Real Sociedad – kausiennakko 2018/19: Uusi nousu alkaa – europelit jäävät vielä haaveeksi

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Real Sociedadin viime kausi oli pettymys. Siitä ei pääse mihinkään eikä pidäkään päästä.

Perinteinen baskiseura sijoittui La Ligassa vasta kolmanneksitoista, vaikka La Realin olisi pitänyt kilpailla materiaalinsa perusteella europaikoista. Real Sociedadin peli alkoi takkuilla toden teolla alkutalvesta, eikä hienoa työtä seuran peräsimessä tehnyt Eusebio Sacristán saanut enää käännettyä kurssia.

Sacristán sai potkut maaliskuun puolivälissä. Se auttoi selvästi, sillä loppukauden aikana Real Sociedad hävisi enää kahdesti. La Realin peli muuttui Sacristánin poistumisen jälkeen pallonhallintajalkapallosta suoraviivaisempaan peliin – se toimi.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Álvaro Odriozola (Real Madrid)
Oikea laitapakki, 22-vuotias

Kun Real Madrid koputtaa ovelle, harva kieltäytyy. Odriozolan lähtö on iso menetys Real Sociedadille, mutta toisaalta seura sai nuoresta laitapakista muhkeat 30 miljoonaa euroa. Odriozolan myynti on La Realin historian kolmanneksi rahakkain yhdessä Antoine Griezmannin kanssa.

Odriozola nousi viime kaudella La Realin selkeäksi ykkösvaihtoehdoksi oikean pakin tontilla. Kehitys oli niin valtaisaa, että Odriozola pääsi myös debytoimaan Espanjan A-maajoukkueessa ja mahtui vielä MM-joukkueeseenkin ohi Barcelonan Sergi Roberton.

Srdjan Babic (Punainen Tähti)
Toppari, 22-vuotias

Babic ostettiin Real Sociedadin kakkosjoukkueeseen kolme vuotta sitten. Kehitys ei ollut ihan toivotunlaista. Viime kauden pelasi lainalla Belgradin Punaisessa Tähdessä, jonne myytiin kauden päätteeksi 800 000 eurolla.

Carlos Martínez (Real Oviedo)
Oikea laitapakki, 32-vuotias

La Realin oma kasvatti ehti tahkota baskiseurassa 210 ottelua. Jatkuvat loukkaantumiset ovat pilanneet kauden toisensa jälkeen. Viime kaudella pystyi pelaamaan lopulta vain kahdessa ottelussa. Lähti nyt jäähdyttelemään Real Oviedoon.

Sergio Canales (Real Betis)
Hyökkäävä keskikenttä, 27-vuotias

Canalesin lähtöä voi pitää jonkinlaisena menetyksenä, etenkin kun lähti Real Betisiin ilmaiseksi. Canales pelasi viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien peräti 45 ottelua. Tehojakin syntyi kohtuulliset 5+11.

Toño (AEK Larnaca)
Maalivahti, 31-vuotias

Toño istui La Realin penkillä kahden vuoden ajan. Tuona aikana hän pelasi yhteensä seitsemän ottelua. Ura jatkuu Kyproksella.

Markel Bergara (Getafe)
Puolustava keskikenttä, 32-vuotias

Real Sociedadin oma kasvatti pelasi jo viime kauden lainalla Getafessa. Oli selvä avauksen mies ennen loukkaantumisiaan. Siirtyi nyt ilmaiseksi Getafeen.

Xabi Prieto (lopetti uransa)
Keskikentän keskusta, 34-vuotias

Mediassa puhuttiin vain Andrés Iniestan Barcelona-uran päättymisestä. Samaan aikaan päättyi toinenkin hieno ura. Xabi Prieto löi nimittäin nappulakengät naulaan. 531 ottelua Real Sociedadissa. Ei koskaan pelannut missään muussa seurassa. Hattu päästä.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Mikel Merino (Newcastle)
Puolustava keskikenttä, 22-vuotias

Mielenkiintoinen hankinta. Merino on Osasunan kasvatti, joka lähti parikymppisenä maailmalle. Tie vei ensin Borussia Dortmundiin ja sitten Newcastleen. Nyt La Real osti Merinon itselleen 12 miljoonalla eurolla. Pelasi viime kaudella 24 ottelua Valioliigassa. Oli jouluun asti avauksen mies, mutta keväällä peliaikaa tuli harvakseltaan. Jää nähtäväksi, millaisen roolin saa Real Sociedadissa?

Theo Hernández (Real Madrid, laina)
Vasen laitapakki, 20-vuotias

Real Madridiin myytiin yksi laitapakki, ja tilalle lainattiin toinen – joskin eri laidalle. Madrid halusi Theolle säännöllistä peliaikaa, sillä sitä ei olisi tullut Marcelon varamiehenä. Nouseeko avaukseen La Realissa?

Andoni Gorosabel (Real Sociedad B)
Oikea laitapakki, 21-vuotias

Oikean pakin tonttia vahvistamaan nostettiin omista reserveistä Gorosabel. Pelasi viime kaudella pari kertaa edustuksessa, mutta suurelta osin tahkosi Segunda B:n pelejä. Onko hyppäys pääsarjatasolle liian suuri?

Héctor Hernández (Deportivo Alavés, laina päättyi)
Vasen laitapakki, 27-vuotias

Hernández lainattiin viime kaudeksi peliajan perässä Deportivo Alavésiin. Pelasi ensimmäisessä pelissä vartin, kunnes koki kauden päättäneen loukkaantumisen. Tulevaisuus täysin auki.

