Real Madridin kausi 2018-19 ei ole käynnistynyt parhaalla mahdollisella tavalla tuloksellisesti eikä pelillisesti.

Tällä hetkellä joukkue on kaikki kilpailut mukaan lukien neljän ottelun voitottomassa putkessa ja näissä kamppailuissa se ei ole onnistunut tekemään ensimmäistäkään maalia.

Kesällä joukkueen ympärillä oli valtavasti kysymysmerkkejä: Onko Julen Lopetegui oikea mies korvaamaan Zinédine Zidanen? Oliko Cristiano Ronaldon Juventus-siirto virhe? Olisiko rahaa pitänyt käyttää siirtomarkkinoilla enemmän?

Tässä vaiheessa voidaan jo todeta, että Real Madrid -kannattajat eivät olleet täysin turhaan huolissaan. Heti perään tulee kuitenkin myös mainita, että syytä edes pienimuotoiseen paniikkiin ei vielä ole.

Julen Lopeteguin tuoma muutos

Lopeteguin myötä Real Madridin pelitapa on päivittynyt selvästi modernimpaan. Tällä en viittaa pallonhallintaan – vaikka se onkin ollut tämän kauden suurin yksittäinen muutos – vaan siihen, että joukkue pyrkii nyt rakentamaan menestyksensä toimivan kollektiivin ja todennäköisyyksien varaan.

Real Madrid on ollut todella pitkään yksi Euroopan huippujoukkueista. 2010-luvulla sen menestys on kuitenkin perustunut enemmänkin todella vahvaan pelaajamateriaaliin ja voittamisen kulttuuriin kuin viimeiseen asti hiottuihin taktisiin nyansseihin.

Tulosta on toki tullut, mutta ero hyvän ja huonon päivän välillä on ollut suuri. Tämä on näkynyt muun muassa siinä, että tasaisuuteen perustuvalla pitkällä sarjakaudella Real Madrid on voittanut edellisellä kymmenellä kaudella ”vain” kaksi La Liga -mestaruutta.

Viime vuosina jalkapallo on lajina vahvasti mennyt siihen suuntaan, mitä Lopetegui edustaa. Trendin huomaa monella tavalla ja myös useilla eri tasoilla. Tällä kaudella esimerkkiä ei tarvitse hakea kotimaista Veikkausliigaa kauempaa. Kaksi kierrosta ennen kauden päättymistä sarjataulukon top 4 -sijoilla ovat joukkueet, jotka lyhyesti sanottuna lähestyvät peliä taktisesti modernilla tavalla.

Äskeisellä en todellakaan yritä sanoa, että Zidanen Real Madrid olisi ollut taktisesti jäljessä tämän kauden veikkausliigajoukkueita vaan pointtina on se, että peli kehittyy huipputasolla niin kovaa vauhtia, että sen vaikutukset näkyvät myös Veikkausliigassakin.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Lopetegui on siis vihdoin ja viimein viemässä Real Madridia taktisesti siihen suuntaan, minne yhden lajin suurimman kestomenestyjän tulisi mennä.

Joukkueen olisi pitänyt ottaa nämä askeleet jo selvästi aiemmin, mutta sen edelliset neljä valmentajaa José Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benítez ja Zidane ovat olleet eri tyylin vaihtoehtoja.

Muiden kestomenestyjien kohdalla on kuitenkin alettu jo selvästi huomata, että jos muutoksen kanssa viivästelee liikaa, on vaarana pudota kärryiltä todella pahasti.

Ehkä paras esimerkki tästä on viime vuosien Manchester United, joka ei ole Sir Alex Fergusonin lähdön jälkeen pysynyt pelin kehityksen mukana. Viime vuosina joukkue ei ole taistellut Valioliigan mestaruudesta enää keväisin ja tällä hetkellä se majailee sarjataulukossa keskikastissa.

Muutos ei tapahdu hetkessä

Lopetegui ei ole onnistunut muutosprosessin alussa parhaalla mahdollisella tavalla. Hyviä asioita on ollut nähtävissä, mutta kokonaisuudessaan paketti on vielä sekaisin.

Puolustuspäässä on tullut useita virheitä, transitiovaihe on ollut pahimmillaan todella heikolla tasolla, pallonhallintaa ei ole saatu jalostettua vaarallisiksi maalintekopaikoiksi ja ottelun viimeisillä hetkillä joukkue on menettänyt malttinsa ja alkanut tehdä vääriä ratkaisuja.

Ongelmista huolimatta Lopeteguin tulee saada aikaa projektinsa kanssa. Hän on laittanut muutoksen alulle ja näin suurien asioiden ei voi odottaa muuttuvan silmänräpäyksessä tai edes muutamissa kuukausissa.

Espanjalaisluotsi ansaitsee aikaa. Hän on se, joka on uskaltanut käynnistää tämän suuren muutoksen vaikka hän varmasti tiedostaa, että tulokset eivät saa kärsiä liikaa tai upea mahdollisuus päättyy ennen aikojaan.

Pahin mahdollinen ratkaisu Real Madridin seurajohdolta olisi hätäillä ja antaa Lopeteguille espanjalaismedian jo esiin nostamat potkut ja palkata tilalle joku, joka palauttaisi vihdoin muutoksen polulle lähteneen Los Blancosin takaisin lähtöruutuun.

[readmore from=Real-Madrid]

Tuskin potkut ovat oikeasti vielä lähellä, mutta Real Madrid ei ole aina ollut se maailman kärsivällisin seura. Juuri nyt kärsivällisyys on kuitenkin juuri se asia, jota seura tarvitsee.

Lopeteguille ei tietenkään tule antaa loputtomasti aikaa, mutta projektia tulee seurata vielä huomattavasti nykyistä pidempään. Vasta sitten voi sanoa, onko hän oikea henkilö tuomaan muutoksen Santiago Bernabéulle.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk