Näkökulma: Real Madridin maaliruisku on Euroopan kuumin hyökkääjä – harvat osaavat asiaa, jossa hän on yksi maailman parhaista

© Kuva: Getty Images

Real Madrid otti 2-0-kotivoiton Espanyolista La Ligassa. Ottelun ratkaisijana hääri loistavaa kautta pelaava Karim Benzema. Ranskalaiskärki syötti yhden ja teki yhden maalin.

Benzema on ollut todella kovassa iskussa kauden alusta lähtien. Peräti 11 maalia tämän kauden sarjassa iskenyt Benzema johtaa maalintekijätilastoa ylivoimaisesti. Hänen henkilökohtaiset maaliodottamalukemat ovat omaa luokkaansa verrattuna muihin La Ligan hyökkääjiin.

Maaliodote tarkoittaa todennäköisyyttä, jolla maalipaikasta syntyy maali. Kun pelaajan kaikkien maalipaikkojen todennäköisyydet lasketaan yhteen, saadaan pelaajan yhteenlaskettu maaliodote.

Yhdeksän maalin odotteestaan Benzema on viimeistellyt peräti 11 maalia. Benzema siis viimeistelee juuri nyt hurjalla suorituskyvyllä paikoistaan maaleja. Pohjalla on kuitenkin erinomainen hakeutuminen maalipaikkoihin. Toiseksi korkeimman maaliodotelukeman omaava Álvaro Morata on puolentoista maalin päässä.

Kaikki maalinsa Benzema on tehnyt rangaistusalueen sisältä. Muutenkin Benzeman laukaisukartta näyttää siltä, miltä hyökkääjän laukaisukartan pitää näyttää – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta Benzema liikkuu yrittämään maalintekoa läheltä maalia. Asia on merkittävä, kun pohditaan jalkapallon todennäköisyyksiä. Maalien tekeminen rangaistusalueen sisältä on todennäköisempää, kuin rangaistusalueen ulkopuolelta.

Asia kuulostaa yksinkertaiselta, mutta harvat hyökkääjät ovat sisäistäneet asian, kuten Benzema. Vaatii äärimmäistä taitoa ja pelikäsitystä olla jatkuvasti vapaana vastustajan rangaistusalueella.

Real Madridin suurin maalisyöttöodottama on laitapuolustaja Dani Carvajalilla. Se tarkoittaa sitä, että Carvajalin syötöistä viimeistellään keskimääräisellä viimeistelyllä eniten maaleja. Carvajal liikkuu taitavasti vastustajien laitapuolustajien selustaan ja pelaa pallot parhaille maalintekoalueille. Näihin syöttöihin Benzema ajoittaa liikkeensä. Hämmästyttävän usein Benzema on liikkeidensä jälkeen vapaana ja positiivisessa peliasennossa valmiina viimeistelemään.

Espanyolia vastaan nähtiin tyypillistä Benzemaa toisella jaksolla. Espanyol nukkui Real Madridin rajaheiton aikana ja Benzema syöksyi läpi. Hän piti hetken palloa ja odotti muita mukaansa. Sitten Benzema pelasi pallon boksiin ja liikkui kohti maalia parhaalle maalintekoalueelle. Hän sai pallon takaisin ja latasi pallon takanurkkaan.

Espanyolia vastaan yksinäisenä kärkenä pelannut Benzema hämmästyttää monipuolisuudellaan. Hän taitaa oikeinajoitetut tukiliikkeet kymppialueelle, mikä on tärkeää yksinäisenä target-pelaajana pelatessa.

Hän taitaa myös voimakkaat kaariliikkeet ja tempokuljetukset sisä-, ja laitakaistoille. Välillä hän pelaakin Real Madridin 4-4-2-timanttimuodossa toisena kärkenä.

Kun katsotaan kylmiä numeroita ja pelaamisen monipuolisuutta, saattaa Benzema olla yksi Euroopan aliarvostetuimmista hyökkäjistä – ainakin suuren yleisön keskuudessa.

Jussi Leppälahti


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.