Celta Vigo – kausiennakko 2019-20: Ei enää yhden miehen show

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Celtan viime kausi oli karmea pettymys.

Seura taisteli aina toiseksi viimeiselle kierrokselle saakka putoamista vastaan, ja lopulta onnistui kuin onnistuikin säilymään La Ligassa. Kyseessä ei ollut silti suinkaan sellainen kausi, johon Celta oli valmistautunut.

Celtalla oli käytössään viimeisen kahden kauden ajan kenties koko sarjan paras kärkipari. Maxi Gómez ja Iago Aspas ampuivat yksilösuorituksillaan Celtalle tukun pisteitä. Viime kauden epäonnistumista ei voi kuitenkaan laittaa kaksikon syyksi. Syyt ovat syvemmällä.

Celtalla oli viime kaudella jopa kolme valmentajaa. Pablo MohamedMiguel Cardoso ja lopuksi Fran Escribá yrittävät onneaan perinteisen vigolaisseuran peräsimessä.

Mohamed aloitti kauden Celtan päävalmentajana. Pesti oli argentiinalaisen uran ensimmäinen Euroopassa, mutta se loppui lyhyeen.

Mohamed yritti peluuttaa pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa, mutta hyvän puolustamisen muodostaminen osoittautui loppujen lopuksi liian vaikeaksi. Mohamedin peluuttama jalkapallo oli mukavaa katsottavaa pelillisesti, mutta puolustus ei vakuuttanut missään vaiheessa ja Celta joutui jatkuvasti tekemään valtavan päivätyön voittaakseen ottelun, sillä seura oli puolustussuuntaan niin ailahtelevainen. Luotsi sai kenkää marraskuun lopussa.

Seuraavaksi ruoriin saapui Cardoso. Portugalilaisen etappi Vigossa sujui Mohamediakin huonommin. Cardoso onnistui aluksi ehkäisemään puolustuspelin ailahtelevaisuuden ja virhealttiuden, mutta sen sijaan joukkue alkoi kärsimään maalinteko-ongelmista.

Cardoso ehti valmentaa Celtaa vain muutaman ottelun ajan ennen kuin Aspas loukkasi pohjettaan joulukuussa. Siitä alkoi Celtan todellinen alamäki, joka oli senttien päässä Segundasta. Cardoso joutui peluuttamaan muun muassa Brais Méndeziä kärjessä, sillä Aspasin ollessa loukkaantuneena Maxi Gómez kärsi maalinteko-ongelmista. Pelin sisäiset ongelmat eivät auenneet, ja Cardoso sai lähteä maaliskuun alussa.

Oli Escribán vuoro yrittää. Celta oli tuomittu jo putoamaan, kun Escribá otti pestin vastaan. Escribáa ei voi syyttää pelkuruudesta, sillä luotsi otti pestin vastaan, vaikka Celta oli kerännyt viimeisestä kymmenestä ottelusta kahdeksan tappiota ja joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja Aspas oli loukkaantuneena.

Escribánkaan pesti ei alkanut ruusuisesti. Betis ja Real Madrid kukistivat vigolaiset, ja Celtan ahdinko vain syveni entisestään. Sitten Aspas palasi ja aurinko paistoi viimein Balaídosille. Celta hävisi loppukauden aikana vain kahdesti, ja säilytti sarjapaikkansa kuin ihmeen ansiosta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Maxi Gómez (kh, 22, Valencia)

Gómez hyvästeli Balaídosin. Kuva: Getty

Tuntuvin poistuminen. Gómez oli noussut pelipaikkansa eliittiin Celtassa. Kaksi kautta seuraa edustanut uruguaylaiskärki siirtyi Valenciaan. Valencia maksoi Gómezista noin 14,5 miljoonaa euroa ja Santi Minan.

Gómez jättää Celtan hyökkäykseen selvän aukon, vaikka Mina saapuikin korvaajaksi. Gómez täydensi Aspasia loistavasti fyysisenä ja kaksinkamppailuista pitävänä kärkenä. Gómez nousee todennäköisesti seuraavien vuosien aikana maailman parhaimpien hyökkääjien joukkoon. Celta saa vain toivoa ymmärtäneensä lisätä siirtoon itselleen jatkosiirtoprosentteja.

Mathias Jensen (kk, 23, Brentford)

Takareisivamma pilasi Jensenin kauden. Jensen oli kesken kauden kolme kuukautta sivussa, eikä kyennyt nousemaan suureen rooliin Celtassa. Tanskalainen pelasi vain kuudessa sarjaottelussa ja poistui vähin äänin Mestaruussarjassa pelaavan Brentfordin riveihin.

Emre Mor (ol, 22, Galatasaray)

Mor kostautui valtavaksi pettymykseksi. Kuva: Getty

Mor oli seurahistorian kallein hankinta kesällä 2017. Tanskassa kasvanut Turkin A-maajoukkuemies siirtyi Celtaan Dortmundista noin 13 miljoonalla eurolla kaksi vuotta sitten, mutta Morista kehkeytyikin valtava floppi.

Mor on teknisesti hyvin taitava pelaaja, mutta turkkilaisen asenne jätti paljon toivomisen varaa. Celta rankaisi Moria viime kaudella muutamaan otteeseen lähettämällä hänet kotiin kesken harjoituksien. Mor pelasi kahden kauden aikana reilut tuhat minuuttia ja poistui lainalle Galatasarayhin. Tuskin palaa koskaan Vigoon.

Andrew Hjulsager (ol, 24, KV Oostende)
Facundo Roncaglia (kp, 32, Osasuna)
Gustavo Cabral (kp, 33, Pachuca)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Santi Mina (kh, 23, Valencia)

Mina palasi kasvattajaseuraansa. Kuva: Getty

Kärki palasi kotiin Valenciasta. Mina vietti Valenciassa neljä vuotta siirryttyään Celtasta Mestallalle kesällä 2015. Mina ei kyennyt nappaamaan Valenciassa ehdottoman ykköskärjen paikkaa missään vaiheessa, mutta sai viime kaudellakin varsin mukavasti peliaikaa. Lahjakas viimeistelijä, mutta tekniset taidot jättävät parantamisen varaa. Iago Aspasin kärkipari.

 

Denis Suárez (kk, 25, Barcelona)

Denis Suárez siirtyi noin 13 miljoonalla eurolla Celtaan. Kuva: Getty

Suárez saapui Celtaan Barcelonasta. Suárez vietti viime kauden avauspuolikkaan Barcelonassa ja kevätkauden Arsenalissa.

Arsenal-laina epäonnistui pahasti loukkaantumisten vuoksi, eikä Suárez pelannut kauden aikana kuin 352 minuuttia. Saapuu Celtaan hakemaan suurta roolia. Suárez edusti Celtaa juniorina.

 

Joseph Aidoo (kp, 22, Genk)

Celta maksoi Genkille Aidoosta kahdeksan miljoonaa euroa. Nuori toppari saapuu lähtökohtaisesti suoraan Celtan avauskokoonpanoon. Ghanalaistoppari kuului viime kaudella Genkin ehdottomiin avainpelaajiin ja nousi ihmisten tietoisuuteen Eurooppa-liigassakin. Tuo Celtan puolustukseen sieltä puuttunutta nopeutta ja teknisyyttä.

Jorge Sáenz (kp, 22, Valencia)

Puolustaja saapui Celtaan samassa kaupassa Santi Minan kanssa. Viime kausi vierähti Tenerifen riveissä lainalla. Sáenz on Celtassa lainalla kaksi vuotta. Alustavasti luvassa on rotaatiorooli.

Tiesitkö

Celtan kotistadion Balaídos on yksi niistä legendaarisista stadioneista, joilla pelattiin kesän 1982 MM-kisaotteluita. Celta on remontoinut urakalla stadioniaan, ja nykypäivänä Balaídos on yksi maan hienoimpia jalkapallopyhättöjä.

Valmennus

Fran Escribá (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Maaliskuussa Celtan puikkoihin tullut Fran Escribá pääsee nyt aloittamaan puhtaalta pöydältä uuden kauden. Tämä kausi on Escribán paikka näyttää. Escribá on nimittäin 54 ikävuodestaan huolimatta varsin kokematon valmentaja Espanjan pääsarjatasolla, jolla on ollut ailahteleva ura.

Escribá nosti Elchen pääsarjaan kaudella 2012-2013. Se pesti päättyi seuran talousongelmiin kesällä 2015. Seuraava työpaikka Getafessa kesti vajaan kauden, sillä pelillisissä ongelmissa rypenyt seura antoi Escribálle potkut.

Seuraavalla kaudella Escribá johti Villarrealin Eurooppa-liigaan. Atlético Madridin jälkeen toiseksi vähiten maaleja päästänyt Villarreal päätyi viidenneksi. Escribá jatkoi seuran peräsimessä, mutta seuraavan kauden alettua heikosti hän sai lähteä. Escribá oli siis valmentamatta syksystä 2017 aina viime kevääseen asti.

Uransa ailahtelevuudesta huolimatta Escribá on valmentaja, jolla on selvä identiteetti – sen hän on tuonut myös Celtaan. Joukkue puolustaa todella tiiviissä 4-4-2-blokissa. Linjat pumppaavat synkronoidusti kentän leveys-, ja pystysuunnissa. Viime kaudella päästettyjen maalien ottelukohtainen keskiarvo putosi heti Escribán tultua puikkoihin.

Tässä on hänen pelimallinsa avain ja juoni, jonka kautta Celta joko kaatuu tai menestyy.

Hyökätessä pyritään hyökkääjien keskinäiseen tai hyökkääjän ja laitalinkin väliseen yhteistyöhön. Peli virtaa pallollisena klassisen 4-4-2-organisoinnin kautta. Se ei Celtassa ole huono asia, sillä esimerkiksi Denis Suárezin ja Iago Aspasin toisiaan täydentävä liikkuminen voi aiheuttaa ongelmia monille vastustajille.

Tärkein pelaaja – Iago Aspas

Aspas on Celtan ylivoimaisesti tärkein ja arvokkain pelaaja. Kuva: Getty

Ei epäselvyyksiä. Yksi koko seurahistorian merkittävimmistä pelaajista. Iago Aspas on Celtalle samanlainen ilmiö kuin Leo Messi Barcelonalle.

Celta pelaisi alkavalla kaudella Segundassa, jos Aspas olisi ollut yhdenkin ottelun enemmän loukkaantuneena. Se kertoo kärjestä kaiken tarpeellisen.

Aspasilla on ihmeellinen kyky olla aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kokonaisvaltainen viimeistelijä kykenee tekemään maaleja kummalla jalallaan ja päälläkin pienestä koostaan huolimatta. On oikeastaan hämmentävää, kuinka hyvä pääpelaaja Aspas on, vaikka kyseessä ei suinkaan ole pitkä pelaaja.

Aspas oli viime kaudella osallisena keskimäärin joka toisessa Celtan tekemässä maalissa, vaikka oli sivussa 11 sarjaottelusta. Monet eivät välttämättä ymmärrä, miten tärkeä pelaaja ja ennen kaikkea persoona Aspasista on Celtalle kehkeytynyt. Aspas on hylännyt suuria tarjouksia saadakseen jatkaa uraansa kasvattajaseuransa paidassa – vaikeuksista huolimatta.

Aspasilla riittäisi taso vaikka kuinka suurien seurojen ykköskärjeksi, mutta Espanjan A-maajoukkuehyökkääjä haluaa ennemminkin puolustaa oman seuransa värejä. Harvinaista – ikävä kyllä – nykyjalkapallossa.

Arvio

Sija: 11

Celta parantaa ensi kaudella huomattavasti. Viime kausi sujui alusta loppuun saakka putoamisviivan tuntumassa, mutta alkavalla kaudella vigolaisseura ei lähtökohtaisesti joudu taistelemaan putoamista vastaan missään vaiheessa.

Escribá on saanut elintärkeää aikaa pelaajiensa kanssa ja on kyennyt opettamaan pelitapaansa jo useamman kuukauden ajan. Escribá on samalla saanut rakentaa omaa joukkuettaan, joten lähtökohdat ovat valtavasti paremmat kuin viime kaudella.

Celta lähti viime kauteen Euroopassa täysin kokemattoman päävalmentajan kanssa, joka peluutti sellaista jalkapalloa, joka ei pitkässä juoksussa tuo tuloksia – eikä tuonutkaan. Escribá tuntee La Ligan, Celtan ja vaatimustason, johon seuran on yllettävä parantaakseen viime kauden lopputulosta.

Celta on kokonaisvaltaisemmin ajateltuna parempi joukkue kuin viime kaudella. Viime kaudella oli jo alusta saakka selvää, että seura on vain kärkikaksikkonsa harteilla. Nyt vastuu jakautuu tasaisemmin, ja se näkyy varmasti tuloksissa. Celta ei pääse europeleihin – se olisi jo kenties liian suuri harppaus, mutta paluu ylempään keskikastiin on realistinen tavoite.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Rubén BlancoMVMaalivahti25.7.1995
1Sergio ÁlvarezMVMaalivahti3.8.1986
25Iván VillarMVMaalivahti9.7.1997
18Joseph AidooKPToppari29.9.1995
21Jeison MurilloKPToppari27.5.1992
4Néstor AraujoKPToppari29.08.1991
16Jorge SáenzKPToppari26.3.1995
15Lucas OlazaVPVasen laitapuolustaja21.7.1994
17David JuncàVPVasen laitapuolustaja16.11.1993
2Hugo MalloOPOikea laitapuolustaja22.6.1991
20Kevin VázquezOPOikea laitapuolustaja23.03.1993
5Okay YokusluPKKPuolustava keskikenttä09.03.1994
14Filip BradaricPKKPuolustava keskikenttä11.1.1992
8Fran BeltránKKKeskikentän keskusta03.02.1999
24Pape CheikhKKKeskikentän keskusta8.8.1997
12RafinhaHKKHyökkäävä keskikenttä12.2.1993
6Denis SuárezVHVasen laitahyökkääjä6.1.1994
11Pione SistoVHVasen laitahyökkääjä4.2.1995
23Brais MéndezOHOikea laitahyökkääjä07.01.1997
7Juan HernandezOHOikea laitahyökkääjä6.12.1994
10Iago AspasKHKeskushyökkääjä1.8.1987
22Santi MinaKHKeskushyökkääjä14.8.1996
9Fjodor SmolovKHKeskushyökkääjä9.2.1990
19Gabriel FernándezKHKeskushyökkääjä16.4.1988

[/vc_column_text]

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jussi Leppälahti