Espanyol – kausiennakko 2019-20: Papukaijat lentämässä Eurooppaan – liialliset muutokset menestyksen tiellä?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Espanyolin viime kausi oli onnistunut. Seuran tavoite on ollut jo pidemmän aikaa edetä europeleihin. Se toteutui viimein keväällä 12 vuoden jälkeen. Espanyol sijoittui sarjassa seitsemänneksi, ja pääsi siten mukaan Eurooppa-liigan karsintoihin.

Espanyol aloitti kauden hyvin. Suurella riskillä kärkeen tuotu ja Gerard Morenon korvaajaksi kaavailtu Borja Iglesias onnistui välittömästi. Se oli joukkueelle elinehto. Harva todella uskoi, että ensimmäistä kautta pääsarjassa pelaava Iglesias kykenisi korvaamaan Morenoa, joka oli ylivoimaisesti Espanyolin tärkein yksilö hyökkäyksessä. Pandaksi kutsuttu Iglesias osui kauden aikana peräti 20 kertaa.

Päävalmentaja Rubi luotti 4-3-3 -formaatioon kuin muuriin. Lokakuun lopussa Espanyol oli kiinni europaikoissa. Sitten alkoi suorastaan karmea tappioputki. Espanyol hävisi kymmenestä ottelusta peräti yhdeksän ja päästi niissä yhteensä 26 maalia. Haaveet europaikoista olivat jäämässä nimenomaan haaveiksi – niin kaukana todellisuudesta ne olivat. Monet vaativat Rubille potkuja.

Espanyol luotti kuitenkin Rubiin ja luotsin pelitapaan. Espanyol onnistui kääntämään laivansa helmikuun alussa vierastasapelillä Villarrealia vastaan. Se oli Espanyolille neljäs piste 11 otteluun. Loppukausi sujuikin kuin unelmissa. Espanyol hävisi loppukauden 17 ottelusta vain kaksi.

Espanyolin europelitavoite oli vielä kolme kierrosta ennen loppua kaukana todellisuudesta. Se vaati kolmea voittoa ja europaikkavastustajien tappioita. Espanyol kukisti peräkkäin niin Atléticon, Leganésin kuin Real Sociedadin ja eteni lopulta Eurooppa-liigan karsintoihin.

Onnen kyyneleet virtasivat Barcelonassa päätöskierroksen jälkeen. Espanyol onnistui nousemaan kuolleista Eurooppaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Mario Hermoso (kp, 24, Atlético)

Atlético ja Espanyol neuvottelivat pitkään Hermoson siirrosta.

Hermoso jätti Espanyolin taakseen ja siirtyi Atléticoon. Kuva: Getty

Espanyol piti pintansa, eikä suostunut aluksi Atléticon noin 20 miljoonan euron tarjouksiin. Hermoson Espanyol-sopimus olisi päättynyt ensi kesänä ja Espanyol teki jo päätöksen pitää toppari seurassa, vaikka hän lähtisikin ilmaiseksi seuraavana kesänä. Lopulta Espanyol ymmärsi, ettei seuralla ole taloudellisesti järkeä menettää noin 25 miljoonaa euroa ja Espanyol päätti hyväksyä Atléticon tarjouksen.

Hermoso nousi Rubin alaisuudessa La Ligan parhaimpien toppareiden joukkoon ja on päässyt mukaan myös Espanjan A-maajoukkueeseen. Tuntuva menetys, sillä jos Hermoson sopimus Espanyolin kanssa olisi kestänyt pidempään, olisi seura voinut pyytää topparistaan puolet enemmän rahaa.

Aaron Martín (lp, 22, Mainz)

Martín siirtyi pysyvästi Mainziin. Kuva: Getty

Martín vietti viime kauden lainalla Mainzissa ja kuului seuran ehdottomiin avainpelaajiin. Mainz lunasti odotetusti lainasopimuksessa olleen kuuden miljoonan euron osto-option. 22-vuotias Martín ehti edustaa kasvattajaseuraansa vain kahden kauden ajan ennen siirtoa Saksaan.

