Eibar – kausiennakko 2018/19: Pikkuseuraa ei enää katsota alaspäin – Eibar on tullut jäädäkseen

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Piskuinen Eibar oli viime kaudella La Ligan paras baskijoukkue jättäen taakseen Real Sociedadin ja Athleticin. Se on saavutus, josta vain ani harva osasi edes unelmoida.

Eibar on tullut La Ligaan jäädäkseen. Joukkue on muovautunut tiukasti La Ligan keskikastiin ja seuraa pidetäänkin vuosittain sarjan suurimpana yllättäjänä. Äärimmäisen pienellä budjetilla operoiva seura saa aina kaiken mahdollisen irti pelaajistaan. Se näkyy.

Eibar on malliesimerkki siitä, kuinka jalkapalloseura ei välttämättä tarvitse suurta budjettia taistellakseen suurempiaan vastaan. Eibar on osoittanut sen jälleen. Yksi suurimmista Eibarin saavutuksista on se, että nykyään kaikki ottavat piskuisen seuran tosissaan. Enää vastaan ei asetu seura, joka taistelee säilymistä vastaan. Nyt asettuu vastaan seura, joka taistelee tasaväkisesti europaikoista.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Iván Alejo (Getafe)
Oikea laitahyökkääjä, 23-vuotias

Eibar hankki Alejon vuosi sitten ilmaiseksi. Pelasi viime kaudella 22 ottelussa, eikä ollut erityisen merkittävässä roolissa. Sikäli neljän miljoonan euron kauppa oli Eibarin kannalta hyvä. On tätä nykyä Eibarin historian kolmanneksi rahakkain myynti.

Ander Capa (Athletic Bilbao)
Oikea laitapakki, 26-vuotias

Neljänneksi rahakkain myynti Eibarin seurahistoriassa on puolestaan Capan kauppaaminen Athleticiin. Tämä satuttaa jo paljon enemmän, sillä Capa oli viime kaudella Eibarin avauksen mies oikean pakin tontilla. Se vain kovin usein on niin, että kun baskipelaajille kutsu Athleticista käy, harva pystyy kieltäytymään.

Dani García (Athletic Bilbao)
Keskikentän keskusta, 28-vuotias

García lähti Capan tavoin Athleticiin. Oli viime kaudella avauksen mies Eibarin keskikentän keskustassa. Pelasi kenttäpelaajista kaikkein eniten. Merkittävä menetys, etenkin kun lähti ilmaiseksi.

Takashi Inui (Real Betis)
Vasen laitahyökkääjä, 30-vuotias

Iso menetys tämäkin. Japanin MM-pelaaja ehti pelata Eibarissa kolme kautta. Viime kaudella oli jo niin hyvä, että Real Betis houkutteli miehen itselleen ilmaissiirrolla. Pelasi neljää vaille kaikki pelit ja iski tehot 5+2. Oli Eibarin neljänneksi paras maalintekijä.

David Juncà (Celta Vigo)
Vasen laitapakki, 24-vuotias

Vasen pakki Juncà puolestaan lähti ilmaiseksi Celtaan. Ei ihan saman tason menetys, kuin Capa, García ja Inui, sillä oli viime kaudella kakkosvaihtoehto omalle tontilleen. Jonkinlainen menetys toki tämäkin.

Christian Rivera (Las Palmas)
Keskikentän keskusta, 21-vuotias

Rivera pelasi viime syksyn Eibarissa melko vähillä minuuteilla. Kevät sujui lainalla Barcelona B:ssä. Siirtyi nyt pysyvästi Segundan Las Palmasiin.

Nano (Teneriffa, laina)
Keskushyökkääjä, 23-vuotias

Nanoa voinee pitää harvinaisena hutina, mitä tulee Eibarin hankintoihin. Ostettiin kaksi vuotta sitten Teneriffasta 3,2 miljoonalla eurolla. Ensimmäisellä kaudella ei juuri saanut vastuuta, ja viime kaudella kävi lainalla sekä Levantessa että Sporting Gijónissa. Tämän kauden pelaa lainalla kasvattiseurassaan Teneriffassa.

David Lombán (ilman seuraa)
Toppari, 31-vuotias

Lombán oli viime kaudella Eibarin nelostoppari. Sopimusta ei jatkettu, ja tällä hetkellä mies on työtön.

Fran Rico (Granada, laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 30-vuotias

Rico ei pelannut polvivamman vuoksi viime kaudella yhtään ottelua. Palasi kahden kauden mittaisen lainapestin päätyttyä Granadaan.

Vukasin Jovanovic (Bordeaux, laina päättyi)
Toppari, 22-vuotias

Hankittiin täsmälainaksi viime kevääksi. Homma meni täysin puihin polvivamman vuoksi. Ei pelannut otteluakaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Sergio Álvarez (Sporting Gijón)
Keskikentän keskusta, 26-vuotias

Eibar rikkoi seurahistoriansa siirtoennätyksen hankkimalla Álvarezin Sportingista. Hinta: neljä miljoonaa euroa. Odotukset ovat korkealla. Viime kaudella Álvarez tahkosi Sportingin keskikentällä 35 ottelua. Kokemusta pääsarjatasoltakin on 78 pelin verran.

Fabián Orellana (Valencia)
Oikea laitahyökkääjä, 32-vuotias

Orellanan ura on ollut viime vuosina pahasti laskusuunnassa. Eibarista on löytymässä uusi koti. Hyökkäävän roolin chileläinen pelasi Eibarissa jo viime kevään lainalla. Se oli baskiseuralta poikkeuksellinen investointi, sillä pelkästä puolen kauden lainasta Eibar pulitti Valenciassa 400 000 euroa. Orellana iski kevään aikana kolme maalia ja syötti kaksi. Oli hyvin monikäyttöinen, sillä kykeni pelaamaan hyökkäyksessä kaikilla kolmella kaistalla. Nyt Eibar osti miehen itselleen kahdella miljoonalla eurolla. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa.

José Antonio Martínez (Granada, laina)
Toppari, 25-vuotias

Napattiin ilmaiseksi Barcelona B:stä. Lainattiin saman tien täksi kaudeksi Granadaan. Katsotaan uudestaan vuoden kuluttua.

Marc Cardona (Barcelona B, laina)
Keskushyökkääjä, 23-vuotias

Eibar lainasi Cardonan Barcelona B:stä. Sopimukseen sisältyy osto-optio. Viime kaudella hyökkääjä paukutti Segundan 29 ottelussa tehot 7+3. Potentiaalia on jonkin verran. Onko tarpeeksi?

Pedro Bigas (Las Palmas, laina)
Toppari, 28-vuotias

Bigasin Eibar lainasi Las Palmasista. Omaa 111 ottelun kokemuksen pääsarjasta. Kysymysmerkkinä on polven kunto. Viime kausi meni suurelta osin pipariksi toistuneiden polvivammojen vuoksi. Jos polvi kestää, Bigas voi olla avauksen mies.

Pere Milla (Numancia, laina päättyi)
Vasen laitahyökkääjä, 25-vuotias

Milla pelasi viime kauden lainalla Numanciassa. Sai todella hyvin vastuuta, ja pelasi lopulta 44 ottelua kaikki kilpailut mukaan lukien. Tehoja syntyi kuuden maalin ja kolmen maalisyötön verran. Ei ole mitenkään mahdotonta, että saisi nyt Eibarissa kunnon näyttöpaikan.

Alejandro Gálvez (Las Palmas, laina päättyi)
Toppari, 29-vuotias

Gálvezin Eibar osti 1,5 miljoonalla eurolla Werder Bremenistä kaksi vuotta sitten. Viime syksynä ei tullut vastuuta Eibarissa, mutta kevätlainan aikana oli avauksen mies Las Palmasissa. Nouseeko nyt avaukseen Eibarissa?

Bebé (Rayo Vallecano, laina päättyi)
Vasen laitahyökkääjä, 27-vuotias

Bebékin jäi hyvin vähälle vastuulle viime syksynä. Pelasi kevään lainalla silloin vielä Segundaa tahkonneessa Rayo Vallecanossa. Kaiken kaikkiaan viime kaudella 28 ottelua, tehot 3+2. Ei riitä hyökkääjälle. Lähteekö vielä ulos seurasta kesän aikana?

Unai Elgezabal (Numancia, laina päättyi)
Toppari, 25-vuotias

Hankittiin kaksi vuotta sitten Barakaldosta. Ei ole pelannut Eibarissa vielä peliäkään, sillä kaksi viime kautta on kulunut lainalla muissa seuroissa. On Eibarille ylijäämäpelaaja. Lähtenee lainalle tai kokonaan pois kesän aikana.

Pablo Hervías (Real Valladolid, laina päättyi)
Oikea laitahyökkääjä, 25-vuotias

Tässä voi olla käyttökelpoinen pelaaja alkavalle kaudelle. Tuli vuosi sitten Eibariin ilmaissiirrolla. Lainattiin saman tien sarjaporrasta alemmas Real Valladolidiin, jonka riveissä teki suhteellisen hyvää jälkeä. Kirjautti 44 ottelussa tehot 6+7. Saanee nyt näyttöpaikan Eibarissa.

