Espanjankin jalkapalloilussa pohditaan hiljalleen harjoituskentille palaamista, jos koronavirusepidemian huippu maassa vaikuttaisi olevan pidemmällä tähtäimellä ohi. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta nyt pidetään mahdollisena, että harjoituksiin voitaisiin palata toukokuun 4.-11. päivä.

Jos kaksi korkeinta sarjatasoa pääsevät jälleen käyntiin, tavoittelee Segundan sarjajohtajana nousua La Ligaan ahnaimmin Cádiz. Cádizin toppari Fali, joka pelasi vuodet 2016-2018 Barcelonan B-joukkueessa, aikoo kuitenkin kieltäytyä sekä harjoituksista että peleistä koronavirustartunnan pelossa.

– Kuulin, että alkaisimme taas treenata 4. tai 11. toukokuuta. Minä kieltäydyin. En aio harjoitella, 26-vuotias keskuspuolustaja latasi suoraan AS:n haastattelussa.

– En aio myöskään pelata. Tiedän, että minua sanotaan hulluksi, mutta se on ollut minulle selvää alusta lähtien.

Kokouksessa, jossa Espanjan urheilun ylin neuvosto CSD, jalkapalloliitto RFEF ja La Liga -johto sopivat harjoituksiin palaamisesta, ei ollut pelaajien edustajia lainkaan läsnä. Falin mielestä myös pääosannäyttelijöitä pitäisi kuulla, sillä juuri he panevat terveytensä virukselle alttiiksi.

– Terveys on aina etusijalla. Jos on totta, että he ovat sataprosenttisen varmoja siitä, ettemme altistu virukselle, heidän täytyisi sanoa se kirjallisesti. Jos jotain tapahtuu kelle tahansa jalkapalloilijalle, pitäisi myös heille tapahtua jotain, Fali julistaa.

– Jos meidän elämämme pilataan, pitäisi saman koskea heitäkin vähän. He eivät ymmärrä, että jos jollekin meistä pelaajista tapahtuu jotain, se on perheidemme sielulla koko loppuelämän. Jos he allekirjoittavat sellaisen vakuutuksen, pelaan sataprosenttisen varmasti.

– Jalkapallo ei ole keskeinen ammatti. Jos minun elämäni pilataan, pitäisi heille käydä samoin. Jalkapallo palaa ennemmin tai myöhemmin, mutta sen pitäisi tapahtua kun terveys ei ole enää vaarassa, Fali jatkaa.

Cádiz-toppari on kannassaan järkkymätön.

– Jos riskittömyys ei ole täysin selvää, heidän pitäisi sanoa, että pelaajat voivat saada COVID-19-tartunnan. Katsotaan sitten, ketkä haluavat pelata ja ketkä eivät. Mutta eivät he sano niin.

– Terveys on tärkeämpää kuin kaikki ne miljoonat, jotka jalkapallomaailmassa liikkuvat.

Ennen AS:lle puhumista Fali oli kertonut kieltäytymisestään vain Cádizin puheenjohtajalle.

– Puheenjohtaja (Manuel Vizcaíno) yritti rauhoitella minua, mutta hän ei voinut luvata mitään. Minä en aseta omaa ja perheeni terveyttä vaaraan sellaisten ihmisten takia, jotka haluavat pakottaa minut pelaamaan, vaikka jalkapallo ei olekaan keskeinen toimiala.

– Ketä minä muka autan? Ihmisistä on hauskaa katsella pelaamistamme, mutta he pärjäävät myös ilman jalkapallon katsomista. Kukaan ei kuole siksi, ettei voi katsoa jalkapalloa.

– Me taas voimme kuolla, koska pelaamme, ja muita ihmisiä voi kuolla meidän takiamme. Sitä en ota omalletunnolleni. Jos minun pitää palata kotipaikkakunnalleni tekemään töitä baariini, menen sinne pää pystyssä, tyynenä ja iloisempana kuin kukaan. Ja toivon, että koko maailma tietää sen.

Fali on tiettävästi ensimmäinen pelaaja, joka uhmaa kovaan ääneen jalkapallojohtajien halua jatkaa pelejä jo nopealla aikataululla. Hän ei usko, että monet tietävät hänen ajatuksistaan, koska sosiaalista mediaa hän ei käytä. Päätös kuitenkin pitää.

– Jos he eivät allekirjoita vakuutustaan, en pelaa. Koko maailma tulee näkemään sen. En, vaikka saisin sakot. Minä en aio asettaa yhdenkään ihmisen terveyttä vaaraan, ja kaikkein vähiten oman perheeni, Fali lupaa.

Suunnitelmissa on, että loppukauden aikana joukkueet voitaisiin sijoittaa hotelleihin ennen peliä tartuntariskin minimoimiseksi. Tähän ratkaisuun Fali ei usko.

– Jalkapallo on fysiikkaa ja psykologiaa. Ei kellekään tee hyvää viettää kolmea viikkoa yksin huoneessaan. Katsotaan, mitä pelaajat siitä päättävät. Minä en aio noita ehdotuksia kuunnella.

– Kaikkien, jotka eivät työskentele tärkeillä aloilla, pitäisi pysyä kotona. Niin pitäisi meidänkin.

Tukea näkemyksilleen Fali on saanut myös pääsarjatasolta. Sevillassa AC Milanista lainalla pelaava Suso totesi, että jos on olemassa yhdenkin prosentin mahdollisuus, että joku pelaaja saisi virustartunnan, kautta ei pitäisi jatkaa.

Siitä Cádiz-toppari sanoutuu irti, että hän toivoisi kauden keskeyttämistä vain Cádizin mahdolliseen kabinettinousuun perustuen.

– Sitä Fali ei halua. Fali haluaa pelata, ja olemme nähneet, kuinka joukkue haluaa aina voittaa kentällä, puolustaja sanoo itsestään kolmannessa persoonassa puhuen.

Koronavirus on vaatinut Espanjassa yli 20 000 ihmisen hengen. Fali on vakuuttunut siitä, ettei hän ole kannassaan jalkapalloilijoiden keskuudessa yksin.

– Tiedän, että jotkut ajattelevat samoin, jotkut eivät ja jotkut eivät halua myöntää sitä. Onko raha oikeasti tärkeämpää kuin elämä?

[readmore from=Koronavirus]

– Sanon kaikille pelaajille, että me voimme pysäyttää tämän. Me kaikki. Ei vain yksi seura, vaan kaikki seurat. Haluan, että La Liga jatkuu, kun olemme oikeasti turvassa. Jos kaikki seurat ovat yhdessä rintamassa, ei jalkapalloa voida pelata. Ei, vaikka meidät pakotettaisiin.

– Me olemme pääosannäyttelijöitä, mutta kaikkia tarvitaan, ei vain neljää. On ajateltava kaikkia ihmisiä, eikä vain itseämme. Ajatelkaa pahinta. Kun pahin tapahtuu, mietitte: ”jos olisimme tehneet tämän, näin ei olisi käynyt”.

– Voimme tehdä tämän nyt emmekä sitten, kun kolmantena pelipäivänä joku on sairastunut. Nyt on aika tehdä jotain. Tiedämme, että jos pysymme kotona, emme saa tartuntaa, Fali muistuttaa.