Barcelona sai keskiviikkona melkoisen talousbuustin, kun La Ligan solmima massiivinen 2,7 miljardin euron yhteistyösopimus sijoitusrahasto CVC:n kanssa toi myös Barcelonan kassaan 270 miljoonan euron osuuden. Barcelona saa käyttää summasta uusiin pelaajasiirtoihin noin 40 miljoonaa euroa, mutta mikä tärkeintä, tuoreella tukirahalla se sai käytännössä vihreää valoa Lionel Messin jatkosopimuksen tekoa varten.

Ei Barcelona toki ainoa hyötyjä ole. Real Madridille summasta heruu 260 miljoonaa euroa, joista 40 miljoonaa se voi yrittää sijoittaa muun muassa Kylian Mbappéen. Atlético Madridin siirtokassa paisui 30 miljoonalla eurolla, sen kokonaisosuuden ollessa 200 miljoonaa. Summien jako perustuu siihen, miten myös La Ligan TV-oikeusrahoja seurojen kesken jaetaan. Jokainen seura saa päättää, käyttääkö siirtoihin tarkoitetut varansa nyt, vai jakaako ne seuraavien neljän kauden ajaksi.

AS uskoo, että La Ligan tekemän megakaupan takana saattoi hyvinkin olla Getafen puheenjohtaja Ángel Torresin esittämä vetoomus siitä, että La Liga tekisi kaikkensa, jottei Barca joutuisi Messistä luopumaan.

– Olen keskustellut asiasta (Barcelonan puheenjohtaja) Joan Laportan ja (La Ligan puheenjohtaja) Javier Tebasin kanssa, Torres sanoi vajaa viikko sitten Marcalle.

– La Liga ei voi päästää Messiä lähtemään. Se olisi virhe, jota me kaikki katuisimme. Maailman parhaan jalkapalloilijan täytyy lopettaa uransa Espanjassa, tietenkin taloussääntöjä noudattaen.

– Joskus täytyy kuitenkin ojentaa auttavaa kättä vähän. Toivon, että La Liga ajattelee sitä. Jos hän lähtee, siitä on harmia meille kaikille.

Espanjalaiselle jalkapalloilulle on aiheutunut lähes miljardin euron tappiot koronakriisin vuoksi. Barcelona yksin on kärsinyt tappioista lähes neljäsosan. Tappioiden vuoksi Laportan on painettava Barcelonan palkkakulut 70 prosenttiin seuran tuloista, kun ennen eilen solmittua jättisopimusta palkkojen kokonaissumma oli 110% seuran tuloista. Nyt saatu buusti oli siis huomattavan merkittävä seuralle.

[readmore from=Messi-Lionel]

Taloustieteilijöiden arvion mukaan Messi on yksin vastuussa noin kolmasosasta Barcelonan kokonaistuloista, sillä hänen arvonsa on erittäin korkea sponsorimarkkinoilla, mainonnassa ja lipunmyynnissä. Koko La Ligan tuloja ajatellen Messin arvon on arveltu liikkuvan 20-30 prosentin tuntumassa. Kun Cristiano Ronaldo ja Sergio Ramos ovat La Ligan jo jättäneet, on Messin arvo mainoskasvona liigalle entistäkin suurempi.

– Se, että myydään 10 prosenttia La Ligan markkiointioikeuksista CVC:lle tarkoittaa sitä, että kaikki seurat sijoittavat varojaan siihen, että Barca saa sidottua Messin jatkamaan, Torresin kerrotaan sanoneen.

Lähteet: AS ja Football-España