Tiesitkö: Eibarilla oli hallussaan La Ligan historian pienin yleisökapasiteetti kotistadionillaan ennen Huescan sarjanousua. Eibarin Ipurúa-stadion vetää noin 7 000 silmäparia.

Valmennus

José Luis Mendilibar on yksi La Ligan parhaista valmentajista. Vanhan koulukunnan luotsi luottaa vain ja ainoastaan työntekoon, ei niinkään suuriin hankintoihin.

Mendilibar on kenties Real Sociedadia nykyään valmentavan Asier Garitanon kanssa koko sarjan eniten pelaajistaan irti saava valmentaja. On huimaa nähdä, miten Mendilibarin joukkueet taistelevat aina ja usein myös nappaavat haluamansa tuloksen suuren taistelun jälkeen.

Mendilibar ei ole muodikas valmentaja. Harva edes tietää, kuka on kyseessä. Mediahuomiolta piilossa viihtyvä luotsi on monen asiantuntijan mukaan jopa La Ligan paras valmentaja. 57-vuotias baskiluotsi viihtyy pienissä seuroissa tekemässä näkymätöntä työtään, joka kuitenkin palkitsee vuosi toisensa jälkeen.

Tärkein pelaaja – Pedro León

Pedro León on yksi Eibarin kokeneimmista pelaajista. 31-vuotias León on Eibarin hyökkäyksen sydän.

Nopea laituri kykenee pelaamaan myös hyökkäävänä keskikenttäpelaajana. León käynnistää usein Eibarin vastaiskut, jakaa pelivälineen tekopaikassa odottavalle pelikaverille tai saapuu viimeistelemään itse aloittamansa hyökkäyksen.

Leónista on muodostunut Mendilibarin tuki ja turva kentällä. León omaa loistavan asenteen, jonka avulla laituri on hyvin Mendilibarin näköinen pelaaja. Moitteettoman työmoraalinsa kanssa León on tuttu näky taistelemassa Ipurúan nurmella loppuun saakka. Pienestä koostaan huolimatta León poistuu kaksinkamppailuista yleensä voittajana.

Arvio

Sija: 12

Eibar on taistellut viimeisten vuosien aikana jopa europaikoista. Se on uskomatonta, kun miettii millaisella budjetilla seura operoi suurempien keskellä.

Mendilibar saa varmasti paljon irti – jälleen – varsin nimettömästä puolustuksestaan ja keskikentän keskustasta. Hyökkäys ja maalinteko ovat kuitenkin äärimmäisen suuria kysymysmerkkejä. Kike ja Enrich eivät nimittäin ole mitään puhtaita maalintekijöitä.

Eibar on aiemmin kärsinyt maalinteko-ongelmista, mutta siihen on auttanut kivenkova puolustus. Europaikat jäävät haaveeksi tälläkin kertaa.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
25Marko DmitrovicMVMaalivahti24.1.1992
1Yoel RodríguezMVMaalivahti28.8.1988
13Asier RiesgoMVMaalivahti6.10.1983
12Paulo OliveiraKPToppari8.1.1992
18Anaitz ArbillaKPToppari15.5.1987
3Pedro BigasKPToppari15.05.1990
-Jose Antonio MartinezKPToppari15.5.1993
4Iván RamisKPToppari25.10.1984
-Esteban BurgosKPToppari9.1.1992
15José AngelVPVasen laitapuolustaja5.9.1989
-Rubén LobatoVPVasen laitapuolustaja9.3.1994
-Alvaro TejeroOPOikea laitapuolustaja20.7.1996
-Jordi CalaveraOPOikea laitapuolustaja2.8.1995
-Roberto CorreaOPOikea laitapuolustaja20.9.1992
8Pape DiopPKKPuolustava keskikenttä19.03.1986
-Edu ExpositoKKKeskikentän keskusta1.8.1996
5Gonzalo EscalanteKKKeskikentän keskusta27.3.1993
6Sergio ÁlvarezKKKeskikentän keskusta23.01.1992
16Pablo de BlasisVHVasen laitahyökkääjä4.2.1988
-Takashi InuiVHVasen laitahyökkääjä2.6.1988
2Fabián OrellanaOHOikea laitahyökkääjä27.01.1986
21Pedro LeónOHOikea laitahyökkääjä24.11.1986
9Sergi EnrichKHKeskushyökkääjä26.2.1990
17KikeKHKeskushyökkääjä25.11.1989
19CharlesKHKeskushyökkääjä4.4.1984
-NanoKHKeskushyökkääjä5.2.1995
-QuiqueKHKeskushyökkääjä16.5.1990

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää