Villarreal – kausiennakko 2019-20: Keltainen sukellusvene ei sukella yhtä pahasti – europelit jäävät silti haaveeksi

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Villarreal lähti viime kauteen suurin tavoittein. Seura oli saanut kasaan kilpailukykyisen joukkueen Rodrigon ja Samu Castillejon myynneistä huolimatta.

Villarreal lähti tavoittelemaan edellisen kauden tapaan paikkaa europeleihin. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan ollut kauden aikana missään vaiheessa realistinen tavoite.

Villarreal oli voittanut tammikuuhun mennessä vain kolme sarjaottelua, oli antanut potkut Javi Callejalle, palkannut korvaajaksi Luis Garcían, potkinut Garcían pois seurasta ja tehnyt uuden valmentajasopimuksen Callejan kanssa.

Sekasorto on monella tapaa oikea termi kuvaamaan Keltaisen sukellusveneen kautta.

La Ligassa Villarreal taisteli aina toukokuulle saakka putoamista vastaan, mutta Eurooppa-liigassa Callejan suojatit etenivät aina puolivälieriin saakka. Eurooppa-liigassa saavutettu puolivälieräpaikka pelastaa etenkin taloudellisesti Villarrealin kautta, mutta lupa oli odottaa enemmän. Villarreal kuuluu sarjan kärkikastiin, mutta päättynyt kausi oli suuri epäonnistuminen.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Víctor Ruíz (kp, 30, Besiktas)

Víctor Ruiz poistui La Ligasta. Kuva: Getty

Ruíz oli aiemmin ehdoton avauskokoonpanon pelaaja Villarrealissa, mutta viime kaudella useat formaatiomuutokset olivat syynä siihen, miksi Ruíz pelasi aiempaa vähemmän. Ruíz pelasi noin puolet kaikista mahdollisista peliminuuteista, eikä mahtunut kentälle kolmen topparin systeemissä. Jatkaa uraansa Besiktasissa.

 

Pablo Fornals (kk, 23, West Ham)

Valtava pelillinen menetys. Fornals ehti pelata Villarrealissa kahden vuoden ajan ja nousi siinä ajassa pelipaikkansa eliittiin La Ligassa. West Ham maksoi tuoreesta alle 21-vuotiaiden euroopanmestarista noin 28 miljoonaa euroa. Rahakas myynti, mutta jättää samalla suuren aukon keskikentälle. Fornalsilla on kaikki ominaisuudet kehittyä Espanjan A-maajoukkueen avainpelaajaksi.

Denis Tšeryšev (ol, 28, Valencia)

Tšeryšev pelasi komeat MM-kisat kesällä 2018. Kuva: Getty

Tšeryšev vietti viime kauden lainalla Valenciassa. Valencia hankki Venäjän A-maajoukkuemiehen kuudella miljoonalla eurolla. Koko elämänsä Espanjassa asunut Tšeryšev siirtyi Villarrealiin pysyvästi kesällä 2016. Tšeryšev ehti edustaa Villarrealia kahden kauden ajan ennen lainaansa Valenciaan.

 

 

Roberto Soriano (kk, 28, Bologna)
Nicola Sansone (vl, 27, Bologna)
Rubén Semedo (kp, 25, Olympiakos)
Javi Fuego (kk, 35, Sporting Gijón)
Álvaro González (kp, 29, Marseille)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Raúl Albiol (kk, 33, Napoli)

Albiol pelasi Napolissa kuuden vuoden ajan. Kuva: Getty

Valencian kasvatti palasi viimein La Ligaan. Kesällä 2013 Napoliin Real Madridista siirtynyt Albiol viihtyi Italiassa kuuden vuoden ajan, vaikka Albiolia vietiin siirtohuhuissa Valenciaan aina kesästä 2016 saakka. Tiettävästi viime kesänä paluu Valenciaan oli jo hyvin lähellä. Nyt uudeksi seuraksi osoittautui kuitenkin Valencian paikallisvastustaja Villarreal. Albiol tuo Villarrealin puolustukseen johtajuutta ja korvaa niin Álvaro Gonzálezin kuin Víctor Ruízin jättämät aukot puolustuslinjassa.

