Futisunelmat voivat toteutua yli 40-vuotiaanakin – La Ligassa nähtiin historian vanhin debytantti

© Kuva: Getty Images

Välillä tuntuu, että jalkapallomaailman huipulle noustaan yhä nuorempina. 21-vuotias Kylian Mbappé on ollut huipulla jo ties kuinka pitkään, Ansu Fati debytoi Barcelonassa vain 16-vuotiaana ja Bundesliigassa kohistaan Borussia Dortmundin Youssoufa Moukokosta, jonka uskotaan lyövän nopeasti läpi pääsarjassa, heti kun hän saa peliluvan marraskuussa 16 vuotta täyttäessään.

Siksi onkin raikasta, että ikäennätyksiä tehdään välillä myös ikähaitarin toisessa päässä. La Ligan sunnuntain avausottelussa Huesca-Cádiz tehtiin nimittäin Espanjan pääsarjahistoriaa. Tästä vastasi sarjanousija Cádizin maalia vartioinut Alberto Cifuentes, jolla oli ottelupäivänä ikää 41 vuotta ja 114 päivää. Sillä iällä hänestä tuli La Ligan kaikkien aikojen vanhin debytantti ja kaikkiaan toiseksi vanhin pelaaja.

Albaceten kasvatti Cifuentes on edustanut Cádizia vuodesta 2015. Vielä avauskierroksen Osasuna-tappiossa (0-2) hän istui vaihtopenkillä, mutta Huescaa vastaan hän sai torjuntavuoron. Ensiesiintyminen palkittiinkin nollapelillä, sillä Cádiz otti sarjapisteet maalein 2-0.

Tosin Cifuentesin ei tarvinnut nollapelin eteen paljon mitään tehdä, sillä Huesca ei saanut koko pelissä ainuttakaan laukausta kohti maalia. Ei, vaikka se hallitsi palloa peräti 71-prosenttisesti. Surkea tehokkuus todisti sitä, että pelkällä pallonhallinnalla ei vielä kuuhun mennä.

Virallisissa tilastoissa Cifuentesia vanhempi debytantti on ollut vuonna 1935 yhden La Liga -ottelun pelannut Harry Lowe, joka oli pelatessaan Real Sociedadissa 48 vuotta ja 226 päivää vanha. AS julistaa Cifuentesin kuitenkin vanhimmaksi debytantiksi se, että Harry Lowe oli oikealta statukseltaan valmentaja ja pelasi vain, koska hänellä ei ollut tarpeeksi pelaajia käytössään.

Lowen ja Cifuentesin väliin mahtuu ikätilastossa vielä myös entinen Atlético Madridin ja Real Valladolidin maalivahti Ricardo López, joka pelasi La Ligaa vanhimmillaan 41 vuoden ja 154 päivän ikäisenä. Cifuentes voi siis marraskuussa tai sen jälkeen pelatessaan ohittaa tilastossa Lópezinkin.

La Ligan vanhimmat pelaajat:

1. Harry Lowe (48 vuotta, 226 päivää)
2. Ricardo López (41v, 154 pvää)
3. Alberto Cifuentes (41v, 114 pvää)
4. Amedeo Carboni (41v, 40 pvää)
5. Juan Carlos Valerón (40v, 324 pvää)
6. Donato (40v, 173 pvää)
7. Manuel Pablo (40v, 110 pvää)
8. Songo’o (40v, 67 pvää)
9. César Sánchez (40v, 15 pvää)
10. Juanfran (39v, 305 pvää)

Joukkueensa kapteenina toimiva Cifuentes on pelannut eniten otteluita uransa aikana juuri Cádizissa. Lisäksi hän on pelannut Rayo Vallecanossa, Murciassa, Salamancassa, Lorcassa ja kaudella 2014-2015 ennen Cádiziin siirtymistään puolalaisessa Piast Gliwicessa. Hän oli viime kaudella Segundan vanhin pelaaja ja peri nyt saman statuksen sarjatasoa ylempänä.

Cifuentes on kokenut Cádizin kanssa jo kaksi sarjanousua – kaudella 2015-2016 Segundaan ja viime kaudella La Ligaan. Nyt hän taistelee joukkueensa kanssa tällä kaudella sarjassa säilymisestä. Yksi unelma kuitenkin toteutui jo sunnuntaina, kun Cifuentes pelasi kypsässä 41 vuoden iässä La Ligaa.

– Olen erittäin onnellinen, ja ihoni on kananlihalla. On tämäkin tapa tehdä historiaa. Olisin voinut tehdä sen aiemminkin, Cifuentes vitsaili ottelun jälkeen Movistarin haastattelussa.

– Tietysti muistelin juhlahetkellä nykyistä kumppaniani Martaa, lapsiani, jotka ovat tärkeimmät ihmiset elämässäni, minua koko urani ajan seuranneita vanhempiani ja siskoani. Omistan tämän vähän heille kaikille.

– He kaikki ovat tukeneet minua paljon ja tietävät, kuinka kovan työn takana tämä on ollut. He tietävät, että olen tehnyt virheitä, sillä muutoin olisin debytoinut La Ligassa jo aiemmin.

Cádizin maalit ottelussa tekivät Álvaro Negredo (11′) ja Jorge Pombo (83′). Cádiz on kahden pelatun ottelunsa jälkeen sarjassa kahdeksantena. Seuraavassa pelissään se kohtaa ensi maanantaina kotikentällään Sevillan (ellei maanantaipeliä siirretä jälleen viikonlopulle).

Lähde: AS


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.