Luka Modric saattaa rikkoa Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon dynastian Ballon d’Orin voittajalistalla. Ei se tavallaan mikään vääryys olisi, mutta valetta kuitenkin.

Modric on jo tässä muutaman kuukauden sisään valittu MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi ja vuoden pelaajaksi sekä UEFA:n että FIFA:n taholta. FIFA:n The Best -palkinnosta vieläpä äänestivät maajoukkuekapteenit, -valmentajat ja tietty joukko toimittajia.

Tiedän, että merkittävä joukko pahoittaa mielensä, mutta ihmisten ei sovi elää valheessa. Siispä asettelen sanani näin: On aika se ja sama, kuka voittaa Ballon d’Orin. Sisimmässään jokainen yhtään jalkapalloa ymmärtävä tietää, että Lionel Messi on maailman paras – vieläpä aika selvästi.

Ivan Rakitic on sekä Modricin että Messin joukkuekaveri. Hän muotoili asian näin:

– Kaikella kunnioituksella palkintoja voittaneita pelaajia kohtaan, yksi pelaaja on kaikkien muiden yläpuolella. On Lukan kaltaisia pelaajia, joilla on allaan hieno vuosi, mutta Messi on jotain ihan muuta, Rakitic sanoi Mundo Deportivon mukaan.

Arsenalin päävalmentaja Unai Emery – jolla nyt ei ainakaan pitäisi olla mitään sidoksia Messiin – asetteli puolestaan sanansa näin The Best -gaalan yhteydessä.

– Hyvä, että muutkin voittavat, mutta kaikkihan me tiedämme että Messi on paras.

Ontuvaa vertailua

Tässä on juurikin jutun pointti. Messi osoitti (taas) eilen illalla, kuinka ylivoimainen hän on muihin verrattuna. Vastassa ei ollut mikään pilipalijoukkue, vaan Tottenham – ja vielä vieraskentällä. Mitä Messi teki? Alusti kaksi ensimmäistä maalia, teki itse kaksi seuraavaa ja osui kahdesti tolppaan.

Hauskaa Messissä on se, että häntä on aina verrattu Cristiano Ronaldoon. On puhuttu aina maaleista. Vertailu sopii hyvin Ronaldolle, jonka hyöty joukkueelle ilmenee nimenomaan maalien muodossa. Ronaldossa on aika lailla kyse puhtaasti maaleista. Messille maalit taas ovat vain yksi osa kokonaispakettia. Tätä Gary Lineker kuvaili osuvasti Tottenhamin ja Barcelonan välisen ottelun alla:

– Ihmiset tuijottavat maalintekijätilastoa, mutta Messissä ei ole kyse vain siitä. Toki hän takoo maaleja sellaisella tahdilla, johon vain pari muuta pelaajaa pystyy. Mutta sen lisäksi hän on paras pallonkuljettaja, mitä olen ikinä nähnyt. Hän on luovin pelaaja, mitä olen ikinä nähnyt. Hän on taitavin pelaaja, mitä olen ikinä nähnyt. Ja hän on lajin kaikkien aikojen parhaita syöttäjiä, Lineker sanoi Barcelonan YouTube-kanavan haastattelussa.

Pari faktaa…

Messi jäi FIFA:n vuoden pelaaja -äänestyksessä viidenneksi. Tavallaan aika huvittavaa, kuinka niin moni ihminen (äänestäjä) voi olla niin pihalla.

Sanottiin, että Modric voitti äänestyksessä Cristiano Ronaldon paremman joukkuemenestyksen vuoksi. No mitä Modric voitti? Mestarien liigan. MM-kisoja hän ei voittanut. Kuten ei Ronaldo tai Messikään. Ronaldokin voitti Mestarien liigan. Messi taas voitti La Ligan ja Copa del Reyn (ja samalla oli siis noissa molemmissa kilpailuissa Real Madridia parempi aivan kuten Real Madrid oli Mestarien liigassa Barcelonaa parempi).

Mikä ihme teki Mohamed Salah’sta Messiä paremman? 32 maalia ja kymmenen maalisyöttöä Valioliigassa? Ah, mutta eihän sen pitänyt olla kiinni yksilömenestyksestä tänä vuonna. No mitä Salah voitti? Ei yhtikäs mitään.

En jaksa oikeastaan edes aloittaa kitinää siitä, miten kummassa myös Kylian Mbappé kiilasi äänestyksessä Messin edelle.

No, jos se nyt sitten kuitenkin on siitä yksilömenestyksestä kiinni? Ehkä tässä tapauksessa kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

OptaJose

@OptaJose
10 - Lionel Messi is the player with the most … in La Liga 2017/18:
Goals - 32
Goals from outside the box - 8
Direct free-kick goals - 6
Assists - 12
Shots - 187
Chances created - 82
Passes in opp half - 1484
Dribbles - 269
Through balls- 16
Touches in opp box - 282
Omnipresent

Joko nyt alkaa aueta? Siinä missä Modric on ”vain” huippuluokan tasapainottava keskikenttäpelaaja sekä pelintekijä ja Cristiano Ronaldo ”vain” maailman paras maalintekijä, Messi on sekä maailman paras pelintekijä että maailman ehkä toiseksi paras maalintekijä. Messi aloittaa hyökkäykset ja päättää hyökkäykset. Maalit ovat vain yksi osa Messiä, ja silti hän on tällä kaudella iskenyt jo kymmenen maalia kymmenessä ottelussa plus kilauttanut kahdeksan kertaa (?!) tolppaan.

10 vuotta maailman paras

Messi voitti Ballon d’Orin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Tätä nykyä vitriinistä löytyy viisi voittoa, viisi kakkossijaa ja yksi kolmossija.

Nyt vasta moni mielensä pahoittaakin, mutta pakko kai se on tämäkin ääneen sanoa. Jos Ballon d’Orissa – ja mitä näitä muita kilpailevia äänestyksiä on – oikeasti valittaisiin maailman paras pelaaja, Messi olisi pokannut palkinnon joka ikinen vuosi. En vitsaile. Kukin olkoon mitä tahansa mieltä ja valehdelkoon itselleen kuinka paljon hyvänsä, mutta Messi se vaan on ollut maailman paras pelaaja viimeisen noin kymmenen vuoden ajan.

[readmore from=Barcelona]

Tylsää, sanoo joku. Eihän sama kaveri aina voi voittaa, sanoo toinen. Ei niin, eikä ole voittanut. Kun ei olekaan valittu aina maailman parasta. On valittu hyvä pelaaja, joka on sattunut pelaamaan ihan hyvän kauden (lue: tehnyt paljon maaleja tai voittanut sopivana vuonna sopivan kilpailun).

Ei siinä, Luka Modrickin on hyvä pelaaja. Cristiano Ronaldo samaten. Molemmat ovat itse asiassa todella hyviä pelaajia. Mutta sitten on vielä yksi taso. Maailman parhaan taso. Sillä tasolla on ollut tasan yksi pelaaja viimeisen noin kymmenen vuoden ajan.

”On selvää, että Messi on ihan eri tasolla kuin muut. Ne, jotka eivät sitä näe, ovat sokeita.” – Xavi

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila