan.

Edelleen espanjalaiset ovat vahvoilla. Barcelona on kasvattanut jalkapallokentille 61 pelaajaa, joista 16 pelaa yhä katalaaniseurassa. Viiden kovimman liigan listauksessa Real Madrid on toisena 46 kasvatin myötä. Seitsemän pelaajista tienaa elantonsa Realissa. Espanjalaisista myös Valencia (30) mahtuu 10 parhaan joukkoon.

Muiden isojen sarjojen seuroihin vertailtaessa Barcelona on täysin ylivoimainen. Lyon, Arsenal ja Bayern München ovat sarjojensa parhaita. Kukin on kasvattanut 36 pelaajaa pääsarjoihin.

Koko Euroopan mittakaavassakin Barcelona on kolmas. Junioritoiminnastaan tunnettu Ajax on koko Euroopan ykkönen 69 pelaajalla. Partizan Belgrad häviää Niklas Moisanderin seuralle kolmen pelaajan verran. Ja onpa listalla suomalaisjoukkuekin. HJK on kasvattanut pääsarjatasolle 32 pelaajaa, seitsemän enemmän kuin Italian paras kasvattaja Inter.

Lue tutkimuksen yhteenveto täältä.