Mallorca – kausiennakko 2019-20: Saako huima tuhkimotarina jatkoa La Ligassa?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Mallorcan viime kausi oli suoraan kuin elokuvista. Seura nousi vuosi sitten kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta Segunda B:stä Segundaan ja lähti kauteen tavoitteenaan säilyttää sarjapaikka toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Se oli vaikea tavoite, sillä Mallorca ei juurikaan vahvistanut joukkuettaan sarjanousun jälkeen ja lähti Segundaan käytännössä kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle soveltuvalla joukkueella.

Tuloksena oli kuitenkin vähintäänkin komea kausi ja viides sija Segundassa. Se oikeutti tien nousukarsintoihin. Mallorca kukisti nousukarsintojen välierissä Albaceten ja nousukarsintafinaalissa kaatui itse Deportivo, joka lähti finaaleihin pienoisena suosikkina.

Deportivo voitti nousukarsintafinaalin avausosan maalein 2-0 ja pääsi pelaamaan avausfinaalissa yli 45 minuuttia ylivoimalla. Mallorca kuitenkin kampesi itsensä toisessa osassa rinnalle ja loppuhetkien voittomaalilla ohi. Tarusta tuli totta ja Mallorca oli noussut kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta pääsarjaan vain vuoden aikana.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Alejandro Faurlín (kk, 32, Marbella FC)

Olemattomalle vastuulle viime kauden avauspuoliskolla jäänyt keskikenttäpelaaja vietti kevätkauden lainalla kolmannella sarjatasolla Marbellassa. Faurlín palasi Marbellaan ilmaisella siirrolla.

Pol Roigé (ol, 25, GIF Sundsvall)

Barcelonan ja Real Madridin akatemioissa pelannut Roigé ei saanut roolia viime kaudeksi Mallorcassa, ja pelasi lainalla kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Hérculesin riveissä. Poistui ilmaisella siirrolla Ruotsin pääsarjaan GIF Sundsvalliin.

Leandro Montagud (mv, 30, CyD Leonesa)

Montagud siirtyi Mallorcaan viime kesänä. 30-vuotias vahti ei saanut kuitenkaan minkäänlaista roolia Morenon alaisuudessa, ja pelasi kauden aikana vain kertaalleen Copassa. Montagud oli edustusjoukkueen mukana, mutta oli pääosin kolmosmaalivahti. Siirtyi kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Álvaro Bustos (24, ol, Pontevedra)

Oikea laituri vietti viime kauden ensimmäisen puolikkaan Rayo Majadahondan riveissä Segundassa. Bustos jäi kuitenkin täysin vaille peliaikaa ja näin ollen katkaisi lainasopimuksensa tammikuussa. Uusi lainaosoite löytyi Pontevedrasta Vigossa. Siirtyi kesällä pysyvästi Pontevedraan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Fernando Cano (kk, 24, Lleida)
Salva Ruiz (lp, 24, Valencia)
Sergio Buenacasa (kh, 23, Ponferradina)
Carlos Castro (kh, 24, Lugo)
Franco Russo (kp, 24, Ponferradina)
Stoichkov (kk, 25, Alcorcón)
Bryan Reyna (vl, 20, Barakaldo)
Pablo Valcarce (ol, 26, Ponferradina)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Ante Budimir ehti pelata kevätkauden lainalla Mallorcassa. Kuva: Getty Images.

Ante Budimir (kh, 28, Crotone)

Kookas kärki saapuu Mallorcaan Crotonesta Italian toiseksi korkeimmalta sarjatasolta.

Budimir vietti viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Mallorcan riveissä, ja onnistui sarjassa viidesti maalinteossa. Budimir teki myös nousukarsintafinaalien toisessa osassa elintärkeän avausmaalin Deportivon verkkoon.

28-vuotias kroatialaiskärki on kuitenkin pääsarjatasolla täysi kysymysmerkki. Budimir on pelannut Serie A:ssa 32 ottelua, joissa on syntynyt kuusi maalia, mutta muuten ura on sujunut kotimaansa pääsarjaa lukuun ottamatta niin Serie B:ssä kuin 2. Bundesliigassakin.

Mallorca maksoi Budimirista noin kaksi miljoonaa euroa.

Martin Valjent maksoi Mallorcalle noin 1,5 miljoonaa euroa. Kuva: Getty Images.

Martin Valjent (kp, 23, Chievo Verona)

Budimirin tapaan myös Valjent saapuu seuraan Serie B:stä. Myös Valjent pelasi viime kauden lainalla Mallorcassa Chievosta. Valjent oli kunnossa ollessaan avauskokoonpanon mies, ja täytti roolinsa, vaikkei valmennus- ja seurajohto odottanutkaan sen kummempia slovakialaistopparilta.

Mallorca maksoi Chievo Veronalle Valjentista noin puolitoista miljoonaa euroa.

Igor Zlatanovic (kh, 21, FK Radnik Surdulica)

Mallorca hankki Zlatanovicin kärjen kotimaasta Serbiasta. Mallorca maksoi Radnik Surdulicalle noin 1,3 miljoonaa euroa hyökkääjästä. Kyseessä on 21-vuotiaalle Zlatanovicille uran ensimmäinen pesti ulkomailla. Viime kaudella Zlatanovic teki Serbian pääsarjassa 13 maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä. Luvassa lähtökohtaisesti pieni rooli.

Pablo Chavarría (kh, 31, Reims)
Alex Alegría (kh, 26, Betis)
Josep Señé (kk, 27, CyD Leonesa)
Aleix Feibas (kk, 23, Real Madrid Castilla)
Alexandar Sedlar (kp, 27, Piast Gliwice)
Lumor (lp, 22, Sporting Lissabon)

Tiesitkö

Koripallolegenda Steve Nash on Mallorcan osaomistaja. Nash kuvattiin kesäkuun lopussa Mallorcalla juhlimassa railakkaasti seuransa sarjanousua.

Valmennus

Vicente Moreno 

Moreno saapui Mallorcan peräsimeen kesällä 2017. Seura oli juuri pudonnut kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Segunda B:hen. Mallorca oli siten menettänyt asemansa täysammattilaisseurana.

Putoaminen Segundasta Segunda B:hen on mille tahansa seuralle suorastaan valtava takaisku. Se on pahempi takaisku kuin putoaminen La Ligasta Segundaan. Puoliammattilaissarjan viehätys ei ole pelaajille luonnollisestikaan samanlainen kuin ammattilaissarjan. Seuran palkanmaksukyky putosi valtavasti, monet pelaajat poistuivat ja Mallorcan oli aloitettava nousu takaisin ammattilaissarjaan pohjilta.

Moreno luotti kuitenkin pelaajiinsa ja sai seurajohdolta työrauhan. Mallorcan ainoa tavoite oli nousta välittömästi takaisin Segundaan. Se onnistui käden käänteessä. Mallorca oli luonnollisesti Segunda B:ssä ylivoimainen ja onnistuikin nousemaan heti takaisin ammattilaisjalkapallon pariin.

Moreno pisti Segundassa Mallorcan puolustuksen kuriin. Mallorca vältti riskejä ja pelasi sellaista jalkapalloa, joka toi seuralle maksimaalisen tuloksen. Se ei ollut aina näyttävintä jalkapalloa, mutta se toi tulosta. Kukaan ei odottanut Mallorcan nousevan välittömästi sarjanousijana suoraan La Ligaan.

Moreno sai joukkueensa pelaamaan jalkapalloa, jossa pelaajisto oli parhaimmillaan. Moreno osasi samalla reagoida oikeissa paikoissa. Varsin kokematon valmentaja näytti osaamistaan muokkaamalla Mallorcan formaatiota jatkuvasti, kun joukkueen peli ei toiminut.

Alkukausi sujui perinteisellä 4-4-2 -formaatiolla, mutta Moreno muutti maalinteko-ongelmien vuoksi formaation astetta hyökkäävämpään 4-3-3 -muotoon. Se auttoi. Loppukaudella Mallorca pelasikin hyökkäävämpää jalkapalloa. Moreno oli jo aiemmin pitänyt huolen siitä, että puolustus pysyy tiivinä, joten se ei aiheuttanut joukkueelle ongelmia.

Tärkein pelaaja – Salva Sevilla

Salva Sevilla ryöstämässä palloa Lionel Messiltä vuonna 2014. Kuva: Getty Images.

35-vuotias Salva Sevilla on nuoren joukkueen ainoa konkari ja selvästi iäkkäin pelaaja.

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että keskikenttäpelaaja on todellisuudessa koko joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Urallaan useamman vuoden La Ligassa pelannut Sevilla oli viime kaudella suurimpia syitä sille, miksi Mallorca nousi lopulta nousukarsintojen jälkeen pääsarjaan.

Loistavassa fyysisessä kunnossa oleva Sevilla on taitava pallonriistäjä, jonka suurimmat vahvuudet ovat puolustuspelissä. Sevilla on monipuolinen pelaaja, joka kykenee avaamaan pelipaikaltaan Mallorcan peliä ja saapumaan toisesta linjasta maalintekopaikoille.

Sevillan rooli oli viime kaudella hyvin suuri. Alkavalla kaudella se on vieläkin suurempi. Jos Mallorca aikoo todella taistella sarjapaikan säilyttämisestä, on sen saatava kaikki irti Sevillasta. Sevilla on lähtökohtaisesti Mallorcan ainoa La Liga -tason pelaaja. Se on surkea lähtökohta Mallorcalle, mutta Sevilla on aiemminkin urallaan tottunut henkisesti suuriin rooleihin. Nyt luvassa on kenties uran suurin haaste.

Miten pitää kokematon Mallorca pääsarjassa?

Arvio

Sija: 20

Mallorcan kausi päättyy putoamiseen. Mallorcan pelaajamateriaali ei ole kykeneväinen taistelemaan tällä hetkellä sarjapaikan säilyttämisestä.

Viime kausi päättyi loistavasti hieman onnekkaastikin, mutta Mallorca on yksinkertaisesti tuonut liian vähän laatua joukkueeseensa, jotta sarjapaikan säilyttäminen olisi realistinen tavoite.

Kärjistetysti todettuna Mallorcan kokoonpanossa ei ole Salva Sevillaa lukuun ottamatta ainuttakaan La Ligassa tasonsa todistanutta pelaajaa.

Kykeneekö Alex Alegría nappaamaan ykköskärjen roolin itselleen, ja nousta pääsarjatason kärjeksi La Ligassa? Nyt edessä on todellinen mahdollisuus, mutta viime kaudet eivät ole osoittaneet sitä, että 26-vuotiaan hyökkääjän läpimurto olisi lähellä.

Lähtökohtaisesti Mallorca on putoamiskamppailussa läpi kauden, eikä onnistu säilyttämään sarjapaikkaansa.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13FabriMVMaalivahti31.12.1987
1Manolo ReinaMVMaalivahti1.4.1985
25Miquel PareraMVMaalivahti18.5.1996
21Antonio RaílloKPToppari8.10.1991
24Martin ValjentKPToppari11.12.1995
20Aleksandar SedlarKPToppari13.12.1991
5Xisco CamposKPToppari10.3.1982
18Leonardo KoutrisVPVasen laitapuolustaja23.7.1995
-Abdul Rahman BabaVPVasen laitapuolustaja2.7.1994
3LumorVPVasen laitapuolustaja15.8.1996
2Joan SastreOPOikea laitapuolustaja30.4.1997
15Fran GámezOPOikea laitapuolustaja27.7.1991
-Ki Sung-yongPKKPuolustava keskikenttä24.1.1989
23Aleix FebasKKKeskikentän keskusta22.2.1996
12Iddrisu BabaKKKeskikentän keskusta22.1.1996
6Marc PedrazaKKKeskikentän keskusta6.2.1987
8Salva SevillaKKKeskikentän keskusta18.3.1984
14Dani RodríguezHKKHyökkäävä keskikenttä6.6.1988
4Josep SeñéHKKHyökkäävä keskikenttä10.12.1991
11Lago JúniorVHVasen laitahyökkääjä31.12.1990
17Aleksandar TrajkovskiVHVasen laitahyökkääjä5.9.1992
26Takefusa KuboOHOikea laitahyökkääjä4.6.2001
7Alejandro PozoOHOikea laitahyökkääjä22.2.1999
16Yannis SaliburOHOikea laitahyökkääjä24.1.1991
29Cucho HernándezKHKeskushyökkääjä22.4.1999
22Ante BudimirKHKeskushyökkääjä22.7.1991
19Pablo ChavarriaKHKeskushyökkääjä2.1.1988
9Abdon PratsKHKeskushyökkääjä7.12.1992

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.