Kahden maalin tappiolla Mestarien Liigan lohkovaiheen avanneet joukkueet himoitsevat palavasti pistetilinsä avaamista. Sami Hyypiän valmentamalle Leverkusenille kyseessä on melkeinpä pakkovoitto ja Real Sociedadinkin jatkohaaveille vähintään tasapeli tekisi hyvää.

Loukkaantumiset

Bayer Leverkusen

Lars Bender (lievä nilkkavamma)
Gonzalo Castro (toipumassa reisivammasta)
Jens Hegeler (toipumassa lihasvammasta)

Real Sociedad

Xabi Prieto (reisilihasvamma)
Dani Estrada (nilkan niveltulehdus)
Esteban Granero (polven ristisidevamma)
Diego Ifrán (polven ristisidevamma)

Viimeiset ottelut

Bayer Leverkusen

28.9. Bayer Leverkusen-Hannover 2-0 (Saksan Bundesliiga)
24.9. Arminia Bielefeld-Bayer Leverkusen 0-2 (Saksan Cup)
21.9. Mainz-Bayer Leverkusen 1-4 (Saksan Bundesliiga)

Real Sociedad

28.9. Real Sociedad-Sevilla 1-1 (La Liga)
24.9. FC Barcelona-Real Sociedad 4-1 (La Liga)
21.9. Real Sociedad-Malaga 0-0 (La Liga)

Seuraa heitä

Sidney Sam, Bayer Leverkusen

25-vuotias Sidney Sam on näytellyt suurta osaa Leverkusenin alkukauden menestyksen takana. Vasenjalkainen Sam on tehnyt kauden aikana jo viisi maalia ja alustanut neljä. Kaupan päälle tilastoihin on kirjattu myös kolme osumaa Saksan Cupissa. Samin oma Bundesliigan maaliennätyskään ei ole enää kuin kahden maalin päässä.

Sam muodostaa yhdessä Stefan Kießlingin kanssa yhden Bundesliigan vaarallisimmista parivaljakoista ja yhteispelin täydentää hienosti toinenkin laitahyökkääjä. Olkoon se sitten Heung-Min Son tai Robbie Kruse, sillä molempien kanssa peli kulkee. Nopeajalkainen Sam on älykäs ja mielikuvituksellinen hyökkääjä, joka on osoittanut pystyvänsä säännöllisesti maalintekoon. Monipuolisuutensa vuoksi hän on noussut pikkuhiljaa jo ehdolle Saksan MM-joukkueeseen. Erikoista Samin tilastoissa on se, että hän on tehnyt kaikki tämän liigakauden maalinsa kotikentällä eikä maaliin johtaneita syöttöjäkään ole kirjattu kotistadionin ulkopuolella kuin yksi.

Carlos Vela, Real Sociedad

24-vuotias meksikolainen on sanonut sinnikkäästi jo kahden ja puolen vuoden ajan ”kiitos ei” Meksikon A-maajoukkueelle ja korostanut haluavansa keskittyä seurajoukkueuraansa. Ja mikäs on ollut keskittyessä, sillä ilman Carlos Velan panosta koko Mestarien Liiga olisi saattanut jäädä Real Sociedadilta haaveeksi. Cancúnin lomaparatiisista kotoisin oleva Vela oli viime kaudella seuransa tehokkain pelaaja ammuttuaan sinivalkoisille 14 maalia ja syötettyään 12. Arsenal hankki aikanaan Velan riveihinsä tämän ollessa vain 16-vuotias, mutta todellisen henkisen kotinsa Vela on löytänyt vasta Real Sociedadista.

Tämän kauden alussa Velan panos on ollut entistäkin suurempi. Mestarien Liigan playoff-vaiheessa Real Sociedadin kaadettua Lyonin kahdesti 2-0 Vela alusti komeasti otteluparin ensimmäisen osuman, piti ranskalaisten puolustusta koko ajan varpaillaan ja teki itse toisen osaottelun molemmat maalit. Velan jälkimmäinen oli vieläpä upea 70 metrin soolomaali. Liigassa vikkelä meksikolainen on joukkueensa ainoana pelaajana ehtinyt tuulettaa kahta osumaa. Vela antaa myös joukkueensa kulmapotkut ja tarjoaa maaliahneena laiturina Sebastian Boenischille varmasti kiireisen iltapuhteen.

Arvio

Bundesliigan sarjakolmosen suosikkiasema ottelussa on kiistaton. Joukkueen startti Bundesliigassa on ollut seurahistorian paras ja seura on voittanut kotonaan viimeiset seitsemän peliään. Mestarien Liigan avauksessa Hyypiän miehistö jäi pahasti Manchester Unitedin jalkoihin, mutta toista yhtä hankalaa vastustajaa ei lohkovaiheessa enää vastaan asetu. Tuostakin ottelusta Leverkusen ammensi varmasti arvokasta oppia.

Old Traffordilla Leverkusenin hyökkäyspelin suurimpana ongelmana oli keskikentän pelinrakentelun puute. Hyökkäyspään tehotrioa ei kyetty ruokkimaan tarpeeksi ja tämän ongelman korvaamiseksi Gonzalo Castron paluu kokoonpanoon olisikin ensiarvoisen tärkeää. Joukkueen terveystilanne on hyvä ja parhaassa tapauksessa viimeisetkin toipilaat ovat pelikunnossa jo tänään. Päätökset tosin tehtäneen vasta aivan ottelun alla.

Hyypiä on korostanut jatkuvasti pelaajarotaation merkitystä ja pyrkiikin löytämään pahassakin otteluruuhkassa tuoreita jalkoja kentälle. Olennaista kuitenkin on löytää joukkueelle luotettava puolustuslinja, sillä samanlaiseen virhesumaan kuin Manchester Unitedia vastaan nähtiin ei Leverkusenilla ole tänään varaa. Real Sociedad on tällä kaudella tarkasti puolustava joukkue, ja mikäli isännät eivät saa baskien puolustusmuuria murrettua, on Hyypiällä takataskussaan vielä kaksi tuorejalkaista ja tehokasta jokeria: Robbie Kruse ja Eren Derdiyok.

Real Sociedadin ilonaiheet ovat jääneet vähiin elokuisten Lyon-voittojen jälkeen. Kuudesta syyskuussa pelaamastaan ottelusta se ei onnistunut voittamaan ainuttakaan ja maalejakin näissä peleissä syntyi vain kolme. Baskiseura onkin sarjassa vasta sijalla 13, vain neljä pistettä putoamisviivan yläpuolella.

Real Sociedad palasi täksi kaudeksi Mestarien Liigan lohkovaiheeseen kymmenen vuoden tauon jälkeen, mutta matka sai epäonnisen startin. Tuloksena avauksesta oli paitsi ikävä 0-2-kotitappio Shakhtar Donetskia vastaan, myös Queens Park Rangersista hankitun pelintekijän Esteban Graneron ristisidevamma, joka pitää miehen sivussa pitkälle kevääseen. Kun lisäksi joukkueelta on sivussa San Sebastiánin oma poika ja koko uransa seuraa edustanut joukkueen kapteeni Xabi Prieto, on joukkueen hyökkäyspelistä lohkaistu pois tärkeät syömähampaat.

Vaarallisimmin Real Sociedad hyökkää laitojen kautta ja Carlos Velan sekä nuoren ranskalaisen Antoine Griezmannin kanssa Leverkusenin on syytä olla varuillaan. Prieton poissaollessa Griezmann tosin joutunee pelaamaan pelintekijän paikalla keskikentän keskustassa. Griezmannillakin on ollut pieniä jalkavaivoja, mutta hän lienee kuitenkin pelikunnossa.

Alakertaa johtaa jo Espanjan maajoukkueeseenkin noussut Iñigo Martinez. Keskuspuolustus ja maalivahtiosasto ovatkin ainoat osa-alueet, jossa vierailla on käytettävissään Leverkusenia parempi pelaajamateriaali. Leverkusenin Bernd Leno ei näyttänyt ManU:a vastaan likimainkaan kuninkuusluokan arvoiselta maalivahdilta ja Real Sociedadin maalia vartioiva Claudio Bravo puolestaan on MM-kisoihin valmistautuvan Chilen ykkösmaalivahti. Tänään Bravolla on myös kapteeninnauha käsivarressaan.

Vastakkain ottelussa ovat Mestarien Liigan tämän kauden nuorin ja neljänneksi nuorin päävalmentaja. Real Sociedadin koutsina tämän kauden alussa aloittanut Jagoba Arrasate on vasta 35 vuotta vanha ja saikin yllättävän aikaisin vastuulleen ammattilaisjoukkueen ilman sen kummallisempaa aiempaa kokemusta. 40-vuotiaan Sami Hyypiän ja Arrasaten väliin mahtuu ikähaitarissa vielä Baselin valmentaja Murat Yakin (39) ja Steaua Bukarest-luotsi Laurentiu Reghecampf (38).

Real Sociedadin puolustuspeli on ollut mallikkaassa kuosissa, mutta kuusi tehtyä maalia seitsemässä liigaottelussa on luvattoman vähän. Vielä viime kaudella joukkue teki heti Barcelonan ja Real Madridin jälkeen kolmanneksi eniten maaleja La Ligassa. Joukkue kärsii raskaasti keskikentän poissaoloista ja Bayer Leverkusenin itseluottamus kotistadionilla on horjumaton. Odotettavissa on saksalaisten kotivoitto, suunnilleen 2-0-lukemin.

Oletetut avauskokoonpanot

Bayer Leverkusen: Bernd Leno; Roberto Hilbert, Ömer Toprak, Emir Spahic, Sebastian Boenisch; Simon Rolfes, Stefan Reinartz, Gonzalo Castro; Sidney Sam, Heung-Min Son; Stefan Kießling

Real Sociedad: Claudio Bravo; Carlos Martínez, Mikel González, Iñigo Martínez, Alberto de la Bella; Markel Bergara, Rubén Pardo; Carlos Vela, Antoine Griezmann, Chori Castro; Haris Seferovic