Levante – kausiennakko 2019-20: Taitavat yksilöt pitävät sen pienemmän valencialaisseuran La Ligassa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Levante aloitti kauden suurin odotuksin. Olihan Paco López muuttanut seuran suunnan täysin saavuttuaan päävalmentajaksi maaliskuussa 2018. Levante oli puolen vuoden ajan eniten La Ligassa pisteitä kerännyt seura Lópezin alaisuudessa.

Kausi alkoi loistavasti, kun Betis kaatui Villamarínilla maalein 3-0. Sitä seurasi kuitenkin viisi voitotonta ottelua, ja valencialaisseura tipahti sarjataulukossa keskikastiin. Levante kuitenkin ryhdistäytyi ja voitti seuraavat neljä ottelua, joihin mahtui mukaan vierasvoitto Real Madridista. Levante nousi jälleen europaikoille, mutta ailahtelevaisuus koitui seuran kohtaloksi. Seura voitti marraskuun alun ja tammikuun välisenä aikana vain yhden sarjaottelun.

Kevätkausi sujui syyskautta heikommin. Pahimmillaan Levante oli jopa yhdeksän ottelun voitottomassa putkessa. Lópezin miehistö varmisti sarjapaikkansa toiseksi viimeisellä kierroksella voitettuaan Gironan vieraissa.

Levante onnistui kuitenkin tavoitteessaan, joka oli puhtaasti sarjapaikkansa säilyttäminen. Ei mikään muu. Siihen verrattaessa kausi oli onnistunut. Jos Levantella olisi ollut ripaus enemmän tasaisuutta, olisi seura voinut taistella viimeisestä europaikasta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jason (ol, 25, Valencia)

Jason pelasi Levanten organisaatiossa seitsemän vuoden ajan. Kuva: Getty

Jasonin siirto paikallisvastustajan riveihin oli julkinen salaisuus aina helmikuun alusta saakka. Jasonin sopimus Levanten kanssa päättyi, eikä Levantea seitsemän vuotta edustanut laitahyökkääjä suostunut jatkosopimukseen.

Levanten kannattajat luonnollisesti menettivät malttinsa ja suuttuivat Jasonille, sillä paikallisvastustajaan siirtyminen oli kannattajien mielestä suuri petos. Se ei Jasonia häirinnyt ja pelaaja poistui ilmaiseksi Levantesta siirtyäkseen Valenciaan.

Rubén García (kk, 25, Osasuna)

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja vietti viime kauden lainalla Osasunassa, ja palasi pysyvällä siirrolla Pamplonaan. La Ligaan noussut Osasuna maksoi Levantelle Garcíasta noin kolme miljoonaa euroa.

Pedro López (lp, 35, Huesca)
Koke (mv, 23, Deportivo)
Pepelu (kk, 20, Tondela)
Raphael Dwamena (kh, 23, Zaragoza)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Rubén Vezo (kp, 25, Valencia)

Vezo oli Valenciassa kirjoilla viiden vuoden ajan, vaikka mukaan mahtui lainasopimuksia Granadassa ja Levantessa. Kuva: Getty

Vezo pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Levantessa paikallisvastustaja Valenciasta. Vezo oli jäänyt Valenciassa olemattomalle peliajalle, ja portugalilainen halusi vaihtaa maisemaa peliajan perässä. Uusi osoite löytyi vain kahden kilometrin päästä Ciutat de Valèncialta.

Levante lunasti Vezon itselleen kesällä maksettuaan Valencialle noin viisi miljoonaa euroa.

 

Sergio León (kh, 30, Betis)

Sergio León siirtyi Betisistä Levanteen. Kuva: Getty

León saapui Levanteen Betisistä. Leónin Levante-siirto oli julkinen salaisuus jo keväästä saakka. León oli jäänyt viime kaudella pienelle vastuulle Quique Setiénin alaisuudessa, ja halusi poistua muualle.

Levante tarjosi Leónille suurempaa roolia. Lähtökohtaisesti avauskokoonpanon paikka on kiven alla, jos López pelaa yhdellä puhtaalla kärjellä, sillä Roger Martílla on allaan loistava viime kausi.

Gonzalo Melero (kk, 25, Huesca)

Lähtökohtaisesti Levanten kesän paras hankinta. Melero oli viime kaudella Huescan parhaimpia yksilöitä, mutta kärsi liikaa nivusvammoista. Real Madridin kasvatin ensimmäinen La Liga -kausi olisi voinut olla valtavasti parempi, jos loukkaantumiset eivät olisi vaivanneet.

Melero kykenee rauhoittamaan ja tasapainottamaan Levanten keskikenttää, joka oli viime kaudella usein tuuliajoilla. Lienee selvä avauskokoonpanon pelaaja Lópezin alaisuudessa. López halusi Meleron Levanteen hinnalla millä hyvänsä, ja lopulta seura maksoi Huescalle Melerosta noin 3,6 miljoonaa euroa.

Jorge Miramón (lp, 30, Huesca)
Óscar Duarte (kp, 30, Espanyol)
Hernani (ol, 27, Porto)
Carlos Clerc (lp, 27, Osasuna)
Borja Mayoral (kh, 22, Real Madrid)

Tiesitkö

Levanten lempinimi on granotas, eli sammakot. Seuran lempinimi johtaa juurena Espanjan sisällissodan jälkeiseen aikaan vuonna 1939.

Levante ja Gimnàstico yhdistivät seurat yhdeksi seuraksi, sillä Levantella oli riittävästi pelaajia, muttei stadionia ja Gimnàsticolla oli sen sijaan stadion, mutta ei riittävää määrää pelaajia.

Seura pelasi ottelunsa Estadio de Vallejolla. Stadionin vieressä oli joki, missä asui valtava määrä sammakoita. Vuosien saatossa kannattajat ottivat sammakot seuran lempinimeksi ja nykyään Levanten stadionilla on nähtävissä sammakko-maskotti.

Valmennus

(Photo by Alex Caparros/Getty Images)

Levanten päävalmentaja Paco López on rohkea mies. Hän on jalkauttanut joukkueeseensa peli-identiteetin, joka ei suurempia kuvia kumartele. Usein La Ligan pienemmät seurat valitsevat pelin tempoa hidastavia ottelusuunnitelmia, mutta Levante haluaa peleissä olevan tempoa, joten se prässää korkealta ja hyökkää monella miehellä.

Levante teki viime kaudella 4. eniten maaleja koko sarjassa, eli 59 kappaletta. Se kertoo oleellisen ja johtuu kahdesta isosta teemasta.

Ensimmäinen teema on vastustajan paineistaminen ja pakottaminen virheisiin, joiden jälkeen Levante iskee nopeiden hyökkääjiensä avulla vastaan. Levante teki viime kaudella runsaasti vastaiskumaaleja ja niitä on tulossa tälläkin kaudella. Prässääminen tapahtui viime kaudella miesvartiointiorientoituneesti 3-5-2-muodossa, mutta kesän peleissä on näkynyt merkkejä aluepainotteisemmasta prässäämisestä 4-3-3-muodossa.

Toinen teema on vauhdikas hyökkääminen monella pelaajalla. Levante tykkää jättää ainoastaan neljä pelaajaa pallon alapuolelle, nostaa laitapuolustajiaan ylöspäin ja edetä vauhdikkaasti kohti vastustajan rangaistusaluetta. Vaihtoehtoja on pallon etupuolella runsaasti, joten maalipaikkoja syntyy.

Toisaalta peli on avointa, jolloin myös vastustaja saa hyviä vastaiskun paikkoja Levantea vastaan. Jos Levante pystyy pitämään pallosta huolta paremmin kuin viime kaudella, voi resepti olla tällä kaudella menestysresepti. Mutta, jos pallonhallinta ei määrällisesti lisäänny, voi Levantea kutsua jälleen alempi keskikasti.

Tärkein pelaaja – José Luis Morales

Morales on noussut ryminällä La Ligan parhaimpien pelaajien joukkoon. Kuva: Getty

José Luis Morales on kenties koko La Ligan paras hyökkäävä pelaaja 1v1 -tilanteissa.

32-vuotias madridilainen on loistava suunnanmuutoksissa, ja kykenee ohittamaan käytännössä puolustajan kuin puolustajan nopeudellaan.

Comandanteksi (suom. komentaja) kutsuttu Morales iski viime kaudella komeat 12 maalia La Ligassa ja antoi myös viisi maalisyöttöä. Hyökkääjänä ja laiturina pelaava Morales saa itsestään parhaan irti laidalla, ja on kenties koko sarjan vaarallisin vastahyökkäyspelaaja.

Levanten päävalmentaja Paco López osaa hyödyntää Moralesin vahvuudet, ja saa pelitavassaan tähtipelaajastaan kaikki irti. Ilman sitä Levante olisi suurissa vaikeuksissa. Kenties La Ligan viihdyttävin pelaaja.

Arvio

Sija: 16

Levanten pelitapa sisältää riskejä. Seura päästää lähtökohtaisesti jo sen vuoksi suuren määrän maaleja, vaikka onnistuukin keskimäärin kärkiseuroja lukuun ottamatta muita enemmän maalinteossa.

José Luis Morales ja Roger Martí takaavat maaleja, mutta Levanten puolustus on kysymysmerkki. López pelasi kolmen topparin puolustuksella suurimman osan kaudesta. Se on riskialtista, kun otetaan huomioon, miten Levante pelaa. Jos puolustus pysyy tasapainossa läpi kauden, eikä tee sen suurempia virheitä, voi Levante taistella sijoituksesta ylempään keskikastiin.

Se ei ole kuitenkaan lähtökohtaisesti järin todennäköistä. Levante säilyttää sarjapaikkansa helpommin kuin viime kaudella.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Aitor FernándezMVMaalivahti03.05.1991
1Koke VegasMVMaalivahti27.9.1995
-Dani CárdenasMVMaalivahti28.3.1997
14Rúben VezoKPToppari25.4.1994
15Sergio PostigoKPToppari4.11.1988
4Rober PierKPToppari16.2.1995
6Óscar DuarteKPToppari3.6.1989
-Fran ManzanaraKPToppari12.9.1996
19Carlos ClercVPVasen laitapuolustaja21.2.1992
-Antonio LunaVPVasen laitapuolustaja17.3.1991
3ToñoVPVasen laitapuolustaja7.11.1989
20Jorge MiramónOPOikea laitapuolustaja2.6.1989
23CokeOPOikea laitapuolustaja26.04.1987
2SonOPOikea laitapuolustaja30.3.1994
5Nemanja RadojaPKKPuolustava keskikenttä6.2.1993
-Mickaël MalsaPKKPuolustava keskikenttä12.10.1995
17Nikola VukcevicPKKPuolustava keskikenttä13.12.1991
-Cheick DoukouréPKKPuolustava keskikenttä11.9.1992
10Enis BardhiKKKeskikentän keskusta2.7.1995
24José CampañaKKKeskikentän keskusta31.5.1993
22Gonzalo MeleroKKKeskikentän keskusta2.1.1994
-Pablo MartínezKKKeskikentän keskusta22.2.1998
16Rubén RochinaHKKHyökkäävä keskikenttä23.03.1991
-Arturo MolinaHKKHyökkäävä keskikenttä18.7.1996
8HernâniOHOikea laitahyökkääjä20.8.1991
18Jorge de FrutosOHOikea laitahyökkääjä20.2.1997
9Roger MartíKHKeskushyökkääjä3.1.1991
11José Luis Morales (C)KHKeskushyökkääjä23.7.1987
7Sergio LeónKHKeskushyökkääjä6.1.1989
21Dani GómezKHKeskushyökkääjä30.7.1998

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jussi Leppälahti


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.