Valencia – kausiennakko 2019-20: Taisteleeko Marcelinon miehistö jostain suuremmasta kuin nelossijasta? – potentiaalia löytyy

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Valencian viime kausi oli vähintäänkin onnistunut, vaikka syyskaudella näyttikin jo siltä, että päävalmentaja Marcelino saa potkut surkeiden tuloksien vuoksi.

Valencian syyskausi oli heikko. Maalinteko-ongelmat vaivasivat, ottelut päättyivät jatkuvasti tasapeleihin, eikä Valencia päässyt jatkoon Mestarien liigan lohkostaan. Päävalmentaja Marcelino oli muutaman kuukauden ajan heikoilla jäillä, ja seurajohto oli jo valmis antamaan luotsilleen potkut.

Valencian kausi kääntyi dramaattisesti parempaan suuntaan tammikuussa. Copan Getafe-ottelupari oli käännekohta. Valencia pääsi kuin pääsikin jatkoon Getafesta tehtyään kaksi maalia lisäajalla ja pelaajat juhlivat villisti kannattajien kanssa Mestallan ulkopuolella pitkälle yöhön saakka.

Valencia tarvitsi kyseisen piristyspiikin surkean alkukauden jälkeen. Sen jälkeen Valencia oli kuin uusi joukkue. Hyökkäyspeli oli ollut varsin laadukasta syyskaudellakin, sillä joukkue kykeni luomaan maalipaikkoja, mutta se tärkein, eli viimeistely sakkasi pahemman kerran.

Joukkueen ykköstykki Rodrigo sai juonen päästä kiinni talvella, ja kevätkausi sujui loistavasti. Gonçalo Guedes pelasi vahvan kevätkauden oltuaan muutaman kuukauden sivussa talvella käytyään vatsalihasleikkauksessa.

Valencia nousi kevätkauden aikana keskikastista aina neljännelle sijalle, eli Mestarien liigan lohkovaiheeseen oikeuttavalle paikalle. Siinä sivussa Valencia pelasi komeat Eurooppa-liigan pudotuspelit ja eteni aina välieriin saakka, jossa Arsenal oli kuitenkin parempi.

Upean kevätkauden kruunasi Copan mestaruus. Barcelona kaatui finaalissa Villamarínilla maalein 2-1 ja Valencia juhlisti satavuotista historiaansa ensimmäisellä pokaalillaan 11 vuoteen.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Neto (mv, 29, Barcelona)

Neto edusti Valenciaa kahden vuoden ajan. Kuva: Getty

Valencia ja Barcelona vaihtoivat päittäin maalivahtejaan. Valenciassa kaksi kautta loistavalla tasolla torjunut Neto siirtyi Barcelonaan ja Jaspe Cillessen saapui Mestallalle. Neto saapui Valenciaan Juventuksesta kesällä 2017. Neto otti välittömästi ykkösvahdin paikan itselleen ja piti siitä hyvää huolta. Aliarvostettu maalivahti.

 

Simone Zaza (kh, 28, Torino)

Zazan etappi Valenciassa kesti vain puolitoista vuotta. Kuva: Getty

Italialaiskärki vietti viime kauden lainalla Torinossa. Torino käytti lainassa olleen osto-option ja maksoi Valencialle Zazasta 12 miljoonaa euroa. Zaza ehti pelata Valenciassa puolentoista kauden ajan ja nousi kannattajien suosikiksi. Zaza oli sarjan kuumimpia kärkiä syksyllä 2017, mutta vire katosi kevätkaudella ja Marcelino halusi päästä ailahtelevasta hyökkääjästä eroon.

 

Rubén Vezo (kp, 25, Levante)

Valencia lainasi Vezon paikallisvastustajansa Levanten riveihin viime kauden toiseksi puolikkaaksi. Vezo oli jäänyt pienelle vastuulle Valenciassa ja halusi siirtyä peliajan perässä muualle. Vezo vakuutti Levantessa ja seura maksoi Valencialle topparin viiden miljoonan euron osto-option.

Jeison Murillo (kp, 27, Sampdoria)

Murillo jäi Vezon tapaan olemattomalle vastuulle viime kauden ensimmäisellä puolikkaalla. Murillo siirtyi Barcelonaan lainalle kevätkaudeksi, pelasi muutaman ottelun ja voitti Copan Valencian paidassa, vaikka oli finaalissa Barcelonan penkillä. Valencia lainasi kolumbialaisen Sampdoriaan.

Santi Mina (kh, 23, Celta Vigo)

Santi Mina keräsi välittömästi kunnioitusta Valencian kannattajilta saavuttuaan seuraan. Kuva: Getty

Mina edusti Valenciaa neljän vuoden ajan saavuttuaan Mestallalle kasvattajaseurastaan Celtasta kesällä 2015. Mina nousi nopeasti kannattajien suosikiksi periksi antamattoman asenteensa vuoksi. Mina ei ole teknisesti kaikista taitavin pelaaja, mutta hyökkääjä on kykeneväinen säännölliseen maalintekoon. Mina teki viime kaudella 13 maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä, vaikkei saanut missään vaiheessa itselleen selvää avauskokoonpanon paikkaa. Siirtyi ilmaiseksi Celtaan ollessaan osana Maxi Gómezin siirtoa.

