Ennakko: Espanjassa pelataan kauden kuumin derby – ”Emme pelkää heitä ollenkaan”

© Kuva: Getty Images

Kauden ensimmäinen derbi sevillano pelataan sunnuntai-iltana Villamarínilla.

Betisin ja Sevillan kaudet ovat lähteneet eri tavalla käyntiin. Betis on aloittanut kauden surkeasti ja on ennen sunnuntain derbiä sarjataulukossa 15. sijalla jopa kahdeksan pistettä paikallisvastustajaansa perässä.

Betisin päävalmentaja Rubi on ollut jo pidemmän aikaa akuutin potku-uhan alla ja saattaa olla, ettei Rubi enää valmenna seuraa ensi viikolla, jos sunnuntain kamppailu päättyy Sevillan voittoon.

Betisille derbissä on enemmän panoksia. Sen huomaa helposti pelaajien kommenteista ottelua ennakoivissa haastatteluissa. Betis-ikoni Joaquín on pelannut urallaan useita derbyjä ja 38-vuotias laituri tiedostaa, kuinka tärkeä sunnuntainen ottelu on nimenomaan isännille heikon alkukauden jälkeen. Tulos tai ulos.

– En usko pelaavani enää montaa derbiä urallani. Pelaan ne, jotka pystyn ja haluan käyttää ne hyväkseni voittamalla kaikki. Minun iässä tiedostat vastuusi tällaisissa otteluissa ja tiedät, mitä merkitsee pelata derbi sevillano. Kyseessä on erityinen ottelu ja ne eletään poikkeavalla tavalla. Haluat voittaa sen antaaksesi ilon tunteita kannattajillesi. Katsomosta käsin ottelun käsitteleminen ja eläminen on valtavasti vaikeampaa, Joaquín totesi.

Joaquín on pelannut urallaan 21 derbi sevillanoa. Yksikään pelaaja ei ole päässyt samaan lukemaan derbin mittavassa historiassa.

Joaquín on pelannut urallaan useita derbyjä. Sunnuntaina pelissä saattaa olla Betis-luotsi Rubin työpaikka, joten panokset ovat suuret. Kuva: Getty

Betis hankki kesällä Borja Iglesiasin ykköskärjekseen Espanyolista noin 28 miljoonalla eurolla. Iglesias teki viime kaudella 17 La Liga -maalia Espanyolille, mutta alkukausi Betisissä on osoittautunut vaikeaksi. 11 sarjaottelussa on syntynyt vain yksi maali ja viimeisimmissä otteluissa roolikin on pienentynyt. Kärki kuitenkin luottaa itseensä, vaikka maalitili näyttääkin yhtä.

– Kaikki ottelut ovat uusia mahdollisuuksia maalinteolle. Pitää paikkansa, että tällä kaudella maalimääräni ovat huomattavasti pienempiä kuin viime kaudella. Olen rauhassa sen suhteen. Tiedän hyvien hetkien saapuvat työllä ja kannattajien luottamuksella. Maalit varmasti tulevat ajallaan, Iglesias muistutti.

Sevilla lähtee derbiin suosikkina, mutta Iglesias ei pelkää Lopeteguin miehistöä.

– Pelko on vahva sana. En pelkää heitä ollenkaan. He ovat hyvässä tilanteessa ja he voivat nauttia siitä vapaasti. Me luotamme joukkueeseemme. Sevillalla on paljon hyviä ja toimivia palasia joukkueessaan, mutta he tulevat varmasti kärsimään kanssamme. Teemme sen eteen töitä koko viikon.

Lopetegui ajaa parhaillaan pelitapaansa sisään rajusti muuttuneeseen Sevillaan. Alkukausi on sujunut lähtökohtiin nähden hyvin. Kuva: Getty

Julen Lopeteguin projekti Sevillan peräsimessä on alkanut varsin mukavasti. Seura on sarjataulukossa viides ja Sevillan tavoittelema paikka Mestarien liigassa ei ole kaukana. Jos sarjassa ottelut ovat sujuneet varsin mukiinmenevästi, on Eurooppa-liigassa otteet olleet suorastaan loistavia. Neljästä ottelusta tuloksena on neljä voittoa ja mikä tärkeintä, kykenee espanjalaisluotsi käyttämään tarvittavaa rotaatiota europeleissä.

Sevilla joutui pelaamaan torstaina Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelunsa Dudelangea vastaan Luxemburgissa. Seura pääsi keskittymään tosissaan sunnuntain derbiin vasta perjantaina.

– Se on fakta. Tämän illan ottelu on tärkein. Pelaamme kilpailussa, joka on antanut tälle seuralle historiamme suurimmat ilonaiheet ja olisi loukkaavaa Eurooppa-liigaa kohtaan, jos emme ottaisi tätä ottelua tosissamme. Joukkue ajattelee vain ja ainoastaan Dudelangea, vasta sen jälkeen derbiä, Sevillan legendaarinen urheilutoimenjohtaja Monchi totesi torstaina Luxemburgista käsin.

– Kaikki tiedämme, mitä derbi merkitsee. Meidän piti keskittyä toiseen otteluun, mutta nyt meidän on palauduttava hyvin ja valmistauduttava parhaamme mukaan derbiin. Voin luvata sen, että saavumme sunnuntain otteluun valmiina ja kunnianhimoisina, Lopetegui kertoi Dudelange-ottelun jälkeen.

Jos Joaquínia pidetään todellisena Betis-legendana, voi samaa sanoa kaupungin toisella puolella Jesús Navasista. Sevilla-kapteeni on yksi seurahistorian suurimmista pelaajista, ellei todellisuudessa jopa se kaikista suurin. Viime viikonloppuna 355. La Liga -ottelunsa Sevillan paidassa pelannut ja siten La Ligan ottelumäärissä Sevilla-legenda Manolo Jiménezin ohittanut Navas on kummallinen tapaus.

Navas siirtyi kesken viime kauden lopullisesti oikeaksi laitapuolustajaksi. Vuosikausia oikeana laiturina viilettänyt Navas on esiintynyt edukseen puolustajana ja on pelannut jopa niin hyvin, että palasi Espanjan A-maajoukkueeseen – nyt puolustajana. Ei pahempi saavutus 33-vuotiaalta Navasilta, joka on joutunut oppimaan puolustamisen jalon taidon vanhemmalla iällä.

Jos Navas pelaa sunnuntain derbissä, nousee hän derbihistorian kolmanneksi eniten otteluita pelanneeksi pelaajaksi.

Kukaan ei ole pelannut yhtä paljon otteluita Sevillan paidassa kuin Jesús Navas. Kuva: Getty

Espanjassa on useita kiihkeitä derbyjä. On muun muassa Atléticon ja Real Madridin välinen derbi madrileño, Celtan ja Deportivon O Noso Derbi, Real Oviedon ja Sportingin derbi asturiano ja Athleticin ja Real Sociedadin derbi vasco.

Sevillan paikalliskohtaaminen nousee kuitenkin listan kärkeen etenkin kannattajien intohimossa. Kummallekin seuralle kyseessä on ehdottomasti kauden suurin ottelu, vaikka Sevillakin pelaa kuluvalla kaudella elintärkeitä europelejä kotoisassa Eurooppa-liigassaan.

Betisin markkinointijohtajan Ramón Alarcónin mukaan ottelu on – kuten odottaa saattoi – loppuunmyyty. Alarcón väläytteli mahdollisuutta, että sunnuntaina nähdään Villamarínin yleisöennätys. Nykyinen yleisöennätys nähtiin helmikuisessa Copan välieräottelussa Valenciaa vastaan, jolloin Villamarínilla oli peräti reilut 57 000 kannattajaa.

Muutama viikko sitten Sevillan kaupunginhallitus pyysi Espanjan jalkapalloliittoa ja La Ligaa siirtämään sunnuntaisen derbin ajankohtaa myöhemmäksi, sillä Espanjassa on sunnuntaina vaalipäivä ja yli kuuden ja puolen miljoonan andalusialaisen odotetaan äänestävän ottelun alla.

Kaupunginhallituksen toiveeseen ei kuitenkaan suostuttu ja ottelu pelataan normaalisti, mutta derbi on luokiteltu varsin luonnollisesti korkean riskin otteluksi ja jopa vajaat 20 000 poliisia turvaavat Sevillan katuja sunnuntaina.

Suuret illat palaavat. Loppuunmyyty Villamarín näyttää varmasti parastaan sunnuntai-iltanakin. Kuva: Getty

Sevillalaislehti Estadio Deportivon mukaan Lopetegui ei vielä tiedä tasan tarkkaan, millä avauskokoonpanolla Sevilla lähtee Villamarínin iltaan. Lehden mukaan Lopetegui ei ole päättänyt, avaako kärjessä Chicharito Hernández vai Luuk de Jong. Dudelangea vastaan hattutempun tehnyt Munir El Haddadi ja kahdesti osunut Munas Dabbur eivät kuulu Lopeteguin sunnuntaisiin suunnitelmiin. 

Myös hyökkäävä keskikenttäpelaaja on vielä päättämättä. Viime aikoina vahvasti esiintynyt El Mudo Vázquez on tällä hetkellä todennäköisin avauskokoonpanon pelaaja, mutta Óliver Torres ja Nolito haastavat argentiinalaisen avauksen paikasta.

Marca odottaa Betisin Borja Iglesiasin aloittavan jälleen penkillä. Lehti uumoilee Loren Morónin pelaavan yksin kärjessä ja Joaquínin palaavan avauskokoonpanoon. Joaquín seurasi Real Madrid -ottelun alusta loppuun penkiltä käsin.

Betisin ja Sevillan välinen derbi potkaistaan käyntiin sunnuntai-iltana klo 22.00 Villamarínilla. C More näyttää ottelun suorana kanavillaan ja suoratoistopalvelussaan.