Real Sociedad – kausiennakko 2019-20: Baskeilla on yksi sarjan mielenkiintoisimmista joukkueista – nuorukaiset pärjäävät hyvin

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Real Sociedad lähti viime kauteen Asier Garitanon alaisuudessa. Garitano toi seuraan saapuessaan hieman erilaisen pelitavan, johon pelaajat eivät onnistuneet sopeutumaan täysin. Se näkyi tuloksissa, mutta ainoastaan pelitavan tai Garitanon piikkiin heikkoa syyskautta ei voi laittaa.

Jalkapallossa päävalmentajalla on luonnollisesti aina suurin vastuu, kun asiat eivät toimi ja yleensä valmentaja menettää siinä vaiheessa työpaikkansa. Niin kävi myös Garitanon kohdalla. Oliko se oikea päätös? Ehdottomasti, sillä tulokset paranivat Garitanon potkujen jälkeen, mutta todellisuudessa asia ei ole aina niin yksinkertainen.

Garitanon alaisuudessa Real Sociedad loi riittävästi maalipaikkoja voittaakseen otteluita, mutta viimeistely-yrityksien laatu tuppasi jäämään odotettua alhaisemmaksi. Real Sociedad teki Garitanon alaisuudessa 19 ottelussa 21 maalia ja päästi 21 takaiskuosumaa. Pistekeskiarvo oli Real Sociedadin tasoiselle seuralle varsin surkea 1,21. Pistekeskiarvo olisi ollut kuitenkin huomattavasti parempi, jos Real Sociedad olisi käyttänyt paremmalla prosentilla hyväkseen hyvältä maalintekoalueelta saadut maalipaikat. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä Garitano kyennyt parantamaan pelaajiensa viimeistelyä ja sai pakata tavaransa.

Garitanon korvaajaksi saapunut Imanol Alguacil peluutti muutamaa astetta yksinkertaisempaa jalkapalloa. Garitano halusi prässätä aktiivisesti pallottomia pelaajia sulkeakseen tilan ja syöttösuunnat ja nousta 5-6 pelaajalla boksiin maalintekopaikassa, kun taas Alguacil pelasi astetta rauhallisemmin. Se toimi Real Sociedadissa ja joukkue nappasi pisteitä keväällä. Syyskausi sujui surkeasti, mutta kevätkaudella Real Sociedad kykeni nappaamaan elintärkeitä pisteitä ja taisteli lopulta jopa europaikoista.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Juanmi (ol, 26, Betis)

Juanmi tarvitsi uralleen uusia haasteita, kun ura junnasi paikallaan Anoetalla. Kuva: Getty

Oikea laitahyökkääjä siirtyi Real Sociedadista Betisiin. Juanmi teki viimeisen kolmen sarjakauden aikana Real Sociedadille 24 maalia, mutta vastuu ja onnistumiset vähenivät kausi kaudelta. Juanmi halusi uuden alun uralleen ja se löytyi Benito Villamarínilta. Betis maksoi Juanmista kahdeksan miljoonaa euroa.

 

 

Héctor Moreno (kp, 31, Al Gharafa)

Héctor Moreno poistui La Ligasta. Kuva: Getty

Meksikolaistoppari kuului Real Sociedadin avauskokoonpanoon syyskauden ajan. Kevätkaudella vastuu väheni ja maalis-huhtikuussa Moreno oli puolentoista kuukauden ajan sivussa pelikentiltä teknisellä päätöksellä, kun peliesitykset eivät vakuuttaneet. Palasi loppukaudella avaukseen ja pelasi mallikkaasti, mutta osapuolet päättivät siirron olevan paras vaihtoehto kummallekin. Moreno siirtyi ilmaiseksi Qatariin.

 

Eneko Capilla (kk, 24, Asteras Tripoli)
Jon Guridi (kk, 24, Mirandés)
Jon Bautista (kh, 24, KAS Eupen)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Alexander Isak (kh, 19, Dortmund)

Isak siirtyi peliajan perässä Real Sociedadiin. Kuva: Getty

Isak saapui Real Sociedadiin Dortmundista. Ruotsalaiskärki vietti viime kauden toisen puolikkaan lainalla Hollannin pääsarjassa Willem II:n riveissä. Jälki oli hurjaa. 16 ottelussa syntyi 13 täysosumaa ja seitsemän maalisyöttöä. Isak ei saanut kolmen vuoden aikana todellista mahdollisuutta Dortmundin ykkösmiehistössä ja päätti matkata kohti Baskimaata ja Real Sociedadia. Alustavasti aloittaa kauden rotaatiossa.

