Miltähän mahtaa tuntua tuhota sekä Espanjan maajoukkueen MM-haaveet että Real Madridin kausi neljässä ja puolessa kuukaudessa? Vastauksen tietäisivät Florentino Pérez ja Julen Lopetegui.

Lopetegui sai potkut myöhään maanantai-iltana, ja juuri nyt on vaikeaa muistaa että sama mies oli todella haluttu valmentaja vain joitain kuukausia sitten.

Palataan kesäkuuhun. Espanja on valmistautumassa MM-kisoihin. Joukkue on yksi suurimmista suosikeista. Sitten tärähtää kuin salama kirkkaalta taivaalta. Real Madrid on tehnyt sopimuksen Julen Lopeteguin kanssa. Lopeteguin on määrä siirtyä Realin päävalmentajaksi heti MM-kisojen jälkeen.

Siinä taisi unohtua, että Espanjan jalkapalloliittoa saattaisi moinen harmittaa. Lopetegui kun oli vain kuukausia aiemmin tehnyt jatkosopimuksen maajoukkueen kanssa.

Espanjan liitto piti hätäkokouksen ja teki kovan päätöksen. Lopetegui ulos päivää ennen MM-kisojen alkua. MM-turnauksen veti läpi Fernando Hierro, joka oli ihan tekemättömässä paikassa.

Kenen syy?

Se oli itsekkyyttä Lopeteguilta ja Péreziltä. Sopimus olisi voitu solmia vasta MM-kisojen jälkeen. Tuskin Espanjan liittokaan olisi ollut silloin niin harmissaan. Toisaalta se oli ymmärrettävää itsekkyyttä. Lopetegui oli haluttu valmentaja (joskaan ei ilmeisesti Real Madridin ykkös-, kakkos- tai edes kolmosvaihtoehto) ja Real Madrid oli Lopeteguille kerran elämässä -luokan tilaisuus.

Oliko syyllinen soppaan sittenkin Zinédine Zidane, joka erosi päävalmentajan paikalta ja jätti arvokisakesänä Real Madridin pahaan paikkaan? Tuskin Espanjan sotkusta Zidanea voidaan syyttää, mutta siinäpä se juju onkin. Ei se tavallaan ollut kenenkään syy ja samaan aikaan todella monen syy.

Liikaa muutoksia

Lopetegui ”pääsikin” nopeutetulla aikataululla suunnittelemaan Real Madridin harjoituskautta. Ongelma oli se, että käytännössä kaikki pelaajat olivat vielä MM-kisoissa – tärkeät Luka Modric ja Raphaël Varane vieläpä hyvin pitkään.

Koita siinä sitten ajaa modernia pelaamista sisään (verrattuna Zidanen ajan hulabaloofutikseen) ja opettaa korkeimman tason egoja pelaamaan kollektiivina, kun ukot eivät edes ole paikalla.

Ja muistikohan kukaan muuten mainita Lopeteguille, että ”Tjaa, Cristiano Ronaldo ei sitten ole käytettävissä”? Ronaldon tilalle hankittiin seuraava legendaarinen valkoinen seiska: Mariano Díaz (se oli sarkasmia). Varsinainen tähtitason hankinta tehtiin maalivahtiosastolle, vaikka siellä jo oli kovan luokan kaveri.

Ei mitään mahdollisuuksia

Tilanne oli ihan mahdoton. Hirvittävän vähän aikaa, tavallista lyhyempi harjoituskausi (avauksen pelaajilla), ylivoimaisesti paras maalintekijä poissa ja pelitavassa valtava muutos edelliskausien pelitapaan. Eihän tuollaisessa sotkussa voi onnistua!

Lopeteguin tiimalasissa hiekka alkoi valua heti ensimmäisestä pelistä lähtien, kun UEFA Super Cupissa tuli tappio Atlético Madridille.

La Liga alkoi voitokkaasti ja hetken aikaa jopa näytti siltä, että Karim Benzema osaisi tehdä maaleja. Valitettavasti hetki jäi kovin lyhyeksi, ja 26.9. alkoi ratkaiseva taaperruksen jakso. Viisi ottelua, nolla voittoa, vain yksi tehty maali. Joidenkin tietojen mukaan Lopeteguin kohtalo oli siinä vaiheessa jo sinetöity. Lopullinen leima saatiin maanantaina, kun reilua vuorokautta aiemmin Barcelona oli nöyryyttänyt Los Blancosia maalein 5-1.

Miljoonia petettyjä ihmisiä

Tässä sitä nyt ollaan. Eletään lokakuun viimeistä edellistä päivää.

MM-kisat tulivat ja menivät. Pérez ja Lopetegui tuhosivat oman kotimaansa mahdollisuudet. Onnea ja menestystä vaan taas sitten neljän vuoden kuluttua. Harva myöskään muistaa juuri nyt, että Real Madrid on kolminkertainen hallitseva Mestarien liigan voittaja. Huipulta pohjalle on kovin lyhyt matka. Tästäkin tuhosta vastasivat herrat Pérez ja Lopetegui.

[readmore from=Real-Madrid]

Itsekkyyttä? Varmasti. Mutta itsekkyyttä on tietyissä paikoissa pakkokin olla. Ennen kaikkea tässä oli kyse hätäilystä. Lopeteguin ura rakentui kesäkuuhun asti loogisista ja sopivan kokoisista askeleista. Nyt tuli liian houkutteleva tarjous, ja Lopetegui haukkasi aivan liian ison palan.

Hätäilystä ovat saaneet viime kuukausien aikana maksaa espanjalaiset, Espanjan maajoukkuepelaajat, Real Madridin kannattajat, Real Madridin pelaajat ja viimeisimpänä Lopetegui. Eikö Pérez? Ei tietenkään. Bordellin johtaja on laatinut säännöt, joiden myötä hän ei ikinä häviä. Mutta se on toinen tarina se.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila