Osasuna – kausiennakko 2019-20: Pamplonalaiset lähtevät yllättämään potentiaalisella joukkueella

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Osasunan viime kausi oli suurmenestys. Baskiseura palasi La Ligaan kahden vuoden tauon jälkeen pelattuaan mahtavan kauden Segundassa.

Osasuna oli selvästi Segundan paras joukkue, voitti sarjan ja oli suorastaan ylivoimainen kotikentällään El Sadarilla. Osasuna pelasi sarjassa 21 kotiottelua, joista se voitti 19 ja pelasi kahdesti tasan. Osasuna päästi koko kauden aikana vain seitsemän maalia El Sadarilla.

Baskiseuran kausi alkoi kyseenalaisesti, jos ottaa huomioon, millaisen kauden Osasuna todellisuudessa pelasi. Ensimmäisen kahdeksan kierroksen jälkeen Osasuna oli napannut vain yhdeksän pistettä, eikä suora nousu näyttänyt järin todennäköiseltä, vaikka kautta olikin vielä valtavasti jäljellä.

Osasuna ryhdistyi heikon alun jälkeen ja aloitti nousunsa kohti sarjakärkeä toden teolla. Osasuna nappasi sarjan kärkipaikan itselleen loppusyksystä, eikä luopunut siitä kertaakaan sen jälkeen. Todellisuudessa yksikään seura ei edes haastanut Osasunaa mestaruudesta, vaikka Granada päätyikin lopulta vain kahdeksan pisteen päähän Jagoba Arrasaten miehistöstä.

Osasuna päästi 42 sarjaottelussa yhteensä vain 35 maalia. Se kertoo omaa kieltään siitä, miten vahvaksi Arrasate sai puolustuksensa. Segundan mestaruus ja sarjanousu on luonnollisesti koko joukkueelta loistava suoritus. Maalintekovastuu jakautui tasaisesti Juan VillarinRoberto Torresin ja Rubén Garcían kesken.

Arrasate ei peluuttanut viime kaudella järin kaunista jalkapalloa, eikä Osasuna ollut missään vaiheessa tuloksellisesti murskaava. Osasuna voitti jatkuvasti otteluita yhdellä maalilla, kykeni puolustamaan johtoasemaansa ja iskemään tiukasti vastaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Carlos Clerc (lp, 27, Levante)

Clerc kuului viime kaudella Arrasaten ehdottomiin avainpelaajiin. Laitapuolustaja oli avauskokoonpanossa läpi kauden, mutta poistui seurasta ilmaisella siirrolla, sillä puolustajan sopimus loppui ja Clerc sai rahakkaan tarjouksen Levantesta.

Imanol García (23, kk, Córdoba)

García vietti viime kauden pääosin lainalla Gimnàsticissa suomalaiskärki Berat Sadikin joukkuetoverina. García siirtyi kesällä kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Córdoban riveihin ilmaisella siirrolla.

Miguel Díaz (kk, 25, Tudelano)

Díaz vietti viime kauden lainalla Mirandésissa ja Murciassa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Osasunalla ei ollut Díazille käyttöä, ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja jatkaa uraansa Tudelanossa Segunda B:ssä.

Jaume Grau (kk, 22, Lugo)
David Rodríguez (kh, 33, ilman seuraa

Pelaajasiirrot – saapuneet

Chimy Ávila (vl, 25, San Lorenzo)

Ávila ihastuttaa jalkapallomaailmaa seuraavaksi Osasunan riveissä. Kuva: Getty

Ávila on kenties laadukkain Osasunan kesähankinta. Ávila säväytti viime kaudella pelatessaan lainalla Huescan riveissä. Komeista maaleistaan tunnettu pallotaituri oli Osasunalta hieno hankinta, ja argentiinalainen nostaa varmasti jo yksikään Osasunan hyökkäyksen tasoa muutamaa astetta korkeammaksi.

Ávila teki viime kaudella Huescan riveissä kymmenen maalia La Ligassa. Osasunassa peliaikaa on luvassa yhtä paljon, ja Osasunalla on laadukkaampi joukkue kasassa. Ávila sopii lähtökohtaisesti loistavasti Arrasaten pelitapaan nopeutensa ansiosta.

Adrián López (kh, 31, Porto)

López saapui Osasunaan ilmaiseksi, kun kärjen Porto-sopimus loppui. López on La Ligan ystäville tuttu pelaaja.

Adrián López palasi La Ligaan. Kuva: Getty

Hyökkääjä muistetaan parhaiten Atléticosta. López pelasi aikoinaan huiman Eurooppa-liiga -kauden Diego Simeonen alaisuudessa, ja oli Atléticon avainpelaajia UEL-mestaruuteen päättyneellä kaudella.

Adrián voitti Atléticossa myös Copan ja La Ligan mestaruudet. Adrián siirtyi Atléticosta Portoon, mutta kärki ei saanut koskaan suurta roolia Portugalissa. Adrián pelasi lainalla Villarrealissa ja Deportivossa, kunnes palasi Portoon viime kaudeksi. Nyt luvassa on ykköskärjen rooli.

Rubén García (kk, 25, Levante)

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja pelasi Osasunassa viime kauden lainalla Levantesta. Garcían kausi oli onnistunut. 25-vuotias Valencian ja Levanten junioriakatemioiden tuotos teki sarjassa seitsemän maalia ja antoi komeat yhdeksän maalisyöttöä.

Kuuluu Arrasaten ehdottomiin avainpelaajiin. Garcíalla on kokemusta La Ligasta yli sadan ottelun verran, ja taso on riittänyt aiemminkin pääsarjaan. Siihen ei tule muutosta, ja García pelaa komean kauden Osasunan riveissä.

Darko Brasanac (27, kk, Betis)

Keskikenttäpelaaja saapui Osasunaan miljoonalla eurolla. Kyseessä on alustavasti Osasunalta loistava hankinta. Brasanac on todistanut tasonsa La Ligassa ja kykenee toteuttamaan Arrasaten pelitapaa. Serbialainen on vahva kaksinkamppailupelaaja, joka on puolustavampi vaihtoehto keskikentälle.

La Ligassa niin Betisiä, Leganésia kuin Alavésiakin edustanut Brasanac sopii Arrasatelle kuin nenä päähän, ja lukeutuu yhdeksi seuran avainpelaajaksi alkavalla kaudella.

Marc Cardona (kh, 23, Barcelona)
Brandon (kh, 24, Stade Rennais)
Jaume Grau (kk, 22, Real Madrid Castilla)
Pervis Estupiñán (lp, 22, Watford)

Tiesitkö

Osasuna oli ensimmäinen baskiseura, joka katkaisi välinsä täysin Athleticiin. Athletic on vuosien saatossa hankkinut muilta baskiseuroilta lupaavimmat juniorit, mutta Osasuna asetti kaikille pelaajilleen sopimuksiin pykälät, joiden mukaan he eivät voi siirtyä Athleticiin.

Valmennus

Osasunan 41-vuotias päävalmentaja Jagoba Arrasate nosti viime kaudella Osasunan korkeimmalle sarjatasolle ja sai jatkaa. Arrasate ei ole La Ligan valmentajakartalla mediaseksikkäin nimi, eikä hänen joukkueensa pelaa pallonhallinnan ja ylivoimien luomisen kautta, mutta hän saa Osasunan suorittamaan tehokkaasti omilla vahvuuksillaan.

Arrasaten Osasuna esimerkiksi pelaa omalla alueellaan maalipotkut ehdottomalla tavalla pitkinä, jos vastustaja nostaa pakkaansa vähänkin ylemmäs. Näin vältetään oman kenttäpuoliskon menetykset ja lisätään peliin tasavoimaisia kaksinkamppailuita.

Palloa toki pelataan maissa hyökkäysalueella, mutta sielläkään jalkapallon hyökkäyspelin evoluutiota ei ravistella innovatiivisilla kuvioilla. 4-2-3-1-hyökkäysmuodossa saatetaan nostaa klassisella tavalla laitapuolustaja ylös leveyteen ja tuoda saman puolen laituri taskuun. Samalla kymppipaikan pelaaja hakee tiloja keskemmältä. Sitten edetään keskustan tai laidan kautta kohti päätyviivaa. Mylly pyörii, koneisto jauhaa ja kaikki tietävät mitä ollaan tekemässä.

Puolustuspelissä Arrasate haluaa, että kärki päättää, milloin vastustajan peliä ohjataan aggressiivisesti sivurajaa kohti ja aloitetaan prässi. Silloin linkki seuraa, kymppipaikan pelaaja hiipii mukaan ja keskikenttälinja tiivistää kohti palloa. Osasuna osaa tehdä tätä korkealla sekä matalalla kohtalaisen tiiviisti ja organisoidusti, eli heidän muotonsa sisällä on vaikeaa päästä pelaamaan.

Osasunan on toivottava, että sen laitaan ohjaava prässi tuottaa riistoja ja vastaiskun paikkoja riittävästi. Voi nimittäin olla, että sen pitkän hyökkäyksen laatu ei pääsarjassa yksinkertaisesti riitä.