Joseba Zaldua (Leganés, laina päättyi)
Oikea laitapakki, 26-vuotias

Zaldua pelasi lainalla Leganésissa viime kauden. Laina sujui oikein hyvin. Zaldua sai vastuuta 30 ottelussa ja oli selkeä avauksen mies. Onko Zaldua se, joka täyttää tällä kaudella Álvaro Odriozolan saappaat La Realin oikeana pakkina?

Tiesitkö

Real Sociedad on lopen kyllästynyt siihen, miten suurin paikallisvastustaja Athletic yrittää jatkuvasti naarata seuran tähtiä riveihinsä. Sen vuoksi Real Sociedad on tehnyt pelaajiensa kanssa anti-Athletic-sopimuksia. Athleticin on maksettava jokaisesta Real Sociedadin pelaajasta kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin muiden.

Valmennus

Asier Garitano sai viimein ansaitsemansa mahdollisuuden suuremman kokoluokan seurassa.

Uskomatonta työtä Leganésin peräsimessä tehnyt Garitano on suuremmalle yleisölle tuntematon luotsi, mutta todellisuudessa kyseessä on yksi La Ligan parhaista valmentajista. Taktinen nero tunnetaan rauhallisesta ja kunnioittavasta olemuksestaan. Garitano harvoin nostaa ääntään – kesken otteluiden tai lehdistötilaisuuksissa.

Garitano ei ole ennen urallaan valmentanut Real Sociedadin kokoista seuraa. Lähtökohtaisesti La Real palaa taistelemaan europaikoista, jos luotsi onnistuu samalla tavalla kuin Leganésissa. Garitano on saanut aina kaiken mahdollisen irti pelaajistaan ja nyt materiaali on muutamaa astetta vahvempi kuin viime kaudella.

Tärkein pelaaja – Mikel Oyarzabal

Nuoresta taiturista on kasvanut lyhyessä ajassa koko Real Sociedadin keulakuva. Oma kasvatti, joka on ylpeydellä hylännyt suuren ja mahtavan Athleticin tarjouksen. Se jos mikä aiheuttaa valtavaa kiitollisuutta Real Sociedadin kannattajissa.

Oyarzabal on mielenkiintoinen pelaaja. 21-vuotias laituri on pelannut iästään huolimattaan jo melkein sata ottelua La Ligassa ja kuuluu ehdottomasti baskiseurojen kantaviin voimiin. Oyarzabal on vahva niin vasemmalla kuin oikellakin jalallaan, on vahva kaksinkamppailussa ja on kokoisekseen myös voimakas pääpelaaja.

Oyarzabal on Real Sociedadin arvokkain pelaaja, josta seuran on yksinkertaisesti pidettävä kiinni ainakin vielä muutaman vuoden ajan. Sen jälkeen kutsuvat isommat ympyrät – varmasti.

Arvio

Sija: 9

Real Sociedad tulee parantamaan viime kauden sijoitustaan Garitanon alaisuudessa – se on selviö. Garitano saa varmasti enemmän irti laadukkaasta pelaajamateriaalista kuin Leganésissa, jossa työ oli loistavaa.

Real Sociedadin pelaajamateriaali pitkälti edellyttää taistelua europaikoista. Alkava kausi on kuitenkin vasta Garitanon projektin ensimmäinen, eikä se vielä tuo europaikkaa. La Real kasvaa vuosi vuodelta paremmaksi joukkueeksi Garitanon alaisuudessa ja baskiseuran aika koittaa vielä.

Garitanon tuntien pian.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä    
12Miguel Ángel MoyàMVMaalivahti02.04.1984
25Alex RemiroMVMaalivahti24.3.1995
-Andoni ZubiaurreMVMaalivahti4.12.1996
3Diego LlorenteKPToppari16.8.1993
15Aritz ElustondoKPToppari28.3.1994
24Robin Le NormandKPToppari11.11.1996
6Modibo SagnanKPToppari14.4.1999
12Aihen MunozVPVasen laitapuolustaja16.8.1997
20Kevin RodriguesVPVasen laitapuolustaja5.3.1994
2Joseba ZalduaOPOikea laitapuolustaja24.06.1992
18Andoni GorosabelOPOikea laitapuolustaja04.08.1996
4Asier IllarramendiPKKPuolustava keskikenttä8.3.1990ú
8Mikel MerinoPKKPuolustava keskikenttä22.06.1996
5Igor ZubeldiaPKKPuolustava keskikenttä30.3.1997
17David ZurutuzaKKKeskikentän keskusta19.7.1986
14Rubén PardoKKKeskikentän keskusta22.10.1992
26Ander GuevaraKKKeskikentän keskusta7.7.1997
23Luca SangalliHKKHyökkäävä keskikenttä10.02.1995
7PortuHKKHyökkäävä keskikenttä21.5.1992
10Mikel OyarzabalVHVasen laitahyökkääjä21.4.1997
34Ander BarrenetxeaVHVasen laitahyökkääjä27.12.2001
11Adnan JanuzajOHOikea laitahyökkääjä5.2.1995
21Martin ÖdegaardOHOikea laitahyökkääjä17.12.1998
12Willian JoséKHKeskushyökkääjä23.11.1991
19Alexsander IsakKHKeskushyökkääjä21.9.1999

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää