Espanja ja Kroatia iskivät yhteen maanantain ensimmäisessä neljännesvälierässä EM-kilpailuissa. Jos joku jossain odotti, että tämä olisi ollut lämmittelyä illan Ranska–Sveitsiä varten, saipahan hän yllättyä.

Viis mokomasta, tämä oli klassikko.

Espanja hallitsi ensimmäistä 20 minuuttia likipitäen täydellisesti ja sai yrittää maaliakin kaksi kertaa kelpo tonteilta. Ensin Koke, 29, hassasi läpiajon, vähän myöhemmin Álvaro Morata, 28, puski pallon lähietäisyydeltä Domagoj Vidan, 32, käteen.

Vidan käsi oli luonnollisessa asennossa eikä pallo muutenkaan ollut menossa maalia kohti, joten se siitä.

Se olikin Kroatia, joka meni ensin ottelussa johtoon.

Alkuvihellyksessä EM-historiaa tehnyt Pedri, 18, syötti pallon läheltä keskiviivaa maalivahdilleen Unai Simónille, 24. Pallo pomppi hieman matkalla, eikä Simón mitä ilmeisimmin osannut tätä huomioida. Peliväline osui hieman hänen jalkaansa, mutta jatkoi siitä samoilla vauhdeilla suoraan maaliin.

0–1 vain taululle.

Oma maali merkittiin virallisessa kirjanpidossa Pedrille. Barcelona-lupauksesta tuli samalla nuorin oman maalin tekijä EM-turnauksen historiassa. Kyseessä oli myös kauimpaa syntynyt oma maali. Näitä ennätyksiä tuskin kukaan haluaa nimiinsä.

Kroatian maaliodottama näytti nollaa maalintekohetkellä.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

18 minuuttia myöhemmin Espanja tasoitti. Dominik Livaković, 26, torjui ensimmäisen lähentelyn, mutta Pablo Sarabia, 29, oli vastassa iskemässä irtopalloa sisään. 1–1. Hetkeä aiemmin espanjalaiset olivat vaatineet käsivirhettä Luka Modrićilta, 35.

Tauolle mentiin siis tasatilanteessa.

Vajaan tunnin kohdalla Espanja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan johtoaseman ihanaa suloa. César Azpilicueta, 31, ”merkattiin” maalin edessä köpösti, ja hän pääsi kumartamaan pallon keskityksestä maaliin.

Parikymmentä minuuttia siitä, ja Ferran Torres, 21, pääsi spurttaamaan rangaistusalueelle maalintekoon. Tyylikäs sijoitus Livakovićin jalan alta ja kahden maalin johto.

21y 120d - Ferrán Torres #ESP is the youngest to score & assist both (21 years and 120 days) in a Euros Knockout game since 2004, when Cristiano Ronaldo did it against the Netherlands (19y 146d) for Portugal. Involvement

#EURO2020
#CroatiaSpain

Tässä vaiheessa kaikki näytti erinomaiselta. Katsojan silmään näytti siltä, että Espanjan peli oli täysin ehjää. Niin ehjää kuin jopa Euroopan-mestarilta sopii odottaa.

Sitten viimeisellä vartilla Espanjalta karkasi peli selittämättömästi kontrollista. Ensin maaliviivateknologia tuli Kroatian avuksi viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Modrić jakoi pallon alaviistoon omilleen, ja se oli lopulta Mislav Oršić, 28, joka pääsee vetäisemään pallon maaliviivan paremmalle puolelle. Azpilicuetan blokki tuli liian myöhään.

Mario Pašalić, 26, tasoitti ottelun lisäajan toisella minuutilla puskemalla pelivälineen keskityksestä verkkoon.

Joukkueet joutuivat siis pelaamaan puoli tuntia ylitöitä.

Kroatia aloitti jatko-ottelun hyvin. Simón joutui venymään viiden minuutin kohdalla ilmat pois -torjuntaan, kun kroatialaiset Kroatia pääsivät tälläämään alle yhdestätoista metristä. Espanjalainen kurotti vasemman kätensä laukauksen tielle.

Sen jälkeen Kroatia väsähti ja luhistui lopullisesti.

Ensin Kroatian Josip Brekalo, 23, ajoitti pomppunsa väärin, Morata otti pallon oivallisesti haltuun rangaistusalueen laidalla hänen takanaan, pelasi pelivälineen eteensä ja laukaisi vastustamattoman kudin verkkoon. Sitten Mikel Oyarzabal, 24, sai ensimmäisen vartin lopulla läpisyötön Kroatian puolustuslinjan taakse eikä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä.

5–3-loppulukemat.

Ottelu oli hyvin linjassa La Rojan koko turnauksen kanssa. Espanja pelaa pääpiirteittäin hyvin koko ajan, mutta jollakin ilveellä se tietenkin onnistuu hankkiutumaan ongelmiin. Milloin se hukkaa pilkkuja, milloin nukahtelee puolustuksessa, ja milloin muuten vain jännittää maalipaikassa.

Peli oli kaikin puolin värikäs. Milloin Morata kaatui syyttä maahan, milloin hän viimeisteli tolpalta paitsiomaalin, milloin maalivahdit pelastivat varmoja maaleja.

Ja ai niin. Espanjasta tuli ensimmäinen joukkue EM-historiassa, joka on pystynyt tekemään vähintään viisi maalia kahdessa peräkkäisessä ottelussa.