 

Aymen Abdennour (kp, 29, Kayserispor)
Uros Racic (kk, 21, Famalicão)
Toni Lato (lp, 21, PSV)
Nacho Gil (vl, 23, Ponferradina)
Jorge Sáenz (kp, 22, Celta Vigo)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Maxi Gómez (kh, 22, Celta Vigo)

Gómez siirtyi Valenciaan noin 14,5 miljoonalla eurolla. Valencia lähetti myös Santi Minan Celtaan. Kuva: Getty

Lähtökohtaisesti loistava hankinta. Gómez on pelannut La Ligassa kaksi kautta ja on tehnyt yhteensä komeat 32 täysosumaa. Viime kausi oli debyyttikautta vaikeampi, mutta se selittyi Celtan vaikealla kaudella ja tutkapari Iago Aspasin loukkaantumisongelmilla. Gómez tuo Valencian hyökkäykseen kaksinkamppailuvoimaa, vahvaa pääpeliä ja loistavaa boksipelaamista. Gómez on hyvin erilainen Rodrigoon verrattuna ja tasapainottaa Valencian kärkiparia.

 

Jasper Cillessen (mv, 30, Barcelona)

Cillessen vartioi alkavalla kaudella Valencian maalia. Kuva: Getty

Cillessen vietti Barcelonassa kolme kautta Marc-André ter Stegenin varamaalivahtina. Cillessen vakuutti päästessään kentälle, mutta ei luonnollisesti tyytynyt rooliinsa ja halusi poistua Barcelonasta peliajan perässä muualle. Valencia kiinnostui Cillessenistä ja teki Barcelonan kanssa vaihtokaupan. Vakuuttavasti Valenciassa pelannut Neto siirtyi Barcelonaan ter Stegenin kakkosvahdiksi ja Cillessen saapui Mestallalle ykkösmaalivahdiksi. Pätevä hankinta.

Denis Tšeryšev (vl, 28, Villarreal)

Tšeryšev tuo Marcelinolle lisää leveyttä. Kuva: Getty

Tšeryšev vietti viime kauden lainalla Valenciassa. Valencia hankki Venäjän A-maajoukkuemiehen kuudella miljoonalla eurolla. Koko elämänsä Espanjassa asunut Tšeryšev siirtyi Villarrealiin pysyvästi kesällä 2016. Tšeryšev ehti edustaa Villarrealia kahden kauden ajan ennen lainaansa Valenciaan. Kilpailee Gonçalo Guedesin kanssa pelipaikasta.

 

Jason (ol, 24, Levante)

Jason saapui ilmaiseksi Mestallalle. Kuva: Getty

Jasonin siirto paikallisvastustajan riveihin oli julkinen salaisuus aina helmikuun alusta saakka. Jasonin sopimus Levanten kanssa päättyi, eikä Levantea seitsemän vuotta edustanut laitahyökkääjä suostunut jatkosopimukseen.

Levanten kannattajat luonnollisesti menettivät malttinsa ja suuttuivat Jasonille, sillä paikallisvastustajaan siirtyminen oli kannattajien mielestä suuri petos. Se ei Jasonia häirinnyt ja pelaaja poistui ilmaiseksi Levantesta siirtyäkseen Valenciaan. Lähtökohtaisesti jää hyvin pieneen rooliin Valenciassa, ellei poistu seurasta lainalle alkavaksi kaudeksi.

Manu Vallejo (vl, 22, Cádiz)
Salva Ruíz (lp, 24, Mallorca)
Àlex Carbonell (kk, 21, Córdoba)

Tiesitkö

Valencia täytti keväällä sata vuotta. La Ligassa pelaa alkavalla kaudella Valencian lisäksi myös yhdeksän muuta seuraa, jotka ovat yli satavuotiaita. Ne ovat Barcelona, Espanyol, Sevilla, Real Madrid, Atlético, Betis, Real Sociedad, Levante ja Mallorca.

Valmennus

Marcelinon alaisuudessa Valencia on päässyt kummallakin kerralla mukaan Mestarien liigaan ja voittanut myös Copan mestaruuden. Kuva: Getty

Marcelino on luottanut Valenciassa alusta saakka puhtaaseen 4-4-2 -formaatioon. Se ei muutu alkavallakaan kaudella mihinkään – ja miksi muuttuisikaan. Marcelino on saanut kyseisellä formaatiolla tulosta aikaan ja nostanut Valencian takaisin Espanjan neljänneksi parhaimmaksi seuraksi.

53-vuotias luotsi on valmentanut Valenciaa kaksi kokonaista kautta. Kumpikin kausi on ollut lopulta menestyksekäs. Ensimmäisellä kaudella Marcelino johdatti suojattinsa sarjassa neljänneksi ja siten takaisin Mestarien liigaan. Toinen kausi alkoi huonosti, mutta kevätkausi sujui loistavasti ja Valencia voitti Copan. Marcelino on luonut Valencian 4-4-2:sesta hyvin kompaktin ja kilpailukykyisen. Valencia on tasapainoinen jokaisella osa-alueella. Se oli mahdoton ajatus muutama vuosi sitten, mutta Marcelino on tuonut seuraan etenkin pysyvyyttä.