 

Sergio García (kh, 36, ilman seuraa)
Álvaro Vázquez (kh, 28, Sporting Gijón)
Roberto (mv, 33, West Ham)
Óscar Duerte (kp, 30, Levante)
Hernán Pérez (ol, 30, Al Ahli)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Fernando Calero (kp, 23, Valladolid)

Calero saapui Espanyoliin korvaamaan Hermosoa. Kuva: Getty

Toppari saapui Valladolidista korvaamaan Atléticoon siirtynyttä Mario Hermosoa. Caleron viime kausi oli loistava ja parempi kuin kukaan osasi odottaa. Teknisesti taitava Calero muistuttaa pelaajana Hermosoa, ja on Espanyolille varma vahvistus. Nappaa hyvin todennäköisesti välittömästi avauskokoonpanon paikan. Potentiaalia riittää vaikka muille jakaa.

 

 

Matías Vargas (vl, 22, Vélez Sarsfield)

Espanyolin seurahistorian kallein hankinta. Espanyol maksoi Vargasista Vélez Sarsfieldille 10,5 miljoonaa euroa. Pienikokoinen laituri on ihastuttanut harjoituskaudella etenkin nopeudellaan ja taistelutahdollaan. Argentiinan A-maajoukkueessa debytoinut Vargas taistelee avauskokoonpanon paikasta, mutta alustavasti se ei ole itsestäänselvyys.

Ander Iturraspe (kk, 30, Athletic)

Iturraspe edusti kasvattajaseuransa Athleticin ykkösjoukkuetta kymmenen vuoden ajan. Kuva: Getty

Athletic-legenda poistui kasvattajaseurastaan ensimmäistä kertaa koskaan kesällä. Iturraspe nousi Athleticin edustusjoukkueeseen kymmenen vuotta sitten, ja pelasi viime kauden loppuun saakka baskiseurassa. Viime kausi oli kuitenkin epäonnistunut, sillä Iturraspe kärsi loukkaantumisista, eikä pelannut kuin kolme sarjaottelua. Espanyolilla on useita vaihtoehtoja keskikentän pohjalle ja Iturraspe tuo yhden vaihtoehdon lisää.

 

 

Andrés Prieto (mv, 25, Leganés)
Bernardo Espinosa (kp, 29, Girona)

Tiesitkö

Tottenham-valmentaja Mauricio Pochettino on Espanyolin seurahistorian eniten punaisia kortteja ottanut pelaaja. Argentiinalainen nappasi Espanyolissa 13 punaista korttia.

Valmennus

David Gallego on La Ligan kokemattomin päävalmentaja. 47-vuotiaalle Gallegolle tuore pesti on luotsin uran ensimmäinen ammattilaissarjassa. Gallego on valmentanut Espanyolin alle 19-vuotiaita ja B-joukkuetta useamman vuoden ajan.

Gallego valmensi Espanyolin edustusmiehistöä La Ligassa viiden ottelun ajan keväällä 2018, kun seura antoi päävalmentajalleen Quique Sánchez Floresille potkut. Silloin Espanyol pelasi loistavasti Gallegon alaisuudessa, mutta viidestä ottelusta on turha vetää sen suurempia johtopäätöksiä.

Katalonialaisluotsi tunnetaan suurena 4-2-3-1 -pelitavan ystävänä, mutta harjoituskaudella ja Eurooppa-liigan karsintaotteluissa Espanyol on pelannut puhtaalla 4-4-2 -formaatiolla. Gallego ei todennäköisesti muuta Rubin käyttämää 4-4-2:sta, sillä Espanyolilla on sen verran kykeneväiset pelaajat kyseiseen formaatioon. Gallego tietää, millaisella pelitavalla Rubi sai joukkueesta parhaan irti, ja luotsi lähtee samanlaisella idealla kauteen.

Tärkein pelaaja – Marc Roca

Marc Roca nousi viime kaudella La Ligan eliittiin. Kuva: Getty

Marc Roca nousi Espanyolin edustusjoukkueen mukaan jo kaudella 2016-17. Espanyolin oma kasvatti sai varsin mukavasti minuutteja debyyttikaudellaan, mutta sen jälkeinen kausi sujui heikosti. Roca jäi täysin vaille vastuuta, eikä saanut Quique Sánchez Floresin alaisuudessa peliaikaa.

Viime kaudeksi Espanyolin päävalmentajaksi saapunut Rubi näki Rocassa kuitenkin jotain erityistä. Rubi nosti Rocan avauskokoonpanoon, ja 22-vuotias keskikenttäpelaaja nousi välittömästi La Ligan eliittiin.

Roca viihtyy keskikentän pohjalla ja toimii tasapainottavana elementtinä puolustuksen ja hyökkäyksen välillä. Rubin alaisuudessa Roca oli suuressa roolissa keskikentän puolustustehtävissä. Roca riistää palloja, kykenee sijoittumaan oikein ja peittämään syöttölinjoja. Valmentajan unelmapelaaja.

Rocaa yhdistettin vahvasti kesällä Bayern Müncheniin, mutta lopulta Bayern ei suostunut maksamaan Espanyolille Rocan 40 miljoonan euron ulosostopykälää.

Arvio

Sija: 12

Espanyol tuskin pelaa vuoden päästä europeleissä. Avainpelaajat ja päävalmentaja päättivät poistua muihin seuroihin, eivätkä korvaajat ole samaa luokkaa.

Mario Hermoso jätti aukon keskuspuolustukseen, vaikka Fernando Calero on mitat täyttävä korvaaja. Borja Iglesias ja Marc Roca saattavat edelleen vaihtaa maisemaa ennen syyskuuta. Ilmassa on jatkuvia epäselvyyksiä. Tuore päävalmentaja on kokematon, joukkueesta puuttuu todellinen johtajuus ja europelit tuovat varsin ohuelle pelaajamateriaalille entistä enemmän rasitusta.

Jos Espanyol onnistuu pitämään viime kauden lopun stabiiliuden puolustuksessaan, voi se parhaimmillaan taistella seitsemännestä sijasta. Se on kuitenkin tällä hetkellä varsin epärealistista. Europelit jäävät haaveeksi ja keskikasti kutsuu takaisin.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
25Oier OlazábalMVMaalivahti14.9.1989
13Diego LópezMVMaalivahti3.11.1981
1Andrés PrietoMVMaalivahti17.10.1993
18Leandro CabreraKPToppari17.6.1991
20Bernardo EspinosaKPToppari11.7.1989
24Fernando CaleroKPToppari14.9.1995
5NaldoKPToppari25.8.1988
3Adrià PedrosaVPVasen laitapuolustaja13.5.1998
17Dídac VilàVPVasen laitapuolustaja09.06.1989
34Víctor GómezOPOikea laitapuolustaja1.4.2000
-Sebastién CorchiaOPOikea laitapuolustaja1.11.1990
16Javi LópezOPOikea laitapuolustaja21.1.1986
2PipaOPOikea laitapuolustaja26.01.1998
21Marc RocaPKKPuolustava keskikenttä26.11.1996
15David LópezPKKPuolustava keskikenttä9.10.1989
8Ander IturraspePKKPuolustava keskikenttä8.3.1989
10Sergi DarderKKKeskikentän keskusta22.12.1993
4Víctor SánchezKKKeskikentän keskusta8.9.1987
22Matias VargasVHVasen laitahyökkääjä8.5.1997
24Wu LeiVHVasen laitahyökkääjä19.11.1991
14Oscar MelendoOHOikea laitahyökkääjä23.8.1997
23Adrián EmbarbaOHOikea laitahyökkääjä7.5.1992
11Raúl de TomásKHKeskushyökkääjä17.10.1994
12Jonathan CalleriKHKeskushyökkääjä23.9.1993
9Facundo FerreyraKHKeskushyökkääjä14.3.1991
31Víctor CampuzanoKHKeskushyökkääjä31.5.1997

Tuukka Ikkeläjärvi
https://twitter.com/tuukka_21


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.