Eilen maanantaina kerroimme, että Barcelonan täytyy pudottaa palkkabudjettiaan 187 miljoonalla eurolla. Goal-uutissivusto on analyysissään nostanut luvun 200 miljoonaan euroon.

Barcelona ei pysty vielä virallisesti rekisteröimään tänä kesänä rekrytoimiaan pelaajia. Toisin sanoen Memphis Depay, 27, Sergio Agüero, 33, Eric García, 20, ja Emerson Royal, 22, ovat vielä LaLigan silmissä vapaita agentteja. Barcelonan täytyy päästä sarjan asettaman palkkarajan alle, jotta se voi käyttää kyseisiä pelaajia ensi kauden otteluissa.

Vaikka Kataloniasta ovat jo lähteneet Konrad de la Fuente, 19, Jean-Clair Todibo, 21, ja Junior Firpo, 24, Blaugranan täytyy edelleen leikata palkkakulujaan kahdella sadalla miljoonalla eurolla.

Barcelona on myös lähettänyt Francisco Trincãon, 21, lainalle Valioliigaan ja repinyt palasiksi Matheus Fernandesin, 23, sopimuksen. Juuri Fernandesin tapaukseen heijastuvat Barcelonan seurajohdon tekemät huonot päätökset. Hän liittyi seuraan tammikuussa 2020 kymmenellä miljoonalla eurolla, eikä häntä koskaan muodollisesti esitelty yleisölle.

Puolessatoista vuodessa brassi esiintyi sinipunaisessa peliasussa yhteensä 17 minuutin ajan, eli Barça heitti kymmenen miljoonaa käytännössä kokonaan viemäristä alas. Ja nyt komeuden kruunaa oikeusjuttu perusteettomasta irtisanomisesta.

Ranskalaistoppari Samuel Umtiti, 27, ei myöskään suostu vetäytymään sopimustaan. Barcelona yrittää selvittää, voisiko hän siirtyä vuokrasopimuksella muualle. Siirrolla saataisiin seuran kassaan 20 miljoonan euron säästöt palkoissa. Seura odottaa lisäksi tarjouksia Philippe Coutinhosta, 29, mutta niitä ei ole vielä kuulunut. Coutinho nettoaa 14 miljoonaa euroa per kausi.

Vähäiselle vastuulle jäänyt Miralem Pjanić, 31, ei halua purkaa rahakasta sopimustaan hänkään. Hänen bruttopalkkansa on 16 miljoonaa euroa. (Barcelona makselee muuten edelleen Juventukselle hänen siirtosummaansa. Sama tilanne on Coutinhon ja Liverpoolin kohdalla.)

Jos Barcelona onnistuu vuokraamaan edellä mainitut työntekijänsä eteenpäin, seura säästäisi 64 miljoonaa euroa palkkakuluissa.

Jutun juju on kuitenkin siinä, että Barcelona voi uudelleeninvestoida säästöistään vain 25 prosenttia uusiin hankintoihin. Tämä johtuu LaLigan säännöksistä.

Barcelonan palkkabudjetti on toistaiseksi 110 prosenttia seuran kokonaistuloista. Rajan ylittyminen tarkoittaa sitä, että 75 prosenttia tuloista on nyt lukittuna, eikä niitä voi luvallisesti käyttää.

LaLigan toimitusjohtaja Javier Tebas ei ole suostunut sulkemaan silmiään Barcelonan rahavaikeuksilta. Sen takia seurajohto ei ole kyennyt esittämään kapteenilleen Lionel Messille, 33, varteenotettavaa tarjousta, vaikka molemmat osapuolet olisivat halunneet jatkaa hiljattain päättynyttä sopimusta.

[readmore from=Barcelona]

Messin sopimus on elintärkeä kysymys Barcelonalle. Argentiinalaisen supertähden markkinointiarvo on lähes mittaamaton, ja hänen faninsa tuovat valtavasti rahaa seuralle. Rahaa Barcelona nyt eniten tarvitseekin.

Jos ei oteta edes huomioon lukuisia allekirjoitusbonuksia tai agenttien välityspalkkioita, Memphiksen, Agüeron, Garcían ja Emersonin rekisteröinnit maksaisivat seuralle yli 25 prosenttia siitä 89,7 miljoonasta eurosta, jotka seura voisi teoreettisesti säästää Umtitin, Pjanićin and Coutinhon lainasiirroilla.

Barcelona haluaa päästä eroon ylisuurista palkoista, joita uransa ehtoopuolella olevat pelaajat nostavat. Johtajat joutuvat kuitenkin vaikeiden päätösten eteen, sillä se joutuu puntaroimaan, kuinka sen kannattaa toimia esimerkiksi Sergio Busquetsin, 32, ja Jordi Alban, 32, kanssa.

Se saattaa joutua luopumaan myös Sergiño Destin, 20, ja Ronald Araújon, 22, kaltaisista lupauksista.

Barcelonan tilanne on kummastuttanut monia. Uuden tilanteen johdosta on pohdittu, kohtaako seura Leeds Unitedin tai AC Milanin kohtalon. Blaugranan entinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu totesi omana aikanaan kriisin olevan niin akuutti, että osa seurasta joudutaan ehkä jopa myymään miljardööriomistajille.

Muhammad Butt

@muhammadbutt

Grace Robertson 🏳️‍⚧️

@GraceOnFootball
Leeds Barcelona
🤝
One man from Rosario away from disaster

Noah Vanderhoeven

@NoahVande
They are one Argentinian man away from doing a Leeds, and not in the good way
it’s quite incredible that Rosell and Bartomeu inherited literally the best team in the world and ran it so badly that 10 years later it’s on the brink of complete collapse and only the ridiculous charisma of Laporta and all his chums at investment banks will keep it afloat.