Näkökulma: Neymarin kohukommentti sai Barcelonan hälytystilaan – juna vain taisi mennä jo

© Kuva: Getty Images

Manchester United ja PSG pelasivat hienon ottelun Mestarien liigassa keskiviikkoiltana. Otsikot vei kuitenkin Neymar, joka täräytti melkoiset kommentit tiskiin pelin jälkeen.

Neymar sanoi näin:

– Kaikkein eniten haluan pelata taas [Lionel] Messin kanssa. Haluan päästä nauttimaan hänestä kentällä. Haluan pelata hänen kanssaan ensi kaudella.

Nuo lauseet nousivat välittömästi päivän ykkösjutuksi Kataloniassa (ja toki monessa muussakin paikassa). Kuvainnollisesti voitaneen sanoa, että Neymarin kommentti sai kellot soimaan ja koko Barcelonan hälytystilaan. Tuntosarvet kääntyivät välittömästi kohti Pariisia.

Nyt sitä pohditaan lehdistössä ja arvatenkin myös FC Barcelonan sisällä – sekä pelaajien, valmentajien että puheenjohtajaehdokkaiden keskuudessa: voisiko Neymar vielä palata Barcelonaan?

Sekin on jo turhan pitkälle viety pohdinta. Muistetaan nyt, että Messi halusi lähteä Barcelonasta jo viime kesänä, ja vaikka hän lopulta joutui jäämään, sopimus päättyy tähän kauteen. Eli ihan alkuun Barcelonan uuden puheenjohtajan pitäisi taivutella Messi jäämään, ja vasta sitten olisi aika miettiä Neymaria.

Pyöritellään asiaa silti, kun se nyt on kuitenkin jalkapallon suola.

Siis: voisiko Neymar palata?

PSG ei suostu nöyryytettäväksi

Aloitetaan sillä, että Neymar lähti Barcelonasta kesällä 2017 ovet paukkuen, riitaisissa – suorastaan vihamielisissä – tunnelmissa. PSG maksoi brasilialaisen 222 miljoonan euron ulosostosumman ja se oli siinä.

Tulkintani on, että sillä hetkellä kun Neymar lähti, hän pilasi uransa. Lehtitiedot kertovat, ettei Neymar ole ollut oikein missään vaiheessa tyytyväinen PSG:ssä. Skandaalit ovat seuranneet toisiaan, ja Neymar on jo pitkään flirttaillut Barcelona-paluulla.

PSG:ssä Neymar ei myöskään ole noussut Messin varjosta maailman parhaaksi pelaajaksi, tarinan Batmaniksi. Vaikuttaisi siltä, että Neymar on pikemminkin tajunnut, että Messin rinnalla – vaikkakin Robinina – hän oli onnellisempi ja kentällä parempi.

Neymarin ongelma on se, että hän on todella hyvä pelaaja – ja samalla todella arvokas pelaaja. PSG on investoinut Neymariin mielettömän summan rahaa, niin siirtokorvauksena kuin palkkoina. Valtapoliittisesti Neymarin hankinta oli PSG:ltä statement: ”Me ostamme kenet haluamme.”

PSG-johto ei voi noin vain päästää Neymaria pois menettämättä kasvojaan. Neymarin flirttailu Barcelonan suuntaan on ollut jo ihan tarpeeksi nöyryyttävää PSG:lle. Vaikka siirto olisi bisneksenä järkevä, periaatteellisesti PSG:n on pidettävä kiinni Neymarista ja pakotettava hänet noudattamaan sopimustaan.

Tästä tullaakin toiseen ongelmaan: olisiko Neymarin siirtyminen Barcelonaan bisneksenä järkevää oikein kenellekään?

Rahat eivät yksinkertaisesti riitä

Vastaan lyhyesti: ei.

Neymar on ikä- ja sopimusvuosien karttumisen, loukkaantumisten ja koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin vuoksi menettänyt siirtomarkkina-arvostaan valtavan osan. Transfermarktin mukaan Neymarin siirtomarkkina-arvo on tällä hetkellä 128 miljoonaa euroa. Se on aika paljon vähemmän kuin 222 miljoonaa, millä PSG miehen osti.

Toisaalta Neymarin sopimus umpeutuu kesällä 2022. Jos PSG mielii mitään järkevää korvausta Neymarista saada, sen on käytännössä pakko myydä hyökkääjä ensi kesänä – ellei sitten jatkosopimusta saada puristettua kasaan.

Barcelonan kannalta ongelma on se, että sillä ei ole milllään ilveellä varaa Neymariin. Koronavirus puhalsi huterasti kasatun korttitalon matalaksi. Barcelonan valtava palkkakulurakenne tuli karulla tavalla esiin. Lopulta seura joutui päästämään kovapalkkaisia kokeneita pelaajiaan jopa ilmaiseksi muihin seuroihin, jotta palkkakustannuksia saataisiin alaspäin.

Barcelonalla on akuutti toppariongelma ja keskushyökkääjäkin haluttaisiin. Eric García ja Memphis Depay ovat ostoslistalla, eikä kumpikaan ole mielettömän kallis. Kesällä molemmista puhuttiin noin 20 miljoonan euron hankintoina. Barcan nykytilanteesta kertoo se, että seura ei voinut tuollaisiakaan summia maksaa, koska taloustilanne on niin surkea.

Nyt aivan hiljattain Barcelona pääsi henkilöstönsä kanssa sopimukseen palkkaleikkurista, jonka myötä seura tekee 122 miljoonan euron säästöt. Sillä seura välttää nyt ainakin konkurssin, jota jo lehdistössä väläyteltiin.

Tilanne on kuitenkin edelleen niin hälyttävä, että on ihan ilmiselvää, ettei mihinkään 128 miljoonan euron Neymar-hankintaan yksinkertaisesti voi olla rahaa. Puhumattakaan palkasta, joka Neymarille vielä pitäisi maksaa siihen päälle.

Neymar saattaisi toki olla suostuvainen roimaankin palkanalennukseen, mikäli hän Barcaan pääsisi palaamaan (jos Messikin jäisi), mutta tuskinpa siltikään numeroita saataisiin ruuvattua niin paljon alaspäin, että Barcan rahat riittäisivät.

Sitten on vielä kolmas kohta, ehkä se kaikkein mielenkiintoisin.

Neymarille ei enää ole paikkaa joukkueessa

Nähdäkseni Neymarin juna pelillisesti meni jo. Jos Neymar olisi palannut, sen olisi pitänyt tapahtua 1-2 vuotta sitten.

Sittemmin on tapahtunut paljon. Ansu Fati on noussut reserveistä, Pedri ja Trincão on tuotu uusina nuorina pelaajina sisään, Ronald Koeman on tehnyt ison rakennemuutoksen pelaajistoon ja pelaamiseen ja Philippe Coutinho, Antoine Griezmann sekä Ousmane Dembélé elävät ihan uutta kevättä Barcelonassa.

Lyhyesti sanottuna: Barcelona ei enää tarvitse Neymaria.

Kaikki Barcaa seuranneet tietysti muistavat, kuinka upeasti MSN aikoinaan pelasi. Messi, Luis Suárez ja Neymar tuhosivat kolmistaan vastustajia. Se oli sitä aikaa, mutta se aika on ohi.

Suárez lähti, ja Koeman on muuttanut Barcelonan pelitapaa. Enää ei ole kolmea hyökkääjää, jotka eivät osallistuisi puolustuspelaamiseen. Messillä on yhä vapauksia, mutta Barcan pelaaminen – pelin kaikissa vaiheissa – on nykyään huomattavasti paremmassa tasapainossa kuin vielä viime kaudella.

Neymarin kaltaiselle suurella egolla varustetulle taiturille ei yksinkertaisesti enää ole tilaa. Voisi olla, jos asenne ja omistautuminen olisivat kympin tasoa. Jos Neymar ymmärtäisi, ettei hän ole koskematon. Ja jos palkkakin olisi samaa tasoa kuin muilla. Noiden ehtojen toteutuminen ei vain taida olla realismia.

Sanoisin, että Barcelona hyvin todennäköisesti pärjää vähintäänkin keskipitkällä aikavälillä sekä pelillisesti että taloudellisesti paremmin, jos se ei lähde yrittämään Neymaria, vaan ne rahat käytetään järkevämmin. Samalla on mahdollista antaa uusille kasvoille enemmän vastuuta ja antaa heidän kehittyä yhä korkeammalle tasolle.

Olen itse suuri jalkapalloromantikko. Tietyllä tapaa olisi hienoa nähdä Messin ja Neymarin vielä pelaavan yhdessä. En vain oikein millään näe, että se voisi tapahtua Barcelonassa.

Kuulostaa hullulta, mutta nähdäkseni Barcelonan kannattaisi sanoa Neymarille: ”Kiitos, mutta ei kiitos”. Vaikka se sitten tarkoittaisi sitä, että Messi ja Neymar pelaavat ensi kaudella yhdessä jossain muualla.

Ja on sekin ihan relevantti kysymys, että tuleeko Barcelonalle edes tilaisuutta sanoa Neymarille yhtään mitään.

Tilannehan on sikäli kääntynyt 1-2 vuodessa täysin päälaelleen, että nyt näyttää suorastaan epätodennäköiseltä, että Messi ja Neymar enää pelaisivat yhdessä Barcelonassa. Huomattavasti todennäköisempää on, että Messi ja Neymar nähdään ensi kaudella kimpassa PSG:n tai Man Cityn paidassa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.