Tärkein pelaaja – Roberto Torres

Messi on pysähtynyt aiemminkin Torresin käsittelyssä. Kuva: Getty

Osasunan oma poika. Seuran kasvatista on kehkeytynyt todellinen Osasuna-legenda.

Pamplonassa syntynyt Torres on viettänyt koko uransa Osasunassa, ja oli viime kaudella suuressa roolissa nostamassa seuraansa takaisin pääsarjaan. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja hylkäsi aikoinaan suurempien baskiseurojen tarjouksia jäädäkseen Osasunaan.

Maalintekoon kykenevä Torres pelaa Arrasaten alaisuudessa oikealla laidalla. Se on sopinut seuran kapteenille loistavasti. Viime kaudella 12 maalia tehnyt Torres on Osasunan pelin sielu ja El Sadarin suursuosikki. 30-vuotiaan Torresin sopimus Osasunan kanssa päättyy alkavan kauden jälkeen. Torresin tuntien osoite pysyy jatkossakin Pamplonassa, vaikka sopimustilanne herättäisi huolestuneisuutta muissa tapauksissa.

Arvio

Sija: 17

Jos Osasuna kykenee saamaan tuloksia samanlaisella pelitavalla kuin viime kaudella, voi se säilyttää sarjapaikkansa.

La Ligassa voittaminen on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa kuin Segundassa, ja pääsarjassa baskien pelaajamateriaali on Mallorcan ja Granadan kanssa selvää pohjasakkaa.

Osasunan ei tarvitse kuitenkaan tehdä sen suurempaa pelitapamuutosta verrattuna viime kauteen. Osasuna pelasi viime kaudella tulosjalkapalloa, eikä valmennusjohtoa kiinnostanut sen suuremmin, miltä itse peli näytti.

Pallonhallintaan perustuvalla pelitavalla Osasuna tulisi tippumaan välittömästi takaisin, mutta Osasunan pelaajat ovat sisäistäneet vuoden aikana loistavasti Arrasaten pelitavan ja osaavat toteuttaa sitä kiitettävästi – kuten tulokset osoittavat.

Osasunalla on käytössään varsin leveä materiaali verrattuna edelliseen kertaan La Ligassa. Silloin seuran pakka meni täysin sekaisin muutamasta loukkaantumisesta, mutta tällä kertaa joukkue kestää myös loukkaantumisia. Se on avainasia putoamistaistelussa.

Vastoinkäymisistä on päästävä ylös ja nopeasti, sillä edellisellä kerralla Osasunan syyskausi meni täysin penkin alle jatkuvien vaikeuksien vuoksi, joihin seura- ja valmennusjohto eivät löytäneet vastauksia.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Sergio HerreraMVMaalivahti5.6.1993
13Rubén MartinezMVMaalivahti22.6.1984
25Juan PérezMVMaalivahti15.7.1996
5David GarcíaKPToppari14.2.1994
12Facundo RoncagliaKPToppari10.2.1987
3Raúl NavasKPToppari11.5.1988
23Aridane HernándezKPToppari23.3.1989
4Unai GarcíaKPToppari3.9.1992
30Pervis EstupiñánVPVasen laitapuolustaja21.1.1998
15Toni LatoVPVasen laitapuolustaja21.11.1997
2Nacho VidalOPOikea laitapuolustaja24.1.1995
6OierPKKPuolustava keskikenttä25.5.1986
20Darko BrasanacKKKeskikentän keskusta12.2.1992
8Fran MéridaKKKeskikentän keskusta4.3.1990
27Jon MoncayolaKKKeskikentän keskusta13.5.1998
21Iñigo PérezKKKeskikentän keskusta18.1.1988
14Rubén GarciaHKKHyökkäävä keskikenttä14.7.1993
10Roberto TorresHKKHyökkäävä keskikenttä7.3.1989
16José Manuel ArnáizVHVasen laitahyökkääjä15.4.1995
17Robert IbáñezVHVasen laitahyökkääjä22.3.1993
19Kike BarjaOHOikea laitahyökkääjä4.4.1997
9Chimy ÁvilaKHKeskushyökkääjä6.2.1994
22Ádrian LópezKHKeskushyökkääjä8.1.1988
7Marc CardonaKHKeskushyökkääjä8.7.1995
11Enric GallegoKHKeskushyökkääjä12.9.1986

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jussi Leppälahti
Twitter: https://twitter.com/tuukka_21