Alberto Moreno (lp, 27, Liverpool)

Moreno oli voittamassa Mestarien liigaa kesäkuussa Liverpoolin riveissä. Kuva: Getty

Laitapuolustaja saapui Villarrealiin Liverpoolista ilmaisella siirrolla. Moreno jäi olemattomaan rooliin viime kaudella Liverpoolissa ja kertoi kauden aikana haluavansa palata Espanjaan. Myös Morenon kasvattajaseura Sevilla oli alustavasti kiinnostunut Morenosta, mutta puolustaja siirtyi lopulta Villarrealiin. Taistelee avauskokoonpanon paikasta.

 

 

Rubén Peña (lp, 28, Eibar)

Saapui Villarrealiin Eibarista. Villarreal maksoi Peñasta kahdeksan miljoonaa euroa. Päävalmentaja Javi Calleja halusi Peñan Eibarista hinnalla millä hyvänsä. Eibarissa vakuuttanut Peña kamppailee Mario Gasparin kanssa avauskokoonpanon paikasta.

André Zambo Anguissa (kk, 23, Fulham)

Keskikenttäpelaaja saapui lainalle Villarrealiin Mestaruussarjaan pudonneesta Fulhamista. Fulham hankki Anguissan vuosi sitten Marseillesta noin 25 miljoonalla eurolla. Anguissan rooli jäi pieneksi alkukaudella, mutta kevätkaudella kamerunilainen kuului Fulhamin avaukseen. Anguissa ei halunnut jäädä Mestaruussarjaan, ja saapui sen vuoksi Cerámicalle.

Moi Gómez (kk, 25, Sporting Gijón)
Cristian Espinoza (ol, 24, Quakes)

Tiesitkö

Vain Eibarin kaupunki on väkiluvultaan pienempi kuin Vila-real. Vila-realissa asuu noin 50 000 ihmistä, ja Villarrealin kotistadionin katsojakapasiteetti on siitä melkein puolet.

Valmennus

Javi Calleja aloittaa jälleen kauden Villarrealin päävalmentajana. Kuva: Getty

Javi Calleja aloitti viime kauden Villarrealin päävalmentajana ja sai potkut roolista joulukuun toisella viikolla surkeiden tuloksien vuoksi. Luis García Plaza ehti korvata Callejaa muutaman kuukauden ajan ennen omia potkujaan. Calleja palasi päävalmentajan tehtävään tammikuun lopussa ja onnistui säilyttämään seuran pääsarjassa.

Calleja kokeili viime kaudella useampaa erilaista formaatiota. Calleja pelasi myös kolmella topparilla, mutta myös perinteinen neljän puolustuslinja nähtiin useampaan otteeseen kaudella. Calleja perustaa jalkapallonsa puhtaasti hyökkäykseen.

Pelaajaurallaan samaan aikaan Jukka Raitalan kanssa Osasunassa pelannut Calleja luottaa yleensä 4-3-1-2 -formaatioon. Keskikentän nelikko muodostaa käytännössä timantin. Callejan Villarreal on hyökkäyspäässä oman pallonmenetyksensä jälkeen vaarallinen, sillä Calleja miehittää valtavan määrän pelaajia lähelle vastustajan boksia, kun pallo on Villarrealin hallussa. Aktiivisen ja 5-6 pelaajalla suoritettavan prässin on tarkoitus ryöstää pallo takaisin Villarrealille mahdollisimman lähellä vastustajan maalia.

Prässi on muutenkin Callejan erityisosaamista. Vastustajan peliavaustilanteessa Villarreal pakottaa vastustajan avaamaan pelin laidoille, sillä keskusta on täysin tukossa. Laidoilla Villarreal käyttää hyväkseen sivurajoja, ja puolustaa tiukasti ja kompaktisti sellaisia alueita, joilla maalinteon mahdollisuus nousee entistä todennäköisemmäksi.