 

Portu (kk, 27, Girona)

Real Sociedad maksoi Portusta kymmenen miljoonaa euroa Gironalle. Kuva: Getty

Real Sociedadin kesän paras hankinta. Portu oli Gironassa kummankin pääsarjakauden aikana seuran ehdottomia avainpelaajia. 25-vuotiaana La Ligassa debytoinut Valencia-kasvatti on todistanut, että taso riittää loistavasti La Ligaan etenkin oikein roolitettuna. Ei ole sattumaa, että viime kaudella hyökkäävä keskikenttäpelaaja teki La Ligassa yhdeksän maalia. Real Sociedadissa on luvassa alustavasti samankaltainen rooli.

 

Alex Remiro (mv, 24, Athletic)

Remiro siirtyi ilmaisella siirrolla Athleticin paikallisvastustaja Real Sociedadin riveihin. Remiron sopimus Athleticin kanssa päättyi viime kauteen. Remiron poistuminen Athleticista kävi vähintäänkin kummallisella tavalla.

Remiro halusi siirtyä viime elokuussa lainalle Huescaan peliajan perässä, mutta Athletic ei suostunut päästämään Remiroa muualle, kun Kepa siirtyi Chelseaan. Remiro suuttui Athleticin päätöksestä, eikä hyväksynyt seuran tarjoamaa jatkosopimusta. Jatkosopimusneuvottelut ajautuivat umpikujaan, ja Athletic päätti olla peluuttamatta Remiroa viime kaudella. Remiro vietti koko kauden katsomossa ja siirtyi ilmaiseksi paikallisvastustajan maalille.

Martin Ödegaard (kk, 20, Real Madrid)

Ödegaard siirtyi teinisensaationa Real Madridiin talvella 2015. Kuva: Getty

Ödegaard vietti viimeiset kaksi ja puoli kautta lainalla Hollannissa. Ensimmäiset puolitoista kautta sujui lainalla Heerenveenissä ja viimeinen kausi Vitessessä. Ödegaard nousi viime kaudella yhdeksi sarjan parhaista pelaajista pelipaikallaan. Ödegaard sai itselleen suuren roolin, sai pelata koko kauden oikealla laidalla ja se tuotti tulosta. Ödegaard allekirjoitti Real Sociedadin kanssa kahden vuoden mittaisen lainasopimuksen. San Sebastiánissa on luvassa lähtökohtaisesti avauskokoonpanon paikka.

Modibo Sagnan (kp, 20, Lens)

Real Sociedad Sagnanin Ranskasta. 20-vuotias Sagnan saapui San Sebastiániin Ranskan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Lensin riveistä. Sagnan vietti kauden pääosin Lensin penkillä ja sai alleen 11 sarjaottelua. Kuuluu alkavalla kaudella rotaatioon tai poistuu lainalle.

Tiesitkö

Real Sociedad tiedotti elokuun alussa vaihtaneensa kotistadioninsa Anoetan nimeksi Reale Seguros Stadiumin. Baskimaalainen vakuutusyhtiö hankki perinteisen stadionin nimioikeudet ja suututti pahemman kerran Real Sociedadin kannattajat.

Valmennus

Alguacil aloittaa ensimmäisen kokonaisen kauden Real Sociedadin peräsimessä. Kuva: Getty

Alguacil on lähtökohtaisesti hyvin erilainen valmentaja verrattuna Garitanoon. Real Sociedadin B-joukkueesta edustusjoukkueen päävalmentajaksi talvella noussut Alguacil luottaa Garitanoa enemmän erikoistilannepelaamiseen, ja se näkyi selvästi kevätkaudella.

Real Sociedad on alkavallakin kaudella vahva erikoistilannejoukkue, joka prässää korkealta aktiivisesti pallollisia pelaajia. Alguacil pitää pallonhallinnasta Garitanoa enemmän ja yrittää luoda Real Sociedadista jälleen pallonhallintaan luottavaa joukkuetta. Garitano sen sijaan yritti välttää ylimääräistä tai jopa turhaa pallonhallintaa tietyissä pelin vaiheissa.

Alguacilin Real Sociedad ei ole niin puolustusvoittoinen joukkue, mutta luotsi on tuonut joukkueeseen elintärkeää tasapainoa. Se toimi keväällä. Real Sociedad ottaa alkavalla kaudella mielellään pallonhallinnan itselleen, yrittää prässätä korkealta useammalla pelaajalla pallonmenetyksen jälkeen ja luo parhaat maalintekopaikkansa ennemminkin erikoistilanteista kuin murtautumistilanteissa syöttökombinaatioilla. Se toimii alkavalla kaudella, sillä Alguacil on ymmärtänyt peluuttaa ennemminkin sellaista jalkapalloa, mitä joukkueessa olevat pelaajat kykenevät pelaamaan kuin yrittää iskostaa pelaajille täysin erilaista pelitapaa.

