Celta Vigo – kausiennakko 2018/19: Pettymysten kausi alla – sama meno jatkuu

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Celtan viime kausi oli suuri pettymys. Uudeksi luotsiksi pestattu Juan Carlos Unzué epäonnistui tehtävässään, eikä kyennyt paikkaamaan Eduardo Berizzon jättämiä jalanjälkiä Vigossa.

Unzué ei saanut iskostettua pelitapaansa pelaajille käytännössä kertaakaan kauden aikana. Barcelonan valmennusjohtoon aiemmin kuulunut Unzué sai kannattajien vihat päälleen jo kauden alussa, kun asiat eivät toimineet. Celtan pelaajista huomasi suorastaan loistavasti sen, ettei joukkueella ollut puhdasta pelitapaa.

Celta lähti kauteen kovin odotuksin, mutta vigolaiset eivät taistelleet missään vaiheessa kautta europaikoista. Se oli suuri pettymys Celtalle, jonka pelaajamateriaalin olisi ehdottomasti pitänyt riittää Eurooppa-liigaan oikeuttavalle paikalle.

Unzuélle annettiin potkut toukokuussa, vaikka kenkiminen oli julkinen salaisuus jo alkukeväästä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Borja Iglesias (Espanyol)
Keskushyökkääjä, 25-vuotias

Hämmentävä siirto, joskin Celtan kannalta oikein hyvä. Espanyol myi Gerard Morenon, joten joku oli hankittava tilalle. Se joku on Celtasta hankittu Iglesias, josta Espanyol pulitti peräti kymmenen miljoonaa euroa. Kovin paljon hyökkääjästä, joka viime kaudella pelasi lainalla Segundassa ja iski siellä 23 maalia 43 ottelussa. No, Celta kiittää.

Jonny Castro (Atlético Madrid)
Vasen laitapakki, 24-vuotias

Iso menetys Celtalle. Pelasi viime kaudella eniten koko Celtan joukkueesta. Oli ehdoton ykkösvaihtoehto vasemman pakin tontille. Myytiin seitsemällä miljoonalla eurolla Atlético Madridiin, joka lainasi miehen saman tien täksi kaudeksi Valioliigan Wolverhamptoniin.

Daniel Wass (Valencia)
Keskikentän keskusta, 29-vuotias

Toinen iso menetys. Wass iski viime kaudella tehot 4+9 ja muun muassa voitti Celtan sisäisen maalisyöttötilaston. Monipuolinen Wass operoi viime kaudella monella eri pelipaikalla. Hänet myytiin kuudella miljoonalla eurolla Valenciaan. Ei ihan helppo paikattava.

Sergi Gómez (Sevilla)
Toppari, 26-vuotias

Avauksesta lähti vielä ykköstopparikin, kun Gómez myytiin viidellä miljoonalla eurolla Sevillaan. Barcelona-kasvatti pelasi viime kaudella 33 ottelua ja oli joukkueensa parhaimmistoa. Jättää ison loven.

John Guidetti (Deportivo Alavés)
Keskushyökkääjä, 26-vuotias

Celtalla on jo Maximiliano Gómez, joten oli odotettavaa että toinen härkämäinen kärki John Guidetti saisi lähteä. Pelasi jo viime kevään lainalla Deportivo Alavésissa, joka osti miehen itselleen neljällä miljoonalla eurolla.

Theo Bongonda (Zulte Waregrem)
Vasen laitahyökkääjä, 22-vuotias

Bongondasta odotettiin paljon enemmän, kun hänet nuorena poikana Celtaan hankittiin 3,5 vuotta sitten. Ei kuitenkaan missään vaiheessa täysin lunastanut odotuksia. Bongondankin suhteen Celta jäi kuitenkin taloudellisesti voitolle, kun belgialainen Zulte Waregrem osti miehen itselleen 1,6 miljoonalla eurolla.

Pablo Hernández (Independiente)
Keskikentän keskusta, 31-vuotias

Keskikentältä lähti Wassin lisäksi Pablo Hernández, joka myytiin miljoonan euron kaupassa Independienteen. Pelasi viime kaudella 30 ottelua, joten on kyllä jonkinmoinen menetys.

Andreu Fontàs (Kansas City)
Toppari, 28-vuotias

Barcelonan kasvatti ehti pelata Celtassa neljä kautta. Ensimmäisellä kaudellaan hän oli avauksen mies, mutta sitten tuli hankala akillesjännevamma. Sen koommin Fontàs ei ole avauksen paikkaa saanut itselleen takaisin. Viime kaudella toimi nelostopparin roolissa. Lähti ilmaiseksi Yhdysvaltoihin.

Álvaro Lemos (Las Palmas)
Oikea laitapakki, 25-vuotias

Lemosille ei ollut Celtassa mitään käyttöä. Pelasi viime kaudella lainalla kahdessa eri paikassa ja siirtyi nyt pysyvästi Las Palmasiin.

Juan Hernández (Cádiz, laina)
Oikea laitahyökkääjä, 23-vuotias

Hernández nostettiin ylös omista reserveistä ja lähetettiin saman tien lainalle Cádiziin. Katsotaan vuoden kuluttua uudestaan.

Lucas Boyé (Torino, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 22-vuotias

Boyé oli Celtalta täsmälaina viime kevääksi. Pelasi 13 ottelussa eikä osunut kertaakaan maaliin. Palasi Torinoon.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Fran Beltrán (Rayo Vallecano)
Keskikentän keskusta, 19-vuotias

Yksi koko kesän mielenkiintoisimmista hankinnoista. Vasta 19-vuotias Beltrán oli jo kaksi vuotta sitten suhteellisen isossa roolissa Rayo Vallecanon keskikentällä. Viime kaudella nuorukainen tahkosi jo lähes jokaisen ottelun Segundassa alusta loppuun. Celta näkee Beltránissa paljon potentiaalia, ja oli valmis pulittamaan keskikenttäpelaajasta kahdeksan miljoonaa euroa. Povaamme Beltránia suoraan avaukseen.

Néstor Araujo (Santos Laguna)
Toppari, 26-vuotias

Puolustuslinjaan Celta hankki vahvistukseksi meksikolaisen Araujon. Mies on pelannut maansa maajoukkueessa 27 ottelua, muttei mahtunut MM-ryhmään. Joka tapauksessa odotukset ovat korkealla, sillä Celta maksoi Araujosta seitsemän miljoonaa euroa.

Okay Yokuslu (Trabzonspor)
Puolustava keskikenttä, 24-vuotias

Turkkilaisesta Trabzonsporista Celta nappasi kuudella miljoonalla eurolla Yokuslun. Kookas, 191-senttinen, Yokuslu on urallaan pelannut 157 ottelua Turkin pääsarjassa ja 14 Turkin maajoukkueessa.

Mathias Jensen (Nordsjaelland)
Keskikentän keskusta, 22-vuotias

Tanskalaispelaajien invaasio Celtassa jatkuu. Nyt vigolaisseura osti Nordsjaellandista viidellä miljoonalla eurolla nuorehkon keskikenttämiehen. Viime kaudella Jensen pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien 36 ottelua ja iski tehot 12+10.

David Juncà (Eibar)
Vasen laitapakki, 24-vuotias

Napattiin ilmaiseksi Eibarista paikkaamaan Atlético Madridiin myytyä Jonnya. Juncà oli Eibarissa kakkosvaihtoehto vasemman pakin tontille, joten vähän arveluttaa, pystyykö mies kantamaan kasvavan vastuun?

Sofiane Boufal (Southampton, laina)
Hyökkäävä keskikenttä, 24-vuotias

Ostettujen pelaajien lisäksi Celta vahvisti hyökkäysosastoaan lainaamalla Boufalin Southamptonista. Siitä on vain kaksi vuotta, kun Saints pulitti marokkolaisesta peräti 18,7 miljoonaa euroa. On nyt todellisessa näytönpaikassa – mikäli vastuuta tulee.

Brais Méndez (Celta Vigo B)
Hyökkäävä keskikenttä, 21-vuotias

Méndez nostettiin omista reserveistä hyökkäysosaston leventäjäksi. Pelasi viime kauden loppua kohden useita kertoja avauksessa. Voi saada yllättävänkin ison roolin tällä kaudella.

Kevin Vázquez (Celta Vigo B)
Oikea laitapakki, 25-vuotias

Omista reserveistä nostettiin myös Vázquez, jotai ei voi 25-vuotiaana enää tituleerata kovin nuoreksi pelaajaksi. Tuskin on kovin paljon käyttöä Celtan edustuksessa. On mahdollista, että mies lähtee vielä muualle ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Andrew Hjulsager (Granada, laina päättyi)
Vasen laitahyökkääjä, 23-vuotias

Hjulsager on ollut Celtassa kirjoilla 1,5 vuoden ajan. Viime syksynä ei saanut vastuuta Celtassa, joten lainattiin kevääksi Granadaan. Sielläkin jäi jämäminuuteille. On hyvin mahdollista, että lähtee vielä muualle ennen siirtoikkunan umpeutumista.

David Costas (Barcelona B, laina päättyi)
Toppari, 23-vuotias

Costas pelasi viime kauden lainalla Barcelona B:ssä. Oli siellä avauksen mies. Saako näyttöpaikan Celtassa?

Iván Villar (Levante, laina päättyi)
Maalivahti, 20-vuotias

Celtan oma kasvatti ei pelannut syksyllä yhtään peliä. Lainattiin peliajan toivossa kevääksi Levanteen. Ei pelannut sielläkään yhtään peliä. Ei kannata odottaa kovin paljon tämän kauden suhteen.

Claudio Beauvue (Leganés, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 30-vuotias

Oli Celtalta iso, kuuden miljoonan euron, hankinta 2,5 vuotta sitten. On osoittautunut täydeksi hudiksi. Ensimmäisenä keväänä yksi maali. Toissa kaudella kaksi. Viime kauden pelasi lainalla Leganésissa. Parannusta tuli! Teki jo kolme maalia. Ehkä tänä vuonna syntyy neljä.

Tiesitkö

Celta vaihtoi stadioninsa nimen Balaídosista Abanca Balaídosiin kesällä.

Valmennus

Antonio Mohamed on suuren haasteen edessä.

Argentiinalaisluotsille pesti on ensimmäinen Euroopassa. 48-vuotias luotsi on luonut uraansa Meksikossa ja Argentiinassa, jossa Mohamed on tunnettu valmentaja.

Muun muassa Club Américaa, Independienteä ja Monterreytä aiemmin urallaan valmentanut Mohamed oli Celtan ykkösvalinta uudeksi päävalmentajakseen, kun seura päätti antaa Juan Carlos Unzuélle potkut.

Hyökkäävän ja nopean jalkapallon ystävä on julkisesti todennut, ettei pidä peruuttelevaa pelitapaa jalkapallona. Celtassa on totuttu viimeisten vuosien aikana hyvin aktiiviseen prässijalkapalloon. Mohamed muokkaa pelitapaa omaan suuntaansa. Eri asia on, toimiiko se.

Tärkein pelaaja – Iago Aspas

Aspas on yksi La Ligan parhaista maalintekijöistä. Vigolaiskatujen kasvatti on boksin sisällä kenties koko sarjan vaarallisin kärki. Maaliahne Aspas on noussut vakiokasvoksi myös Espanjan maajoukkueessa viimeisen vuoden aikana.

Aspas on ollut viimeisen kahden kauden aikana La Ligan paras espanjalainen maalintekijä. Kärki on varma 20 sarjamaalin mies ja on yksi suurimmista syistä, miksi Celta taistelee kausittain europaikoista.

Aspas tunnetaan taiteilijaluonteestaan, joka on usein räjähdysherkkä. Kärki saattaa olla koko ottelun pimennossa, tehdä ainoasta paikastaan maalin ja seuraavassa tilanteessa saada toisen keltaisen kortin valitettuaan tuomarille.

Sellainen on Iago Aspas.

Arvio

Sija: 10

Celtan viime kausi oli pettymys. Pelaajamateriaali oli laadukas, mutta useat asiat johtivat epäonnistumiseen. Mohamedilla on edessään suuri työ saada Celtasta jälleen sellainen joukkue, joka kykenee toden teolla haastamaan suurempansa.

Unzuén vuosi Celtassa oli paha pettymys verrattuna Eduardo Berizzon aikakauteen. Jos Mohamed pääsee lähelle Berizzon aikakautta seuran valmentajana, onnistuu Celta pitkällä tähtäimellä. La Ligan taso on äärimmäisen kova alkavalla kaudella, eikä Mohamedilla ole aikaa epäonnistua.

Europelit jäävät haaveeksi.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Rubén BlancoMVMaalivahti25.7.1995
1Sergio ÁlvarezMVMaalivahti3.8.1986
-Iván VillarMVMaalivahti9.7.1997
4Néstor AraujoKPToppari29.08.1991
3David CostasKPToppari26.3.1995
-Joseph AidooKPToppari29.9.1995
-Jorge SáenzKPToppari26.3.1995
15Lucas OlazaVPVasen laitapuolustaja21.7.1994
17David JuncàVPVasen laitapuolustaja16.11.1993
2Hugo MalloOPOikea laitapuolustaja22.6.1991
-Kevin VázquezOPOikea laitapuolustaja23.03.1993
14Stanislav LobotkaPKKPuolustava keskikenttä25.11.1994
5Okay YokusluPKKPuolustava keskikenttä09.03.1994
8Fran BeltránKKKeskikentän keskusta03.02.1999
21Jozabed SánchezKKKeskikentän keskusta8.3.1991
6Denis SuárezKKKeskikentän keskusta6.1.1994
23Brais MéndezHKKHyökkäävä keskikenttä07.01.1997
11Pione SistoVHVasen laitahyökkääjä4.2.1995
-Claudio BeauvueOHOikea laitahyökkääjä16.4.1988
23Brais MéndezOHOikea laitahyökkääjä07.01.1997
-Juan HernandezOHOikea laitahyökkääjä6.12.1994
10Iago AspasKHKeskushyökkääjä1.8.1987
10Santi MinaKHKeskushyökkääjä14.8.1996
19Gabrien FernandezKHKeskushyökkääjä16.4.1988

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää