Deportivo Alavés – kausiennakko 2019-20: Loistava taktikko palaa La Ligaan – baskit valmiina ensi kauteen

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Alavésin viime kausi oli vähintäänkin kaksijakoinen.

Seura pelasi suorastaan loistavan syyskauden ja taisteli tosissaan paikasta Mestarien liigaan. Ällistyttävä suoritus seuralta, jonka päällimmäinen tavoite oli edelleen säilyttää sarjapaikkansa.

Kevätkausi oli kuitenkin suuri pettymys etenkin verrattaessa syyskauteen. Alavés voitti koko kevätkauden aikana vain neljä ottelua ja suistui lopulta ulos europaikoilta, vaikka pisteellisesti europelit jäivät vain kolmen pisteen päähän.

Alavésin peli meni sekaisin siinä vaiheessa, kun baskimediat julkaisivat uutisia siitä, miten päävalmentaja Abelardo on päättänyt olla jatkamatta seurassa alkavalla kaudella. Uutispommi näki päivänvalonsa huhtikuussa ja Alavés voitti sen jälkeen yhdeksästä sarjaottelustaan vain yhden.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Carlos Vigaray (lp, 24, Zaragoza)

Vigaray siirtyi Alavésista Zaragozaan. Kuva: Getty

Laitapuolustaja jäi vähäiselle vastuulle viime kaudella Abelardon alaisuudessa ja lähti hakemaan uralleen uutta vauhtia Segundasta. Kyseessä on pysyvä siirto.

 

 

Antonio Cristian (lp, 23, Fuenlabrada)
Adrián Diéguez (kp, 23, Alcorcón)
Anderson Emanuel (vl, 23, Fuenlabrada)
Rafa Paéz (kp, 24, NK Istra)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Lucas Pérez (kh, 30, West Ham)

Lucas Pérez palasi La Ligaan. Kuva: Getty

30-vuotias kärki saapui Alavésiin West Hamista. Alavés maksoi West Hamille Pérezistä noin 2,3 miljoonaa euroa. Pérez tuo Alavésiin maalintekotaitoa ja ennen kaikkea fyysisyyttä kärkeen. Pérez nappaa lähtökohtaisesti avauskokoonpanon paikan ja saa itselleen suuren roolin Garitanon alaisuudessa. Pérez jäi viime kaudella West Hamissa minimaaliselle vastuulle, mutta onnistui silti kuudesti maalinteossa.

Joselu (kh, 29, Newcastle)

Pérezin tapaan myös Joselu saapui Alavésiin Valioliigasta. Kuva: Getty

Kärki saapui Alavésiin noin kahdella miljoonalla eurolla. Joselu kilpailee alustavasti John Guidettin kanssa avauskokoonpanon paikasta, jos Garitano aikoo pelata kahdella kärjellä. Joselu jäi viime kaudella pienelle vastuulle Newcastlessa ja onnistui kolmesti maalinteossa. Hyökkääjä on edustanut aiemmin urallaan muun muassa Hoffenheimiä ja Frankfurtia.

 

Pere Pons (kk, 26, Girona)

Pere Pons maksoi Alavésille vain kaksi miljoonaa euroa. Kuva: Getty

Yksi kesän ryöstöistä. Alavés maksoi Ponsista Gironalle vain kaksi miljoonaa euroa. Pons kuului Gironan ehdottomiin avainpelaajiin seuran kummallakin pääsarjakaudella. Viihtyy keskikentän pohjalla pallonriistäjänä ja syöttösuuntien peittäjänä. Hintansa väärti.

 

 

Aleix Vidal (ol, 29, Sevilla)

Vidal saa viimein suuren roolin itselleen. Kuva: Getty

Oikeana laitapuolustajana ja laiturina viihtyvä Vidal saapui Alavésiin lainalle Sevillasta. 29-vuotias Vidal jäi viime kaudella varsin pienelle vastuulle Sevillassa. Loukkaantumiset haittasivat jälleen Vidalin kautta. Barcelonassakin pelannut Vidal saa alustavasti suuren roolin Alavésissa.

 

 

Luis Rioja (vl, 25, Almería)
Ramón Miérez (kh, 22, Tigre)
Tachi (kp, 21, Atlético)
Saúl García (lp, 24, Deportivo)
Olivier Verdon (kp, 23, Sochaux)
Jeando Fuchs (kk, 21, Sochaux)

Tiesitkö

Alavés nousi La Ligaan kaudeksi 2016-17. Alavés ylsi samalla kaudella Copa del Reyn finaaliin. Kyseessä on ensimmäinen kerta Espanjan jalkapallohistoriassa, kun pääsarjaan noussut joukkue nappaa välittömästi Copan finaalipaikan.

Valmennus

Asier Garitano on mainettaan offensiivisempi ja riskejä ottavampi valmentaja. Garitanon Leganés muistetaan tiukasta puolustuksestaan. Todellisuudessa Garitanon Leganés oli paljon muutakin kuin puolustava joukkue.

Garitano luotsaa alkavalla kaudella Alavésia. Kuva: Getty

Leganésissa todellisen seuralegendan asemassa olevan Garitanon idea on hyödyntää pallonmenetyksen tapahtuessa aktiivisesti paitsioansaa. Garitanon joukkueen pelaajat eivät tipu alemmas, kun joukkue menettää pallon. Garitanon Leganés ei juurikaan prässännyt pallonmenetyksen jälkeen vastustajan keskikenttäpelaajia, vaan siirsi prässin kohti hyökkääjiä, joille pallo oli tarkoitus pelata.

Garitano pitää nopeasta vastahyökkäysjalkapallosta. Pallonriiston jälkeen niin Garitanon Leganés kuin Garitanon Real Sociedadkin lähtivät nopeasti ylös usealla pelaajalla. Ei ole harvinaista nähdä jopa kuusi Garitanon joukkueen pelaajaa vastustajan boksissa nopean vastahyökkäyksen jälkeen.

Vaikka Garitano pitää vastahyökkäyksistä ja sen tuomista mahdollisuuksista, kykenee baskiluotsin joukkueet myös pallonhallintaan. Garitano totesi aikoinaan, että hän ei halua pallonhallintaa itselleen ainoastaan voidakseen tehdä maalin, vaan rytmittämään ottelua. Garitano osasi Leganésissa valita loistavasti hetket, jolloin Leganésin oli pelin kannalta kannattavaa ottaa pallonhallinta itselleen.

Alavésin pelaajamateriaali on heikompi kuin Real Sociedadin vastaava, mutta Garitano saa siitä todennäköisesti enemmän irti kuin Anoetalla.

Tärkein pelaaja – Fernando Pacheco

Fernando Pachecosta on kehittynyt todellinen huippumaalivahti Alavésissa. Kuva: Getty

Fernando Pacheco on Alavésin ehdoton avainpelaaja, ja myös tärkein sellainen.

27-vuotias maalivahti on noussut kaikessa hiljaisuudessa yhdeksi sarjan parhaista maalivahdeista. On kummallista ajatella, miksei Pachecho ole jo noussut Espanjan A-maajoukkueen mukaan.

Pachecolla on todennäköisesti Jan Oblakin ja Marc-André ter Stegenin jälkeen koko La Ligan parhaimmat refleksit. Monipuolinen vahti on tolppien välissä itse rauhallisuus, eikä ota koskaan turhia riskejä.

Ei olisi suuri yllätys, jos Alavés joutuisi myymään Pachecon tulevaisuudessa muihin maisemiin. Real Madridin kasvatti on kehittynyt Alavésissa neljän kauden aikana valtavasti ja kiinnostusta lienee jo kuluvan kesän aikana useista seuroista.

Arvio

Sija: 14

Alavés pelasi Abelardon alaisuudessa erilaista jalkapalloa kuin se pelaa Garitanon kanssa. Garitanon pelitapaan sopeutuminen ottaa oman aikansa, eikä Alavésilta voida vaatia välittömästi sijoitusta sarjataulukon paremmalle puoliskolle.

Garitanon pesti Real Sociedadissa päättyi mahalaskuun. Samanlaista pettymystä tuskin nähdään, mutta Alavés ei taistele alkavalla kaudella europaikoista. Pelaajamateriaali sopii Garitanolle, ja luotsi saa siitä paljon irti, mutta kenties alkava kausi menee ennemminkin totutteluun kuin tosissaan europaikkojen jahtaamiseen.

On syytä muistaa, että Alavés nousi pääsarjaan vasta kolme vuotta sitten. Sarjapaikan säilytys on aina suurin prioriteetti, ja se on alkavallakin kaudella merkittynä Alavésin suurimmaksi tavoitteeksi – ja samalla hyvin realistiseksi sellaiseksi. Alavés sijoittuu keskikastiin, mutta taistelee tulevaisuudessa europaikoista.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Fernando PachecoMVMaalivahti18.5.1992
13Antonio SiveraMVMaalivahti11.8.1996
5Víctor LaguardiaKPToppari5.11.1989
22Florian LejeuneKPToppari20.5.1991
23Ximo NavarroKPToppari23.01.1990
4Rodrigo ElyKPToppari3.11.1993
2TachiKPToppari10.8.1997
3Rubén DuarteVPVasen laitapuolustaja18.10.1995
-Saúl GarcíaVPVasen laitapuolustaja9.11.1994
17Adrián MarínVPVasen laitapuolustaja09.01.1997
26Javi LópezVPVasen laitapuolustaja25.3.2002
21Martín AguirregabiriaOPOikea laitapuolustaja10.05.1996
-Rafa NavarroOPOikea laitapuolustaja23.2.1994
20Pere PonsPKKPuolustava keskikenttä20.2.1993
19Manu García (C)PKKPuolustava keskikenttä26.4.1986
-Jeando FuchsPKKPuolustava keskikenttä11.10.1997
6Rodrigo BattagliaKKKeskikentän keskusta12.7.1991
8Tomás PinaKKKeskikentän keskusta14.10.1987
35Ismael GutiérrezKKKeskikentän keskusta7.8.2000
-Paulino de la FuenteHKKHyökkäävä keskikenttä27.6.1997
29Borja SainzVHVasen laitahyökkääjä1.2.2001
11Luis RiojaVHVasen laitahyökkääjä16.10.1993
-BurguiVHVasen laitahyökkääjä29.10.1993
16Edgar MéndezOHOikea laitahyökkääjä2.1.1990
7Lucas PérezKHKeskushyökkääjä10.9.1988
9JoseluKHKeskushyökkääjä27.3.1990
14DeyversonKHKeskushyökkääjä8.5.1991
10John GuidettiKHKeskushyökkääjä15.4.1992

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: https://twitter.com/tuukka_21


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.