Näkökulma: El Clásicossa nyhjättiin looginen tasapeli – Zinedine Zidane pysäytti Lionel Messin

© Kuva: Getty Images

Kauden ensimmäinen El Clásico päättyi maalittomana tasapelinä.

Real Madridin iso kysymys ennen ottelua oli se, miten se pysäyttäisi Lionel Messin.

Tyypillisesti joukkueet vetäytyvät kategorisesti omalle alueelleen aluepainotteiseen blokkiin ja pienentävät tilat Messin ympärillä.

Real Madridin suunnitelma oli fiksu ja erityinen. Se vaihteli puolustamisen rytmejä. Kun se paineisti Barcelonaa korkealla, se otti Barcelonan pelaajat koko kentän miesvartiointiin. Tätä harvinaista puolustuspelitapaa on toteutettu ajoittain Barcelonaa vastaan menestyksekkäästi.

Kun Real Madrid vetäytyi omalle alueelle, se vetäytyi 4-1-4-1-muotoiseen aluepainotteiseen blokkiin.

Barcelona pelasi sille tyypillisellä 4-3-3-pelijärjestelmällä. Real Madridin 4-3-3-muoto, jossa painollisen puolen laitapuolustaja pomppasi aggressiivisesti puolustuslinjasta ylös prässin aikana, toimi mainiosti. Barcelonalla oli ajoittain suuria vaikeuksia päästä irti Real Madridin prässistä. Siksi pallonhallintalukemat olivat ottelussa hyvin tasaiset.

Kuten ennen ottelua tuli kirjoitettua, rakenteellisesti FC Barcelonan pelaaminen on tällä hetkellä köyhää, minkä takia se jämähti Real Madridin koko kentän vartiointiorientoituneeseen prässiin eikä saanut hyökkäysalueen pallonhallinnassa kovinkaan paljon aikaan.

Oikeastaan ainoa tunnistettava kaava, joka ensimmäisellä jaksolla Barcelonan pelaamisessa toistui, oli Antoine Griezmannin leikkaaminen sisään ja Jordi Alban liikkuminen pystyyn. Sitä nähtiin, kun Barcelona sai hyökkäysalueen pallonhallintaa.

Tästä kuviosta tuli Barcelonan paras maalintekopaikka, kun Messi nosti pallon Real Madridin puolustuslinjan ylitse huikeaan maalipaikkaan. Jordi Alban viimeistely oli kuitenkin heikko.

Ensimmäisellä jaksolla vedot menivät reilusti Real Madridille. Maaliodotteet olivat niukasti Real Madridille. Barcelona loi ensimmäisellä jaksolla maaliodotetta 0,56 maalia ja Real Madrid 0,66 maalia.

Toisella jaksolla maalipaikkoja oli vähemmän. Jakson paras maalipaikka tuli Messille tunnin pelin jälkeen, mutta argentiinalainen sutaisi pallosta ohi. Tilanne syntyi, kun Real Madrid prässäsi ylhäältä ja Barcelona mursi Realin väljän prässin syötellen. Real Madridin prässi oli kohtalaista läpi ottelun, mutta yhdestä heikosta ja väljästä prässistä Barcelona meinasi rankaista.

Viimeisen vartin aikana Real Madrid ei nostanut enää prässilinjoja ylös, vaan näytti tyytyvän 0-0-tasapeliin. Kun Barcelonan tukkoinen hyökkäyspeli ei sujunut, ei maalipaikoilla tosiaan herkuteltu. Real Madrid seurasi Jordi Alban nousut paremmin, eikä hän päässyt liikkumaan enää vapaaksi madridilaisten puolustuslinjan taakse. Gareth Bale teki puolustussuuntaan omalla laidallaan toisella jaksolla erinomaista työtä.

Kun Lionel Messin taikoja ei ottelussa nähty, pysyi Barcelona nollilla. Ja kun Real Madrid ei keksinyt, miten luoda lisää maaliodottamaa ilman Eden Hazardia, oli lopputulema aika looginen ja nyhjätty tasapeli.

Barcelonan pelistä puuttuu kokonaan niin sanottu automaatio, eli pelaajien selkäytimestä lähtevä toisiaan täydentävä liikkuminen. Real Madridilla näkyy joitain automaation hiukkasia – siksi se on rakenteellisesti Barcelonaa tällä hetkellä edellä. Lionel Messi tasoittaa puntit.

Koko ottelun maaliodottamat olivat 0,87-0,97 Real Madridille. Tasapeli oli siis kohtalaisen oikeutettu tulos.

Jussi Leppälahti


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.