Tärkein pelaaja – Santi Cazorla

Cazorla on palannut parrasvaloihin paremmin kuin kukaan osasi odottaa. Kuva: Getty

Cazorla palasi Villarrealiin vuosi sitten.

Valtavista loukkaantumisongelmista kärsinyt Cazorla allekirjoitti Villarrealin kanssa vain yksivuotisen sopimuksen, sillä kummatkin osapuolet halusivat katsoa, voiko Cazorla enää pelata ammattilaisjalkapalloa.

Kyseiset huolet osoittautuivat täysin turhiksi. Cazorla kykeni viimein pelaamaan terveenä ja nousi välittömästi Villarrealin tärkeimmäksi pelaajaksi. Cazorlalla on ylivoimainen peliäly, eikä asturialainen kaihtanut kontaktia, vaikka monet niin odottivatkin. Cazorla antoi viime kaudella La Ligassa jopa kymmenen maalisyöttöä ja onnistui neljästi maalinteossakin. Todellinen huippupelaaja voi jälleen nauttia jalkapallosta, ja se näyttää juuri siltä kentällä.

Arvio

Sija: 10

Villarreal parantaa huomattavasti viime kaudesta, ja taistelee kauden loppuun saakka europaikoista. Sen pitäisi olla Villarrealin vähimmäistavoite. Seura on pärjännyt siirtomarkkinoilla kiitettävästi.

Ainoa kysymysmerkki on se, miten Villarreal kykenee korvaamaan Pablo Fornalsin. Fornals siirtyi West Hamiin noin 25 miljoonalla eurolla. Rubén PeñaRaúl Albiol ja Moi Gómez ovat nappihankintoja ja tuovat ennen kaikkea lisää kokemusta Villarrealiin.

Jos Villarrealin alkukausi sujuu paremmin kuin viime kaudella, taistelee seura tosissaan europaikoista. Viime kaudella Villarrealin selkäranka napsahti poikki jo lokakuuhun mennessä, jolloin todelliset ongelmat alkoivat, eikä seura kyennyt kääntämään laivaa ajoissa europaikkojen suhteen.

Seuran on annettava Callejalle työrauha. Muuten Villarrealin ei pidä unelmoida mistään muusta kuin sarjapaikan pelastamisesta.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Sergio AsenjoMVMaalivahti28.6.1989
13Andrés FernándezMVMaalivahti17.12.1986
25Mariano BarbosaMVMaalivahti27.7.1984
4Ramiro Funes MoriKPToppari05.03.1991
23Pau TorresKPToppari16.1.1997
19Raul AlbiolKPToppari04.09.1985
11Jaume CostaVPVasen laitapuolustaja18.3.1988
18Alberto MorenoVPVasen laitapuolustaja05.07.1992
12Xavi QuintillaVPVasen laitapuolustaja23.8.1996
2Mario GasparOPOikea laitapuolustaja24.11.1990
Rubén PenaOPOikea laitapuolustaja18.7.1991
5Santiago CáseresPKKPuolustava keskikenttä25.02.1997
16Andre AnguissaPKKPuolustava keskikenttä16.11.1995
21Bruno SorianoPKKPuolustava keskikenttä12.6.1984
10Vicente IborraPKKPuolustava keskikenttä16.1.1988
14Manu TriguerosKKKeskikentän keskusta17.10.1991
12Santi CazorlaKKKeskikentän keskusta13.12.1984
28Manu MorlanesKKKeskikentän keskusta12.1.1999
-Ramiro GuerraKKKeskikentän keskusta21.3.1997
15Moi GomezHKKHyökkäävä keskikenntä23.6.1994
30Samuel ChukwuezeOHOikea laitahyökkääjä22.05.1999
-Leonardo SuarezOHOikea laitahyökkääjä30.3.1996
7Gerard MorenoKHKeskushyökkääjä07.04.1992
9Karl Toko EkambiKHKeskushyökkääjä14.09.1992
9Carlos BaccaKHKeskushyökkääjä08.09.1986

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää