Valencia sai heittää keskiviikkona haaveet Supercopan voitosta, kun se taipui Real Madridille välierässä maalein 1-3. Kokonaan Valencian Supercopa-taistelu ei silti pääty. Nyt se vain viedään kabinetteihin ja mahdollisesti oikeussaleihin.

Neljästä Espanjan Supercupiin osallistuvasta joukkueesta Valencia oli ainoa, joka protestoi turnauksen osallistumispalkkioiden jakoa. On ymmärrettävää, etteivät Real Madrid ja Barcelona älähtäneet, sillä niille maksetaan pelkästä läsnäolosta noin yhdeksän miljoonaa euroa. Atlético Madrid ja Valencia sen sijaan saavat tyytyä tästä alle kolmasosaan (alle 3 miljoonaa euroa).

Valencia jätti rahanjaosta kirjallisesti eriävän mielipiteensä jo marraskuussa. Vielä asia ei ole edennyt mihinkään, mutta seuran puheenjohtaja Anil Murthy vakuuttaa, että taistelua jatketaan – tarvittaessa siviilioikeudessa asti.

– Tämä on meidän näkökulmastamme arvovaltainen virallinen turnaus, ja sitä pitää myös käsitellä sellaisena, Murthy totesi Marcalle ennen keskiviikkoista välieräottelua.

– Virallinen turnaus ei ole kaupallinen turnaus. Emme ole jalkapalloliiton kanssa samaa mieltä rahanjaosta. Katsomme liiton ja seuran kanssa prosessin loppuun asti vaatiessamme sitä, mikä on meidän mielestämme oikeudenmukaista cup-voittajalle.

Murthy ja Valencia kritisoivat jo helmikuussa sitä, että kesken kauden päätettiin tehdä muutoksia seuraavaan Supercupiin. Jo ennen eilen alkanutta turnausta oli selvää, ettei Valencia voisi ansaita mitenkään kisoista suurempaa rahapottia kuin Barcelona ja Real Madrid, vaikka nämä molemmat putoaisivatkin jo välierissä.

– Eriävä mielipiteeni koskee erityisesti taloudellista rahanjakoa. Liitto vastaa kaikesta kaupallisesta: tapahtumiin osallistumisestamme täällä, paitojen myynnistä ja Arabian jalkapalloon tutustumisesta, ja me yritämme osallistua kaikkiin näihin tilaisuuksiin. Rahanjaosta emme kuitenkaan ole samaa mieltä, Murthy selvensi.

– Vaadimme loppuun asti sitä, mikä on Valencialle reilua. Olemme cup-voittajia ja voitimme finaalissa Messin Barcelonan. Se oli Valencialle mahtava päivä.

– En minä voi hyväksyä näitä epäoikeudenmukaisia ehtoja. Miten sallisin sen kannattajien tai omistajan silmissä? Lähdimme Valenciasta pelaamaan Arabiaan cup-voittajana, mutta paljon muita huonommilla ehdoilla.

Murthy ei sulje pois asian viemistä siviilioikeuteen.

– Jos se on tarpeen, teemme niin. Liitto voi järjestää kaupallisen puolen ja sponsorit, miten parhaaksi näkee. Täällä on kuitenkin neljä seuraa, ja rahanjaon tulisi olla urheilullisessa mielessä sama näille kaikille.

[readmore from=Espanjan-Supercup]

– Meillä on oikeus kilpailla samoilla ehdoilla. Ei voi olla niin, että Valencia, Real Madrid, Barcelona ja Atlético pelaavat virallisessa turnauksessa siten, että taloudelliset ehdot määritellään osin kaupallisesti ja osin urheilullisesti, Murthy lataa.

Valencia on vakuuttanut, että se taistelee samalla myös muiden seurojen puolesta. Supercopa aiotaan pelata samalla neljän joukkueen formaatilla Saudi-Arabiassa myös kahtena seuraavana vuonna, ja tällöin taloudellisessa alakynnessä voivat olla jotkin muut seurat.