Marcelinon sopimus Valencian kanssa päättyy alkavan kauden jälkeen. Luotsi kertoi julkisesti haluavansa jäädä seuraan, mutta tiedosti myös, ettei valmentajan pestit ole järin pitkäaikaisia. Valencian on päästävä yhteisymmärrykseen Marcelinon kanssa jatkosopimuksesta. Se olisi tärkein mahdollinen uutinen koko seurayhteisölle, sillä kerrankin Valencia onnistui rekrytoimaan seuraan sellaisen valmentajan, joka on saanut joukkueesta parhaan irti.

Tärkein pelaaja – Dani Parejo

Dani Parejo on Valencian modernin historian parhaimpia pelaajia. Kuva: Getty

Dani Parejo on selvästi Valencian tärkein yksittäinen pelaaja.

Joukkueen kapteeni oli monien mielestä pelipaikkansa paras viime kaudella La Ligassa. Espanjan A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Parejo rytmittää Valencian peliä, kykenee pelaamaan prässin alaisuudessa ja ennen kaikkea saa joukkuetoverinsa näyttämään huomattavasti paremmilta.

Vain harvoilla pelaajilla on samanlaiset ominaisuudet. Loistavan laukauksen omaava Parejo on ollut todellisuudessa jo useamman vuoden ajan Valencian suurin kulmakivi, ja rooli jatkaa kasvamistaan vuosi vuodelta.

Parejo on yhdistetty kesän aikana siirtohuhuissa muun muassa Barcelonaan. Parejon poistuminen olisi Valencian kannalta pelillinen ja identiteetillinen itsemurha. Parejo ei kuitenkaan todennäköisesti poistu Mestallalta mihinkään, vaan jatkaa seuralegendan statuksensa kasvattamista entistä korkeammalle.

Parejo on hylännyt vuosien saatossa – myös niiden äärimmäisen vaikeiden vuosien aikana – useita tarjouksia. Se kertoo kaiken tarpeellisen. Valenciassa pokaalien voittaminen avainpelaajana tuntuu paljon paremmalta kuin astetta suuremmassa seurassa rivimiehenä.

Arvio

Sija: 4

Kolmen kärkeen pääseminen on käytännössä mahdoton suoritus, ellei Atléticon uudelleenrakennusprojektin myötä seuraan saapuneet pelaajat kykene sopeutumaan seuraan ja pelitapaan ajoissa.

Se ei ole kuitenkaan Valencian tavoite. Valencian tavoite on edetä Mestarien liigaan seuraavaksi kaudeksi, eli saavuttaa neljäs sija. Siihen Valencialla on kaikki mahdollisuudet ja se on monella tapaa realistinen tavoite. Valencian on oltava useampi kausi putkeen mukana Mestarien liigassa, sillä se luo jatkuvuutta ja auttaa seuraa taloudellisesti.

Valencia taistelee lähtökohtaisesti neljännestä sijasta Sevillan, Real Sociedadin ja Getafen kanssa. Valencialla on viisikosta laadukkain pelaajamateriaali, ja kärkinelikosta ulos jääminen olisi suuri yllätys. Valencia kykeni korjaamaan kesken viime kauden maalinteko-ongelmansa ja ja jos sama meno jatkuu, ei Valencialla pitäisi lähtökohtaisesti olla ongelmia neljännen sijan suhteen.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Jasper CillessenMVMaalivahti22.04.1989
1Jaume DoménechMVMaalivahti05.11.1990
5Gabriel PaulistaKPToppari26.11.1990
12Mouctar DiakhabyKPToppari19.12.1996
4Eliaquim MangalaKPToppari13.2.1991
15Hugo GuillamónKPToppari31.1.2000
14José GayàVPVasen laitapuolustaja25.5.1995
32Álex CentellesVPVasen laitapuolustaja30.8.1999
3Toni LatoVPVasen laitapuolustaja21.11.1997
18Daniel WassOPOikea laitapuolustaja31.5.1989
2Thierry CorreiaOPOikea laitapuolustaja9.3.1999
6Geoffrey KondogbiaKKKeskikentän keskusta15.02.1993
19Uros RacicKKKeskikentän keskusta17.3.1998
-Álex CarbonellKKKeskikentän keskusta15.9.1997
20Lee Kang-inHKKHyökkäävä keskikenttä19.02.2001
7Concalo GuedesVHVasen laitahyökkääjä29.11.1996
17Denis TsheryshevVHVasen laitahyökkääjä26.12.1990
21Manu VallejoVHVasen laitahyökkääjä14.02.1997
30Álex BlancoVHVasen laitahyökkääjä16.12.1998
8Carlos SolerOHOikea laitahyökkääjä2.1.1997
23JasonOHOikea laitahyökkääjä6.7.1994
22Maxi GómezKHKeskushyökkääjä14.8.1996
9Kévin GameiroKHKeskushyökkääjä09.05.1987
11Rubén SobrinoKHKeskushyökkääjä01.06.1987

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.