Real Betis – kausiennakko 2018/19: Euroopan viihdyttävin miehistö on täällä

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Betisin viime kausi oli loistava. Seura satsasi uuteen projektiinsa merkittävästi ja se toi tulosta – viimeinkin.

Betis nousi takaisin europeleihin oltuaan sensaatiomaisesti lopulta viides sarjataulukossa. Kauden aikana kaatui vieraskentällä muun muassa Real Madrid. Betisin viime kausi oli hyvin tasainen. Alkukausi oli loistava, talvella tuli pienen pieni notkahdus ja keväällä alkukauden tahti vain jatkui.

Betis oli kenties koko viime kauden pirtein joukkue La Ligassa. Quique Setiénin miehistö pelasi pirteää ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Betis hallitsi palloa ja yritti sen kautta voittaa otteluita. Alkukaudella puolustus oli heikko, mutta kevätkaudella sekin parantui huomattavasti.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Fabián Ruiz (Napoli)
Keskikentän keskusta, 22-vuotias

Kun joku tarjoaa Betisin kokoiselle seuralle 30 miljoonaa euroa yhdestä pelaajasta, tarjouksesta on vaikeaa kieltäytyä. Ruizin menettäminen toki kirpaisee, sillä hän oli nuoresta iästään huolimatta jo viime kaudella joukkueen ehdottomia avainpelaajia. Toisaalta Betis sai pelaajasta seuran historian suurimman korvauksen. Tuskinpa sevillalaisseuran toimistolla mahdottoman pettyneitä ollaan.

Germán Pezzella (Fiorentina)
Toppari, 27-vuotias

Tässä toinen vähän vastaava tapaus. Vielä pari vuotta sitten Pezzella oli Betisin runkopelaajia. Viime kauden mies jo pelasi lainalla Fiorentinassa, joka kauden päätteeksi osti pelaajan itselleen. Hinta: yhdeksän miljoonaa euroa. Se on paljon Betisin topparista.

Riza Durmisi (Lazio)
Vasen laitapakki, 24-vuotias

Puolustuksesta lähti Italiaan myös vasen pakki Durmisi. Tanskalainen oli viime kaudella Betisin ykkösvaihtoehto vasemman pakin tontille. Lazio osti miehen 6,5 miljoonalla eurolla.

Antonio Adán (Atlético Madrid)
Maalivahti, 31-vuotias

Merkittävä menetys tämäkin. Moni muistaa vielä, miten Betis antoi Adánille uuden elämän talvella 2014. Tuohon aikaan Real Madridin kasvatti oli työtön. Adán nousi nopeasti Betisissä ykkösvahdiksi ja pelasi lopulta seurassa 165 ottelua. Siirtyi nyt Atlético Madridin penkille miljoonan euron kauppahintaan.

Dani Giménez (Deportivo La Coruña)
Maalivahti, 34-vuotias

Ja siinä missä lähti ykkösvahti, lähti myös kakkonen. 34-vuotias Giménez siirtyi sarjaporrasta alemmas Deportivon riveihin.

Rafa Navarro (Deportivo Alavés)
Oikea laitapakki, 24-vuotias

Navarro on Betisin oma kasvatti. Vastuuta ei viime kaudella tullut käytännössä yhtään. Siirtyi ilmaiseksi Deportivo Alavésiin, joka on jo ehtinyt lainata miehen ranskalaiseen Sochaux’hon.

Rubén Castro (Las Palmas)
Keskushyökkääjä, 37-vuotias

Pienimuotoinen seuralegenda. Pelasi Betisissä ensin seitsemän vuotta, kunnes viime kesänä lainattiin Kiinaan. Syksyllä Castron lainasopimuksen päättymistä odotettiin kuin kuuta nousevaa, jotta Betis saisi kevääksi mitat täyttävän keskushyökkäjän. Ei enää ollut kovin paljon annettavaa, ja siirtyi Segundan Las Palmasiin. Kaiken kaikkiaan ehti takoa Betisille 290 ottelussa 148 maalia.

Víctor Camarasa (Fulham, laina)
Keskikentän keskusta, 24-vuotias

Camarasa on osoittautumassa jonkinasteiseksi hudiksi. Ostettiin vuosi sitten Levantesta seitsemällä miljoonalla eurolla, mikä Betisille on ihan iso raha. Pelasi viime kaudella 24 sarjaottelua. Tämä kausi menee lainalla Valioliigan Fulhamissa.

Joel Campbell (Arsenal, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 26-vuotias

Campbellin Betis lainasi viime kaudeksi vahvistamaan hyökkäysosastoa. Loukkaantumiset pilasivat kauden suurelta osin, eikä Campbell myöskään kovin hyviä näyttöpaikkoja saanut. Lopulta tehot (2+1) olivat itse asiassa oikein hyvät peliaikaan (232 minuuttia) suhteutettuna.

Jordi Amat (Swansea, laina päättyi)
Toppari, 26-vuotias

Valioliigasta lainattiin viime kaudeksi myös Amat. Pelasi etenkin loppukautta kohden avauksessa. Yhteensä 26 ottelua.

Pelaajasiirrot – saapuneet

William Carvalho (Sporting)
Puolustava keskikenttä, 26-vuotias

Fabián Ruiz -rahoilla Betis on kyennyt rahoittamaan kaikki kesän hankintansa. Heistä kallein oli William Carvalho, joka ostettiin 20 miljoonalla eurolla portugalilaisesta Sportingista. Kyseessä on Sportingin viime kauden kapteeni ja Portugalin maajoukkuemies, joka pelasi avauksessa kaikki maansa MM-kisaottelut Venäjällä.

Carvalho on melko kokonaisvaltainen keskikentän pohjapelaaja. Hän kykenee pelaamaan kovaa, mutta riiston jälkeen mieheltä löytyy myös syöttöosaamista. Juoksukuntoonkaan homman ei pitäisi kaatua, joskaan mikään pikakiituri Carvalho ei ole.

Sidnei (Deportivo La Coruña)
Toppari, 28-vuotias

Deportivosta Betis kävi ostamassa vahvistuksen toppariosastolle. Mukaan tarttui brasilialainen Sidnei, josta Betis pulitti 4,5 miljoonaa euroa. Sidnei on ollut useamman vuoden ajan Deportivon runkopelaajia. Pientä huolta aiheuttavat viime kauden loukkaantumiset. Nouseeko avaukseen Betisissä?

Antonio Barragán (Middlesbrough)
Oikea laitapakki, 31-vuotias

Barragán oli Betisiltä helppo hankinta (maksoi miljoona euroa), sillä mies pelasi seurassa jo viime kauden lainalla. Oli ykkösvaihtoehto oikean pakin tontille ja lienee sitä myös tällä kaudella.

Joel Robles (Everton)
Maalivahti, 28-vuotias

Maalivahtiosasto meni täysin uusiksi. Evertonilta jäi yli espanjalainen Joel Robles, jonka Betis nappasi ilmaiseksi itselleen. Leganésin ja Atlético Madridin kasvatti ehti pelata 51 ottelua Valioliigassa. La Ligassa hän on urallaan pelannut vain 15 ottelua. On todennäköisesti Betisissä kakkosvahti.

Sergio Canales (Real Sociedad)
Hyökkäävä keskikenttä, 27-vuotias

Tässäkö on mies, joka täyttää Fabián Ruizin saappaat? Canales tuli Real Sociedadista ilmaissiirrolla. Urakoi viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien kunnioitettavat 45 ottelua. Tehoja syntyi viiden maalin ja 11 maalisyötön verran. Betisissä on tällä hetkellä melko kova kilpailutilanne hyökkäyspään pelipaikoista, joten Canales ei välttämättä ole avauksen mies.

Takashi Inui (Eibar)
Vasen laitahyökkääjä, 30-vuotias

Tämä mies sen sijaan noussee saman tien avaukseen. 30-vuotias Inui siirtyi Betisiin ilmaissiirrolla Eibarista. Viime kaudella Inui iski 34 sarjaottelussa tehot 5+2. Teki myös Japanille kaksi maalia Venäjän MM-kisoissa.

Pau López (Espanyol)
Maalivahti, 23-vuotias

Tässä voi olla Betisin ykkösmaalivahti moneksi vuodeksi eteenpäin. Kuvio oli hieman erikoinen. Harva seura kun päästää 23-vuotiasta ykkösmaalivahtiaan ilmaiseksi yhtään mihinkään. Espanyol kuitenkin päästi. Hyvä nappaus Betisiltä.

Alex Alegría (Levante, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 25-vuotias

Kookas, 190-senttinen, keskushyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Levantessa. Ensin ei saanut mitään aikaa, sitten loukkaantui ja sitten ei saanut pelilupaa. Kauden saldo: yhdeksän ottelua, ei maaleja. Alegríasta ei kannata kovin paljon odottaa tällä kaudella.

Juan Narváez (Córdoba, laina päättyi)
Hyökkäävä keskikenttä, 23-vuotias

Hyökkäyspään Narváez ei saanut syksyllä juuri lainkaan vastuuta, joten lainattiin kevääksi Córdobaan. Iski Códoballe viisi maalia 16 ottelussa, mutta tuskin saa kovin suurta roolia Betisissä tälläkään kaudella.

Darko Brasanac (Leganés, laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 26-vuotias

Viime kausi vierähti lainalla Leganésissa. Välillä avauksessa, toisinaan penkillä. Yhteensä 28 ottelua. Ei mainetekoja.

Alin Tosca (Benevento, laina päättyi)
Vasen laitapakki, 26-vuotias

Tosca aloitti viime kauden avauksessa, mutta sitten tuli loukkaantuminen sotkemaan. Loppusyksystä istui lähinnä penkillä ja kevään pelasi lainalla italialaisessa Beneventossa. Saako uuden mahdollisuuden Betisissä tällä kaudella?

Tiesitkö

Betis on Sevillan kaupungin kannatetuin joukkue siitä huolimatta, että Sevilla onkin Betisiä menestyneempi seura.

Valmennus

Setién on yksi mielenkiintoisimmista valmentajista La Ligassa. Luotsi on aina luottanut pallonhallinnan voimaan.

Joskus se ei ole onnistunut, mutta pääosin Setién on saanut kyseisellä pelitavalla hienoja asioita aikaan. Viime kausi kruunasi kaiken, sillä Betis pelasi kenties koko Euroopan viihdyttävintä jalkapalloa ja eteni samalla tavoitteeseensa – europeleihin.

Monet pelkäsivät viime kaudella sitä, miten Setiénin Betisin puolustus oli niin epävarmalla tasolla. Olihan se ennen kevättä – ei siitä mihinkään pääse. Keväällä Betisin puolustus oli kuitenkin yksi sarjan parhaista. Siihen on monia syitä, mutta toisaalta on ymmärrettävä, että Setiénin pelitavan sisäistäminen ottaa aikaa.

Nyt kaikki on valmista uudelle loistavalla kaudelle.

Tärkein pelaaja – Marc Bartra

Betisin puolustus oli tuuliajolla syyskaudella. Seura hankki talvella riveihinsä Marc Bartran ja kaikki muuttui. Katalaanitoppari oli kenties koko sarjan paras puolustaja kevätkaudella ja se on paljon sanottu – mutta totta.

Bartran saavuttua Betis sai puolustuslinjaansa pallollisen topparin, joka sisäisti Setiénin pelitavan loistavasti. Bartra osasi pelata palloa eteenpäin, kuljettaa sitä ja avata tekopaikkoja muille. Sellaista topparia Betisillä ei ennen ollut.

Bartra on toppariksi vieläkin varsin heiveröinen, mutta on kehittynyt fysiikassaan huomattavasti. Nykyään toppari uskaltaa mennä kaksinkamppailuihin ja poistuu niistä useasti voittajana.

Bartra on Betisin puolustuslinjan ylivoimaisesti tärkein yksilö, koska toppari yhdistää puolustuksen ja keskikentän syötöillään. Betisin nopeasta pelinrakentelusta ei tulisi mitään ilman Bartraa.

Arvio

Sija: 5

Vaikka europelit tuovatkin hieman lisää otteluruuhkaa, se ei Betisiä pysäytä. Betisin materiaali on jo niin tasokas ja laaja, ettei otteluruuhka aiheuta valtavia ongelmia joukkueelle.

Viime kaudella se olisi saattanut ongelmia aiheuttaa, mutta Betis on käyttäytynyt järkevästi siirtomarkkinoilla. Se on ostanut pelaajia juuri tarvitsemilleen paikoille ja nyt kokoonpano on oikeasti kilpailukykyinen myös Eurooppa-liigassa.

Betis on Eurooppa-liigassa musta hevonen, joka voi parhaimmillaan edetä kilpailussa äärimmäisen pitkälle. Pelaajat ovat sisäistäneet pelitavan ja se näkyy kentällä.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Joel RoblesMVMaalivahti17.06.1990
13Dani MartinMVMaalivahti8.7.1998
5Marc BartraKPToppari15.01.1991
23Aïssa MandiKPToppari22.10.1991
12SidneiKPToppari23.08.1989
4Zouhair FeddalKPToppari23.12.1989
28Alfonso PedrazaVPVasen laitapuolustaja9.4.1996
22EmersonOPOikea laitapuolustaja14.1.1999
2Francis GuerreroOPOikea laitapuolustaja11.3.1996
19Antonio BarragánOPOikea laitapuolustaja12.6.1987
24William CarvalhoPKKPuolustava keskikenttä07.04.1992
3Javi GarciaPKKPuolustava keskikenttä8.2.1987
18Andrés GuardadoKKKeskikentän keskusta28.9.1986
34Wilfrid KaptoumKKKeskikentän keskusta7.7.1996
8Nabil FekirHKKHyökkäävä keskikenttä18.7.1993
10Sergio CanalesHKKHyökkäävä keskikenttä16.02.1991
-Juan NarváezVHVasen laitahyökkääjä12.02.1995
11Cristian TelloVHVasen laitahyökkääjä11.8.1991
22Diego LainezVHVasen laitahyökkääjä9.6.2000
-JuanmiOHOikea laitahyökkääjä20.5.1993
17JoaquinOHOikea laitahyökkääjä21.7.1981
16Loren MorónKHKeskushyökkääjä30.12.1993
7Borja IglesiasKHKeskushyökkääjä17.01.1993

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää