Real Valladolid – kausiennakko 2018/19: Mopolla moottoritielle – materiaali ei riitä pääsarjaan

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Viimein tapahtui se, mitä monet espanjalaisen jalkapallon ystävät niin hartaasti odottivat.

Nimittäin Valladolid onnistui kuin onnistuikin nappaamaan viimein odotetun sarjanousun neljän pitkän Segunda-kauden päätteeksi. Sarjanousu irtosi jatkokarsintojen kautta.

Valladolid on Espanjan mittakaavassa suhteellisen suuri seura, niin sanottu nukkuva jättiläinen. Joukkue on ollut aina teollisuuskaupunkinsa suuri ylpeys, mutta viimeiset vuodet ovat olleet yhtä tervanjuontia perinteiselle seuralle.

Valladolidin sarjanousu ei ollut mikään itsestäänselvyys vielä keväälläkään. Valladolid nappasi vasta viimeisellä kierroksella itselleen nousukarsintapaikan. Joukkue sijoittui lopulta viidenneksi Segundassa, mutta kaikkien yllätykseksi kukisti jatkokarsinnoissa niin Sportingin kuin Numancian.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Deivid (Las Palmas)
Puolustaja, 29-vuotias

Deivid pelasi viime kaudella noin puolet Valladolidin sarjaotteluista, mutta ei onnistunut saavuttamaan selvää avauksen paikkaa. Fyysinen toppari päätti palata kotikonnuilleen entiseen seuraansa, kun Las Palmas osoitti kiinnostusta.

Deivid on viettänyt uransa pitkälti Segundassa yhtä pääsarjakautta lukuun ottamatta, joten päätös kotiinpaluusta oli ymmärrettävä.

Isaac Becarra (Gimnástic)
Maalivahti, 30-vuotias

Becarra siirtyi peliajan perässä Valladolidista Gimnásticiin kauden päätyttyä. Becarra ei pelannut viime kaudella Segundassa otteluakaan ja kaudesta jäi käteen vain neljä ottelua Copassa ja yksi nousukarsinnoissa.

Jaime Mata (Getafe)
Keskushyökkääjä, 29-vuotias

Valtava menetys Valladolidille. Mata ampui viime kaudella Valladolidille sarjassa uskomattomat 33 täysosumaa ja iski myös nousukarsinnoissa kaksi elintärkeää maalia. Mata on puhdas maalintekijä ja oli Valladolidin ainoa sellainen viime kaudella. Kärki siirtyi ilmaiseksi Getafeen.

Iban Salvador (Celta B)
Oikea laitahyökkääjä, 22-vuotias

Salvadorin viime kausi oli rikkonainen. Laituri oli syyskauden Valladolidin avauksessa, mutta seura lainasi tämän kevätkaudeksi Leonesaan. Nyt matka jatkuu, hieman yllättäen, Celtan B-joukkueen riveihin ilmaisella siirrolla.

José Antonio Caro (Albacete, laina)
Maalivahti, 24-vuotias

Valladolid hankki Caron Sevilla B:stä ilmaissiirrolla heinäkuussa. Nuorehko maalivahti lähetettiin saman tien lainalle Albaceteen. Palataan asiaan vuoden kuluttua.

Lukas Rotpuller (ilman seuraa)
Toppari, 27-vuotias

Rotpuller oli työtön, kun Valladolid tarjosi miehelle sopimusta helmikuun lopussa. Itävaltalainen ei lopulta pelannut peliäkään. Nyt Rotpuller on taas työtön.

Nooh Al-Mousa (Al-Ahli, laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 27-vuotias

Tuli viime kevääksi Valladolidiin lainalle Saudi-Arabian ”ottakaa lainalle, me maksamme hyvin” -politiikan myötä. Ei päässyt kertaakaan kokoonpanoon. Tarina ei kerro, saiko Valladolid rahansa.

Toni Martínez (West Ham U23, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 21-vuotias

Martínez pelasi Valladolidissa lainalla helmikuusta lähtien. Keräili lähinnä jämäminuutteja. Iski yhden maalin 11 ottelussa.

Giannis Gianniotas (Olympiakos, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 25-vuotias

Kreikkalainen Gianniotas täytti paikkansa täytemiehenä. Pelasi yhteensä 33 ottelussa, mutta peliminuutteja kertyi vain 1 166. Pääsarjatasolla ei välttämättä olisi ollut miehellä käyttöä. Sikäli ei tule ikävä.

Javier Ontiveros (Málaga, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 20-vuotias

Valladolid lainasi Ontiverosin kevään täsmävahvistukseksi. Sai minuutin siellä, toisen täällä. Yhteensä peliaikaa tuli 17 ottelussa. Tehoja syntyi vain yhden maalisyötön verran, joten sillä saralla jäi parannettavan varaa.

Pablo Hervías (Eibar, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 25-vuotias

Hervías on viime kaudella lainalla olleista pelaajista se, jota ehkä eniten tulee ikävä. Eibarin mies pelasi yhteensä 44 ottelua ja iski tehot 6+7. Ei mahdoton korvattava, muttei ihan helppokaan.

Borja Herrera (Las Palmas, laina päättyi)
Vasen laitapakki, 25-vuotias

Herreran Valladolid lainasi viime kevääksi. Ei tehnyt suurta vaikutusta. Pelasi viisi ottelua, siinäpä se.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Rubén Alcaraz (Girona)
Keskikentän keskusta, 27-vuotias

Real Valladolid ei normaalisti kovin paljon hankinnoistaan maksa. Alcarazista maksoi, peräti miljoona euroa. Se oli Valladolidin historian viidenneksi kallein hankinta. Kyseessä on keskikentän keskustan pelaaja, joka pelasi viime kauden lainalla Almeríassa. Oli Almerían parhaita pelaajia, pelasi yhtä vaille kaikki pelit ja teki siinä sivussa vielä yhdeksän maaliakin. Kysymysmerkkejä on silti ilmassa, sillä Alcaraz ei ole aiemmin pelannut pääsarjatasolla.

Ivi (Levante, laina)
Oikea laitahyökkääjä, 24-vuotias

Alcarazilla ei pääsarjakokemusta ole, mutta Ivillä on. Getafen kasvatti on itse asiassa tehnyt neljä maaliakin La Ligassa. Viime kaudella Ivi pelasi Levanten riveissä mukavat 29 peliä pääsarjassa. Valladolidissa odotetaan, että Ivi kykenee olemaan joukkueen avainpelaajia. On periaatteessa laitahyökkääjä, mutta Valladolidissa saatetaan siirtää enempi keskushyökkääjäksi.

Keko (Málaga, laina)
Oikea laitahyökkääjä, 26-vuotias

Kekon piti olla tällä kaudella jossain ihan muualla kuin lainalla Valladolidissa. Laitahyökkääjä pelasi nappikauden Eibarissa kolme vuotta sitten. Seuraavana kesänä Málaga osti miehen viidellä miljoonalla eurolla. Kehitys kuitenkin pysähtyi, eikä Kekosta ole enää saatu yhtä hyvin tehoja irti. Nyt Keko saa Valladolidissa uuden alun ja todennäköisesti merkittävän roolin.

Daniele Verde (AS Roma, laina)
Oikea laitahyökkääjä, 22-vuotias

AS Romasta lainattu Verde on Italian pääkaupungin seuran oma kasvatti. Lainapesti on kuitenkin seurannut toistaan, eikä Verde ole onnistunut lyömään itseään läpi. Viime kaudella Verde tahkosi Hellas Veronassa 30 ottelua Italian pääsarjaa. Valladolidissa Verde ei välttämättä ole suoraan avauksen mies, mutta voi sellaiseksi kauden mittaan nousta.

David Mayoral (Real Valladolid B)
Oikea laitahyökkääjä, 21-vuotias

Mayoral nostettiin omista junioreista edustukseen tälle kaudelle. Kokemusta on lähinnä Espanjan kolmostasolta, joten odotukset eivät ole erityisen suuret – ainakaan vielä.

Moisés Delgado (Real Valladolid B)
Vasen laitapakki, 24-vuotias

Oman talon sisältä edustukseen nostettiin myös Delgado, joka on ehtinyt koluta Sevillan ja Barcelonan reservit ennen siirtoa Valladolidiin. Viime keväänä oli isossa roolissa Valladolid B:n riveissä Segunda B:ssä. Riittääkö taso pääsarjaan?

Antonio Domínguez (Real Valladolid B)
Vasen laitahyökkääjä, 25-vuotias

Kolmas sisäinen siirto koski Domínguezia. Laitahyökkääjä siirtyi Valladolid B:hen viime talvena, vastuuta tuli paljon ja maaleja syntyi seitsemän. Saa nyt mahdollisuuden pääsarjassa.

Alberto Guitián (Sporting Gijón, laina päättyi)
Toppari, 27-vuotias

Valladolid hankki Guitiánin alun perin kesällä 2016. Viime kevääksi mies lainattiin peliajan perässä Sporting Gijóniin. Peliminuutteja tuli kohtalaisesti, mutta ei Guitián mikään sateentekijä ole.

Tiesitkö

Valladolid on historiallisesti yksi Espanjan suurimmista seuroista. Seura on Kastilian ja Leónin maakunnan tärkein seura. Seura on viettänyt pääsarjatasolla yli 40 kautta.

