Barcelonan tilanne näyttää hyvältä. 18 kierroksen jälkeen Barcelona johtaa La Ligaa, toki tasapistein Atlético Madridin kanssa. Pisteitä joukkue on menettänyt vain viisi. Mestarien liigassa Barcelona on jatkossa, samoin Copa del Reyssä. Ironista kyllä, Barcelonan hyvän vireen jatkumisen suurin riski on Lionel Messi.

Muutamasta loukkaantumisesta tällä kaudella kärsinyt Messi on ollut yhtä mittaa sivussa marraskuun loppupuolelta asti. Barcelonalle ennustettiin ongelmia. Neymarin piti nousta johtotähdeksi, koska muita ei ollut. Väärin. Puolittaisessa koirankopissa koko kauden ollut Pedro on nostanut liigassa maalimääränsä 11:een. Samaan on yltänyt Alexis Sánchez, joka pelaa Barcelona-uransa parasta kautta.

Messin loukkaantumisen jälkeen usein vedettynä keskushyökkääjänä pelannut Cesc Fàbregas on tehnyt seitsemän maalia ja ruokkinut muita peräti 15 maalisyötöllä. Ja toki on vielä Neymar. 15 liigaottelussa tehot 6+8.

Kolmen hyökkääjän pelitavassa nuori Cristian Tello on jo jäänyt vähälle peliajalle, mikä saattaa johtaa siirtoon ennemmin tai myöhemmin. Messin palatessa joku muukin putoaa puh pah pelistä pois.

Messin pelipaikka kiveen hakattu

Messille on nyt näytetty vihreää valoa, joten hänet saatetaan nähdä tositoimissa jo keskiviikon cup-ottelussa. Nykyisessä tilanteessa joku voisi esittää kysymyksen: pitäisikö Messi pitää penkillä? Ei missään nimessä. Vaikka Barcelonalla pyyhkii hyvin, Messi tekee joukkueesta vielä paremman. Messi on nyt ja tulevaisuudessa Barcelonan kuningas, jonka ympärille joukkue rakennetaan.

Tilanteesta kertoo jotain se, että hienon vapaapotkumaalinsa jälkeen Alexis oli välittömästi vakuuttelemassa medialle, ettei hän ole haastamassa Messiä. Että Messi laukoo vapaapotkut jatkossakin.

Messin paikka avauksessa on siis selvä. Jäljelle jää kaksi paikkaa ja neljä pelaajaa: Neymar, Alexis, Pedro ja Fàbregas. Neymar maksoi niin paljon, että häntä ei ole ”varaa” pitää penkillä kovin paljon. Alexis on elämänsä vireessä, mutta ei Pedrokaan huono ole ollut. Fàbregasin voi siirtää takaisin keskikentälle, jolloin ruletti siirtyy pykälää alemmas.

Barcelonan päävalmentajalla Gerardo Martinolla on käsissään harvinaisen positiivinen ongelma. Miten repiä hyökkäyskalustosta parhaat tehot irti niin, että kaikkien vire säilyisi ja kaikki pysyisivät tyytyväisinä? Kevät antaa vastauksen. Mutta auta armias, jos Barcelona alkaa kompuroida Messin ohjauksessa. Silloin positiivinen ongelma alkaa muuttua hyvin negatiiviseksi.