La Liga -joukkueet ovat palailemissa näinä päivinä harjoituksiin. Joillekin seuroille on jo tehty vaadittavat koronavirustestit, ja toisille niitä tehdään tulevina päivinä. Ohjatut yksilöharjoitukset harjoituskentällä saavat sen jälkeen alkaa. Jos kaikki etenee toivotusti, jatkuisivat kesäkuussa myös pelit.

Kaikki eivät ole kuitenkaan harjoittelupäätöksestä onnessaan. Sarjassa kuudentenatoista olevan Eibarin pelaajat julkaisivat tiistaina kannanoton, jonka julkaisi ensimmäisenä Cadena SER. Kannanotossa pelaajat ja valmentajat kertovat pelkäänsä oman ja perheidensä terveyden puolesta.

Eibarin leirissä ei uskota, että vaadittavia turvaetäisyyksiä pystyttäisiin pitämään peleissä tai harjoituksissa sen paremmin vastustajien kuin omankaan joukkueen pelaajien kanssa. Otteluissa ei voida myöskään käyttää kasvomaskeja, joita monilla muilla aloilla vaaditaan.

– Meitä pelottaa aloittaa toiminta, jossa emme voi toteuttaa terveydenhoitoalan asiantuntijoiden tärkeintä suositusta, fyysistä etäisyyttä, Eibarin kannanotto alkaa.

– Meitä huolestuttaa se, että voimme saada tartunnan mielipuuhamme parissa, tartuttaa perheenjäseniämme ja ystäviämme, ja edesauttaa siten epidemian pahenemista uudelleen. Sillä on jo ollut kamalia seurauksia koko väestölle.

– Etusijalla pitäisi olla jokaisen terveyden. Sitä ajatusta pitäisi toteuttaa teoin, eikä vain sanoin. Vain siten kilpailua on järkevää jatkaa. Me pyydämme takuita ja vaadimme vastuunkantoa.

Eibarin joukkue muistutti samalla myös jalkapalloilijoiden erityisasemasta yhteiskunnassa.

– On totta, että miljoonat työntekijät ovat palanneet töihinsä. Heihin kohdistuu paljon vähemmän huomiota ja he saavat paljon huonompaa terveydenhoitoa kuin me. Monilla ei ole pienimpiäkään takeita (turvallisuudesta). Se ei ole reilua, ja tiedämme sen. Me olemme etuoikeutettuja.

– Me nautimme treenaamisesta ja jokaisen minuutin pelaamisesta. Siksi haluammekin pelata. Olemme kuitenkin ensin ihmisiä ja vasta sitten jalkapalloilijoita. Ja olemme huolestuneita terveydellisestä tilanteesta, kuten suuri osa yhteiskunnasta.

Jos sarja jatkuukin, tapahtuu se ilman katsojia stadioneilla. Sekään ei Eibarin joukkuetta riemastuta. Kokemus on joukkueelle tuttu, sillä 10.3. pelattu Eibar-Real Sociedad jäi La Liga -historiaan Espanjan ensimmäisenä koronaviruksen takia tyhjille katsomoille pelattuna otteluna.

[readmore from=Koronavirus]

– Suhtaudumme jalkapalloon intohimoisesti. Emme odota mitään enempää kuin kokoontua jälleen ja antaa ihmisille nautintoa. Ilman jalkapalloa tunnemme olevamme tyhjiä, kuten ovat valittomasti katsomotkin.

– Puolustamme logoa, joka edustaa tuhansia ihmisiä, eikä mikään ole samoin ilman heitä. Tapahtuma menettää keskeisen olemuksensa ilman kannattajia.

Pääsarjakausi on jo päätetty jättää kesken Belgiassa, Hollannissa ja Ranskassa.

Lähde: AS