Levante – kausiennakko 2018/19: Paco Lópezin johdolla vaikka Kuuhun – Levante ei putoa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Levanten viime kausi oli kaksijakoinen. Syyskausi oli suorastaan surkea, eikä seura ottanut kuin muutaman voiton ennen kuin Paco López astui peräsimeen. Sen jälkeen muutos oli valtava. Lópezin alaisuudessa Levante oli yksi sarjan parhaista joukkueista.

Kevätkaudella Levante nappasi muun muassa kotikentällään tasapelin Real Madridista ja shokeerasi jalkapallomaailmaa kaadettuaan Barcelonan La Ligan toiseksi viimeisellä kierroksella luvuin 5-4. Kyseessä oli Barcelonan sarjakauden ensimmäinen ja samalla viimeinen tappio.

Lópezin aiheuttama muutos oli yksi suurimmista espanjalaisessa jalkapallossa pitkään aikaan. Levanten peli oli lukossa ennen Lópezin saapumista. Levante ei kyennyt kilpailemaan mitenkään La Ligan tasoisessa sarjassa ja putoaminen oli todennäköisin vaihtoehto.

Lópezin saavuttua peräsimeen Levante piristyi huomattavasti, noudatti tarkasti pelitapaansa ja ennen kaikkea napsi samaan tahtiin pisteitä kuin kolme suurtakin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jefferson Lerma (Bournemouth)
Puolustava keskikenttä, 23-vuotias

Lerma on valtava menetys, mutta toisaalta Levante sai miehestä myös valtavan korvauksen. Aiemmin Levanten historian rahakkain myynti oli 10 miljoonalla eurolla Real Madridiin myyty Keylor Navas, nyt seura sai Bournemouthilta peräti 28 miljoonaa Lermasta. Melkoinen tilipäivä, sillä Levante osti Lerman kaksi vuotta sitten 600 000 eurolla. Mitä lähti? Erinomainen puolustava keskikenttäpelaaja mutta toisaalta myös melko loukkaantumisherkkä kaveri. Pystyi pelaamaan vain 26 sarjaottelua viime kaudella.

Raúl Fernández (Las Palmas)
Maalivahti, 30-vuotias

Kokenut maalivahti ehti olla Levantessa kirjoilla kahden vuoden ajan. Viime kaudella vastuuta tuli kaikki kilpailut mukaan lukien 13 ottelussa. Siirtyi ilmaiseksi sarjaporrasta alemmas Las Palmasiin.

Ivi (Real Valladolid, laina)
Oikea laitahyökkääjä, 24-vuotias

Levante osti Ivin vuosi sitten Sevilla B:stä 1,2 miljoonalla eurolla. Viime kaudella Ivi jo väläytteli kykyjään ja iski 29 sarjaottelussa tehot 4+3. Lähetettiin säännöllisen peliajan perässä sarjanousija Real Valladolidin riveihin lainalle.

Giampaolo Pazzini (Hellas Verona, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 33-vuotias

Pazzinilla on sen verran kova CV, että miehestä kohkattiin oikein kunnolla viime talvena, kun Levante hänet lainasi. Turhaa kohkausta. Yhdeksän ottelua, yksi maali – se tosin Real Madridia vastaan.

Alex Alegría (Real Betis, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 25-vuotias

Toinen lainattu keskushyökkääjä, Alex Alegría, ei osunut edes sitä yhtä kertaa. Loukkaantuminenkin haittasi, mutta ylipäätään voitaneen sanoa, että ei ollut käyttöä.

Iván Villar (Celta Vigo, laina päättyi)
Maalivahti, 20-vuotias

Ihan ei käy järkeen, miksi Celta Vigo lainasi nuoren Villarin Levantelle. Tai miksi Levante halusi lainata maalivahdin, jos ei häntä aiottu peluuttaa. Ei yhtään pelattua ottelua. Viisi kertaa pääsi penkille. Muun ajan istui katsomossa.

Sasa Lukic (Torino, laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 21-vuotias

Lukic ei tahtonut saada ensin lainkaan vastuuta, mutta joulukuussa peliaikaa alkoi irrota. Loppukaudesta pelasi jo 90-minuuttisia ja syötti maalinkin Barcelonaa vastaan.

Fahad Al-Muwallad (Ittihad, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 23-vuotias

Yksi surullisenkuuluisista Saudi-Arabian lainapelaajista. Saudi-Arabia siis maksoi useille espanjalaisseuroille siitä, että ne ottaisivat lainalle saudipelaajia. Al-Muwallad pääsi lopulta kahdessa ottelussa kentälle.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Nikola Vukcevic (Braga)
Puolustava keskikenttä, 26-vuotias

Tämän miehen pitäisi täyttää Jefferson Lerman saappaat. Vukcevic on Levanten seurahistorian kallein hankinta. Hänet ostettiin 8,9 miljoonalla eurolla portugalilaisesta Bragasta. Kyseessä on puolustava keskikenttäpelaaja, joka on urallaan tahkonnut 124 ottelua Bragassa. Montenegron maajoukkueessa Vukcevic on esiintynyt 28 kertaa.

Raphael Dwamena (Zürich)
Keskushyökkääjä, 22-vuotias

Dwamena on Levanten historian toiseksi kallein ostos. Hänet hankittiin 6,2 miljoonalla eurolla Zürichistä. Ghanalainen hyökkääjä siirtyi jo nuorella iällä Eurooppaan – ensin Itävaltaan ja sitten Sveitsiin. Viime kaudella Dwamena iski 36 ottelussa 13 maalia ja antoi päälle 12 maalisyöttöä. Voi osoittautua hyväksi hankinnaksi. Povaamme miehelle paikkaa avauksessa.

Moses Simon (Gent)
Vasen laitahyökkääjä, 23-vuotias

Lerma-rahoja leviteltiin ympäri Eurooppaa, sillä Belgiasta Levante kävi ostamassa Moses Simonin. Hän on nyt seuran historian kolmanneksi kallein hankinta. Dwamenan tavoin Moses on nuorehko hyökkääjä, joka siirtyi Eurooppaan jo teini-ikäisenä. Viime kaudella 168-senttinen iski 33 ottelussa kuusi maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Nigerian maajoukkueessa Simon on pelannut 21 kertaa.

Erick Cabaco (Nacional, laina päättyi)
Toppari, 23-vuotias

Cabaco pelasi Levantessa jo viime kauden lainalla, joten seura tietää hyvin, mitä tuli ostettua. Alkukaudesta Cabaco vielä istui katsomossa, mutta loppukaudesta vastuuta tuli ihan mukavasti. Uruguaylainen pelasi lopulta 18 ottelua. Levante osti hänet kahdella miljoonalla eurolla.

Coke (Schalke, laina päättyi)
Oikea laitapakki, 31-vuotias

Samanlainen tapaus kuin Cabaco sikäli, että Coke pelasi Levantessa viime kaudellakin. Rayo Vallecanon kasvatti löi läpi Sevillassa ja on ylipäätään hyvin kokenut pelaaja La Liga -tasolla. Espanjan pääsarjapelejä on vyöllä 134, joista 17 tuli viime kaudella. Coke iski myös kolme maalia, millä hän sijoittui joukkueen sisäisessä maalitilastossa viidenneksi. Kova suoritus laitapakilta, joka pelasi alle puolet peleistä. Coke kustansi Levantelle 1,5 miljoonaa euroa.

Aitor Fernández (Numancia)
Maalivahti, 27-vuotias

Levantesta lähti kauden päätteeksi pari maalivahtia, joten uudelle oli tilausta. Sellainen saatiin nyt Numanciasta miljoonan euron hintaan. Viime kaudella 46 ottelua Segundassa, Segundan nousukarsinnoissa ja Copa del Reyssä. Toiminee Levantessa kakkosvahtina.

Sanjin Prcic (Stade Rennes)
Keskikentän keskusta, 24-vuotias

Ranskalaisesta Stade Rennes’stä Levante päätyi tuomaan ilmaissiirrolla Sanjin Prcicin. Kyseessä on keskikentän keskikaistan pelaaja, joka on tehnyt uraansa lähinnä Ranskassa. Italiassa läpimurtoa ei tullut, mutta nyt on mahdollisuus jättää jonkinlainen jälki Espanjassa.

Rober Pier (Deportivo La Coruña, laina)
Toppari, 23-vuotias

Pierin, Levanten ja Deportivo La Coruñan välinen suhde on ollut hieman erikoinen. Deportivo lainasi topparin Levanteen kaudeksi 2016-17. Ja kaudeksi 2017-18. Ja kuinka ollakaan, myös täksi kaudeksi. Ei siinä, Levante kiittää. Pieristä on tullut Levantelle suhteellisen tärkeä pelaaja – ensin Segundassa ja sitten pääsarjatasolla. Voi olla tällä kaudella heti alusta lähtien avauksen mies.

Rubén Rochina (Rubin Kazan)
Hyökkäävä keskikenttä, 27-vuotias

Rochinan ura on ollut tavallista värikkäämpi. Barcelonan kasvatti yritti läpimurtoa Englannissa Blackburnin riveissä, ei oikein onnistunut. Rochina on myös pelaaja, josta on maksettu 10 miljoonan euron siirtokorvaus. Sen teki venäläinen Rubin Kazan, johon Rochina siirtyi kaksi vuotta sitten. Ihan nappiin ei sekään mennyt, ja viime kevään Rochina pelasi jo lainalla Levantessa. Peliaikaa tuli vain viidessä ottelussa, mutta silti Levante lunasti pelaajan itselleen.

Javier Espinosa (Granada, laina päättyi)
Hyökkäävä keskikenttä, 25-vuotias

Toinen Barcelonan kasvatti, joka päätyi Villarrealin, Almerían ja Elchen kautta Levanteen. Pelasi viime kauden lainalla Granadassa. Ei taida olla paljon käyttöä Levantessa tälläkään kaudella.

Esteban Saveljich (Albacete, laina päättyi)
Toppari, 27-vuotias

Levante osti Saveljichin argentiinalaisesta Racing Clubista kaksi vuotta sitten. On pelannut yhteensä vain 11 ottelua Levantessa. Viime kausi vierähti lainalla Albacetessa. Tuskin on tulevaisuutta Levantessa.

Samu García (Málaga, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 27-vuotias

Samu García oli joskus ihan lupaava pelaaja. Hänestäkin maksettiin vielä pari vuota sitten kahdeksan ja viiden miljoonan euron siirtokorvaukset. Levanteen García siirtyi Rubin Kazanista ilmaiseksi vuosi sitten. Syksyllä vastuuta tuli lähinnä vaihtopenkiltä käsin, ja kevään García pelasi kasvattiseurassaan Málagassa. Siellä vastuuta tuli vielä vähemmän. García voi silti saada uuden mahdollisuuden Levantessa tällä kaudella.

Rubén García (Sporting Gijón, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 24-vuotias

Rubén García on Levanten oma kasvatti. La Ligassa mies on pelannut jo ihan mukavat 112 ottelua. Viime kausi vierähti Segundassa Sporting Gijónissa. 43 ottelua tuotti tehot 8+8. Saa nähdä, saako paikan Levanten kokoonpanosta tällä kaudella.

Verza (Almería, laina päättyi)
Puolustava keskikenttä, 31-vuotias

Mielenkiintoinen pelaaja. Verza oli joitain vuosia sitten Almerían pelin koossa pitävä voima. Levanteen hän siirtyi kolme vuotta sitten, kun Almería putosi Segundaan. Vastuu Levantessa on tasaisesti vähentynyt, ja viime kaudeksi hänet lainattiin Segundaan – Almeríaan tietysti. Tuski saa isoa roolia Levantesta tälläkään kaudella. Saako roolia ollenkaan?

Tiesitkö 

Levanten pelaajia kutsutaan sammakoiksi, sillä sisällissodan aikana seuralla ei ollut omaa kenttää ja sen piti harjoitella Gimnásticon kentällä, jolla oli valtavasti sammakoita.

Valmennus

Paco López on yksi mielenkiintoisimmista valmentajista La Ligassa alkavalla kaudella. Lópezin pesti Levantessa on sujunut paremmin kuin kukaan osasi odottaa.

Tälläkään kaudella Levante ei tule tavoittelemaan mitään muuta kuin sarjapaikkansa säilyttämistä. Se on realistinen tavoite, johon Levante tulee yltämään, jos pelaa lähellekin samalla intensiteetillä kuin viime kaudella.

Kun López astui pestiin, oli Levante käytännössä kuollut joukkue. Se ei ollut voittanut otteluakaan kolmeen kuukauteen. Kuinkas ollakaan, heti ensimmäinen Lópezin ottelu päättyi voittoon, eikä juna malttanut pysähtyä.

López luottaa tarkkaan puolustuspeliin ja nopeisiin vastaiskuihin. Levanten pelaajamateriaali on kuin luotu siihen. Lópezin vahvuudet suunnanmuutospelin opettajana auttavat Levantea hyötymään entistä enemmän vastahyökkäyksistään.

Tärkein pelaaja – José Luis Morales

Espanjalainen vasen laituri on yksi pelipaikkansa parhaista La Ligassa, vaikka vain harva tuntee hänet nimeltä. Sensaatiomaisen viime kauden Levanten paidassa pelannut Morales on seuran tärkein yksittäinen pelaaja suuressa kokonaisuudessa.

Morales ei ole äärimmäisen nopea pelaaja, mutta pallon kanssa vain harva laituri on parempi La Ligassa kuin Morales. Morales on hyvin järkevä pelaaja, joka osaa juosta oikeaan aikaan oikeaan paikkaan – pallon kanssa tai ilman.

Levanten hyökkäyspeli perustui viime kaudella nimenomaan Moralesiin. Morales kykenee viimeistelemään itse, mutta rakentaa mielummin maalipaikkoja muille. Viime kaudella Morales iski yhteensä 12 täysosumaa – mukavat lukemat silloisen sarjanousijan laiturille.

Arvio

Sija: 17

Levante onnistuu säilyttämään Lópezin alaisuudessa sarjapaikkansa. Materiaali ei ole loistava, mutta oikein valmennettuna Levante ei lopulta joudu edes taistelemaan sarjapaikastaan. Levanten materiaali on valtavasti parempi kuin esimerkiksi Huescan ja Valladolidin vastaava.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Oier OlazábalMVMaalivahti14.9.1989
1Aitor FernándezMVMaalivahti03.05.1991
-Oscar DuarteKPToppari3.6.1989
6ChemaKPToppari3.3.1992
15Sergio PostigoKPToppari4.11.1988
18Erick CabacoKPToppari19.04.1995
-Ruben VezoKPToppari25.4.1994
22Antonio LunaVPVasen laitapuolustaja17.3.1991
3ToñoVPVasen laitapuolustaja7.11.1989
-Carlos ClercVPVasen laitapuolustaja21.2.1992
12CokeOPOikea laitapuolustaja26.04.1987
2Iván LópezOPOikea laitapuolustaja23.8.1993
-Jorge MiramonOPOikea laitapuolustaja2.6.1989
-Nikola VukčevićPKKPuolustava keskikenttä13.12.1991
5Cheick DoukouréPKKPuolustava keskikenttä11.9.1992
-Gonzalo MeleroKKKeskikentän keskusta2.1.1994
24José CampañaKKKeskikentän keskusta31.5.1993
-Sanjin PrcićKKKeskikentän keskusta20.11.1993
10Enis BardhiKKKeskikentän keskusta2.7.1995
16Rubén RochinaHKKHyökkäävä keskikenttä23.03.1991
-Moses SimonVHVasen laitahyökkääjä12.07.1995
-HernaniOHOikea laitahyökkääjä20.8.1991
20IviOHOikea laitahyökkääjä29.6.1994
-Borja MayoralKHKeskushyökkääjä5.4.1997
9Roger MartíKHKeskushyökkääjä3.1.1991
21Sergio LéonKHKeskushyökkääjä6.1.1989
7Armando SadikuKHKeskushyökkääjä27.05.1991
11José Luis MoralesKHKeskushyökkääjä23.7.1987

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää