Real Betis – kausiennakko 2019-20: Uusi päävalmentaja ja uusi ykköstykki tuovat vaihtuvuutta

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Betis lähti viime kauteen suurin odotuksin. Olihan joukkue edennyt Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, hankkinut lähtökohtaisesti loistavia vahvistuksia ja alla oli ennen kaikkea paras kausi vuosikausiin.

Betis oli ihastuttanut monet edellisellä kaudella. Quique Setién onnistui peluuttamaan Betisissä sellaista jalkapalloa läpi kauden, johon Setién oli kyennyt Las Palmasissa vain ajoittain.

Viime kausi oli kuitenkin suuri pettymys. Betis pääsi Eurooppa-liigan lohkosta jatkoon voittaen muun muassa AC Milanin San Sirolla, mutta matka Eurooppa-liigassa tyssäsi jo neljännesvälierissä Rennesiin.

Sarjakausi oli sen sijaan suuri epäonnistuminen. Betisiltä odotettiin samanlaista suoritusta kuin edellisellä kaudella – ellei parempaakin. Setiénin debyyttikaudella Betis sijoittui kuudenneksi ja taisteli jopa Mestarien liiga -paikasta keväällä. Viime kausi päättyi pettymykseen ja kymmenenteen sijaan.

Sen johdosta seurajohto päätti antaa Setiénille potkut. Päätös oli varsin luonnollinen, sillä Betis oli panostanut pelaajiinsa valtavasti viime kaudella, mutta tuloksena oli suurenmoinen pettymys.

Setién onnistui kuitenkin tuomaan seuraan selvän pelitavan, jota Betisin olisi syytä seurata pelaajamateriaalinsa vuoksi. Betisiltä puuttui viime kaudella maalintekovoimaa, tehokkuutta ja puhdas maalintekoon kykenevä kärki. Maalinteko-ongelmat ajoivat edellisellä kaudella maaleillaan juhlineen Betisin ulos Euroopasta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Giovani Lo Celso (kk, 23, Tottenham)

Lo Celso jättää Betisin keskikentälle suuren aukon, vaikka Fekir onkin pätevä korvaaja. Kuva: Getty

Lo Celso saapui viime kaudeksi Betisiin lainalle PSG:stä. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja yllätti monet ja pelasi loistavan kauden. Lo Celso vakuutti jo ensimmäisissä otteluissaan ja nousi Betisin ehdottomaksi avainpelaajaksi. Lo Celso oli Betisin paras maalintekijä viime kaudella 16 maalillaan.

Betis lunasti Lo Celson itselleen 22 miljoonalla eurolla ja lainasi Argentiinan A-maajoukkueeseen. Tottenham maksoi lainasta 16 miljoonaa euroa ja lainasopimuksessa on mukana noin 41 miljoonan euron osto-optio. Lo Celson poistuminen on Betisille suuri pelillinen menetys.

Pau López (mv, 24, AS Roma)

Pau López on historian kuudenneksi kallein maalivahti. Kuva: Getty

López ehti edustaa Betisiä vain yhden kauden ajan. 24-vuotias maalivahti siirtyi Betisiin vuosi sitten ilmaisella siirrolla, kun Lópezin sopimus Espanyolin kanssa päättyi. López nappasi välittömästi ykkösvahdin paikan itselleen, pelasi komean kauden ja sai siirron astetta suurempaan seuraan. AS Roma maksoi Betisille Lópezista 24 miljoonaa euroa, ja kyseinen summa on Betisille puhdasta voittoa, koska Betis ei maksanut Lópezista vuosi sitten itse mitään.

Júnior Firpo (lp, 22, Barcelona)

Júnior Firpo pelaa alkavalla kaudella Barcelonassa. Kuva: Getty

Laitapuolustaja debytoi Betisin edustusjoukkueessa helmikuussa 2018. Sen jälkeen Júnior ei luopunut avauskokoonpanon paikastaan ja nousi Betisin avainpelaajaksi Quique Setiénin alaisuudessa. Viime kausi sujui loistavasti ja Júnior oli Betisin lisäksi suuressa roolissa myös Espanjan alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, joka voitti kesällä EM-kisat. Barcelona maksoi Júniorista noin 18 miljoonaa euroa ja siirtosumma voi kasvaa aina 30 miljoonaan euroon saakka.

Darko Brasanac (kk, 27 Osasuna)
Takashi Inui
(ol, 31, Eibar)
Sergio León (kh, 30, Levante)
Ryan Boudebouz (kk, 29, St. Etienne)
Víctor Camarasa (kk, 25, Crystal Palace)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Fekir siirtyi Lyonista Betisiin. Kuva: Getty

Nabil Fekir (kk, 26, Lyon)

Yksi kesän yllättävimmistä siirroista. Ranskan A-maajoukkueessa maailmanmestaruuden voittanut Fekir siirtyi Lyonista Betisiin noin 20 miljoonalla eurolla. Kummallisen siirrosta tekee se, että Fekir oli siirtymässä vuosi sitten Liverpooliin noin 60-70 miljoonalla eurolla.

Lopulta Fekirin polviongelmat kaatoivat Liverpool-siirron ja Fekir pelasi vielä viime kauden Lyonissa. Suurseurat pelkäsivät Fekirin mahdollisia polviongelmia, mutta Betis päätti ottaa pienoisen riskin ja hankki Lyon-tähden riveihinsä. Fekir on suora korvaaja Lo Celsolle ja ottaa välittömästi avauksen paikan itselleen.

Juanmi (ol, 26, Real Sociedad)

Juanmi saapui Baskimaasta Andalusiaan. Kuva: Getty

Oikea laitahyökkääjä siirtyi Real Sociedadista Betisiin. Juanmi teki viimeisen kolmen sarjakauden aikana Real Sociedadille 24 maalia, mutta vastuu ja onnistumiset vähenivät kausi kaudelta. Juanmi halusi uuden alun uralleen ja se löytyi Benito Villamarínilta. Betis maksoi Juanmista kahdeksan miljoonaa euroa.

 

 

Dani Martín (mv, 21, Sporting Gijón)

Betis hankki Espanjan alle 21-vuotiaiden mukana Euroopan-mestaruuden voittaneen Martínin maalilleen, kun Pau López siirtyi AS Romaan. Martín oli viime kaudella Sportingin kakkosmaalivahti ja sai vastuuta vasta kauden lopussa valmistautuakseen kesän EM-kisoihin. Martín on lähtökohtaisesti varamaalivahti, mutta potentiaalinen veräjänvartija saattaa nousta avaukseen muutaman kauden päästä.

Alfonso Pedraza (lp, 23, Villarreal)

Betis lainasi Pedrazan Villarrealista. Lainasopimuksessa on osto-optio. Vasen laitapuolustaja kuului viime kaudella Villarrealin avainpelaajiin, mutta seuran kasvatti halusi uusia haasteita ja siirtyi lainalle Betisiin. Betis käyttää osto-option hyvin todennäköisesti ensi kesänä.

Tiesitkö

Jalkapallossa liikkuu nykypäivänä suorastaan valtavia rahasummia. Betisin siirtosummaennätys on kuitenkin vuodelta 1998, jolloin seura maksoi Denilsonista noin 32 miljoonaa euroa. Denilsonista tuli silloin historian kallein pelaaja hetkeksi aikaa.

Valmennus

Rubi on uuden haasteen edessä. Kuva: Getty

Rubi teki rohkean päätöksen ja siirtyi Espanyolin peräsimestä Betisiin.

Rubi luotsasi Espanyolin europeleihin ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Espanyolin projekti oli muutenkin Betisiä vahvempi nimenomaan sevillalaisseuran sekasortoisen kevään jälkeen, mutta Rubi päätti ottaa haasteen vastaan. Se kertoo toisaalta myös Rubin rohkeudesta ja siitä, ettei valmentajan pidä olla pitkään mukavuusalueellaan.

Betis on Espanyolia huomattavasti suurempi seura, ja paineet ovat samalla muutamaa astetta suuremmat. Espanyolissa Rubi olisi voinut nauttia tekemänsä työn hedelmistä europeleissä, mutta Betisissä Rubi pääsee korjaamaan sekaisin ollutta hyökkäystä ja nostamaan potentiaalisesti edennyttä projektia takaisin raiteilleen.

Espanyolissa Rubi luotti pitkälti vahvaan puolustukseensa. Espanyol harvemmin rakensi peliään puolustuksen kautta, vaan ennemminkin siirsi pelivälineen laitojen kautta keskityksien ansiosta boksiin, jossa Borja Iglesias hääri vapaasti puskien palloja verkkoon.

Betisissä Rubilla on käytössään paremmat yksilöt, mutta menestys on täysin riippuvaista siitä, kuinka nopeasti Rubi saa ideansa myytyä pelaajille. On kuitenkin hyvin todennäköistä, ettei Betis pelaa enää ensi kaudella yhtä hyökkäysorientoitunutta jalkapalloa kuin Setiénin alaisuudessa. Setién piti riskeistä, mutta Rubi kaihtaa niitä.

Tärkein pelaaja – Sergio Canales

Sergio Canales taisteli vammakierrettään vastaan, voitti sen ja nousi parrasvaloihin. Kuva: Getty

Sergio Canales on Betisin pelin sielu ja sydän.

Taitava keskikenttäpelaaja on yksi sarjan teknisesti lahjakkaimmista pelaajista ja Canales pelaisi tälläkin kaudella ehdottomasti Euroopan suurseuroissa, jos vakavat polvivammat eivät olisi pilanneet Canalesin huippulupaavaa uraa. Espanjan A-maajoukkueeseenkin noussut Canales oli luonnollisesti Setiénin lempilapsi Betisissä.

Canales kuvastaa hyvin viime kauden Betisiä. Canales loi peliälyllään valtavasti maalipaikkoja, mutta maalinteko-ongelmista kärsineet kärjet eivät saaneet palloja verkkoon lukuisista paikoista huolimatta.

Urallaan yhden kauden Real Madridissakin pelannut Canales on yhdistetty kesän aikana muun muassa Atléticoon, mutta Betisin kannalta on elintärkeää saada Canales pidettyä seurassa. 28-vuotiaana Canalesilla on vieläkin mahdollisuus ottaa se kaivattu askel ehdottomiin suurseuroihin. Betisillä ei ole kuitenkaan varaa menettää ykköstähteään etenkin, kun Giovani lo Celso vaihtoi kesän aikana maisemaa kohti Lontoota ja Tottenhamia.

Arvio

Sija: 8

Kausi on lähtökohtaisesti Betisille hyvin vaikea. Setiénin potkut näkyvät seuran pelissä – kenties jopa positiivisemmin, jos Betis kykenee hankkimaan itselleen puhtaan maalintekijän, mutta Lo Celson poistuminen on suuri takaisku seuralle.

Kuinka nopeasti Rubi saa kädenjälkensä näkymään Betisin pelissä? Espanyol pelasi täysin erilaista jalkapalloa viime kaudella Rubin alaisuudessa kuin Betis Setiénin kanssa. Espanyol luotti usein pitkiin palloihin, keskityksiin ja vastahyökkäyksiin. Betis ei käyttänyt juuri ollenkaan keskityksiä tai vastahyökkäyksiä, vaan luotti täysin pallonhallintajalkapalloon, mutta eivät löytäneet riittävästi murtautumismalleja.

Jos Rubi löytää avaimet Betisin hyökkäyspelin avaamiseen ja ennen kaikkea tehokkuuteen, voi Betis selvitä europeleihin. Muussa tapauksessa ongelmat jatkuvat, ja niitä on hyvin vaikea korjata pienessä ajassa.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Joel RoblesMVMaalivahti17.06.1990
13Dani MartínMVMaalivahti8.7.1998
25Claudio BravoMVMaalivahti13.4.1983
5Marc BartraKPToppari15.01.1991
23Aïssa MandiKPToppari22.10.1991
12SidneiKPToppari23.08.1989
6Víctor RuizKPToppari25.1.1989
15Álex MorenoVPVasen laitapuolustaja8.6.1993
22EmersonOPOikea laitapuolustaja14.1.1999
2Martín MontoyaOPOikea laitapuolustaja14.4.1991
-Francis GuerreroOPOikea laitapuolustaja11.3.1996
14William CarvalhoPKKPuolustava keskikenttä07.04.1992
21Guido RodríguezPKKPuolustava keskikenttä12.4.1994
-Víctor CamarasaKKKeskikentän keskusta28.5.1994
18Andrés GuardadoKKKeskikentän keskusta28.9.1986
-Wilfrid KaptoumKKKeskikentän keskusta7.7.1996
4Paul AkouokouKKKeskikentän keskusta20.12.1997
8Nabil FekirHKKHyökkäävä keskikenttä18.7.1993
10Sergio CanalesHKKHyökkäävä keskikenttä16.02.1991
20Diego LainezVHVasen laitahyökkääjä9.6.2000
11Cristian TelloVHVasen laitahyökkääjä11.8.1991
7JuanmiOHOikea laitahyökkääjä20.5.1993
17Joaquín (C)OHOikea laitahyökkääjä21.7.1981
24Aitor RuibalOHOikea laitahyökkääjä22.3.1996
16Loren MorónKHKeskushyökkääjä30.12.1993
9Borja IglesiasKHKeskushyökkääjä17.01.1993
19Antonio SanabriaKHKeskushyökkääjä4.3.1996

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.