On kauden kärkikamppailun aika. Onko Atlético Madridilla aseita pysäyttää Barcelona?

Loukkaantumiset

Atlético Madrid

Filipe Luís (mahdollisesti pelikunnossa)
Mario Suárez (mahdollisesti pelikunnossa)

Barcelona

Isaac Cuenca
Ibrahim Afellay
Oier Olázabal
Jonathan dos Santos
Marc Bartra (mahdollisesti pelikunnossa)
Xavi (mahdollisesti pelikunnossa)
Dani Alves (mahdollisesti pelikunnossa)

Edelliset ottelut

Atlético Madrid

Valencia – Atlético Madrid 1-1 (Copa del Rey)
Málaga – Atlético Madrid 0-1 (La Liga)
Atlético Madrid – Levante 3-2 (La Liga)

Barcelona

Barcelona – Getafe 4-0 (Copa del Rey)
Barcelona – Elche 4-0 (La Liga)
Getafe – Barcelona 2-5 (La Liga)

Edellinen keskinäinen ottelu

Barcelona – Atlético Madrid 0-0 (Espanjan Super Cup, 28.8.2013)

Arvio

La Ligan ensimmäisen puolikkaan viimeisen kierroksen kruunaa kärkikamppailu. Hämmentävää kyllä, nyt ei puhuta El Clásicosta.

Atlético Madrid on yllättänyt kypsyydellään kaikki. Lähes mikä tahansa joukkue voi saada hyvän startin kauteen, mutta Atléticon meno ansaitsee hatunnoston. 18 kierroksen jälkeen joukkue on voittanut peräti 16 ottelua ja hävinnyt vain kerran. Voittoihin sisältyy Real Madridin kaataminen aiemmin kaudella.

Atléticon epäonneksi myös Barcelona on ollut vahvassa vireessä. Paremman maalieronsa ansiosta Barca pitää sarjan kärkipaikkaa hallussaan.

Atléticon ja Barcelonan välisistä voimasuhteista saatiin viitteitä jo kauden alussa pelatussa Espanjan Super Cupissa. Kumpikaan ei suostunut häviämään, tuloksena 1-1- ja 0-0-tasapelit.

Noissa lukemissa piilee Atléticon mahdollisuus. Diego Simeonen ryhmä puolusti elokuun otteluissa äärimmäisen tiiviisti ja iski huippuunsa viritetyllä vauhdilla vastahyökkäyksistä. Samaa on odotettavissa lauantaina.

Barcelonan pelitavan jokainen tietää. Barca tulee hallitsemaan pelivälinettä, mutta tilaisuuden tullen kyetään hyökkäämään myös nopeammalla rytmillä.

Viime aikoina Atléticon kone on alkanut hieman yskähdellä. Toki voittoja on edelleen tullut, muttei kovin helpon kaavan kautta. Samaan aikaan Barcelona on lisännyt alkukaudesta kaasua. Viimeisissä kolmessa ottelussa Barca on onnistunut maalinteossa 13 kertaa.

Barcelonan on oltava erityisen huolellinen pallonmenetystilanteissa. Atléticoa vastaan on tärkeää, ettei palloa menetetä ”väärissä” paikoissa. Tässä piilee erityisesti vaara, mikäli Gerardo Martino peluuttaa Lionel Messiä. Kirppu on kaikin puolin loistava jalkapalloilija, mutta pallonmenetyksiäkin sattuu, ja niitä sattuu yleensä keskisektorilla. Vielä kun tiedetään, ettei Messi ole ensimmäisenä riistämässä palloa takaisin, uhkakuva, tai Atléticon kannalta mahdollisuus, on valmis.

Ratkaisevassa roolissa on Barcelonan puolustava keskikenttäpelaaja eli todennäköisesti Sergio Busquets. Kykeneekö Busquets paikkaamaan omiensa virheitä ja vahvistamaan pallonmenetyksen jälkeen alimiehitettyjä alueita?

Toinen ratkaisun paikka lienee erikoistilannepelaaminen. Messi on erinomainen vapaapotkuissa, mutta myös Atléticolta löytyy osaamista. Simeonen ryhmästä löytyy myös pääpelivoimaa, joten Barcelonan on oltava tarkkana oman pään kulmapotkuissa.

Barcelona on lievä suosikki, mutta Atléticolla on ehdottomasti realistinen mahdollisuus voittoon.