Tärkein pelaaja – Mikel Oyarzabal

Baski on noussut vuosien saatossa La Ligan parhaiden vasempien laiturien joukkoon. Kuva: Getty

Oyarzabal on Real Sociedadin keulakuva. Seuran oma kasvatti on noussut viimeisen kolmen vuoden aikana Real Sociedadin ehdottomaksi avainpelaajaksi. 22-vuotias Oyarzabal tunnetaan parhaiten vasempana laiturina, mutta Oyrzabal kykenee pelaamaan myös oikealla laidalla ja kymppipaikalla.

Vasen laituri on tehnyt viimeisen kahden kauden aikana 28 maalia Real Sociedadille ja noussut Espanjan A-maajoukkueeseen. A-maajoukkueessakin Oyarzabal on onnistunut jo maalinteossa. Oyarzabal on Real Sociedadin modernin seurahistorian suurimpia lupauksia ja eibarilainen on jo kyennyt ottamaan joukkueen reppuselkäänsä useampaan otteeseen.

Oyarzabal on julkisesti todennut hylänneensä muutaman otteeseen paikallisvastustaja Athleticin tarjoukset jäädäkseen Real Sociedadiin. Real Sociedad saa kuitenkin varautua siihen, että kenties vuoden kuluttua Oyarzabalista tehdään sellainen tarjous, josta seura ei voi kieltäytyä. Tulevaisuuden avainpelaajia Espanjan A-maajoukkueessa.

Arvio

Sija: 7

Real Sociedadilla on koonnut itselleen mielenkiintoisimman joukkueen vuosikausiin. Real Sociedad luottaa pääosin nuoriin pelaajiin, eikä joukkueen ihanneavauskokoonpanossa ole kuin yksi yli 30-vuotias pelaaja. Real Sociedadin hyökkäysmateriaali on lähtökohtaisesti hyvin kilpailukykyinen La Ligassa kaikkien paitsi kolmen suurseuran kanssa.

Päävalmentaja Imanol Alguacil tuskin muuttaa sen suuremmin pelitapaansa. Miksi muuttaisikaan? Alguacilin alaisuudessa Real Sociedad teki tulosta. Pitää paikkansa, että pelaajamateriaali on muuttunut hieman, mutta lähtökohtaisesti laadukkaampaan suuntaan. Real Sociedadin kokoonpano ei kaadu muutamaan loukkaantumisteen, sillä leveä pelaajamateriaali antaa Alguacille todellisen vaihtoehdon rotaatioon.

Real Sociedad sijoittui viime kaudella yhdeksänneksi, mutta alkavalla kaudella baskiseuralta on lupa odottaa enemmän. Paikka europeleissä ei ole mahdottomuus – ennemminkin tavoite.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä    
1Álex RemiroMVMaalivahti24.3.1995
13Miguel Ángel MoyàMVMaalivahti02.04.1984
3Diego LlorenteKPToppari16.8.1993
24Robin Le NormandKPToppari11.11.1996
6Aritz ElustondoKPToppari28.3.1994
15Modibo SagnanKPToppari14.4.1999
12Aihen MuñozVPVasen laitapuolustaja16.8.1997
20Nacho MonrealVPVasen laitapuolustaja26.2.1986
2Joseba ZalduaOPOikea laitapuolustaja24.06.1992
18Andoni GorosabelOPOikea laitapuolustaja04.08.1996
-Alex SolaOPOikea laitapuolustaja9.6.1999
5Igor ZubeldiaPKKPuolustava keskikenttä30.3.1997
4Asier Illarramendi (C)PKKPuolustava keskikenttä8.3.1990ú
8Mikel MerinoKKKeskikentän keskusta22.06.1996
16Ander GuevaraKKKeskikentän keskusta7.7.1997
14Jon GuridiKKKeskikentän keskusta28.2.1995
-Martín ZubimendiKKKeskikentän keskusta2.2.1999
21David SilvaHKKHyökkäävä keskikenttä8.1.1986
23Luca SangalliHKKHyökkäävä keskikenttä10.02.1995
-Roberto LópezHKKHyökkäävä keskikenttä24.4.2000
10Mikel OyarzabalVHVasen laitahyökkääjä21.4.1997
22Ander BarrenetxeaVHVasen laitahyökkääjä27.12.2001
17Martín MerquelanzVHVasen laitahyökkääjä12.6.1995
7PortuOHOikea laitahyökkääjä21.5.1992
11Adnan JanuzajOHOikea laitahyökkääjä5.2.1995
9Willian JoséKHKeskushyökkääjä23.11.1991
19Alexander IsakKHKeskushyökkääjä21.9.1999
25Jon BautistaKHKeskushyökkääjä3.7.1995

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.