La Ligan sunnuntain myöhäisottelusta Valencia-Getafe muodostui mielettömän dramaattinen sadan peliminuutin jännitysnäytelmä, joka huipentui vasta lisäajalla. Pisteet pantiin lopulta tasajakoon maalein 2-2.

Valencia siirtyi ottelussa 1-0 -johtoon hienolla soolomaalilla, josta vastasi vain 17 vuotta ja 337 päivää vanha Yunus Musah. Musah esitti Getafen kulmapotkun jälkeen pallon kanssa hienon 70 metrin spurtin, piti puolustajat takanaan ja sijoitti pallon maalin etunurkkaan ohi David Sorian. Musahista tuli Valencian historian toiseksi nuorin maalintekijä ja nuorin ei-espanjalainen.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
VAL 1-0 GET (25’) - Yunus Musah (17 años y 337 días) es el SEGUNDO MENOR DE EDAD que marca un gol con el @valenciacf en TODA la historia de La Liga. El primero fue Juan Mena en 1941 (y meses después se proclamó campeón de Liga).

Yunus Musah syntyi Yhdysvalloissa, kasvoi Italiassa ja kypsyi vuosien ajan Arsenalin akatemiassa ennen kuin siirtyi Valencian organisaatioon kesällä 2019. Todellinen kosmopoliitti on edustanut nuorisomaajoukkuetasolla Englantia, mutta saisi pelata myös Yhdysvaltojen, Italian ja vanhempiensa kotimaan Ghanan paidassa.

17-vuotias Musah on ollut alkukauden aikana valmentaja Javi Gracian ehdottomia luottopelaajia, kellotettuaan joukkueen seitsemänneksi suurimmat minuutit. Hän on ollut joukkueen avauksessa kuudessa pelissä kahdeksasta.

Valencialla oli peli melko mukavasti hanskassa, mutta tehtävä vaikeutui selvästi, kun Thierry Correia ajettiin toisella varoituksella ulos 56. peliminuutilla. Portugalilaispuolustaja otti kaksi varoitustaan kahdeksassa minuutissa, ja näistä jälkimmäisen hölmösti ja selkeästi vedettyään Marc Cucurellaa keskialueella paidasta.

Ylivoimastaan huolimatta Getafella kesti vielä puoli tuntia ennen kuin se onnistui maalinteossa. Ensin onnistui 21-vuotias kolumbialaishyökkääjä Cucho, joka ehti 86. minuutilla ensimmäisenä irtopalloon ja tyrkkäsi pallon pienestä kulmasta puolustajan kautta maaliin. Maali oli Cucholle kauden ensimmäinen.

Tästä Getafe sai todella bensaa liekkiinsä ja lisäajan neljännellä minuutilla 33-vuotias Ángel vei vieraat 2-1-johtoon. Tämän olisi uskonut alivoimaisen Valencian kaatamiseen jo riittävän, mutta toisin kävi.

Lisäajan kuudennella minuutilla Djené rikkoi rangaistusalueen tuntumassa Valencian Maxi Gomézia, joka meni kieltämättä helponlaisesti maihin. Tilanne oli kaikkea muuta kuin selkeä, mutta tuomarin näkemys oli rankkari Valencialle. Tätä Carlos Soler ei jättänyt hyödyntämättä, vaan teki ajassa 90’+10 kotijoukkueelle 2-2-tasoitusmaalin.

Ottelun kiihkeydestä kertoo sekin, että pelissä jaettiin kaikkiaan 14 varoitusta, joista kaksi johti myös ulosajoon toisella keltaisella. Getafen ulosajettu pelaaja oli uruguaylaispuolustaja Damian Suárez, joka sai toisen varoituksensa lisäajan hässäkästä.

Getafen valmentaja José Bordalás oli pitkään tyytyväinen joukkueen panokseen, mutta harmitteli voiton katoamista lopussa.

– Pelasimme paremmin, kun Valencia pelasi 11 pelaajalla. He olivat järjestäytyneitä ja varovaisia ja yrittivät varjella johtoaan. Runsaat katkot häiritsivät peliämme. Niin käy kaikille, ei vain Getafelle.

– Lopussa onnistuimme nousemaan johtoon, mutta teimme keskityksessä hölmön virheen, joka maksoi meille pisteet. Minulle sanottiin rankkaritilanteesta, että kontakti tapahtui alueen ulkopuolella, mutta Maxi kaatui alueella. Meidän täytyy pelata tuollaisissa pystysyötöissä paremmin, Bordalás lisäsi.

Valencian valmentaja Javi Gracia oli sitä mieltä, että kotijoukkue olisi ansainnut ottelusta voiton. Tasapeli oli lopulta laiha lohtu.

– Olen tyytyväinen peliesitykseemme. Hallitsimme peliä niin kauan kuin pelasimme tasavoimalla. Kun jouduimme vajaalle, meidän täytyi vetäytyä puolustamaan lähemmäs omaa aluettamme, Gracia analysoi.

[readmore from=Valencia]

– Emme olleet vaikeuksissa, ja Maxi Gomézilla ja Toni Latolla oli paikat ratkaista peli. Molemmille pallo tuli kuitenkin väärälle jalalle. Lopun kaksi maalia olivat maksaa meile pelin. Tasapeli ei ole oikeudenmukainen tulos, mutta tappio olisi ollut todella julma.

– Jos emme olisi saaneet pistettäkään, olisi ollut vaikea uskotella pelaajille, että teimme monia asioita hyvin. Piste on palkinto siitä, että monessa asiassa onnistuimme. Loimme alivoimalla monia hyviä vastahyökkäyksiä. Tasapelikin vaikuttaa minusta epäreilulta, mutta tappio olisi ollut vielä paljon pahempaa.