La Liga -seurojen palkkakattoja hilataan ryminällä alaspäin – Real Madrid jatkaa ykköspaikalla

© Kuva: Getty Images

Palkkakatosta vuodessa liki puolet pois. Niin karulta näyttää esimerkiksi Barcelonan todellisuus. La Liga julkaisi tiistaina pääsarjaseurojen uudet palkkakatot, ja Barcelonan kulujen maksimi on nyt laskettu 347 miljoonaan euroon. Vielä viime kaudella Barcelona sai kuluttaa henkilöstönsä palkkoihin 671 miljoonaa euroa, joten karu todellisuus on, että summasta on hävinnyt alle vuodessa lähes 50 prosenttia.

Edellisen kerran La Liga päivitti palkkakattomääräyksiään marraskuussa. Tuolloin vahvasti turismistaan riippuvaisen Barcelonan palkkakatto putosi 382,7 miljoonaan euroon, ja Real Madrid syrjäytti sen ykköspaikalta. Barcelona oli ollut listan kärjessä vuosikausien ajan, mutta kun turismivirta Barcelonan museoon tyrehtyi ja sarjan ylivoimaisesti suurin stadion Camp Nou koronaviruspandemian takia tyhjeni, oli Barcelonan tehtävä vääjäämättä raju palkkakattoleikkaus.

Real Madrid on ykkösenä edelleen, mutta sen ja Barcelonan välinen ero on nyt supistunut. Kun Real Madridin summa oli vielä marraskuussa 468,5 miljoonaa euroa, on se nyt pudotettu 420 miljoonaan. Eroa Barcelonaan on siis nyt 73 miljoonaa euroa.

Palkkakattolistan kolmosena jatkaa Atlético Madrid, jonka uusi palkkakatto on 218 miljoonaa euroa, eli vain reilut 50 prosenttia Real Madridin summasta. Atléticolla pudotusta on nyt 34,72 miljoonaa euroa. Eroa neljäntenä olevaan Sevillaan on enää 38 miljoonaa euroa. Sevillan palkkakattoa laskettiin nyt vain vajaat kuusi miljoonaa euroa.

Kaikkien 20 La Liga -seuran palkkakatot laskivat uudessa tarkastelussa, mutta monien keskikastin ja palkkahaitarin seuran kohdalla muutos oli liki kosmeettinen. Esimerkiksi Cádizin ja Huescan palkkakattoa laskettiin vain noin miljoonalla, ja Getafen vain reilulla puolella miljoonalla eurolla.

Näin voidaan sanoa eron sarjan kärjen ja takaa-ajajien sekä häntäpään kesken selvästi tasoittuneen. Toki edelleen Real Madridin palkkakatto on yli 13 kertaa suurempi kuin matalimman palkkakaton Elchen, jonka summa on 32 miljoonaa euroa.

Palkkakattoihin lasketaan seurojen koko henkilöstön palkat, eli summiin sisältyvät niin pelaajien, valmentajien, taustaryhmän muiden jäsenten sekä junioripelaajien ansiot. Leijonanosa summista menee kuitenkin edustusjoukkueen pelaajille. Myös bonukset ja erilaiset työsuhde-edut lasketaan summiin mukaan.

Kaikkien 20 La Liga -seuran palkkakattojen kokonaissummia on pudotettu nyt 186 miljoonalla, eli keskimäärin 9,3 miljoonalla per seura. Kun summat olivat vielä kauden alussa yhteensä 2 333 miljoonaa euroa, on luku nyt 2 147 miljoonaa. Tuorein pudotus johtuu ennen kaikkea siitä, että aiemmin haaveiltu yleisön palaaminen katsomoihin vuodenvaihteessa jäi toteutumatta, eikä lehtereiden täyttyminen ole näköpiirissä nytkään koronapandemian pitkittyessä pitkittymistään.

La Liga määrittelee vuosittain seuroille palkkakaton, joka perustuu niiden eri lähteistä (yleisötulot, TV-rahat, oheismyynti, sponsoritulot) saamiin tuloihin. Seurat tekevät itse ehdotuksensa palkkakatoksi, jonka La Liga joko hyväksyy tai sitten määrittelee niille vielä jyrkemmän katon. Palkkakattojen avulla pyritään jarruttamaan seurojen ylivelkaantumista ja mahdollista konkurssiin ajautumista.

La Liga -seurojen tuoreet palkkakatot maaliskuu 2021:

Real Madrid 420M
Barcelona 347M
Atlético Madrid 218M
Sevilla 180M
Villarreal 140M
Athletic Bilbao 110M
Real Sociedad 95M
Valencia 93M
Real Betis 62M
Celta Vigo 60M
Granada 54M
Getafe 52M
Real Valladolid 47M
Osasuna 45M
Eibar 41M
Cádiz 40M
Alavés 39M
Levante 36M
Huesca 36M
Elche 32M

Lähde: AS


Italia-Itävalta: Suursuosikki jyrää ja sinä saat Italian voitosta käsittämättömän kertoimen 20.00!

1. Siirry MrGreenille ja avaa pelitili
2. Lisää Italian 1X2-voitto pelikupongille normaalilla kertoimella
3. Aseta 1€ panos Italialle Itävaltaa vastaan kertoimella 20.00
4. Jos Italia voittaa ja sinä saat 20€ puhtaana käteen – ilman kierrätystä