Getafe – kausiennakko 2019-20: Alla uskomaton kausi – nyt Bordalásin suojatit valtaavat Euroopan

© Kuva: Getty Images

Sisällysluettelo

Viime kausi

Getafen viime kausi oli seurahistorian paras. José Bordalásin miehistö lähti kauteen samalla tavoitteella kuin aiemminkin. Sarjapaikka oli säilytettävä hinnalla millä hyvänsä.

Kyseinen tavoite saatiin maaliin paremmin kuin hyvin. Getafe pelasi sensaatiomaisen kauden, ja taisteli aina viimeiselle kierrokselle saakka peräti paikasta Mestarien liigaan. Getafe sijoittui lopulta viidenneksi ja pelaa siten alkavalla kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Äärimmäisyyksilleen viety pelitapa johdatti Getafen menestykseen. Pelaajahankinnat onnistui paremmin kuin kukaan osasi odottaa. Jaime Mata ja Jorge Molina muodostivat loistavan kärkiparin. Kaksikko ampui viime kaudella Getafelle yhteensä jopa 28 maalia.

Getafen puolustus oli yksi La Ligan parhaista ja kenties koko sarjan luotettavin. Se on paljon sanottu seurasta, jolla oli viime kaudella La Ligan viidenneksi pienin pelaajabudjetti.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Gaku Shibasaki (kk, 27, Deportivo)

Japanilainen jäi viime kaudella olemattomalle vastuulle Getafessa, ja keskikenttäpelaaja siirtyi ilmaiseksi Deportivon riveihin. Getafen kannattajat muistavat Shibasakin loistavasta volleymaalista Barcelonan verkkoon. Potentiaalia oli, mutta Bordalásin pelitapa osoittautui lopulta liian haastavaksi.

Álvaro Jiménez (ol, 24, Albacete)
Miguel Rubio (kp, 21, Fuenlabrada)
Mathieu Flamini (kk, 35, ilman seuraa)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Enric Gallego (kh, 32, Huesca)

Gallegon viimeinen vuosi on sujunut kuin elokuvissa. Kuva: Getty

Mielenkiintoinen hankinta. Gallego siirtyi tammikuussa toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Extremaduran riveistä pääsarjaan Huescaan. Syyskausi Segundassa oli Gallegolle ensimmäinen kerta, kun 32-vuotias kärki pääsi pelaamaan ammattilaissarjassa. Gallego teki syyskauden aikana 15 maalia ja sai unelmasiirron La Ligaan. Kevätkauden aikana entinen muurari teki viisi maalia ja pysyi La Ligassa, vaikka Huesca putosikin Segundaan. Sopii lähtökohtaisesti hyvin Bordalásin peluuttamaan jalkapalloon.

Fayçal Fajr (31, kk, SM Caen)

Getafe hankki Fajrn takaisin SM Caenista noin 1,5 miljoonalla eurolla. Fajr siirtyi Ranskaan vuosi sitten, mutta Caen putosi pääsarjasta ja Fajr halusi palata Getafeen. Lähtökohtaisesti rotaatioon.

Allan Nyom (lp, 31, West Brom)

Nyom pelasi vielä viime kaudella Getafen paikallisvastustajan Leganésin riveissä. Kuva: Getty

Getafe halusi hankkia seurassa viime kauden lainalla viettäneen Dimitri Foulquierin takaisin, mutta Watford ei suostunut pudottamaan laitapuolustajan hintaan. Getafe päätyi siten hankkimaan Nyomin West Bromista. Nyom vietti viime kauden lainalla Getafen paikallisvastustajan Leganésin riveissä. Fajrn tapaan lähtökohtaisesti rotaatioon.

 

 

Raúl García (lp, 30, Girona)

García aloitti viime kauden Leganésissa ja lähti Gironaan pysyvällä siirrolla tammikuussa. Girona kuitenkin putosi ja García palasi Madridin esikaupunkialueelle – ei kuitenkaan Leganésiin vaan Getafeen. Avauskokoonpanoon on vaikea murtautua etenkin, kun alla on hyvin rikkonainen kausi.

Marc Cucurella (lp, 20, Barcelona)

Cucurella viettää alkavan kauden Getafessa lainalla. Getafella on lainasopimuksessa mukana kuuden miljoonan euron osto-optio. Kuva: Getty

Eibar käytti kesäkuussa kahden miljoonan euron osto-optionsa Cucurellaan. Barcelona käytti muutamaa viikkoa myöhemmin oman osto-optionsa ja hankki Cucurellan takaisin neljällä miljoonalla eurolla. Cucurella siirtyi Getafeen. Pelillisesti suuri menetys Mendilibarin miehistölle. Oli pelipaikkansa eliittiä viime kaudella. Bordalás peluuttaa usein keskikentän laidoilla laitapuolustajia, joten Cucurellalla on mahdollisuudet nousta avaukseen.

 

 

Jack Harper (kh, 23, Málaga)

Málagassa syntynyt Harper siirtyi kotikaupunkinsa seurasta Getafeen ja lähti välittömästi lainalle Alcorcóniin. Skotlantia maajoukkuetasolla edustanut Harper on pelannut myös Real Madridin junioriakatemiassa.

Tiesitkö

Getafe oli ensimmäinen eurooppalainen seura, joka otti viime kaudella käyttöönsä loukkaantumisia ehkäisevän Zone7 -teknologian.

Kyseessä on Israelin salaisen palvelun Mossadin toimintatapoihin perustuva sovellus. Data-analyysiin perustuva teknologia varoittaa ihmistä lähenevästä lihasvammasta. Sama teknologia on ollut käytännössä myös Israelin sotilailla.

Getafe kärsi viime kaudella yhteensä vain kahdeksasta lihasvammasta. Se oli vähiten koko La Ligassa. Muun muassa Atlético joutui tulemaan toimeen yli 50 lihasvamman kanssa.

Valmennus

José Bordalás

Bordalás teki suurimman uroteon pitkään aikaan espanjalaisessa seurajalkapallossa johdatettuaan Getafen viidenneksi La Ligassa. Kuva: Getty

Ei olisi suuri yllätys, jos Bordalás palkitaan syksyllä viime kauden parhaana valmentajana. Viime kausi oli Getafen tapaan myös Bordalásin valmentajauran paras.

Miten Getafe eteni Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen? Bordalásin pelitapa kuulostaa lähtökohtaisesti varsin yksinkertaiselta. Jalkapallo on maalintekopeli, mutta Bordalás pelaa ennemminkin maalinestopeliä. Getafe välttää viimeiseen asti riskejä, ei päästä vastustajia hyville maalintekopaikoille ja iskee tehokkaasti vastaan.

Monet kutsuvat sitä ”antijalkapalloksi”, mutta kyseinen pelitapa on Getafen ainoa mahdollisuus kilpailla europaikoista. Getafe on espanjalaisten suurseurojen mittakaavassa niin varaton seura, ettei se kykene kilpailemaan muiden kanssa huippupelaajista. Getafen on siten keksittävä jotain muuta kuroakseen taloudellisia eroja pienemmäksi kentän puolella.

Bordalás luottaa perinteiseen 4-4-2 -muotoon, jossa kaksi tiivistä neljän pelaajan linjaa puolustavat oman boksin läheisyydessä peittäen syöttösuuntia ja ajavat siten peliä laitoihin, missä Getafella ei ole hätää. Getafe tekee kaikkensa saadakseen pelin paikkoihin, jossa vastustajan mahdollisuudet maalintekoon on mahdollisimman pienet.

Monet ovat kutsuneet Bordalásia köyhän miehen Diego Simeoneksi. Simeone peluutti ensimmäisillä Atlético-kausillaan miltei identtistä jalkapalloa. Seura taisteli silloin monta kertaa pienemmällä budjetilla Real Madridia ja Barcelonaa vastaan, ja Atléticon oli keksittävä joku asia, jossa kukaan ei ole heitä parempi. Se oli äärimmäisyyksiin viety puolustuspeli, johon jokainen joukkueen pelaaja on sitoutunut.

Getafe pelaa samanlaista jalkapalloa pienemmässä mittakaavassa. Bordalás on aiemmin todennut pelaavansa puhdasta tulosjalkapalloa. Se kismittää monia, mutta Getafen kannattajat ovat haltioissaan. Miksei olisivatkaan? Getafe pelaa historiansa parasta jalkapalloa, ärsyttää muita ja siinä samalla etenivät Eurooppaan.

Tärkein pelaaja – Djené

Djené on Getafelle kultaakin tärkeämpi. Kuva: Getty

Djené on noussut viimeisen kahden vuoden aikana yhdeksi La Ligan parhaista toppareista.

Aggressiivisesta pelityylistään tunnettu togolaistoppari oli vielä muutama vuosi sitten täysin tuntematon pelaaja Espanjassakin, vaikka 27-vuotias Djené olikin viettänyt aiemmin kaksi kautta Segundassa pelaavan Alcorcónin riveissä.

Bordalásin alaisuudessa Djené on kuitenkin nostanut tasoaan valtavasti.

Djené ei ole järin pitkä toppariksi, mutta on pääpelissä ja kaksinkamppailutilanteissa sarjan ehdotonta eliittiä. Djené on myös kasvanut pallollisessa pelaamisessa huomattavasti. Teknisyys ei ole luonnollisesti kovaluisen Djenén suurin vahvuus, mutta togolainen kykenee avaamaan kiitettävästi Getafen peliä alhaalta käsin.

Kenties ainoana näkyvänä heikkoutena voi pitää turhaa aggressiivisuutta. Djené menee pallonriistotilanteisiin yleensä hyvin aggressiivisesti, ja siinä sivussa ottaa kauden aikana useamman punaisen kortin myöhästyneiden taklauksien seurauksena. Djené pelaisi jo Euroopan ehdottomissa huippuseuroissa, jos osaisi hillitä paremmin itseään.

Djené on Getafen puolustuksen ehdoton kulmakivi ja yksi suurimmista syistä siihen, miksi Getafe on päästänyt Bordalásin alaisuudessa niin vähän maaleja.

Arvio

Sija: 6

Alkava kausi on Getafelle monella tapaa haasteellinen. Eurooppa-liigan lohkovaihe tuo luonnollisesti lisää otteluruuhkaa, ja Getafen on lähdettävä kauteen huomattavasti laajemmalla kokoonpanolla kuin viime kaudella, sillä viime kaudella Bordalás peluutti aktiivisesti vain 13-14 pelaajaa.

Viime kausi oli täydellinen nappisuoritus. Getafe pääsee alkavallakin kaudella Eurooppaan, mutta paikka Mestarien liigassa jää toistamiseen haaveeksi. Viides paikka on kortilla, mutta europelit kutsuvat Bordalásin suojatteja vuoden päästäkin.

Getafe onnistui välttämään viime kaudella käytännössä täysin loukkaantumiset. Se oli suuri osa Getafen menestystä, sillä Bordalás kykeni peluuttamaan pelitapaansa loistavasti sitoutuneita avainpelaajiaan viikonlopusta toiseen, eikä väsymys näkynyt ennen kauden viimeisiä kierroksia. Jos Getafe välttää alkavallakin kaudella loukkaantumiset, ei uusi europaikka ole suinkaan mahdottomuus – ennemminkin realistinen tavoite.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13David SoriaMVMaalivahti04.04.1993
1Rubén YáñezMVMaalivahti12.10.1993
2DjenéKPToppari31.12.1991
3Erick CabacoKPToppari19.4.1995
4Xabi EtxeitaKPToppari31.10.1987
6ChemaKPToppari3.3.1992
17Mathías OliveraVPVasen laitapuolustaja31.10.1997
12Allan NyomOPOikea laitapuolustaja10.5.1988
22Damían SuárezOPOikea laitapuolustaja27.4.1988
24David TimorPKKPuolustava keskikenttä17.10.1989
18Mauro ArambarriKKKeskikentän keskusta30.9.1995
20Nemanja MaksimovicKKKeskikentän keskusta26.01.1995
11Carles AleñáKKKeskikentän keskusta5.1.1998
15Marc CucurellaVHVasen laitahyökkääjä22.7.1998
-Takefusa KuboOHOikea laitahyökkääjä4.6.2001
26Víctor MollejoOHOikea laitahyökkääjä21.1.2001
21Abdoulay DiabyOHOikea laitahyökkääjä21.5.1991
8Francisco PortilloOHOikea laitahyökkääjä13.6.1990
23Cucho HernándezKHKeskushyökkääjä22.4.1999
10Enes ÜnalKHKeskushyökkääjä10.5.1997
7Jaime MataKHKeskushyökkääjä24.10.1988
9Ángel RodríguezKHKeskushyökkääjä26.4.1987
19Dário PovedaKHKeskushyökkääjä13.3.1997

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.