Real Madridin juniorituotannon tilaa on pitkään seurattu lähinnä huvittuneina. Madridin jättiläisellä kyllä on oma akatemiansa, mutta tosipaikassa omiin junioreihin ei ole luotettu, vaan pelaajat on ostettu isolla rahalla muualta.

Viimeisen vuoden aikana tilanne on muuttunut, ainakin hyökkäyspäässä. Yhtäkkiä omia huippulupauksia on yhden tilalta kaksi: Álvaro Morata ja Jesé Rodríguez.

21-vuotias Morata aloitti läpilyöntinsä viime kaudella. José Mourinho antoi vastuuta 15:ssä edustusjoukkueen ottelussa. Hyviä otteita esittänyt 190-senttinen keskushyökkääjä nousi nopeasti muiden suurseurojen ostoslistoille.

Moratan piti olla se pelaaja, joka haastaisi tällä kaudella jopa Karim Benzeman avauskokoonpanon paikasta. Toistaiseksi Morata on saanut Carlo Ancelottilta vastuuta kaikki kilpailut huomioiden 14:ssä ottelussa, joissa on syntynyt kaksi maalia ja päälle maalisyöttö.

Siinä missä Moratan kehitys on jäänyt polkemaan hiukan paikoilleen, on Jesé noussut rakettimaisesti juniorikilpailun kärkeen. Viime kesän alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa puhuttiin ensimmäistä kertaa Jeséstä, tuosta Real Madridin organisaation nuoresta helmestä, joka paukutti kesän turnauksessa viisi maalia yhtä moneen otteluun.

Aiemmin käytännössä vain reserveissä pelannut Jesé nousi heti kauden alusta edustusjoukkueen mukaan. Ancelottilta on tullut luottoa jo 16:ssa ottelussa tällä kaudella. 20-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt kolme maalia ja antanut neljä maalisyöttöä.

Yksipuolinen Morata – monipuolinen Jesé

Vastataan tässä vaiheessa otsikon väitteeseen. Miksi Jesé on Real Madridin tulevaisuus, eikä Morata? Monipuolisuutensa takia.

Morataa voi käytännössä peluuttaa vain keskushyökkääjänä, toisin sanoen Benzeman paikkaajana. Hyvänä pääpelaajana ja maalintekijänä Morata on hyvä boksissa mutta vain boksissa.

Jesé sen sijaan voi pelata laitahyökkääjänä, keskushyökkääjänä tai kymppipaikalla. Torstain Copa del Rey -ottelussa Jesé nostettiin Iscon tilalle avaukseen pelintekijäksi. Todellisuudessa nuori mies vaihteli jatkuvasti paikkaa Cristiano Ronaldon ja Gareth Balen kanssa. Jesé teki peliä, haastoi pallollisena, teki syvyysjuoksuja pallottomana ja laukoi. Tuloksena yksi maali, yksi alustettu maali ja vihelletty rankkari, jonka erotuomari espanjalaiseen tyyliin perui.

Ottelun jälkeen Jesé sanoi, ettei pelipaikalla ole hänelle väliä. Hyvä niin. Ancelotti voi peluuttaa häntä millä tahansa neljästä hyökkäyspään paikasta. Monipuolisuutensa ansiosta Jesé myös tulee saamaan enemmän peliaikaa kuin Morata. Pelaaja kehittyy peliajan myötä. Siksi Real Madridin tulevaisuus on vahvimmin Jeséssä, ei Moratassa.