Málaga on heikentynyt kesän aikana tuntuvasti. Oliko etelä-espanjalaisen joukkueen menestystarina vähäksi aikaa siinä?

Viime kausi

Málagan viime kautta voi pitää hyvin onnistuneena. Liigassa joukkue oli vielä maaliskuussa neljäntenä, mutta loppukauden väsyminen pudotti Málagan kuudenneksi.

Se isoin paukku tuli Mestarien liigassa. Málaga eteni alkulohkosta (AC Milan, Zenit, Anderlecht) jatkoon häviämättä peliäkään. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kaatui FC Porto yhteismaalein 2-1. Puolivälierissä Málaga oli yllättää Borussia Dortmundin. Kuuluisa paitsiomaali kuitenkin hyväksyttiin, Málaga lähti kotiin ja Dortmund eteni aina finaaliin asti.

Copa del Reyssä Málaga hävisi puolivälierissä Barcelonalle yhteismaalein 4-6.

Siirtoikkunapoimintoja

Manuel Pellegrini -> Bernd Schuster

Chileläinen Pellegrini ei suinkaan saanut potkuja. Hän päätti vastata isomman kutsuun ja lähteä valloittamaan maailmaa Manchester Cityn kanssa. Tilalle palkattiin Schuster.

Schusterilla on paljon kokemusta espanjalaisesta jalkapallosta. Hän pelasi aikoinaan Barcelonassa, Real Madridissa ja Atlético Madridissa. Peliuran jälkeen hän on valmentanut mm. Xereziä, Levantea, Getafea ja Real Madridia. Schuster on playboy, mutta hän on osoittanut myös osaavansa valmentaa. Getafen hän esimerkiksi luotsasi liigassa seitsemänneksi.

Isco

Málagan viime kauden läpimurtopelaaja sai vastuuta yhtä vaille kaikissa sarjapeleissä viime sesongilla. Tehoja syntyi yhdeksän maalin ja yhden maalisyötön verran. Mestarien liigan kahdeksassa ottelussa tahti (3+4) oli todella hurjaa.

21-vuotiaan pelintekijän lähtö oli ajan kysymys. Málagan kannalta siirto tuli ikävään saumaan, sillä niin moni muukin tekijämies päätti vaihtaa maisemaa saman kesän aikana. Nähtäväksi jää, miten Málaga paikkaa 30 miljoonalla eurolla Real Madridiin siirtyneen Iscon jättämän aukon.

Jérémy Toulalan

Siinä missä hyökkäävä keskikenttäpelaaja Isco lähti, myös keskikentän pohjalle jäi aukko Toulalanin lähdettyä. 29-vuotias ranskalainen kärsi viime kaudella muutamasta loukkaantumisesta, mutta kunnossa olleessaan hän pelasi täysiä minuutteja.

Sen verran hyvin Toulalan pelasi, että Ranskan pääsarjan uusi rahaseura Monaco halusi miehen. Málaga sai siirrosta viitisen miljoonaa.

Joaquín

Ja lisää lunta tupaan. Oikean laidan Joaquín myytiin kauden päätteeksi parilla miljoonalla Fiorentinaan.

Viime kaudella Joaquín oli tärkeä osa Málagan miehistöä, vaikka hänet vaihdettiin usein toisella puoliajalla kentältä pois. Vähentyneistä minuuteista huolimatta Joaquín onnistui syöttämään kahdeksan maalia ja viimeistelemään itse siihen päälle neljä.

Júlio Baptista

31-vuotias Peto oli loukkaantumisen takia kauden ensimmäisen puoliskon sivussa. Keväällä hän sai vastuuta keskikentällä ja onnistuikin neljä kertaa maalinteossa 14 ottelussa. Brasilialainen siirtyi Cruzeiroon.

Javier Saviola

Aikanaan huippulupauksena Barcelonaan siirtynyt Saviola on ehtinyt jo 31 vuoden ikään. Saviola pelasi hyvän kauden siihen nähden, että sarjaotteluissa irtosi täysi 90-minuuttinen vain kahdesti. Kahdeksan kertaa argentiinalainen hyökkääjä iski pallon maaliin, joten maaleja syntyi keskimäärin 189 minuutin välein.

Martín Demichelis

Toppari ei ole mikään nuori poika enää. 32 ikävuodesta huolimatta argentiinalainen oli tärkeä palanen viime kauden puolustuslinjassa. Demichelis pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien 45 ottelua, joten suuri aukko jäi paikattavaksi.

Roque Santa Cruz

Paraguaylainen vietti viime kauden lainalla Málagassa. Kauden päätteeksi siirto vakinaistettiin. Kahdeksan liigamaalia oli Santa Cruzilta viime kaudella kelpo suoritus.

Joukkueen vahvuus

Málaga on mennyt täysin uusiksi kesän aikana. Vahvuuksia on vaikea löytää, mutta ehkä sellaiseksi voisi nostaa viime kauden kokemukset kovista paikoista. Málaga osoitti itselleen ja muille, että se voi haastaa maailman parhaita joukkueita tasaväkisiin taistoihin.

Joukkueen heikkous

Keskikenttä. Isco lähti, Toulalan lähti, Joaquín lähti ja Julio Baptista lähti. Jäljelle jäi Ignacio Camacho, jolla on lähes mahdoton tehtävä edessään. Camacho on keskikentän pohjalle hyvä peruspelaaja, jolle voi kasata vastuuta, mutta ei häneltä voi maaleja odottaa.

Toinen suuri heikkous on keskuspuolustus. Demichelis siirtyi kilpailija Atléticoon, Weligton on pari kuukautta sivussa loukkaantumisen takia ja Diego Luganon laina päättyi. Ei hyvältä näytä.

Seuraa häntä

Eliseu

29-vuotias portugalilainen voi pelata vasemmalla laidalla sekä pakkina että ylempänä. Viime kauden Mestarien liigassa Eliseu osui neljä kertaa, mutta liigassa maaleja syntyi vain yksi. Pelaajakadon myötä hyökkäyksiä pelataan todennäköisesti entistä enemmän Eliseun kautta vasemmalta, joten tehoja on tultava.

Arvio

Alkava kausi on välikausi. Málaga-fanien on syytä muistaa se. Talousvaikeuksien takia Málagaa ei päästetty europeleihin, parhaat pelaajat myytiin ja valmentaja vaihtui. Nyt näyttäisi siltä, että nuoriin luotetaan aiempaa enemmän. Se on hyvä ratkaisu pidemmän päälle, mutta tämä kausi on menetetty. Kun vielä kolmessa ensimmäisessä ottelussaan Málaga kohtaa vieraissa Valencian ja Sevillan sekä kotonaan Barcelonan, on syksy äärimmäisen haasteellinen. Sijat 8-10.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Carlos Kameni
13 Willy Caballero

Puolustajat

2 Jesús Gámez
3 Weligton
4 Flávio Ferreira
5 Vitorino Antunes
16 Marcos Angeleri
21 Sergio Sánchez
23 Roberto Chen

Keskikenttä

6 Ignacio Camacho
8 Francisco Portillo
10 Bobley Anderson
12 Fernando Tissone
14 Pedro Morales
17 Duda
18 Eliseu
20 Recio

Hyökkääjät

9 Roque Santa Cruz
11 Sebastián Fernández
15 Juanmi
19 Barlomiej Pawlowski (lainalla Widzew Lodzista)
Samu