Valmennus

Sergio González on osaava ja kykeneväinen valmentaja La Ligaan.

Sergiolla on kokemusta suuremman kokoluokan seuran valmentamisesta, sillä katalaanivalmentaja luotsasi puolentoista vuoden ajan Espanyolia.

Pestin ensimmäinen vuosi sujui mallikkaasti, mutta Espanyolin pelaajamateriaali vaihtui liikaa toiselle kaudelle, eikä Sergio saanut enää kokoonpanostaan kaikkea irti. Luotsi sai potkut, mutta pestin kokonaiskuva oli ennemmin positiivinen kuin negatiivinen.

Tällä kertaa odotukset ovat erilaiset. Espanyolin oli pysyttävä keskikastissa, kenties jopa unelmoida jostain suuremmasta. Valladolidin tavoite on sen sijaan yksinkertainen – säilyttää sarjapaikka.

Sergiolla on potentiaalia pitää Valladolid sarjassa, mutta se vaatisi hieman paremman materiaalin.

Tärkein pelaaja – Borja Fernández

Borja Fernández on yksi Valladolidin uskollisimpien kannattajien suurimmista suosikeista. Kookas puolustava keskikenttäpelaaja on edustanut uransa aikana Valladolidia viiden ja puolen vuoden ajan.

37-vuotias Borja on alkavallakin kaudella suuressa roolissa iästään huolimatta. Harjoituskaudella Borja on ollut avauskokoonpanossa ja kerännyt suuria minuutteja Sergion alaisuudessa.

Borja tuo joukkueeseen valtavasti johtajuutta. Urallaan muun muassa Real Madridia, Getafea ja Eibaria edustanut Borja on Valladolidin ehdottomia avainpelaajia ja pitää joukkueen keskikenttää kasassa kokemuksellaan.

Arvio

Sija: 19

Vaikka Valladolid onkin suuri seura, jolla on mittava kannattajakunta ja perinteet, niin se ei riitä tällä kaudella sarjapaikan pitämiseen.

Valladolidin materiaali ei ole riittävällä tasolla La Ligaan. Joukkue lähti harjoituskaudella ulkomaille harjoittelemaan ilman ainuttakaan uutta hankintaa. Vielä jutun kirjoitushetkelläkin Valladolidilla on kokoonpanossan vain 22 pelaajaa. Seura on pitkään taistellut talousongelmien kanssa, mikä ei anna loistavia lähtökohtia pääsarjakaudelle.

Valladolid kuuluu perinteidensä myötä pääsarjaan, mutta niin pitkään kuin talousongelmat ovat seuran riesana, ei Valladolid tule pysymään La Ligassa yksittäisiä pyrähdyksiä pidempään.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Jordi MasipMVMaalivahti03.01.1989
-José Antonio CaroMVMaalivahti3.5.1994
4Kiko OlivasKPToppari21.08.1988
-Javi SanchezKPToppari14.3.1997
5Fernando CaleroKPToppari14.09.1995
-Federico BarbaKPToppari1.9.1993
2Joaquin FernandezKPToppari31.5.1996
22Nacho MartínezVPVasen laitapuolustaja07.03.1989
18AntoñitoOPOikea laitapuolustaja24.12.1987
17Javi MoyanoOPOikea laitapuolustaja23.02.1986
6LuismiPKKPuolustava keskikenttä05.05.1992
14Rubén AlcarazKKKeskikentän keskusta01.05.1991
15AnuarKKKeskikentän keskusta15.01.1995
-Fede San EmererioKKKeskikentän keskusta16.03.1997
21MíchelKKKeskikentän keskusta29.07.1988
-Alvaro AguadoHKKHyökkäävä keskikenttä01.05.1996
19Toni VillaVHVasen laitahyökkääjä07.01.1995
7Waldo RubioVHVasen laitahyökkääjä17.08.1995
-Jorge De FrutosOHOikea laitahyökkääjä20.02.1997
-Pablo HerviasOHOikea laitahyökkääjä08.03.1993
-David MayoralOHOikea laitahyökkääjä05.04.1997
-Enes ÜnalKHKeskushyökkääjä10.05.1997
12Sergi GuardiolaKHKeskushyökkääjä29.05.1991
-Sandro RamirezKHKeskushyökkääjä09.07.1995
10Oskar PlanoKHKeskushyökkääjä11.02.1991
42Stiven PlazaKHKeskushyökkääjä11.03.1999
-Christopher RamosKHKeskushyökkääjä18.01.1997
-Marcos de SousaKHKeskushyökkääjä20.10.1996

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää