Rayo Vallecano – kausiennakko 2018/19: Rayo tulee taas – eikä putoa Segundaan

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Useat espanjalaiset toimittajat ovat todenneet Rayon olevan kaikkien espanjalaista jalkapalloa seuraavien ihmisten suosikkijoukkue, vaikka he eivät sitä vielä itse tiedäkään.

Se kertoo paljon Rayosta. Sympaattinen ja köyhä seura Madridista edustaa ylpeänä lähiötään Vallecasia. Rayon putoaminen Segundaan kaksi vuotta sitten oli suuri isku espanjalaiselle jalkapallolle – olihan Rayo kerännyt seuraajia ympäri maailmaa.

Viime kausi oli kuitenkin unelmien täyttymys. Rayo oli välittömästi alkukaudesta aina loppuun saakka sarjan kärkikahinoissa ja lopulta voitti Segundan mestaruuden. Kyseessä on Rayon mittavan, 94-vuotisen seurahistorian ensimmäinen pokaali.

Rayo nappasi voittoja joskus huonoillakin peliesityksillä. Yleensä Rayo luotti kuitenkin perinteisiinsä – pallonhallintaan ja aggressiiviseen prässijalkapalloon.

Rayo saa kiittää sarjanousustaan pitkälti Raúl de Tomásia. Madridilaiskärki oli yksi Segundan parhaista kärjistä iskemällä 32 ottelussa komeat 24 täysosumaa. De Tomás teki yli kolmanneksen Rayon maaleista viime kaudella. De Tomás palasi lainaltaan Real Madridiin, joten Rayolla on suuri työ korvata maalintekijänsä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Fran Beltrán (Celta Vigo)
Keskikentän keskusta, 19-vuotias

Tässä syy, miksi Rayo on käyttänyt rahaa siirtomarkkinoilla. Rayo myi Fran Beltrán -nimisen lupauksen Celta Vigoon kahdeksan miljoonan euron hintaan. Se on Rayon historian rahakkain myynti. Beltrán oli jo viime kaudella – 18-vuotiaana – Rayon ehdottomia avainpelaajia Segundassa. Kahdeksan miljoonan euron kauppa voi tämän kaverin kohdalla olla vasta alkusoittoa.

Johan Mojica (Girona)
Vasen laitapakki, 25-vuotias

Beltránista Rayo sai kahdeksan ja Mojicasta viisi miljoonaa euroa. Hyvä myynti, koska Rayolla itsellään ei ollut miehelle käyttöä. Tämä oli sopiva aika myydä, sillä Mojica nosti markkina-arvoaan Venäjän MM-turnauksessa.

Ernesto Galán (Rayo Majadahonda)
Oikea laitapakki, 32-vuotias

Rayo osti Galánin pari vuotta sitten. Toissa kaudella oli vielä melko tärkeä pelaaja, viime kaudella vastuu jäi olemattomaksi. Siirtyi ilmaiseksi Rayo Majadahondaan.

Diego Aguirre (Real Zaragoza)
Vasen laitahyökkääjä, 27-vuotias

Aguirre pelasi viime kaudella 20 ottelussa. Viimeisin peli tuli 21. tammikuuta. Sen jälkeen istui lähinnä katsomossa.

Baiano (Alanyaspor)
Oikea laitapakki, 31-vuotias

Merkittävä menetys. Baiano tahkosi viime kaudella 36 ottelua. Oli selkeä ykkösvaihtoehto oikean pakin tontille. Baianon lähti ilmaiseksi Turkin Alanyasporiin.

Antonio Amaya (UCAM Murcia)
Toppari, 35-vuotias

Amaya oli vielä toissa kaudella tärkeä pelaaja Rayolle. Viime kaudella ei enää niinkään. Sopimus päättyi, ja Amaya lähti kolmannen sarjaportaan UCAM Murciaan.

Nacho Monsalve (Twente)
Toppari, 24-vuotias

Pelasi viime kauden lainalla Recreativo Huelvassa. Siirtyi kauden päätteeksi hollantilaiseen Twenteen.

Francisco Cerro (Defensa)
Keskikentän keskusta, 30-vuotias

Hankittiin vuosi sitten Argentiinasta. Ei saanut juuri lainkaan vastuuta. Palasi Argentiinaan.

Mario Fernández (Cartagena)
Maalivahti, 30-vuotias

Toimi viime kauden ajan Rayon kakkosvahtina. Pääsi pelaamaan kahdessa ottelussa. Jatkoi matkaa Cartagenaan.

Alejandro Domínguez (ilman seuraa)
Hyökkäävä keskikenttä, 37-vuotias

Palasi vielä vuodeksi Rayoon. Täytti ruutunsa, tuurasi kun tuurausta tarvittiin ja juhli sarjanousua. On nyt työtön.

Manucho (ilman seuraa)
Keskushyökkääjä, 35-vuotias

Rayosta heivattiin ulos myös Manucho. Pelasi viime kaudella vain 150 minuuttia. Oli lähinnä taloudellinen rasite.

Emiliano Armenteros (ilman seuraa)
Vasen laitahyökkääjä, 32-vuotias

Ilman sopimusta jäi myös Armenteros. Hänet Rayo hankki kevään mittaiseksi täsmäavuksi. Pelasi lähinnä jämäminuutteja 11:ssä eri ottelussa.

Raúl de Tomás (Real Madrid Castilla, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 23-vuotias

Tämä menetys tuntuu. Rayon sarjanousun takuumiehenä toimi Raúl de Tomás, lainamies Real Madrid Castillasta. 23-vuotias keskushyökkääjä takoi 32 ottelussa komeat 24 maalia ja antoi päälle neljä maalisyöttöä. Tehopiste siis keskimäärin lähes jokaisessa ottelussa.

Unai López (Athletic Bilbao, laina päättyi)
Hyökkäävä keskikenttä, 22-vuotias

Tämäkin menetys tuntuu. Athleticista lainattu López tahkosi viime kaudella 39 sarjapeliä. Se oli kenttäpelaajista neljänneksi eniten. Siinä sivussa López iski tehot 3+3 ja keräsi peräti 12 keltaista korttia.

Bebé (Eibar, laina päättyi)
Vasen laitahyökkääjä, 27-vuotias

Lainattiin kevääksi Eibarista. Teki 17 ottelussa kolme maalia.

Abdulmajeed Al-Sulaiheem (Shabab, laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 24-vuotias

Yksi Saudi-Arabian rahalainoista. Rayo otti miehen lainalle rahaa vastaan. Ei päässyt kertaakaan edes penkille.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Gaël Kakuta (Hebei China Fortune)
Vasen laitahyökkääjä, 27-vuotias

Iso – itse asiassa isoin – hankinta Rayon historiassa. Nyt mitataan seuran pelaajarekrytoinnin tasoa, sillä Kakutan on kolmen miljoonan euron hintalapullaan oltava todellinen vahvistus. Toissa kaudella Kakuta pelasi lainalla Deportivo La Coruñassa – silloin ei onnistunut. Viime kaudella teki lainapestinsä aikana Ranskan pääsarjan 36 ottelussa tehot 6+6. Tuollaisetkin tehot olisivat näin isolle investoinnille vähän siinä ja siinä.

José Pozo (Almería)
Hyökkäävä keskikenttä, 22-vuotias

Pozo on puolestaan 1,3 miljoonan euron hintalapullaan Rayon historian kolmanneksi kallein hankinta. Real Madridin ja Manchester Cityn kasvatti voi sinänsä osoittautua rahan arvoiseksi. On pelannut viimeisen kolmen kauden aikana Almeríassa 108 ottelua. Tehoja ei ole tullut kovin paljon, mutta peliaikaa sitäkin enemmän. Parhaassa tapauksessa voi olla kauden suurimpia läpimurtopelaajia.

Emiliano Velázquez (Atlético Madrid)
Toppari, 24-vuotias

Vielä joitain vuosia sitten Velázquez oli todella lupaava pelimies. Hänen piti muodostaa uruguaylainen jatkumo Atlético Madridin topparilinjaan Diego Godínin ja José Giménezin jälkeen. Kehitys on kuitenkin tasaantunut, ja tänä kesänä Atlético oli valmis myymään puolustajan Rayoon mitättömällä miljoonan euron hinnalla. Rayolle miljoona euroa on toki iso raha, ja Velázquezilta odotetaan paljon. Hyvin mahdollisesti suoraan avaukseen.

Jordi Amat (Swansea)
Toppari, 26-vuotias

On itse asiassa hyvin mahdollista, että Rayon koko topparipari menee viime kauteen verrattuna täysin uusiksi, sillä seura hankki Velázquezin lisäksi myös Jordi Amatin Swanseasta. Amat on pelannut urallaan 92 ottelua La Ligassa ja 52 Valioliigassa, joten kokemuksesta homma ei jää kiinni. Viime kaudella Real Betisissä suhteellisen merkittävässä roolissa.

Tito (Leganés)
Oikea laitapakki, 33-vuotias

Tito oli Rayolta oiva kaappaus, kun ilmaiseksi sai. Puolustuksen monitoimimies on pelannut La Ligassa lähes 200 ottelua. Viime kaudella rooli oli pieni Leganésin sarjapeleissä, mutta Copa del Reyssä 33-vuotias pakki tahkosi kaikki kahdeksan ottelua. Siinä tuli muun muassa kaksi peliä Real Madridia, kaksi Villarrealia ja kaksi Sevillaa vastaan.

Alberto García (Getafe)
Maalivahti, 33-vuotias

García on kirjoitushetkellä Rayon ainoa maalivahti. Hieman arveluttaa, sillä suhteellisen korkeasta iästään huolimatta mies on pelannut vain seitsemän ottelua pääsarjassa. On toisaalta tuttu mies Rayolle, sillä pelasi joukkueessa ykkösvahtina jo viime kauden lainalla.

Luis Advíncula (Tigres, laina)
Oikea laitapakki, 28-vuotias

Tässä voi olla oikeinkin pätevä mies Rayon puolustuksen oikealle laidalle. Syytä ainakin olisi olla, sillä Rayo jopa poikkeuksellisesti maksoi 300 000 euroa pelkästä yhden kauden lainasta. Advínculan CV ainakin on melko kova; mies on pelannut Perun maajoukkueessa 69 ottelua.

Álvaro Medrán (Valencia, laina)
Keskikentän keskusta, 24-vuotias

Mielenkiintoinen lainahankinta Valenciasta. Viime kauden pelasi Alavésissa lainalla. Vastuuta ei mahdottomasti tullut, mutta Rayossa povaamme Medránille jopa avauksen paikkaa.

Jonathan Montiel (Rayo Vallecano B)
Hyökkäävä keskikenttä, 19-vuotias

Rayon oma kasvatti, joka pelasi vielä viime kaudella lähinnä Segunda B:ssä. Hyppäys pääsarjaan on toki iso, mutta joskus se loikka on otettava.

Lass Bangoura (Almería, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 26-vuotias

Bangoura siirtyi aikoinaan jo nuorella iällä Rayon organisaatioon. On sittemmin käynyt kolmella eri lainalla. Viime kauden aloitti Rayossa, mutta kun vastuuta ei tullut, lainattiin kevääksi Almeríaan. Jos ei vastuuta tullut Segundassa, on vaikeaa nähdä että vastuuta tulisi tälläkään kaudella pääsarjatasolla.

Javi Noblejas (Córdoba, laina päättyi)
Vasen laitapakki, 25-vuotias

Noblejas on Real Madridin kasvatti, joka tuli Getafen, Elchen ja Albaceten kautta Rayoon vuosi sitten. Pelasi viime kauden lainalla Córdobassa, jossa vastuuta tuli 63 minuuttia. Todennäköisesti ei mitään käyttöä Rayossa.

Tiesitkö: Rayo tunnetaan äärivasemmistolaisena seurana. Politiikka on aina ollut suuri osa Rayon identiteettiä.

Valmennus

Míchel on yhtä kuin Rayo. 42-vuotias herrasmies on Rayon kasvatti ja pelasi seuran edustusjoukkueessa 12 vuoden ajan.

Míchel siirtyi seuran johtokuntaan välittömästi lopetettuaan uransa ja nappasi puolitoista vuotta sitten päävalmentajan paikan, kun Rubén Baraja sai potkut roolistaan.

Luotsi nosti Rayon välittömästi Segundan alemman keskikastista ylemmäs ja viime kaudella Míchel nosti Rayon takaisin pääsarjaan. Rayo tunnetaan siitä, ettei seura anna hanakasti potkuja valmentajilleen. Siinä lepää myös Míchelin sauma pääsarjajalkapallossa.

Míchel jos joku tietää, mitä sarjapaikan säilyttäminen vaatii.

Tärkein pelaaja – Adrián Embarba

Embarba pelasi kahden kauden ajan Rayon edustusjoukkueessa pääsarjajalkapalloa ennen kuin seura putosi Segundaan.

Rayon junioriakatemiassa muutaman vuoden ennen ykkösjoukkueen paikkaa viettänyt Embarba ihastutti monet otteillaan. Embarbasta kertoo paljon se, että hän jäi Rayoon nostamaan seuraansa takaisin pääsarjaan, vaikka sai tarjouksia La Liga -joukkueilta.

26-vuotias oikea laituri on sanonut, ettei tarvitse siirtoa isompiin ympyröihin, sillä hänelle Rayo on se suurin seura elämässä. Se kertoo paljon Rayosta – yksi suuri perhe.

Arvio

Sija: 13

Rayo on arvioissamme ainoa sarjanousija, joka onnistuu pitämään sarjapaikkansa alkavalla kaudella.

Miksi Rayo kykenee siihen, mutta Valladolid ja Huesca eivät? Vastaus on yksinkertainen – ainakin alustavasti. Rayolla on La Ligaan kelpo materiaali ja seura tulee vielä saamaan vahvistuksia ennen syyskuun alkua.

Rayoa valmentava Míchel on osoittanut saavansa pelaajamateriaalistaan kaiken mahdollisen irti. Haaste on huomattavasti suurempi pääsarjassa, mutta käytännössä jokaisella Rayon kokoonpanon pelaajalla on kokemusta La Ligasta. Huescan ja Valladolidin vastaavat pelaajat voidaan laskea yhden käden sormilla.

Rayolle on tärkeää päästä takaisin pääsarjaan ilman Paco Jémeziä. Jémez oli Rayon valmentajana useamman vuoden ajan, kun vallecasilaisseura pelasi pääsarjassa. Silloin Jémez oli liian jääräpää tekemään tarvittavia muutoksia. Nyt puikoissa on luotsi, joka uskaltaa tehdä muutoksia, jos asiat eivät toimi. Se nähtiin viime kaudella.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Alberto GarcíaMVMaalivahti09.02.1985
-Jordi AmatKPToppari21.03.1992
15Abdoulaye BaKPToppari01.01.1991
20Emiliano VelázquezKPToppari30.04.1994
5José Antonio DoradoKPToppari10.07.1982
7Álex MorenoVPVasen laitapuolustaja08.06.1993
-Javi NoblejasVPVasen laitapuolustaja18.03.1993
28Sergio AkiemeVPVasen laitapuolustaja16.12.1997
-Luis AdvínculaOPOikea laitapuolustaja02.03.1990
-TitoOPOikea laitapuolustaja11.07.1985
6Gorka ElustondoPKKPuolustava keskikenttä18.03.1987
-Álvaro MedránKKKeskikentän keskusta15.03.1994
-José PozoHKKHyökkäävä keskikenttä15.03.1996
8Óscar TrejoHKKHyökkäävä keskikenttä26.04.1988
27Santi ComesañaHKKHyökkäävä keskikenttä05.10.1996
26Jonathan MontielHKKHyökkäävä keskikenttä03.09.1998
-Gaël KakutaVHVasen laitahyökkääjä21.06.1991
11Adrián EmbarbaOHOikea laitahyökkääjä07.05.1992
19Lass BangouraOHOikea laitahyökkääjä30.03.1992
24Javi GuerraKHKeskushyökkääjä15.03.1982

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää