Barcelonan kauan odotettu ja kertaalleen siirrettykin puheenjohtajavaali saatiin vihdoin sunnuntaina pidettyä, ja tulos oli lopulta täysin odotettu: myös vuosina 2003-2010 samassa tehtävässä toimineen Joan Laportan ylivoimainen voitto. Mitään lastenleikkiä Laportan toisen kauden alusta ei tule, sillä Barcelonan urheilullinen menestys on jättänyt viime aikoina toivomisen varaa, ja taloudellisesti seura on suorastaan kriisissä.

AS listasi jutussaan kuusi suurta haastetta, joiden parissa Laportalla riittää taatusti kädet täynnä töitä. Käymme ne kohta kohdalta läpi.

Lionel Messin sopimus

Kaikki vähänkin FC Barcelonaan liittyvä liittyy tavalla tai toisella myös Lionel Messiin, joukkueen kapteeniin ja itsestäänselvään keulakuvaan. 20 vuotta seurassa viettäneen Messin sopimus umpeutuu kesällä, ja hän on halutessaan vapaa vaihtamaan seuraa ilman siirtokorvausta tämän kauden päätyttyä.

Laporta on vakuutellut haluavansa Messin jäävän ja olevansa asian suhteen myös optimistinen. Hän näki positiivisena merkkinä Messin jatkosta myös sen, että Messi itse kuvattiin sunnuntaina äänestysuurnilla poikansa kanssa. Sen Laporta tulkitsi selväksi signaaliksi siitä, että Messi on aidosti kiinnostunut seuran tulevaisuudesta.

Nyt Laporta pyrkii sopimaan nopeasti tapaamisesta Messin agentti-isän kanssa, pelatakseen ennen kaikkea lisää aikaa. Kunhan seuran taloustilanne on uudelle puheenjohtajalla täysin selvä, voidaan Messille tehdä myös tarjous – kassaresurssien mukaisesti. ”Messi luottaa minuun, koska en ole ikinä tuottanut hänelle pettymystä”, Laporta totesi äskettäin.

Uusi johtoporras

Kun edellinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu lokakuussa väistyi, erosi samalla myös koko Bartomeun Barcan johtokunta. Niinpä Laportan ensimmäisiin tehtäviin kuuluu myös uuden johtoportaan kokoaminen.

Laporta ei puhunut kampanjansa aikana juurikaan nimistä, mutta käytännössä varmana pidetään, että uudeksi pääjohtajaksi on tulossa Mateu Alemany, joka toimi samassa tehtävässä Valenciassa vuosina 2017-2019. Alemany on ollut aiemmin myös Mallorcan puheenjohtaja sekä tavoitellut Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtajuutta.

Virallista on jo, että seuran uudeksi toimitusjohtajaksi Óscar Graun tilalle nimitetään Ferran Reverter, Espanjan MediaMarktin toimitusjohtaja. Urheilupuolen ratkaisuihin Laportan oikeaksi kädeksi on nousemassa Rafael Yuste, talouspuolelle Jaume Giró ja institutionaalisten ja sosiaalisten toimintojen vastuuhenkilöksi Elena Fort. Teknisenä johtajana jatkanee kauden loppuun Ramon Planes, mutta hänen paikkansa on ottamassa Jordi Cruijff.

Ronald Koemanin tulevaisuus

Barcelona on vaikeuksissa Mestarien liigassa ja Supercopassa jäi lopulta vain luu käteen. Otteet ovat kuitenkin piristymässä, sillä Barcelona on La Ligan kuntopuntarin kärkijoukkue ja selvitti tiensä Copa del Reyn loppuotteluun. Sarjakärki Atlético Madrid on jo paljon lähempänä kuin pahimmillaan.

Kohentunut tulostaso onkin avaintekijä, kun Laporta arvioi joukkueen valmentajan Ronald Koemanin asemaa. Hollantilainen ei ollut Laportan valinta pestiin, eivätkä uusvanhan puheenjohtajan kommentit varsinaisesti ole säteilleet luottamusta Koemania kohtaan. Koemanin sopimus kattaa myös ensi kauden, ja pelaajien kanssa homma tuntuu kaikin puolin toimivan. Valmentajahuhuihin nostettiin äskettäin Arsenalin Mikel Arteta, mutta Laportan tehtävä on päättää pian, uskooko hän tehtävän Koemanille myös ensi kaudella.

Talouskriisi

On vähän makuasia, onko suurin haaste Messin sopimustilanteessa vai Barcelonan katastrofaalisen talouskriisin ratkomisessa. Selvää on, että nämä kaksi asiaa kytkeytyvät suoraan myös toisiinsa. Ei olisi kenellekään helppoa astua puheenjohtajaksi seuraan, jolla on yli miljardi euroa velkaa.

Velasta lyhytaikaista velkaa on 730 miljoonaa euroa. Laporta ja Jaume Giró aikovat ensin neuvotella pankkien kanssa, jotta nämä velat voitaisiin muuttaa pitkäaikaiseksi velaksi. Barcelona tarvitsee rahaa myös nopealla aikajänteellä.

Vaikka tämä onnistuisikin – niin kuin oletettavasti käy – on talouspulmia silti hoidettavana. Kesäkuussa Barcelonalla on umpeutumassa 90 miljoonan euron luotto Goldman Sachsilta. Joka tapauksessa maksuun lankeavia muita vääjäämättömiä laskuja on 186,6 miljoonan euron edestä, ja ongelmallinen on myös joukkueen käsistä räjähtänyt palkkarakenne. Pelaajien palkkoihin uppoaa lähes 75 prosenttia seuran budjetista. Myös harjoituskenttä Estadi Johan Cruyffin laina on tulossa maksettavaksi.

Joan Laportan on käytettävä kaikin keinoin kontaktejaan, bisnestaitojaan ja luovuuttaan, jotta hän saisi Barcelonalle mahdollisimman nopeasti taloudellista liikkumavaraa.

Stadionhanke ja mahdolliset evakkovuodet

Lähes 100 00 katsojaa vetävä Camp Nou on Euroopan suurin stadion ja Barcelonan tarunhohtoinen pyhättö. 64-vuotias stadion on kuitenkin jäänyt ajastaan jälkeen ja kaipaa kipeästi remonttia.

Huhtikuussa 2014 Barcelonan jäsenet äänestivät 72 prosentin äänienemmistöllä mullistavan, mutta erittäin kalliin Espai Barca -projektin puolesta. Projektilla tarkoitetaan Camp Noun radikaalia ehostamista ja mittavien oheispuitteiden rakentamista stadionkompleksin yhteyteen. Hanke ei ole kuitenkaan merkittävästi vielä edennyt.

Nyt Laportan taustatiimeineen on määrä arvioida projektin realistisuus sekä se, onko järkevää ottaa Goldman Sachsilta uutta 825 miljoonan euron lainaa. Jos hän päätyy tätä tukemaan, Barcelonan jäsenten toivotaan hyväksyvän asian seuran yleiskokouksessa.

[readmore from=Barcelona]

Mikäli uudistustyö päästään aloittamaan, saattaisi Barcelona siirtyä kahdeksi vuodeksi pelaamaan Montjuïciin, 60 000 katsojaa vetävälle evakkostadionille. Estadi Olímpic Lluís Companys on yleisstadion, joka toimi vuoden 1992 Barcelonan olympialaisissa avajaisnäyttämönä ja yleisurheilustadionina.

Yleisen moraalin nostaminen

Barcelonan yleinen alakulo vain paheni vaaliviikon alussa, kun edellinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu ja pari hänen läheistä työtoveriaan pidätettiin Barcagate-tutkinnan yhteydessä, korruptiosta epäiltyinä. Tapahtumia tutkii Katalonian poliisin talousrikosyksikkö. Nyt Laportan toivotaan tuovan seuraan lisää läpinäkyvyyttä, selvittävän skandaalin perin juurin ja jättävän vanhan seurajohdon synnit historiaan.